ortodonta 29.11.08, 18:50 link do zarchiwizowanego wątku, gdzie jest wiele ważnych informacji: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=59493156&v=2&s=0 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ortodonta Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 02.12.08, 12:18 przed leczeniem po leczeniu Odpowiedz Link
ortodonta Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 02.12.08, 12:28 przed: po: Odpowiedz Link
ortodonta Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 03.12.08, 10:44 wyżej pokazany przypadek jest o tyle ciekawy, że leczenie ortodontyczne należało pogodzić z brakiem górnego przedtrzonowca i koniecznością założenia aparatu na most czsowy. zamek został przyklejony do akrylowej korony. zdało to świetnie egzamin, pacjent mógł cieszyć się pełnym uśmiechem przez cały czas leczenia. Odpowiedz Link
ortodonta Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 03.12.08, 10:41 kolejny ciekawy przypadek. często pada pytanie czy do korony porcelanowej można przykleić zamek, jak widać można (dolna szóstka). jest to przypadek z ekstrakcją dolnego siekacza. pozowoliło to na poprawę kondycji przyzębia w regionie dolnych siekaczy. brak dolnego siekacza nie zaburza estetyki. Odpowiedz Link
awamie Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 09.12.08, 23:29 Mam pytanie bo zastanwaim sie nad apartem ortodontycznym czy w incognito wymienia sie tez łuki jak w kazdym czy nie??? Odpowiedz Link
ortodonta Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 10.12.08, 10:28 są łuki i się je wymienia. na fotce powyzej widać dwa rózne w rózny sposób ligaturowane. łuk pierwszy, niklowo tytanowy, który słuzy do niwelizacji zębów, czyli ustawienia wszystkich na tej samej wysokosci, przyligaturowany jest ligaturami metalowymi. dzieki temu, jest niższe tarcie, co pozwala na swobodny ruch zeba po łuki i szybsze ich przesuwanie. łuk na drugiej fotce to gruby łuk tytanowy, który precyzyjnie ustawia zęby we wszystkich płaszczyznach, przymocowany do zamków jest wyciągiem łancuszkowym, który pozwala na zamknięcie szpar. Odpowiedz Link
awamie Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 10.12.08, 19:20 A jeśli mozna wiedzieć ile kosztuje taki łuk i ile w ciagu leczenia razy jest mnije wiecej wymieniany?? Odpowiedz Link
ortodonta cennik INCOGNITO / aparat lingwalny 11.12.08, 13:33 Ceny są następujące: wizyta nr1: konsultacja, wyciski 2x, fotografie, analiza rtg = 250zł; aparat na jedną szczękę 7000zł. wizyta nr 2: założenie aparatu; wizyty kontrolne, co 4 - 8 tyg, max 200zł. w są 4-5 wymiany łuku. Odpowiedz Link
ortodonta Re: INCOGNITO. aparat LINGWALNy 11.12.08, 13:38 to jest bardzo ciekawy i trudny przypadek, kiedyś postaram się go opisać. guziczki na zamkach na dolnych siódemkach są do zaczepiania wyciągów i leczenia tyłozgryzu. Odpowiedz Link
ortodonta przypadek ekstrakcyjny 12.12.08, 10:35 Przypadek ekstrakcyjny (górne czwórki) leczony aparatem incognito na górnych zębach i aparatem wargowym- inspire - szafirowym, na dolnych zebach. taki układ wymagała naklejenia guziczków na górne kły co umożliwiło noszenie wyciągów międzyszczękowych. Odpowiedz Link
ortodonta incognito - inspire ice 09.02.09, 14:01 Aparat "mieszany". Górny łuk incognito, dolny inspire- szafirowy. Odpowiedz Link
youloveme Re: pytanie do ortodonty 13.02.09, 13:14 Mam aparat incognito na górna szczekę od rok i trzech miesięcy i jak dotąd miałam tylko jedną zmiane łuku. Przewidywany okres noszenia aparatu to 1,5 do 2 lat. Czy to dobrze?? Bo widziałam w poprzednich postach że powinny być 3,4 zmiany. Pzdr. Odpowiedz Link
ortodonta Re: pytanie do ortodonty 13.02.09, 18:59 zamawiając aparat zamawiam od 5 do 6 łuków w zaleznosci od potrzeb. pierwszy łuk fi 12 NiTi - na około 2 mce drugi łuk fi 14 NiTi - 2-3 mce trzeci łuk 16X22 NiTi - 2 mce czwarty łuk 16x22 NiTi - zapasowy, gdyby trzeci pękł piąty łuk 16x22 stalowy - 3 mce szósty łuk 18x25 TMA - 3 mce wychodzi rok, ale w praktyce 1,5 roku . czasami 2 lata. leczenie się wydłuża, bo większosć pacjentów jest przyjezdnych, z zagranicy i często robimy wizyty w rytmie co 2 -3 mce. co do Pani przypadku, to mysle, ze przez ten rok na pewno było kilka wymian. moze Pani przeoczyła? oroto nie zawsze mówi co robi, a robi. Odpowiedz Link
nechebet Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 09.10.09, 20:26 Witam, Mam pytanie odnośnie aparatu incognito w porównaniu do lingwalnego prostego [nie wiem, jak go inaczej nazwać, chodzi o ten z zamkami 'z pudełka']. Dziś dowiedziałam się od orodonty, że protruzji nie da się pozbyć za pomocą aparatu lingwalnego, który skuteczny jest wyłącznie przy lekkich wadach [pani dr zaleciła usunięcie 4 zębów]. Czy tak rzeczywiście jest? Czy w związku z tym incognito jest skuteczniejszy od zwykłego lingwalnego? Powiem szczerze, że bardzo nastawiłam się na aparat wewnętrzny [niekoniecznie incognito ze względów finansowych], aktualnie zastanawiam się nad założeniem aparatu w ogóle... Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
ortodonta Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 11.10.09, 12:15 uff, przykro to pisac, ale takie opinie wydaja ci, ktorzy aparatu lingwalnego na oczy nie widzieli mimo, że często mają go w swojej ofercie. nie jest to prawdą. nie ma takiej wady, ktorej nie mozna skutecznie leczyc aparatem lingwalnym. jedynym ograniczeniem jest brak doświadczenia. co do zamkow "z pudełka" czyli standardowych, to takich aparatów nie zakładam od 5 lat i nigdy juz nie załozę. cierpienie pacjenta i nieprecyzyjność aparatu nie warte są tych pieniedzy. wracając do pytania. protruzja jest wadą wręcz idealną dla aparatu lingwalnego. poniewaz aparat jest po wewnetrznej stronie łuku językowego i od tej strony są przykładane siły, to kontrola szerokosci łuku, zamykanie luk i retrudowanie siekaczy jest łatwiejsze jak w przypadku aparatu po zew. str. zębów. oczywiście aparatem po zew. str. zębów też da się wyleczyć tę wadę a jedynym kryterium wyboru aparatu, nie powinno być to, który lepszy, a z którym będziemy się dobrze czuli. Odpowiedz Link
nechebet Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 17.10.09, 14:34 Dziękuję za odpowiedź, teraz już wiem, że mam od tej Pani doktor uciekać... Odpowiedz Link
ortodonta filmy 21.11.09, 14:46 jak chcecie zobaczyć jak to działa w praktyce, to zapraszam na film(y): www.piskorscy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=8&Itemid=17#filmy Odpowiedz Link
o_pom Re: INCOGNITO. Wątek poświęcony aparatom LINGWALN 03.02.16, 20:31 i przede wszystkim nie dajcie sie nabrac.. lepiej wybrac zwykly aparat - moja przygoda zdziennikaaparatnika.wordpress.com/ naprawde odradzam Odpowiedz Link