Dodaj do ulubionych

Źle wypełniłam PIT-a

IP: *.netrkp.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.04, 20:27
Analizując zeszlorocznego PIT-a odkrylam, ze wpisalam zla kwote wydatkow
poniesionych na remont mieszkania. Czy mozna to teraz odkrecil, powinnam
zlozyc korekte PIT-37 za rok 2002? Co robic? Bardzo sie wystraszylam!!!!
Obserwuj wątek
    • jck.x Re: Źle wypełniłam PIT-a 29.02.04, 21:37
      Tak. Korektę można złożyć jak najbardziej - do tego składa się obowiązkowo
      tzw. pismo wyjaśniające przyczynę korekty oraz zaleca się złożenie "czynnego
      żalu", to z kolei pismo eliminujące ryzyko zastosowania sankcji karno-
      skarbowych wobec Ciebie.
      • Gość: nadia Re: Źle wypełniłam PIT-a IP: *.netrkp.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 08:10
        Bardzo dziekuje za porade. Troche mi lepiej, biore sie za pisanie. Mocno
        pozdrawiam.:-)
        • Gość: jck Re: Źle wypełniłam PIT-a IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 01.03.04, 09:41
          jeszcze jedno - oczywiście zaległość w podatku trzeba zapłacić z odstekami :-(
          • Gość: nadia Re: Źle wypełniłam PIT-a IP: *.netrkp.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 10:30
            Wyjasnie na czym polega moj problem. W zeszlym roku z tytułu poniesionych
            wydatkow odliczylam sobie pewna kwote od podatku-ulga remontowa. W tym roku
            wypełniając rubrykę "odliczenia, które nie znalazły pokrycia w podatku za 2002
            r.", przepisałam stosowna wielkośc z zeszłorocznego PIT-37, potem jeszcze
            szczegolowo przeanalizowalam poniesione wydatki , no i wyskoczylo mi, ze
            machnelam sie w rachunkach. Jakie odsetki masz na mysli?
            • vampi_r Re: Źle wypełniłam PIT-a 01.03.04, 11:08
              To zależy, czy pomyliłaś się na soja korzyść, czy niekorzyśc.
              Jeśli wyjdzie, że odliczyłas więcej, niz powinnaś, to własnie za tą róznice
              fiskus policzy sobie odsetki. Nie pamietam jakie są teraz odsetki ustawowe, ale
              tak na oko to około 20%. Może nieco ponad.
              Myślę, że pomyliłaś się na niewielką kwotę, to i same odsetki będą mikre.
              Więcej będzie z tym zamieszania i chodzenia, niż to warte. Ale zgłosić do US
              musisz, nim oni to zrobią za ciebie.
              • Gość: jck.x Re: Źle wypełniłam PIT-a IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 01.03.04, 11:22
                Przyjąłem, ze pomyłka była na niekorzyść fiskusa. Czyżbym postąpił w ten sposób
                lekkomyślnie, Nadiu ? Odsetki wynoszą 2-krotność stopy lombardowej NBP.
                ponieważ ta zmienia się co kilka posiedzeń RP NBP, niestety trzeba liczyć tzw.
                odsetki składane - czyli okres po okresie w zależności od obowiązującej stopy -
                od terminu zapłaty czyli 30.04 (odpowiedniego roku) do daty gdy zaległość
                wyrównujesz. Podstawą obliczenia jest oczywiście niedopłacony podatek.
                • Gość: nadia Re: Źle wypełniłam PIT-a IP: *.netrkp.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 11:41
                  Wyliczyłam, że niezaleznie od wykazanej kwoty faktycznie przysługujacych
                  wydatkow, w zeszlym roku moglam otrzymac z US te sama kwote tj. 0k.800,00 zł,
                  Za to w tym roku, gdyby nie wprowadzala korekty nalezaloby mi sie ok. 2,000,00
                  zl, zas po uwzglednieniu złych obliczen, czyli prawdziwej kwoty zwrou powinno
                  byc ok. 1,500,00 zł. I co w takiej sytuacji z odsetkami. Ale mnie
                  wystraszyliscie
                  I jeszcze kilka pytan:
                  Płytki ceramiczne +kleje+cement i zaprawy mozna odliczyc, a co z wyłacznikami,
                  puszkami instalacyjnymi, gniazdkami, zaworaami, radukcjami, kolankami,
                  grzejnikami i innym sprzetem do montazu w/w grzejnikow, piankami izolacyjnymi i
                  ekranami?
                  • Gość: jck.x Re: Źle wypełniłam PIT-a IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 01.03.04, 12:02

Ale mnie
                    > wystraszyliscie

Precyzjne pytanie = precyzjna odpowiedź ;-)

Nie znam listy odliczeń na pamięć (publikuje ją większośc portali - na pewno
                    jest w serwisie podatki Onetu), ale wymienione przez Ciebie rzeczy powinny się
                    kwalifikować wg mnie do odliczenia. V. pewnie to zaraz potwierdzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka