matikon 08.04.08, 12:49 hej Czy ktos z was miał robione testy uczuleniowe na metal? przed założeniem aparatu? jesli tak to na jakie metale ? a moze ktoś wie gdzie można zrobić takie testy. Chodzi o Białystok. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agus863 Re: alergia??? 09.04.08, 15:06 Idziesz do lekarza pierwszego kontaktu, bierzesz skierowanie do alergologa, a on wypisuje skierowanie na testy płatkowe - przykleją Ci do pleców dwa długie plastry z próbkami substancji które mogą uczulać, na 24 albo 48 godzin. Ja jestem uczulona na nikiel, chrom i kobalt, ale aparat noszę metalowy i nie ma problemu. Odpowiedz Link
osmielona Re: alergia??? 21.05.08, 19:18 Idziesz do dermatologa i on ci reszte powie.A ja polecam zrobic sobie testy na NIKIEL bo bardzo duzo osob ma alergie na nikiel (np. JA) i dzieki Bogu wiedzialam o tym przez zalozeniem aparatu.Wiec warto zrobic sobie testy i nie ryzykowac wymiany zamkow na inne bo wiadomo ze to jest nie do przejscia. Odpowiedz Link
multanovabb Re: alergia??? 22.05.08, 19:15 Ja też jestem uczulona na metal, od sztucznych kolczyków, nitów w spodniach, sprzączki od paska robią mi się okropne swędzące bąble. Noszę aparat z zamkami bezniklowymi ale drut i pierścienie mam zwykłe metalowe i nic się nie dzieje. Odpowiedz Link