el_nino 02.02.05, 13:12 Macie jakies sposoby, zeby sie zmusic do nauki tego jezyka? Obiecywalem sobie, ze podczas tygodnia urlopu chociaz troche sie poucze... Zebym spedzal nad nauka tego jezyka tyle czasu ile marudze, ze musze sie uczyc... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziubkaa Re: niemiecki 02.02.05, 14:24 zmien nastawienie do tego jezyka, kraju i ludzi bez tego ani kroku küsschen :o) Odpowiedz Link
el_nino Re: niemiecki 02.02.05, 17:18 Ale ja nie mam nic przeciwko Niemcom. Akurat mam z nimi sporo kontaktu i sa rozni, jak wszedzie, ale po prostu nauka tego jezyka idzie mi bardzo ciezko ( Odpowiedz Link
anula001 Re: niemiecki 02.02.05, 14:27 nie wiem jak sie zmusic, ale jesli chodzi o nauke jakiegokolwiek jezyka to tylko bycie systematycznym dziala. A co do samego niemieckiego - polecam metode 'na wesolo' np. An der Meine haben Madchen dicke beine))) Odpowiedz Link
el_nino Re: niemiecki 02.02.05, 17:19 hehe, wierszyk klasa, faktycznie latwiej to zapamietac ) Odpowiedz Link
aga.tob Re: niemiecki 02.02.05, 16:25 czesc sama mialam ten problem i co zrobilam pojechalam na rok do Niemiec, chcac czy nie chcac musialam sie nauczyc calej masy slowek ktore byly mi niezbedne w codziennym porozumiewaniu sie, a jesli na to nie masz ochoty znajdz sobie fajnego korepetytora, ktory CIe zarazi pasja do tego jezyka. pozdrawiam AGA Odpowiedz Link
maraiss Re: niemiecki 02.02.05, 16:44 też nie potrafię zmusić sie do nauki niemieckego(( na dodatek jestem na lektoracie z niemieckiego(( i ciągle zastanawiam sie co ja tam robię...chyba to jest wynik mojego ukrytego masochizmu))) natomiast j.francuski to moja wielka miłosc... )))))))))))))) Odpowiedz Link
coobad niemiecki i francuski 02.02.05, 17:07 ja kupilem sobie SuperMemo, ale jakos ciezko mi wlaczyc, bo zawsze goni mnie 100 spraw i nie mam zdolnosci do jezykow... Czas goni, ale przeciez jak "tylko sobie troche na forum na chwile wejde, to nic sie przeciez nie stanie..." wiec moj niemiecki kuleje... i mnostwo spraw tez... INTERNET TO ZJADACZ CZASU! wyjazd do Niemiec niewiele pomaga, bo prawie wszyscy mowia tam po angielsku ! Francuskiego uczono mnie w szkole (bo nie mozna powiedziec, zebym ja sie uczyl..) Wredny jezyk, zabojadztwo ma straszne kompleksy ze angielskiego nie znaja... A nauka fra., poza pasjonatami, to mordega! W tym jezyku wyrazy maja po 10 liter, z tego czyta sie trzy, wymawia 4 inne a i tak nigdy nie wiadomo, ktore! Pisanie ze sluchu jest po prostu niemozliwe! Jak w jakims hebrajskim, cholera! Za to, jesli ktos zna angielski, to niemiecki latwiutko idzie... przynajmniej na poczatku Odpowiedz Link
anula001 Re: niemiecki i francuski 03.02.05, 15:40 generalnie tak jest ze jak sie zna juz w miare jakis jezyk, nauka kazdego kolejnego przychodzi latwiej. znam to z autopsji zwlaszcza jesli naleza one do tej samej rodziny jezykow.. Odpowiedz Link
maraiss Re: niemiecki i francuski 03.02.05, 15:45 anula001 napisała: > generalnie tak jest ze jak sie zna juz w miare jakis jezyk, nauka kazdego > kolejnego przychodzi latwiej. znam to z autopsji to polecam teraz naukę języka greckiego, a najlepiej starogreckiego)) koszmar.... Odpowiedz Link
anula001 Re: niemiecki i francuski 03.02.05, 15:46 jakos wole jezyki, ktore bede mogla uzywac) hehe Odpowiedz Link
maraiss Re: niemiecki i francuski 03.02.05, 15:53 anula001 napisała: > jakos wole jezyki, ktore bede mogla uzywac) hehe ja tez mimo że nie chce to i tak muszę cierpiec nad greckim(((((((( Odpowiedz Link
zoskaanka Re: niemiecki i francuski 03.02.05, 15:59 maraiss napisała: > anula001 napisała: > > > jakos wole jezyki, ktore bede mogla uzywac) hehe > ja tez mimo że nie chce to i tak muszę cierpiec nad greckim(((((((( ja łacine przeżyłam w liceum i mi wystarczy takich wyskoków) zdecydowanie wolę bardziej "cywilizowane" języki, choć raz mnie podkusiło na Hebrew Odpowiedz Link
maraiss Re: niemiecki i francuski 03.02.05, 16:07 muszę sie pożalić.... łacina mnie od 15tego roku życia prześladuje i jutro mam egzamin z niej właśnie uczę sie hehehe ale najgorsza jest nauczycielka starogreki, ponieważ ma ambicje nauczyć nas perfekt mówić w tym języku a ze mnie to nadodatek beztalencie jezzykowe (no może z wyjątkiem francuskiego )))))) Odpowiedz Link
zoskaanka Re: niemiecki i francuski 03.02.05, 16:12 maraiss napisała: > muszę sie pożalić.... łacina mnie od 15tego roku życia prześladuje > i jutro mam egzamin z niej właśnie uczę sie hehehe > ale najgorsza jest nauczycielka starogreki, ponieważ ma > ambicje nauczyć nas perfekt mówić w tym języku a ze mnie to > nadodatek beztalencie jezzykowe (no może z wyjątkiem francuskiego )))))) szczerze współczuję, biedaku Odpowiedz Link
el_nino Re: niemiecki i francuski 03.02.05, 21:24 a ja z powodu awarii internetu pouczylem sie troszeczke dzisiaj )) Odpowiedz Link
monikson Re: niemiecki i francuski 03.02.05, 21:28 Też współczuję... przeżyłam to i wiem jaki bezsens człowieka ogarnia przy nauce martwgo języka. Łacina, greka, starocerkiewnosłowiański... ech, szczególnie ta greka... brrr)) Odpowiedz Link
el_nino Re: niemiecki 02.02.05, 17:22 ja chyba mam jednak ogolnie problem z jezykami ) jedynie po angielsku potrafie sie w maire normalnie porozumiec, bo francuski.... probowalem kilka razy podejsc do niego, bo moja siostra tam mieszka, ale moj talent okazal sie mizerny ) A tak ogolnie Francja i Francuzi prywatnie - super! Pracowac z Francuzami - dramat!) Odpowiedz Link