Dodaj do ulubionych

Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabiln...

IP: 95.108.69.* 02.12.10, 22:15
Osobiście nie znam nikogo, kto darzyłby zaufaniem banki i bankowców. To są .... (!&%#:?@8!!). Kiedyś bankowiec był powiernikiem przedsiębiorcy, czy w ogóle klienta, a teraz to jest niekiedy nawet menda, która chce doprowadzić do wyciągnięcia z klienta kasy za wszelką cenę (również jego bankructwa - vide liczne historie ze sprzedażą opcji walutowych chociażby).

Wiele dziesięcioleci musi upłynąć, aby pojawiło się coś takiego jak rzeczywisty etos bankowca...
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.12.10, 08:13
      etos bankowca juz byl , teraz banki sa nastawione na zysk za wszelka cene i to jest ich celem
      • Gość: cronin37 Re: Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.10, 08:15
        Bo bank w dzisiejszych czasach to nie jest bank. To większe lub mniejsze przedsiębiorstwo nastawione na wydarcie jak największej ilości kasy ze swoich klientów. Nie ma juz etosu bankowca.
        • azsxdcf Re: Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabi 03.12.10, 08:51
          btw jeździli tyle po skokach że teraz automatycznie nawet jak ktoś nawet ich szyldu w życiu nie widział to zapytany mówi że to samo zło
          • Gość: jewrej Były kiedyś banki godne zaufania. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 10:21
            Teraz to banda złodziei. Nie chcę powiedzieć, że wszyscy decydenci bankowi to złodzieje, bo gdzieś trzeba pracować i wykonywać polecenia złodziejskich szefów, mianowanych i sterowanych przez globalny układ.
    • mrrrwrrr A... Pietraszkiewicz? 03.12.10, 08:15
      Czy Pitraszkiewicz to ten, który w czasie kryzysu darł mordę, żeby rząd wpompował w banki grubą kasę podatników, bo bez tego banki zbankrutują?
      No, wiarygodny gościu, nie ma co.
      • Gość: Paweł Re: A... Pietraszkiewicz? IP: *.finemedia.pl 03.12.10, 08:53
        Dla mnie Pitraszkiewicz od dawna jest taką kukiełką, która podryguje, tańczy i śpiewa - zgodnie z życzeniami mocodawców. Może udawać psa, kozę, owcę, osła, a jeśli dobrze się postara to nawet człowieka. Teraz kwestia zaufania do banków...
        W moim przypadku w ciągu ostatnich 3 lat ilość środków ulokowanych na kontach/lokatach/itp. podwoiła się, podczas gdy moje zaufanie w do banków spadło. W tej sprawie każdy ma swoje własne podejście, ale nie wyciągałbym na miejscu bankowców pochopnie takich wniosków, że klient wpłacający pieniądze = klient darzący nas zaufaniem...
        Przede wszystkim jest coś takiego jak gwarancje depozytów bankowych - bodajże do 50 tys. euro na 1 osobę mającą konto w 1 banku. Dla 99% klientów poziom gwarancji jest wystarczający i mocno osłabia strach przed lokowaniem środków na kontach...
        Bez tego nie byłoby tak różowo, ale przynajmniej byłby znak równości między wpłaconymi środkami i zaufaniem.

• madafaka_ua Re: A... Pietraszkiewicz? 03.12.10, 09:55
        Tak, to dokładnie ten Pietraszkiewicz.

Poza tym fantastyczny wniosek wysnuł ten pan - +60 mld PLN więcej w bankach, więc zaufanie musi być większe.
        A gdzie mają ludzie pieniądze trzymać? (wiekszość nie ma pojęcia o giełdzie czy też funduszach).
        A czy to nie przez to że ufają w Bankwy Fundusz Gwarancyjny? (w który nome-omen bym tak za bardzo nie ufał).

Oczywiście dziennikarzowi już nie chciało się zadać tych pytań.

mrrrwrrr napisał:

> Czy Pitraszkiewicz to ten, który w czasie kryzysu darł mordę, żeby rząd wpompow
        > ał w banki grubą kasę podatników, bo bez tego banki zbankrutują?
        > No, wiarygodny gościu, nie ma co.
    • Gość: money as debt Zgadnij! Skąd banki biorą kasę, którą pożyczają? IP: *.acn.waw.pl 03.12.10, 08:26
      Cała prawda o bankach: www.youtube.com/watch?v=Ue_lzEIVhnE
    • Gość: Andrzej Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabiln... IP: *.wp-sa.pl 03.12.10, 08:30
      Ja bankom nie ufam i szczerze powiedziawszy trudno byłoby mi znaleźć osoby, które im ufają.
    • debilofil "Polacy nam ufają" HA HA Tak samo jak żona mężowi 03.12.10, 08:30
      Banki się nie zgadzają, Polacy nam ufają - Ubawiłem się.

TAK SAMO WAM UFAJĄ JAK ŻONA MĘŻOWI

Chce wierzyć taka, że jest jej wierny i jej nie zdradza, a rzeczywistość jest taka, że czym starszy (pewniejszy że żona nie ma do kogo odejść, pewniejszy swojej pozycji) zdradza ją przy każdej okazji.

Ci Polacy są jak te zdradzane żony - NIE MAJĄ GDZIE UCIEC, ZGINAJĄ KARKI BO JAK NIE TO "MAŁŻEŃSTWO" TO CO. Oszusta nie zabije, trudno się go pozbyć ze swojego życia, mamy wspólne dzieci które "wychowujemy" (kredytki i miniratki). Kiedy dostanie po pysku wmawia sobie, że się zmieni, on też skruszony po wpływem nacisku z zewnątrz głosi, że się zmieni, już nie będzie bił.

HA HA HA itd.
      • Gość: Jezus Król Polski Re: "Polacy nam ufają" HA HA Tak samo jak żona mę IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.12.10, 08:52
        Z bankowcami zrobiłbym to samo co z prawnikami i politykami - dół z wapnem.
    • rojberek Ja bankom nie ufam. 03.12.10, 08:31
      Za każdym razem gdy widzę zmianę w regulaminie wkurzam się i szukam, gdzie tym razem chcą mnie oskubać.
    • Gość: pi Nienawidzę banków IP: *.aster.pl 03.12.10, 08:31
      Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę banków Nienawidzę bankierów
    • Gość: Pleban A Re: Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabi IP: 89.174.219.* 03.12.10, 08:32
      Macieju Samcik podpisz się z imienia i nazwiska pod tekstem, boisz się że cie białe kołnierzyki nigdzie nie zaproszą? To twoich tekstów mam takie same zaufanie jak do tego, że kaczorek pokochał Rosjan.
      Ad Meritum

Ten kto ufa bankowi (jakiemukolwiek) to kretyn i bucefał. Bankowcy to naciągacze, żeby nie używać zdecydowanie mocniejszych słów.
    • Gość: ciułacz Nie ma gorszego złodziejstwa jak system bankowy . IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.10, 08:36
      Konsumenci , pamiętajcie : w dniu , w którym wpłacicie pieniądze do banku , są to pieniądze banku , a nie wasze . Od tej pory to bank decyduje , czy wam cokolwiek oddać , czy nie . A za wasze odsetki których banki wam nie płacą , zarządy banków w ciągu kilku lat stają się milionerami . A wy pozostaniecie ciułaczmi , z których oni się wyśmiewają .
    • Gość: podatnik Re: ja jestem zdumiony że wogóle ktoś bankom ufa. IP: *.23.54.194.generacja.pl 03.12.10, 08:37
    • Gość: księgowy Re: Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabi IP: *.centertel.pl 03.12.10, 08:39
      Zgadzam się z inżynierem. Kiedyś bank miał opinię instytucji zaufania publicznego. I teraz wszystkie tzw. "banki" lecą na tej opinii, przy okazji kłamiąc, oszukują, wykorzystując klientów na potęgę. Gdyby nie UOKiK sytuacja byłaby znacznie, znacznie gorsza. Prywatne banki tak się rozpanoszyły, że teraz składają nawet skargi przeciwko instytucji państwowej. Banki zapomniały, że działają w ramach prawa, a nie poza prawem. Niestety w ten sposób zachowują się wszyscy w bankach, od zarządzających zaczynając a na zwykłych konsultantach telefonicznych kończąc. Umowy zawierają mnóstwo kruczków, których normalny człowiek nie jest w stanie wykryć. Haczyki tworzą w pełni świadomie prawnicy banków, w pełni świadomie zatwierdzają je zarządzający, na końcu takie produkty w pełni świadomie sprzedają konsultanci. Nikt w bankach nie ma skrupułów. Banki odkryły żyłę złota i bez żadnych skrupułów z niej czerpią. I gdy na drodze w końcu ktoś stanie - w tym przypadku UOKiK - pojawia się wielki bunt. Mam firmę a zatem dość często korzystam z usług banków - ale to, co dzieje się ostatnio ma już znamiona masowego przestępstwa i masowego, nie znającego żadnych granic, wykorzystywania obywateli.

Zastanawiam się też na ile jest to wina nas samych, klientów. Ile razy szukamy najtańszego produktu? Ile razy wybieramy low-costowy bank tyko po to, żeby zaoszczędzić na kilku złotych? W ten sposób nasze pieniądze, nawet nie niewielkie, trafiają do największych kombinatorów, do banków w których pracowników nie traktuje się jak ludzi, do prezesów bez jakichkolwiek skrupułów. Naszymi pieniędzmi nagradzamy w ten sposób najbardziej bezwzględnych managerów.

Banki nie tylko wprowadzają wadliwe zapisy (patrz: list klauzul zakazanych), banki popełniają też mnóstwo drobnych błędów, których nie sposób wszystkich tu wymienić. A szaleńcza pogoń za zyskiem nie licząca się zupełnie z drugim człowiekiem/klientem prowadzi to wielkich błędów i awarii, takich jak ostatnia w mbanku.

Za chwilę pojawią się pewnie wynajęci przez banki pisacze pozytywnych maili na temat banków. I niestety nie da się tego uniknąć, bo prawda jest taka, że bank mają więcej pieniędzy.

Trzymam kciuki z UOKiK!!!
    • spider78 Re: Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabi 03.12.10, 08:39
      Klienci mają zaufanie co najwyżej do BFG i tylko dlatego trzymają w bankach kasę. Jeśli chodzi o zaufanie w kwestii kredytów czy kart płatniczych, to nie można mieć zaufania do tych hien, tak skonstruują umowy że wszelkie ryzyko ponosi klient i praktycznie może dochodzić racji tylko w sądzie, bo reklamacje rozpatruje się zazwyczaj na korzyść banku. Klient zawsze jest na straconej pozycji, ale co może zrobić, nawet jak przeczyta całą umowę i spróbuje zakwestionować jakieś zapisy to bank najwyżej pokaże mu środkowy palec. Dlatego są konieczne odgórne regulacje chroniące prawa klienta, innego bata na te hieny nie ma.
    • Gość: Maria Banki = LICHWA IP: *.ostnet.pl 03.12.10, 08:43
      = milionowe premie dla dyrekcji, wyzysk pracowników i klientów. Oto cała prawda o polskim systemie bankowym
      • mara571 moja droga, nie tylko polskim 03.12.10, 08:48
        systemie bankowym.
        Slaba pociecha ale zawsze.
        Ja proponuje bankom obnizenienie oplat za przelewy, szczegolnie te stale zlecenia.
        Zobacza od razu, ze starsi klienci od razu beda szczesliwi i wyraza wieksze zaufanie.
    • fagusp A ja mam zaufanie do banków. 03.12.10, 08:50
      Bo jestem w 100% pewien, że każdy bank w Polsce do którego pójdę, orżnie mnie tak, jak to tylko możliwe. Albo nawet jeszcze bardziej.
    • Gość: tommy1975 Sprzedaję produkty bankowe IP: 80.48.195.* 03.12.10, 08:57
      i wiem co mi ludzie mowią. Głównie: banki to złodzieje. Na chwilą obecną sprzedaję naprawdę dobry produkt, bez żadnych kantów i haczyków. Ludzie w to po prostu nie wierzą, tak się juz przyzwyczaili to matactw w umowach.
      • Gość: Realista Re: Sprzedaję produkty bankowe IP: 81.26.2.* 03.12.10, 09:07
        HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA !!!!
      • kotek.filemon Re: Sprzedaję produkty bankowe 03.12.10, 10:10
        > i wiem co mi ludzie mowią.

Nie ma czegoś takiego jak "produkt bankowy". Banki to zaraza gospodarki, co ani pół grosza nie dokłada do PKB. Banki sprzedają usługi finansowe, czyli wirtualną kasę na papierze.
      • Gość: xyz Re: Sprzedaję produkty bankowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 10:42
        Gość portalu: tommy1975 napisał(a):

> i wiem co mi ludzie mowią. Głównie: banki to złodzieje. Na chwilą obecną sprzed
        > aję naprawdę dobry produkt, bez żadnych kantów i haczyków. Ludzie w to po prost
        > u nie wierzą, tak się juz przyzwyczaili to matactw w umowach.

Tak, haczyk pojawi się, jak już zbierzesz spore stadko do strzyżenia. Pojawi się w tabeli prowizji i opłat, czy jak to się tam w Twoim banku nazywa. Albo wraz z informacją 'koniec promocji'. Napisz, co sprzedajesz, a podam Ci, gdzie jest haczyk.
    • tommydaho Sprzedaję produkty bankowe 03.12.10, 09:00
      Ludzie mówią, że banki to złodzieje, najczęściej. Ci mniej wychowani używają bardziej dosadnych określeń. Dochodzi do tego, że proponując im naprawdę dobry produkt, bez kantów i żadnych haczyków po prostu w to nie wierzą. Każdy z nas przyzwyczaił się już do tego, że banki tylko kombinują jak zarobić na naszej naiwności i niewiedzy.
      • Gość: kater Re: Sprzedaję produkty bankowe IP: *.icpnet.pl 03.12.10, 09:30
        Nie ma czegoś takiego jak "produkty bankowe". Nie ma. Jedyne co bank produkuj to tony makulatury. Bank to usługodawca. Świadczy usługi obracając kasą innych osób i podmiotów. Nawet nie swoją. Swojej kasy to bank ma tyle co kot napłakał. Banki korzystają z cudzych pieniędzy i zarobek na tym w absolutnie lwiej części przeznaczają na pensje dla matatycz na górze.
        Powtarzam - nie ma czego takie jaki "produkty bankowe"!!! Przestańcie używać tego idiotycznego terminu.
        • tommydaho Re: Sprzedaję produkty bankowe 03.12.10, 10:16
          Oczywiście, generalnie produkt jest czymś wytworzonym. Ale firma oferując swoje usługi jak najbardziej może je nazywać produktem. Nie ma co się czepiać drobiazgów.
          • Gość: kater Re: Sprzedaję produkty bankowe IP: *.icpnet.pl 03.12.10, 10:34
            Nie czepiam się drobiazgów. Ale podstawowych rzeczy. Usługa to usługa. Produkt to produkt. Dlatego właśnie rozróżniamy te 2 pojęcia. Bank po pierwsze nic nie produkuje a co najwyżej wymyśla i udostępnia. To, że banki tworzą na potęgę setki i tysiące pięknie brzmiących ofert nie czyni ich producentami. Oni po prostu oferują mniej lub bardziej skomplikowane formy jednej usługi. My (bank) pożyczamy Ci (klientowi) wirtualną kasę, a Ty nam zwracasz prawdziwą kasę. To co robią banki nie ma nic wspólnego z produkcją.
        • lukenko Re: Sprzedaję produkty bankowe 03.12.10, 10:24
          Windows też nie jest Produktem?
          • Gość: kater Re: Sprzedaję produkty bankowe IP: *.icpnet.pl 03.12.10, 10:31
            Poczytaj sobie licencję to zobaczysz co to faktycznie jest :) A już nie daj Boże jak masz wersję OEM. BOXa to jeszcze można sprzedać albo przenieść, choć i tak nie jest do końca Twój.
    • Gość: mk24 ja nie ufam! IP: *.ghnet.pl 03.12.10, 09:04
      zadnej z tyc instytucji,

provident - zero zaufania
      skok - nie mam do czynienia ale generalnie nigdy bym nie chcial miec

banki - korzystam bo jak nie krozystac, ale nie raz nei dwa ostro sie nacialem na ich roznych machlojach ktore przeprowadzaja w imieniu regulaminu, ktory z reszta zmieniaja kilkanascie razy w roku:/

niech przeprowadza nowe badanie za 2010 to zobaczymy czy to tylko kryzys ma wplyw

zwl po awariach mbanku i ing ostatnio
    • Gość: gosc Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabiln... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.10, 09:07
      Taa, ufam bankom... ze mnie okradaja na kazdym kroku.
    • Gość: szary klient Jasne, a tyle pozwów sądowych przeciwko bankom? IP: *.frh.faurecia.com 03.12.10, 09:11
      Kiedyś tego nie było, teraz ciągle słychać o, delikatnie mówiąc, ostrym naciąganiu przez banki. Kiedyś klienci tak masowo nie występowali przeciwko bankom. A teraz, szczególnie w przypadku BRE Banku (mBank, Mulitbank) setki klientów wystepują na droge sądową. Pozwy indywidualne, wielki pozew zbiorowy (grubo ponad pół tysiąca osób, a może będzie i z tysiąc) tzw. "Grupy na bank" (www.grupanabank.pl) który trafia do sądu 20 grudnia. A mnóstwo stron internetowych oszukanych klientów mBanku, Multibank, Santandera, Raffaisena...

I jak tu ufać takim instytucjom.
      Mozna tylko, przez wybór mniejszego zła, odsiewać tych najgorszych. Już wiem by nie prowadzić interesów z BRE czyli mBankiem i Multibankiem, Santanderem, Raffaisenem... a lista co jakiś czas się wydłuża.
    • Gość: gt1982 Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabiln... IP: 46.112.90.* 03.12.10, 09:15
      Zaufanie?!jakie zaufanie?!!zadzwonić by wcisnąć mi kartę potrafią, a jak się dwa dni z ratą spóźniłem i naliczyli mi 18 gr odsetek to nikt mnie o tym nie poinformował tylko jakąś pier...ą karę po czasie naliczyli!!!!Bankom zależy wyłącznie na sobie, i ładnych reklamach w których można wypić z nimi kawę, zwiesić spłatę czy spotkać się z szefem oddziału. MAM ZERO ZAUFANIA DO BANKÓW A MAM 28 LAT, WYŻSZE WYKSZTAŁCENIE, I KLIKA PRZYKRYCH PRZYGÓD ZA SOBĄ!
      • jan-w Re: Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabi 03.12.10, 09:29
        Informacje o karach za przekroczenie terminu spłaty masz w umowie lub załącznikach do niej. Nikt cię nie musi zawiadamiać osobno. Twierdzisz że masz wyższe wykształcenie?
    • mariusz2010 Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabiln... 03.12.10, 09:21
      Na moim koncie w ING pojawiła się prowizja 7 zł. Niby niewiele, ale cholera wie za co. Miało być darmowe....
      • Gość: mietek Re: Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabi IP: *.toya.net.pl 03.12.10, 09:49
        O, witam kolege z klubu. Od wczoraj kotaktuje sie z Alior bankiem gdyz drugi miesiac pod rzad z konta popierana jest ''oplata dodatkowa'' 4 zl(oplata podstawowa to 5zl miesiecznie). Wiadomo, niby nic ale pytam za co. W odpowiedzi dostalem kilka podpunktow m.in.: na moje konto nie wlywa jednorazowo co miesiac wiecej niz 2000 zl. Zaznaczam ze mam drugie konto, walutowe, na ktore miesiecznie wplywa ponad 3000 zl a to w PLN jest tylko od transakcji np. na allegro. Tak wiec teraz zeby miec konto i nie placic za nie ''kary'' trzeba spelniac 5 warunkow(nie pamietam tamtych ale sa rownie absurdalne jak ten podany). Napisalem ze zmieniam bank a Alior bede kazdemu odradzal bo to zwykla LICHWA. SLYSZYCIE? LICHWA!
    • Gość: kater Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabiln... IP: *.icpnet.pl 03.12.10, 09:28
      Całkowicie popieram UOKiK w walce z bankami. Banki i bankierzy już od dawna nic nie mają wspólnego z zaufaniem, bezpieczeństwem, troską o klienta, działaniem na jego korzyść. Banki to działające w majestacie ułomnego prawa firmy których jedynym celem jest maksymalny wyzysk skazanego na korzystanie z ich usług (bo przecież nie produktów, jak to idiotycznie się mówi) klientów. Gdyby nie gwarancje to ani grosza bym na lokacie nie trzymał. Same lokaty zresztą to nic innego, jak ochłap. Procenty ledwo wyższe niż inflacja. Waluty? Banki rąbią kredytobiorców gorzej jak pijany sybirak swoją żonę. Klient jedyne co może zrobić w kontaktach z bankami to starać się minimalnie ograniczyć swoje straty, bo na zyski to nie ma absolutnie żadnych szans. Kij w oko bankowcom. I to głęboko!!!
    • lodzermensz1 Kto ufa bankom? 03.12.10, 09:31
      Może powinniśmy, jako klienci, głośno to wyartykułować: nie ufamy bankom! Ja nie ufam - niemal co miesiąc pojawiają się na moim "darmowym" koncie internetowym, reklamowanym niedawno głośno w TV, coraz to nowe opłaty: a to kartą za mały obrót, a to za kartę wirtualną (choć tekst informacyjny sugerował, że opłata jest jednorazowa, ściągają ją co miesiąc). Szczytem było nie uznanie reklamacji na źle działający system przelewów zagranicznych, który potrącił sobie sporo kasy, mimo, że opcja przelewu natychmiastowego została odptaszona (system prawdopodobnie jej nie odświeżył).
      A więc kto ufa bankom? Proszę o wpisy.
    • Gość: madmax Banki poskarżą się na UOKiK do Komitetu Stabiln... IP: *.static.icpnet.pl 03.12.10, 09:38
      Ufam bankom jak pijanemu chirurgowi z zaćmą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka