Dodaj do ulubionych

ile czasu potrwa leczenie - pytanie do ortodonty

26.11.08, 11:16
Mam na razie założony aparat na górną szczękę - bo tam wada jest poważniejsza. Potem jak się ją w większości usunie to zostanie założony aparat na dół (na dole mam odsłonięte szyjki zębów przednich, a tak poza tym to dół mi się podoba), usunięto mi jedną ósemkę z dołu oraz jedną czwórkę z górnej szczęki, ortodonta przychylił się do mojej opinii żeby najpierw wyrwać jedną czwórkę z góry i potem ewentualnie drugą czwórkę po drugiej stronie jeśli w trakcie leczenia okaże się, że jest to konieczne, bo istnieje duża szansa, że wystarczy wyrwanie jednej czwórki. Zdjęcia (czerwonymi iksami zaznaczyłem usunięte zęby):
img392.imageshack.us/my.php?image=dsc00110le9.jpg
img392.imageshack.us/my.php?image=dsc00111cj4.jpg
img210.imageshack.us/my.php?image=dsc00112be2.jpg
img151.imageshack.us/my.php?image=dsc00114tu8.jpg
img392.imageshack.us/my.php?image=dwafc5.jpg
img392.imageshack.us/my.php?image=jedenza9.jpg
img372.imageshack.us/my.php?image=trzymk4.jpg
Czy rok wystarczy na wyprostowanie zębów na górze - to znaczy na ustawienie ich we właściwe miejsce ?
Obserwuj wątek
    • aquarius82 Re: ile czasu potrwa leczenie - pytanie do ortod 03.12.08, 17:59
      nie jestem ortodontą, ale kiedyś specjalista mi powiedział, że zęby górne są łatwiejsze do wyleczenia niż dolne, bo są z kości gąbczastych i szybciej się przesuwają
    • agusiaki Re: ile czasu potrwa leczenie - pytanie do ortod 03.12.08, 21:40
      Wiesz - to nie ustawienie zębów jest tutaj największym problemem sad

Jestem ciekawa co Pan doktor napisze...
      • ortodonta Re: ile czasu potrwa leczenie - pytanie do ortod 04.12.08, 12:08
        rozumiem intencję postawienia sad

aż boję się pisać o tym co tu jest największym problemem.
        • stopguzdralom do ortodonty 04.12.08, 14:27
          To znaczy co ? smile Mój ortodonta coś źle zrobił ? Czy jak ? Bo taki wniosek
          odniosłem. Chodzi o to, że jedne zamki są wyżej a inne niżej na zębach ? Bo mi
          ortodonta mówił, że to dlatego, że jedne zęby mam wyżej a inne niżej. Czego się
          ortodonta boi ? xD
          • ortodonta Re: do ortodonty 04.12.08, 15:54
            nie twierdzę,że źle. nie bardzo rozumiem czemu usunięto zęby. ale może mam za mało danych.
            • stopguzdralom Re: do ortodonty 04.12.08, 16:51
              Jak rozumiem Ciebie ortodonto to Ty byś założył najpierw aparat do poszerzenia
              szczęki żeby uniknąć usuwania, ale ja nie chciałem tego wynalazku wink A w związku
              z tym, że mam małą szczękę to mi usunęli normalnie na razie tylko jedną czwórkę
              na górze i jak się uda to może drugiej nie trzeba będzie usuwać. big_grin Ale mówię Ci
              - normalnie byłem u trzech ortodontów i jeden mi chciał od razu 4. czwórki
              usuwać i dwa aparaty, drugi mi chciał założyć normalnie aparat do poszerzania
              szczęki i potem aparat, ale mówił że i tak pewnie trzeba będzie jakieś zęby
              usunąć, trzeci którego wybrałem normalnie mi powiedział, że najpierw aparat na
              górę i usunięcie na razie jednej czwórki na górze i ósemki na dole bo była
              częściowo przykryta przez dziąsło. Ale mówię Ci ortodonta - jak mnie bolało mimo
              zastrzyków jak mnie usuwał ósemkę, normalnie że strach, podczas usuwania ropa
              jeszcze wypłynęła i może dlatego mnie bolało. Normalnie straszna rzecz.
              Mam aparat od tygodnia i normalnie na razie wyników nie widać sad
              • gocha1112 Re: do ortodonty 04.12.08, 21:31
                a czy twoj orto nie wspominał, że usunięcie jednej czwórki spowoduje
                przesunięcie symetrii?? bo u mnie tak właśnie sie skończyło po usuniętej czwórce
                10 lat temucryingi teraz "męczę" sie z aparatem stałym..
              • agusiaki Re: do ortodonty 04.12.08, 21:34
                Kurcze, no nie wiem jak to napisać...

Pytałeś co ten Twoj ortodonta chce osiągnąć?

Powiedział Ci ktoś (przynajmniej mniej więcej) co masz nie tak ze
                zgryzem i zębami?

• stopguzdralom Re: do ortodonty 05.12.08, 05:58
                  Gocha a co to za przesunięcie symetrii ? Bo przecież to, że po jednej stronie
                  będę mieć czwórkę a po drugiej nie to tego przecież nikt nie zobaczy ? A mieć 1
                  ząb więcej to może się przydać jak będę mieć 70. lat tongue_out

Agusiaki (fajna ksywa tongue_out) ortodonta mi mówił coś tam, że na górnej szczęce po
                  mojej prawej stronie mam dobrze rozmieszczone zęby, a na środku i po mojej lewej
                  nie i dlatego kazał wyrwać mi lewą czwórkę i powiedział, że dzięki temu może się
                  udać dobrze rozmieścić zęby. Następną wizytę mam za 2. miesiące, bo powiedział
                  że na początku musi minąć trochę czasu normalnie tongue_out

Może po waszych sugestiach na następnej wizycie go normalnie się w takim razie
                  zapytam co planuje mi zrobić tongue_out big_grin

• gocha1112 Re: do ortodonty 05.12.08, 13:42
                    tzn że będzie ścięty uśmiech. U mnie to wyglądało tak że wszystkie zęby
                    przesunęły się w lewo żeby zamknąć lukę po tej czwórce. Luka się zamknęła ale
                    został krzywy uśmiech;/ gdzieś mam foto jak to wyglądało jak znajdę to wstawię;p
                    aaa na dodatek to teraz okazało sie że gdyby ta czwórka nie była usunięta to
                    może udało by sie ustawić zęby bez wyrywania!!
                    może w Twoim przypadku uda się ustawić zęby tak, by nie zaburzyły linii symetrii
                    ani rysów twarzy.
    • 123balbina Re: ile czasu potrwa leczenie - pytanie do ortod 05.12.08, 09:41
      a mój Ortodonta mówi, że jak będzie potrzeba wyrwać na górze czwórki, to na
      pewno obie, ale to nie koniec, bo to takie wyrwanie czwórek na górze powoduje
      potrzebę wyrwania czwórek na dole - czyli w sumie czterech zębów! Chodzi o
      symetrię i dopasowanie górnego łuku do dolnego. Nie wiem po co wyrywać tylko
      jeden ząb...
      • ortodonta Re: ile czasu potrwa leczenie - pytanie do ortod 05.12.08, 10:48
        skoro 3 orto stwierdziło,ze trzeba usuwać, to pewnie trzeba. ja zacząłbym bez usuwania. jeśli nie zamknie się tego zgryzu otwartego to wtedy cztery ekstrakcje. asyemtrycznej ekstrakcji bym nie robił. tak samo dolnej ósemki bym nie usuwał w sytuacji, gdy szóstka obok nie rokuje. jesli już to moze tę szóstkę.

ten przypadek jest albo do leczenia bezekstrakcyjnego, albo do czterech ekstrakcji.

poszerzenie górnego łuku - raczej obowiązkowe- mogło by zamknąć ten zgryz otwarty.

widać,że szukałeś kogoś, kto będzie Cię leczył wg Twojego planu. Znalazłeś.
        ale generalnie co krawiec to inny sposób szycia. zobaczymy co z tego będzie.

z wszystkiego da się wybrnać, zawsze można usunąc pozostałe czwórki ,czyli zrealizować najczęściej typowany plan leczenia.
        • stopguzdralom Re: ile czasu potrwa leczenie - pytanie do ortod 05.12.08, 14:30
          Dzięki za rady i opinię wszystkim - w takim razie na kolejnej wizycie zapytam
          się ortodonty czy może jednak lepiej nie byłoby usunąć także tę drugą czwórkę smile smile
          • gocha1112 Re: ile czasu potrwa leczenie - pytanie do ortod 06.12.08, 13:18
            tylko wtedy zapytaj czy po ewentualnym wyrwaniu drugiej czwórki zejdą Ci sie
            luki po obu stronach, bo ja mam właśnie z tym problem z jednej strony jest ok a
            z drugiej zostaje mi jakieś 2mm luki...
            • stopguzdralom Re: ile czasu potrwa leczenie - pytanie do ortod 06.12.08, 18:33
              ok - dzieki za rade gocha - dobrze, ze jest to forum z takimi fajnymi ludzmi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka