Gość: cykl IP: *.039.c82.petrotel.pl 01.09.10, 00:11 Bzdury dyskusja na temat wezwań z policji w leasingu www.forumleasing.pl/viewtopic.php?f=7&t=2157#p5606 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sceptyk Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 11:48 Leasingowałem samochód w Austrii. W dowodzie rejestracyjnym byłem wpisany ja, dodatkowo była informacja, że samochód jest leasingowany z firmy takiej a takiej. Mandaty przychodziły bezpośrednio do mnie :( samochodu i tak bym nie sprzedał, bo książkę samochodu miał bank. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 12:01 mnie ciekawi co innego. jak komunikacją miejską dojadę z Wrocławia do Warszawy? może mi to ktoś wytłumaczyć? która komunikacja miejska oferuje takie usługi? PS. przejazdy z Krakowa do Gdańska oraz z Rzeszowa do Szczecina też mnie interesują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esesman Takie połączenia tylko IP: 94.254.171.* 05.09.10, 12:34 warszawskie metro obsługuje. Tylko z tego co wiem, to na trasie Warszawa - Wrocław konieczna jest przesiadka w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Takie połączenia tylko IP: *.gemini.net.pl 05.09.10, 13:09 Bzdury piszesz. Nie warszawskie, lecz wrocławskie, a przesiadka w Ostrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
holyfido Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek 05.09.10, 12:33 Się nie przestrzega przepisów, to się płaci - proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek IP: *.uznam.net.pl 06.09.10, 01:56 Proste tylko dla prostaków. Nie czuj się urażony: jesteś w tym kraju w większości. Ty rządzisz! A że kraj przez to podleje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paka48 Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek 5 IP: 193.239.126.* 05.09.10, 12:42 Bardzo dziwne. Bank prywatny - donosi! POLICJI UDZIELANIA ODPOWIEDZI I POMOCY MA JEDYNIE INSTYTUCJA PAŃSTWOWA! - patrz Kodeks Postępowania Karnego. Jeżeli Bank na własną rękę donosi to za swe donosy nie ma prawa nikogo obciążać. Poza tym jest ochrona danych osobowych. Taki Bank nie jest godnym zaufania i trzeba z niego natychmiast uciekać. Tak naprawdę dane o właścicieli ma instytucja rejestrująca samochód i tam policja winna szukać kto jechał. Nikt w państwie prawa nie ma obowiązku donoszenia na siebie!!! Policja, Prokuratura, Urzędy Kontroli Skarbowej mają kasę i na to, aby płacić za pozyskane informacji! Natomiast, zgodnie z Kodeksem Prawa Wykroczeń mamy jeden tylko obowiązek bezwzględnego udzielania informacji - w przypadku gdy chodzi o zagrożenia epidemiologiczne. Tak szumne powoływanie się w Kodeksie Drogowym na obowiązkowe podawanie danych właściciela nie jest kompatybilne z Kodeksem wykroczeń! Policja może jedynie prosić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek IP: *.gemini.net.pl 05.09.10, 13:11 Boże, co za brednie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek IP: 178.235.28.* 05.09.10, 13:38 Skąd człowieku czerpiesz takie informację?? I co nazywasz "donoszeniem"??... Odsyłam przede wszystkim do Kodeksu Postępowania Karnego, na który tak się powołujesz, a nie wiele o nim wiesz... Poza tym warto byłoby czasem zerknąć też do słownika wyrazów obcych, mówiąc w tym przypadku o donoszeniu... Inna kwestia to to, że instytucje finansowe takie jak banki, bądź firmy leasingowe MUSZĄ udzielać informacji wszelkim organom ścigania. To nie jest akurat kwestia tego czy ma takie chęci, czy też nie... Pracuje w firmie leasingowej i doskonale o tym wiem... więc proszę nie wypowiadaj się mając pojęcie na poziomie równym zeru. Co do prowizji...hmmm jest to zapewne spora kwota za świstek papieru, ale jest ona jawna i uwzględniona w Tabeli Opłat i Prowizji, więc nie wiem o co tyle krzyku... Jeżeli mamy problem z czytaniem ze zrozumieniem, to może nie powinniśmy podpisywać umów i korzystać z usług instytucji finansowych?? Pozdrawiam wszystkich narzekających na generowne przez siebie koszty!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek stek bzdur 05.09.10, 14:01 Gość portalu: Paka48 napisał(a): > Bardzo dziwne. Bank prywatny - donosi! Nie "donosi", lecz realizuje swój obowiazek wynikający z obowiazujacych przepisów. > POLICJI UDZIELANIA ODPOWIEDZI I POMOCY > MA JEDYNIE INSTYTUCJA PAŃSTWOWA! - patrz Kodeks Postępowania Karnego. Może sobie sprawdź, gdzie te przepisy sie znajdują. Kpk nie ma tu nic do rzeczy. > Jeżeli Bank na własną rękę donosi to za swe donosy nie ma prawa nikogo obciążać. Nie za donosy, lecz za koszt czynności. > Poza tym jest ochrona danych osobowych. Taki Bank nie jest godnym zaufania i trzeba > z niego natychmiast uciekać. KAŻDY bank ma obowiązek udzielenia takiej informacji. > Natomiast, zgodnie z Kodeksem Prawa Wykroczeń mamy jeden tylko obowiązek > bezwzględnego udzielania informacji - w przypadku gdy chodzi o zagrożenia > epidemiologiczne. A o art. 65 i 97 kw nieuku nie słyszałeś? Tak swoja drogą, nie ma czegos takiego, jak "kodeks prawa wykroczeń". > Tak szumne powoływanie się w Kodeksie Drogowym na > obowiązkowe podawanie danych właściciela nie jest kompatybilne z Kodeksem > wykroczeń! Bzdura rekordowa. Art. 78 ust. 4 prd nakłada na włąściciela pojazdu obowiązek udzielenia informacji, jeśli jej nie udzieli, odpowiada z art. 97 k.w. i to żadnej wątpliwości nie budzi. Policja może jedynie prosić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek IP: 109.243.119.* 05.09.10, 12:46 Warto czytać umowy, a nie dziwic się i to publicznie, za pośrednictwem gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek.z.targowka Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek 05.09.10, 13:20 Gość portalu: franek napisał(a): > Warto czytać umowy, a nie dziwic się i to publicznie, za pośrednictwem gazety Co za przygłup! Czy taką umowę można negocjować? Owszem, można nie podpisywać, i to wszystko. Taki sam debilizm, jak stwierdzenie, że jeśli nie odpowiada Ci konstytucja RP, to możesz wyjechać za granicę. Skąd tylu debili się bierze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek IP: *.gemini.net.pl 05.09.10, 13:48 O jakim "negocjowaniu" mówisz? Jeśli ktoś czytał umowę, to zna jej treść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur I kto tu jest przygłup IP: *.chello.pl 05.09.10, 21:58 > Gość portalu: franek napisał(a): > > > Warto czytać umowy, a nie dziwic się i to publicznie, za pośrednictwem ga > zety > > Co za przygłup! Kto tu jest przygłuo > Czy taką umowę można negocjować? > Owszem, można nie podpisywać, i to wszystko. Mozna nie wchodzić w leasing, ale jesli juz się bardzo chce to trzeba znieść drobne niedogodności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur 4 odcinki bardzo fajne ale ten do bani IP: *.chello.pl 05.09.10, 13:29 1 Leasingodawca jak każda inna instytucja ,ma obowiązek współdziałania z policja przy wykonywaniun jej ustawowych obowiązków. 2 Laesingodawca niby dlaczego ma ponosić dofdatkowe koszty, wykraczające poza warunki umowy. 3 Normalne jest ,żę winny powinien je zapłacić. Do dyskusji może być wysokość kosztów, a nie fakt przerzucenia ich na leasingodawcę. 4 Nie ma żadnego powodu dla którego leasingobiorca nie przerzucił tych kosztów na winnego wykroczenia - prawo pracy na to zezwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek 5 IP: *.chello.pl 05.09.10, 14:10 przestaje rozumiec sens tego cyklu - co oddcinek to wieksza glupota ;) moze napiszecie odcinek o glupich oplata gazetowych? za gazete w kiosku musze zaplacic, jak chce do niech plyte to tez musze zaplacic i to wiecej, a jak chce wykupic reklame czy nekrolog to musze ciezka kase wylozyc - to drugie jest o tyle zenujace, ze to przeciez zerowanie na tragedii ludzkiej co to za obzydliwy i wulgarny komunizm wytykanie palcami kogos, kto po prostu bierze kase za swoje uslugi - to ze duzo? ma do tego prawa - mozna nie korzystac (dziennikarze wyborczej wiedza najlepiej, ze mozna niekorzystac - mimo ciaglego wysmiewania Jarka Kaczynskiego wielu z nich prowadzi podobny tryb zycia, ma kotka, 3 wyciagniete sweterki, stara maszynke do golenia i mieszka u mamusi) Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek 05.09.10, 21:46 To o nekrologu przypomina mi przedwojenny szmonces Żydowski. Mośkowi zmarła żona i w biurze ogłoszeń lokalnej gazety usłyszał że w ramach promocji nekrologi do czterech słów są gratis. Dał więc nekrolog: "Zmarła Salcie sprzedam Opla". A Millennium to chyba bank który najbardziej kosi klientów na ukrytych prowizjach. Za wszystko sobie każą płacić, przede wszystkim za niezamawiane usługi które są przez chwilę w promocji za darmo, a potem klient się tylko dziwi mu pieniądze schodzą z konta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek IP: *.chello.pl 05.09.10, 22:03 Z opinia o Millenium się zgadzam, 10 latm temu zlikwidowalem u nich konto i nie żałuję. Ale w meritum to nie jest ukryta prowizja. To są dodatkowe koszty których bank nie mógl przewidzieć, a nawet jeśli statystycznie mogł to nie ma powodu aby rozkładał je na wszyskich klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Radio Erewań 05.09.10, 14:13 1. Prowizja bankowa - a firma nie jest bankiem. Czyżby redaktorowi wszystkie instytucje zlewały się w jedną? 2. Sama opłata nie jest prowizją. Kwestia nazwy, ale od dziennikarzy mamy prawo oczekiwać biegłej znajomości jęz. polskiego. 3. Teraz o firmie leasingowej: Moim zdaniem jej działania są bezpodstawne. Klient nie wyraził zgody na taką opłatę, zaś "ogólne warunki" są zwyczajnie naciągane. Każda firma musi się liczyć z tym, że może dostać zawiadomienie z prokuratury, pytanie od policji, może przyjść kontrola skarbowa itd. itp. I w każdym przypadku nie ma prawa obciążać kosztami tych działań swoich klientów, a już na pewno nie powinna na tym zarabiać. A co jeśli pytanie policji nie ma związku a radarem, tylko np. poszukiwany jest świadek? A co, jeśli w spożywczaku zapytają o to kiedy ostatnio była Skublińska na zakupach? Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Radio Erewań 05.09.10, 14:28 ggrdl napisał: > 3. Teraz o firmie leasingowej: Moim zdaniem jej działania są bezpodstawne. Niestety, o tym nie decyduje Twoje zdanie, lecz obowiązujące przepisy. > A co jeśli pytanie policji nie ma > związku a radarem, tylko np. poszukiwany jest świadek? Chodzi właśnie o przesłuchanie takiej osoby jako świadka. > A co, jeśli w spożywczaku > zapytają o to kiedy ostatnio była Skublińska na zakupach? To przepisy i tajemnicy bankowej i jej uchylaniu też sie do tego odnoszą? Od kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Re: Radio Erewań 05.09.10, 14:42 spokojny.zenek napisał: > Niestety, o tym nie decyduje Twoje zdanie, lecz obowiązujące przepisy. A jakie to są przepisy? Bo na razie to mamy TWOJE zdanie i uzurpację firmy podpierającej się umową. > Chodzi właśnie o przesłuchanie takiej osoby jako świadka. Nie chciałbym ponosić z tego tytułu kosztów. Bo niby jakim prawem? > To przepisy i tajemnicy bankowej i jej uchylaniu też sie do tego odnoszą? Od kiedy? O czy ty piszesz? Tajemnica bankowa jest ...no właśnie! W banku! A to firma leasingowa. I w ogóle nie chodzi o tajemnicę bankową, tylko o opłatę. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Radio Erewań 05.09.10, 15:18 ggrdl napisał: > spokojny.zenek napisał: > > Niestety, o tym nie decyduje Twoje zdanie, lecz obowiązujące przepisy. > > A jakie to są przepisy? Np. art. 78 ust 4 ustawy prawo o ruchu drogowym. > Bo na razie to mamy TWOJE zdanie i uzurpację firmy > podpierającej się umową. Skoro ta umowa została podpisana, to nie ma tu żadnego "podpierania się" lecz po prostu jej stosowanie. > > Chodzi właśnie o przesłuchanie takiej osoby jako świadka. > Nie chciałbym ponosić z tego tytułu kosztów. Niestety, Twoje chcenie nie ma tu nic do rzeczy. > Bo niby jakim prawem? Ano takim, że podpisując umowę zgodziłeś się na zapłacenie tej opłaty w wypadku pojawienia sie konieczności udzielenia informacji przez właściciela pojazdu, że Ty nim jeździsz. Zawsze mi się wydawało oczywiste, że umów się dotrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolargol Re: Radio Erewań IP: 188.104.123.* 05.09.10, 16:54 winne jest cienkie prawo w Polsce; w Austrii np. włascicielem auta jest firma leasingowa, ale jest zarejestrowane na użytkownika - nie ma żadnych problemów z określeniem gdzie policja ma wysłać mandat Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Re: Radio Erewań 05.09.10, 20:11 spokojny.zenek napisał: > ggrdl napisał: > > > spokojny.zenek napisał: > > > Niestety, o tym nie decyduje Twoje zdanie, lecz obowiązujące przepi > sy. > > > > A jakie to są przepisy? > > Np. art. 78 ust 4 ustawy prawo o ruchu drogowym. O czym ty piszesz??? Ja się wypowiadałem na temat OPŁATY, sprawę udzielenia informacji uznałem za oczywistą - sprawdź, tym razem przeczytaj uważnie. > > Bo niby jakim prawem? > > Ano takim, że podpisując umowę zgodziłeś się na zapłacenie tej opłaty w wypadku > pojawienia sie konieczności udzielenia informacji przez właściciela pojazdu, że > Ty nim jeździsz. > Zawsze mi się wydawało oczywiste, że umów się dotrzymuje. Znowu dwója z rozumienia przeczytanego tekstu! Napisałem, że skoro BRAK jednoznacznej klauzuli o takowej opłacie, to... W zasadzie nie warto pisać, znowu nie zrozumiesz. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Radio Erewań 05.09.10, 20:42 ggrdl napisał: > Znowu dwója z rozumienia przeczytanego tekstu! Napisałem, że skoro BRAK > jednoznacznej klauzuli o takowej opłacie, to... Skąd przekonanie, że brak? Z tekstu jako żywo wynika, że nie brak - dziennikarzowi nie podoba się, że taka opłata w ogóle istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Re: Radio Erewań 05.09.10, 20:58 spokojny.zenek napisał: > ggrdl napisał: > > > > Znowu dwója z rozumienia przeczytanego tekstu! Napisałem, że skoro BRAK > > jednoznacznej klauzuli o takowej opłacie, to... > > Skąd przekonanie, że brak? Z tekstu jako żywo wynika, że nie brak - > dziennikarzowi nie podoba się, że taka opłata w ogóle istnieje. Zlituj się i przeczytaj ten artykuł! Zwróć uwagę na fragment, cytuję: " iż wszystkie czynności jakie obciążają firmę leasingową, a wykraczają poza podstawowy zakres umowy (czyli poza finansowanie zakupu i użytkowania przedmiotu leasingu) są przenoszone na Korzystającego z leasingu. " To nie jest konkretny zapis o kosztach związanych z poinformowaniem policji o kierowcy/użytkowniku samochodu. Na tej samej zasadzie można obciążyć klienta kosztami wezwania do urzędu skarbowego, na rozprawę sądową, itd. itp. Cieszę się że wprawdzie powoli, ale wytrwale zaczynasz rozumieć o co chodzi w artykule i w moim komentarzu do tegoż. Użyłem wielu trudnych słów i zdań złożonych, dla ułatwienia więc zwrócę ci uwagę na zapis w mojej uwadze nr 3: MOIM ZDANIEM. Sprawdź w słowniku co to znaczy zanim coś napiszesz, OK? Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Radio Erewań 05.09.10, 21:27 ggrdl napisał: > To nie jest konkretny zapis o kosztach związanych z poinformowaniem > policji o kierowcy/użytkowniku samochodu. Niestety, wystarczająco konkretny. Podpisując umowę leasingobiorca zaakceptował tę opłatę. > Na tej samej zasadzie można obciążyć klienta kosztami wezwania do urzędu > skarbowego, na rozprawę sądową, itd. itp. Na jakąż to rozprawę sądową miałby być klient wzywany przez leasingodawcę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Radio Erewań IP: *.chello.pl 05.09.10, 22:08 > spokojny.zenek napisał: > > > ggrdl napisał: > > > > > spokojny.zenek napisał: > > > > Niestety, o tym nie decyduje Twoje zdanie, lecz obowiązujące > przepi > > sy. > > > > > > A jakie to są przepisy? > > > > Np. art. 78 ust 4 ustawy prawo o ruchu drogowym. > > O czym ty piszesz??? Ja się wypowiadałem na temat OPŁATY, sprawę udzielenia > informacji uznałem za oczywistą - sprawdź, tym razem przeczytaj uważnie. Bank udzielił informacji , poniósl koszty opłata jaest oczywista - ozna dyskutować o jej wysokości Odpowiedz Link Zgłoś
sedzia_tk A ja mam immunitet i nie muszę się przejmować 05.09.10, 14:30 mandatami. Trzeba się było uczyć, kmiotki. Odpowiedz Link Zgłoś
matkaboskabolesna Re: A ja mam immunitet i nie muszę się przejmować 05.09.10, 15:06 <Trzeba się było uczyć, kmiotki. właśnie, buraku wsiowy. Odpowiedz Link Zgłoś
sedzia_tk Czyżby polska zawisć? 05.09.10, 20:25 Typowa wobec lepiej wykształconych elit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: Czyżby polska zawisć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 21:33 Nie, nie zawisc. To tylko reakcja na przypadek naduzywania przywilejow, urzedniczyno. sedzia_tk napisał: > Typowa wobec lepiej wykształconych elit. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek co??? 05.09.10, 22:10 Podpisywanie się idiotycznym, mylącym nickiem i wypisywanie obraźliwych idiotyzmów jest "nadużywaniem przywilejów"? Uważasz, ze ten troll jest rzeczywiście jakimś urzędnikiem? Z czego to wywodzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihihihihi Re: co??? IP: *.c194.msk.pl 05.09.10, 22:42 spokojny.zenek napisał: > Uważasz, ze ten troll jest rzeczywiście jakimś urzędnikiem? Z czego to wywodzisz? pewnie z tego, ze jest glupi jak but Odpowiedz Link Zgłoś
sedzia_tk Czyżby zaklinanie rzeczywistości... 06.09.10, 00:04 ...przez urzędniczynę bez immunitetu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadek Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 15:22 Dla mnie jest to opłata za usługę dodatkową - ktoś musi zużyć trochę czasu aby przeczytac pismo policji, znaleźć dane klienta używającego samochodu, wysłać informacje policji i temuż klientowi. Kto ma za to zapłacić?. Można dyskutować o wysokości, ale najlepiej przed kupieniem samochodu w takiej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek 01.10.10, 15:45 Nie oszukujmy się, w tym przypadku jest to histeryczne poszukiwanie pieniędzy przez Bank. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masa Pnie Samcik, żądam wyjaśnienia: w jaki to sposób IP: *.tvsat364.lodz.pl 05.09.10, 16:04 " klient firmy leasingowej finansuje pośrednio policję"? Jeśli Pan tego nie wyjaśni, w odcinku 6 proszę opisać "Poczet dziwnych dziennikarzy, jeszcze dziwniejszych artykułów i kłamliwych stwierdzeń". Tak naprawdę to przerażające jest że mamy w Polsce tak słabych dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietex Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek 5 IP: *.olsztyn.mm.pl 05.09.10, 21:02 Super. Skoro słabiutkie państwo nie jest w stanie wyegzekwować prawa (prawie żadnego - są samowole budowlane, podludzie są łapani po pijaku za kółkiem po kilka razy i mają to w de), to może banki to zrobią (np. każdy mandat spłacany na konto np. sądu obarczone zostanie opłatą stałą np. 50 % wartości mandatu). Wiadomo, tylko prywatna własność może pomóc, a nie pseudopaństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek 05.09.10, 21:29 Gość portalu: mietex napisał(a): > Super. Skoro słabiutkie państwo nie jest w stanie wyegzekwować prawa Tu akurat jest o tym, że akurat w tej kwestii może i egzekwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryż a ja yebe takie coś IP: *.111.178.26.static.crowley.pl 05.09.10, 22:19 i sram na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur To tylo twój problem IP: *.chello.pl 06.09.10, 00:23 i co mi do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryż a no kij ci do tego IP: *.111.178.26.static.crowley.pl 06.09.10, 22:56 ale to już Twój problem połamańcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były klient Przestrzegam przed EFL em !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 22:46 Przestrzegam wszystkich przed EFL em i ich podobnymi praktykami (za każdy dokument extra kasa !!) byłem ich klientem przez 7 lat (pierwsza umowa jeszcze za polskiego EFLela i było ok) jak tylko połączyło się to z lukasem (to dopiero "bank" porażka) to rżną klienta ile wlezie na czym się da. Na szczęście mam już ich głęboko w poważaniu i zakazałem jakiegokolwiek kontaktu ze mną pod groźbą sprawy sądowej! (żadnego spamu nie dostaję :) P.S. raty płaciłem jak w zegarku żeby nie było!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Poczet dziwnych prowizji bankowych - odcinek 5 IP: *.chello.pl 06.09.10, 08:00 50 zł to niewiele w porównaniu z 200 PLN netto w EFL i VW Leasing za przekazanie tej informacji ! Odpowiedz Link Zgłoś
wnukstalina Poczet dziwnych prowizji bankowych-odcinek 6 06.09.10, 14:21 Już mamy w wersji papierowej odc. 6 z 6 września 2010. Pisze tam autor o 10-złotowej prowizji za przelew do komornika. Ciekawe, gdzie jest tak tanio? mBank pobiera 30 zł i to nawet jeśli kwota jest podobnego rzędu. Pobrano ode mnie od kwoty zwróconej na konto w wyniku omyłkowego jego obciążenia w przeszłości z jakiejś prywatnej firmy. Nikt mądry nie trzyma pieniędzy na zajętym koncie. Wiąże się to może z faktem, że oprócz faktycznego przelewu na konto komornika, bank zobowiązany jest do pisemnego poinformowania beneficjenta o fakcie. Ma to nadać ważności urzędowej tym kilkudziesięciu złotym przelewanym? Czy uzasadnić właśnie masę roboty jaką ma do wykonania bank? Banki bardzo chętnie (mBank szczególnie chętnie) wykonują polecenie zajęcia rachunku osoby nawet tylko podejrzanej (niesłusznie) o niepłacenie alimentów (a co bank obchodzi, sąd też się do tego nie miesza - państwo prawa). Widzę tu dziwny casus w polskim prawie. Wystarczy złośliwy wierzyciel i osoba, która ma nieposzlakowaną, wieloletnią opinię dobrego klienta banku traktowana jest jak najniebezpieczniejszy mafiozo. Chciałoby się zakrzyknąć "Miej proporcjum mocium panie!". Nie ma tu symetrii w drugą stronę. Bank często nie wywiązuje się ze zobowiązań i dopiero zbiorowe pozwy n i e k i e d y dają efekt w postaci wyroków, które i tak potem są tylko na papierze. -- Odpowiedz Link Zgłoś
czarnykmin Re: ... 01.10.10, 14:24 A propos, niesamowita jest metoda zamykania konta. By tego dokonać, trzeba w formularzu podać numer umowy, którą podpisało się lataświetlne temu i przez to naturalnie mogła się zapodziać. Zagląda się na konto, ani śladu numeru umowy. Dzwoni się na infolinię, ani pary z ust w sprawie numeru umowy. Ale... na pytanie skąd go więc w końcu wziąć? Odpowiedź: można zamówić płatny odpis umowy - bodajże za 30 PLN :)) Odpowiedz Link Zgłoś
argentea Poczet dziwnych prowizji bankowych - odc. 5 01.10.10, 14:23 "Samochody beztrosko jeżdżą sobie po Polsce. Któregoś pięknego dnia do firmy przyszło zdjęcie z fotoradaru". Tak, a dookoła wesoło latały ćwierkające ptaszki i kolorowe motylki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajusz Poczet dziwnych prowizji bankowych - odc. 5 IP: 81.219.201.* 01.10.10, 15:58 Kiedyś bywało, że złodzieje okradali Bank, teraz to Banki przejęły te fajną zabawę.. No cóż jaki kraj taki Bank. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bloger100 Poczet dziwnych prowizji bankowych - odc. 5 IP: 89.108.232.* 05.10.10, 00:56 dziwne prowizje, dziwne praktyki. Banki w ogóle są dziwne. A najbardziej cierpimy na tym my wszyscy - klienci. Zapraszam na raiffeisenwatch.wordpress.com - przegląd dziwnych praktyk Raiffeisena. Odpowiedz Link Zgłoś