Dodaj do ulubionych

II filar po śmierci

25.08.10, 19:32
Co dzieje się z pieniędzmi z II filaru po śmierci ubezpieczonego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: II filar po śmierci IP: 212.180.160.* 24.11.10, 18:09
      Lepiej zapytaj co się dzieje z pieniędzmi które wpłacasz a jeszcze żyjesz :) Bo jak na rzaie to z nimi się nic nie dzieje. Po prostu sobie siedza i prawie wogóle nie zarabiają.
      Wiesz jak działa II filar?
      Składka jest odprowadzana do ZUS a ZUS odprowadza część z tej składki do OFE. Fundusz od razu z tej składki zabiera sobie prowizję :) To tak jakbyś wpłacił pieniążki do banku (np na lokatę) a nank na dzień dobry ze 100 zł które wpalcisz zabrał ci np 10 zł i z tego co pozostanie dopiero dawał jakieś oprocentowanie) co ciekawsze nie masz wpływu na to jakie to bedzie oprocentowanie a nawet nie masz wyboru by być w tym II filarze czy nie :) ot chcąc czy nie chcąc nabijasz kase OFE :) już wiesz dlaczego sie robi lament jak sie mówi o OFE ?
    • pawlook Re: II filar po śmierci 02.03.11, 19:46
      Podłączam się pod wątek a konkretnie:
      Na dzień dzisiejszy z tego co wiem gdy jako osobę uposażoną wskazałem żonę, to gdy padnę: 50% moich środków przelewają jako wirtualne na jej OFE a kolejne 50% dostaje gotówką pomniejszoną o 19% podatku czyli tak naprawdę 40,5% zabezpiecza rodzinę (i odwrotnie gdy ona wskazała mnie).
      Jak wygląda sprawa dziedziczenia gdy:
      1)jako osobę uposażoną wskażę w 100% małoletnie dziecko i powiedzmy zejdę z tego świata przed uzyskaniem przez nie pełnoletności ?
      2) jako osobę uposażoną wskażę w 100% małoletnie dziecko i powiedzmy zejdę z tego świata po uzyskani przez nią pełnoletności ale przed podjęciem przez nią pracy(brak OFE) ?
      3)jako osobę uposażoną wskażę w 100% małoletnie dziecko i powiedzmy zejdę z tego świata po uzyskania przez nią pełnoletności i podjęciu pracy czyli uzyskania OFE ?

pozdrawiam
      Pawlok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka