Dodaj do ulubionych

lokaty przez internet - czy bezpieczne??

29.03.11, 15:47
Mając parę złotych do zainwestowania myślę o założeniu lokaty przez internet. Ale jak zaczęłem wypełniać poszczególne rubryki, to zwątpiłem i dałem sobie spokój. Przecież ja muszę wpisać swój nip, pesel, nr dowodu , data urodzenia, zamieszkania itd itp. Tzn że jakiś ''haker'' może swobodnie mieć wszystkie moje dane za friko. Czy zakładanie takiej lokaty to bezpieczna sprawa. Proszę o wypowiedzi, ale raczej nie złośliwe, nie jestem pierwszej młodości i nie mam doświadczenia w internecie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: buzzard Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: 178.73.49.* 29.03.11, 16:38
      Jeśli zachowujesz podstawowe zasady bezpieczeństwa przy korzystaniu z internetu, to nie jest to bardziej niebezpieczne niż przyniesienie gotówki w kieszeni do banku. Przede wszystkim korzystaj z komputera, na którym zainstalowany jest porządny program zabezpieczający (antywirus + zapora + ochrona przed wyłudzaniem danych). Najlepiej, żeby to był Twój własny komputer lub zaufanej osoby, a nie ogólnodostępna maszyna, np. w pracy. Po drugie, przed założeniem lokaty wyczyść pamięć podręczną przeglądarki. Po trzecie, sprawdź, czy adres strony, na której będziesz podawać swoje dane, zaczyna się od https (nie http) - oznacza to, że połączenie jest szyfrowane i nikt łatwo nie podejrzy Twoich danych. Po czwarte, kliknij na małą kłódkę, która powinna się wyświetlić w którymś z rogów przeglądarki, i sprawdź, czy certyfikat bezpieczeństwa strony jest ważny. I po piąte, nigdy nie podawaj swoich danych mailem ani przez telefon gdy pisze lub dzwoni do Ciebie ktoś podający się za pracownika banku z prośbą o "weryfikację" czy "aktualizację" danych. Do identyfikacji zdalnej służą Ci tylko loginy, piny, telekody i/lub hasła jednorazowe.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem większość Twoich wątpliwości. Powodzenia!
      • dziejanusz Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 29.03.11, 21:35
        Serdeczne dzięki za wyczerpujące rady. dziękuję. Ale jeżeli można pytanie. Piszesz ''porządny program zabezpieczający'' (antywirus-mam avast) - ale nie wiem co oznacza ''zapora'' i ''ochrona przed wyłudzeniem danych''. Co muszę zrobić w tej materii? Pozdrawiam.
        • Gość: Jolka Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 08:17
          dziejanusz napisał:
          > nie wiem co oznacza ''zapora'' i ''ochrona przed wyłudzeniem danych''. Co muszę zrobić w
          > tej materii? Pozdrawiam.

Dokładniej to nie na tym forum raczej
          Ogólnie - zobacz www.dobreprogramy.pl/Kategorie,Windows.html
          dział Bezpieczeństwo
        • Gość: buzzard Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: 178.73.49.* 30.03.11, 15:51
          Zapora (ang. firewall) to program, który blokuje dostęp do Twojego komputera od strony sieci niepożądanym programom i osobom i zapobiega "wykradaniu" danych. To standardowa opcja chyba każdego programu zabezpieczającego, można ją włączyć także z poziomu Windows. Domyślnie powinna być włączona, ale na wszelki wypadek sprawdź w opcjach swojego antywirusa, czy faktycznie tak jest.

"Ochrona przed wyłudzeniem danych" to dodatkowa opcja w niektórych bardziej rozbudowanych programach zabezpieczających - monitoruje odwiedzane strony internetowe i ostrzega przed tymi, które uważa za fałszywe lub w inny sposób podejrzane. Przydaje się, jeśli korzystasz z mniej znanych stron, np. robisz zakupy (i podajesz swoje dane) w mniej znanych sklepach internetowych. Na co dzień nie jest niezbędna, jeśli najczęściej wchodzisz na znane, sprawdzone strony i stosujesz podstawowe zasady bezpieczeństwa, które opisałem w poprzednim poście.
          • pand.zik Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 14.09.14, 22:45
            A z jakiej racji tego typu lokaty miałyby nie być bezpieczne? Przecież to oczywiste, że są bezpieczne w czasach szyfrowanych połączeń.
    • Gość: antek Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.13, 08:37
      Mając komputer podłączony do sieci zawsze należy być ostrożnym i patrzeć na to co się robi, gdzie podaje dane itd. Lokaty nie są tu wyjątkiem i jeśli ktoś jest rozsądny to zakładanie lokaty przez internet to super sprawa bo i wygodna i szybka i możemy w jednej chwili zdecydować się na konkretny bank bez wychodzenia z domu.

Lokata przez internet - tu jest więcej info i jakieś chyba oferty online.
    • oflow Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 09.05.13, 17:53
      W jakim banku ta lokata?
      • Gość: Andriu Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: *.icpnet.pl 09.05.13, 21:52
        Przyłączam się do pytania oflow
    • pioterek28 Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 25.10.13, 02:07
      Ja bym nie ryzykował. osobiście mysle, ze warta rozważenia by była szkoła inwestowania, słyszałem same pozytywne opinie jak narazie.
      • Gość: puszkin Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.13, 02:08
        no oni sa calkiem rozsadna opcja, z tego, co wiem.
        • coops1 Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 05.11.13, 12:49
          Opcja jedna z nielicznych opłacalnych, jesli weźmiemy pod uwagę coraz niejdze oprocentowanie lokat. U nich , jesli jest się rozsądnym, można zarobić, ale trzeba pamiętać, że nigdzie nie ma zysku rzędu 15%.
          • Gość: Grisznak Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.13, 13:48
            Owsze, w szkole inwestowania się opłaca, tymniemniej trzeba zachować rozsądek, bo zawsze tutaj będzie większe ryzyko.
            • Gość: Radek Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: *.adsl.inetia.pl 26.11.13, 20:17
              Ale u nich też chodzi o to, żeby Cię czegoś nauczyli i to jest największa zaleta tego wszystkiego :p
    • bystry_1 Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 14.11.13, 18:32
      Oczywiście, że tak. Zakładam wiele lokat przez internet i wszystko przebiega sprawnie i co najważniejsze bezpiecznie. Teraz korzystałem z oferty lokaty z Getin Banku i muszę przyznać, że wszystkie formalności zostały załatwione w mgnieniu oka. Oby wszystkie banki tak sprawnie działały.
      • Gość: Maciek Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.13, 20:30
        bystry_1 W tak wielu wątkach zachwalasz getin, że robię się podejrzliwy. Nie zastępuj volkenbana, bo tez cię zbanują ;)
    • ranny-ptak Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 21.11.13, 13:42
      Ja zakładałem i nie było problemu tak więc bezpieczne :)
    • zarabiamnet Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 22.11.13, 01:01
      Zakładając lokatę przez internet należy pamiętać, żeby zawsze mieć szyfrowane połączenie ze stroną banku oraz komputer musi być wolny od wirusów.

Jeżeli wahasz się nad sprawdzoną lokatą bankową przez internet wybierz sprawdzony bank:

zarabiam.net/dlaczego-warto-zalozyc-lokate-na-dobry-poczatek-w-idea-bank/
      • Gość: vopek Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.13, 02:12
        Ja mam pieniądze w wielu miejscach, trochę na lokacie, ale nie wiele. Sporą część w szkole inwestowania i to one zarabiają mi najwięcej.
    • ktosia321 zakładałam kilka razy - bezpiecznie 20.01.14, 09:25
      Osobiście zakładałam i zakładam regularnie lokaty w różnych bankach. "Zaliczyłam" już Getin bank, Idea bank, BGŻ Optima, FM Bank, Multibank. Szybko, sprawnie i bezpiecznie. Jedyny minus w niektórych bankach to automatyczna odnawialność lokat i nie wracają one z automatu na Twoje konto. Trzeba się zalogować i zmienić tę opcję lub z automatu przedłuży się i wtedy dopiero można zerwać tę przedłużoną i zwrot środków na wskazane konto, ale da się i to przejść ;) Aha... ja te lokaty zaliczyłam bo mają fajne opcje dla nowych klientów, którzy pierwszy raz zakładają u nich lokaty, więc były na mnie, później na męża itd ;) Dobry myk ;)
      • Gość: Pati Re: zakładałam kilka razy - bezpiecznie IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 25.01.14, 12:27
        A ja tam wole zalozyc krótkoterminowa lokate. Tak jak to jest w Inteligo. lokatę zaklada sie na 24m-cy mozna ja przedluzyc a oprocentowanie jest 3,5% w skali roku.
    • janos996 Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 22.03.14, 19:01
      A ja polecam też SK Bank, i ich eLokata24. Całkiem całkiem oprocentowanie.
    • maximus.v Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 02.04.14, 15:39
      Znalazłem ofertę na inwestycję i zysk do 40% rocznie.
      Odsetki wypłacają co miesiąc.
      • Gość: Maciek Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.14, 16:58
        maximus.v napisał(a):
        > Znalazłem ofertę na inwestycję i zysk do 40% rocznie.
        > Odsetki wypłacają co miesiąc.

Tiaaa, zysk gwarantowany, zero ryzyka a jakby co, to pisz do Amber Gold ;)
        • maximus.v Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 02.04.14, 20:10
          He he dobre.
          Powiem szczerze,że też o tym myślałem ale sami mi zaproponowali abym na początku inwestował małe kwoty i tak zrobiłem.Facet udziela pożyczek od lat-sprawdziłem-klientów ma coraz więcej a kapitał obrotowy który posiadał okazuje się niewystarczający.
          • Gość: Maciek prywatne pożyczki IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.14, 20:21
            maximus.v napisał(a):
            > Facet udziela pożyczek od lat
            On pożycza ludziom twoją kasę? I to jest legalny interes? Kurde, naiwnych nie sieją, sami się rodzą...

> zaproponowali abym na początku inwestował małe kwoty i tak zrobiłem.
            Tak samo robił Amber, Lech Grobelny a przed nimi wielu innych. Nęci się klienta na małe sumy, daje zarobić a gdy nasza wrodzona pazerność się obudzi - kroi do gołego.

A tak w ogóle to nie jest temat na to forum (o bankach)

• wybierarka.pl Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 10.04.14, 15:41
      @doradca658 Warto jednak dodać, że nie jest to sposób dający 100% pewność. Nawet jeśli protokół będzie zaufany (https) i nawet jeśli strona będzie mieć oryginalny adres to może się okazać, że jesteśmy na stronie dokonującej pharmingu. Polega to na tym, że hacker najpierw podmienia nam DNSy, dzięki czemu uzyskuje taki efekt, że wpisując np. gazeta.pl wejdziemy tak naprawdę na stronę tego hackera, która wygląda tak samo jak Gazeta.pl. Warto więc czasami sprawdzać, czy nie podmieniono nam DNSów w ustawieniach swoich połączeń internetowych :)
    • markiiii Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 11.09.14, 17:34
      Oczywiście, że są bezpieczne. Również niosąc gotówkę do banku ktoś może na nas napaść.
      Jeżeli chodzi o dobrą stronę z rankingiem na której można założyć e-lokatę kliknij tutaj
      • oligo11 Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 12.09.14, 12:16
        W mojej ocenie, wszystko zależy jednak od użytkownika. Taki rodzaj czynności jest wyjątkowo dobrze zabezpieczany, choć nie mamy 100% gwarancji, że nasze dane nie wyciekną. Przede wszystkim, zakładajmy lokaty tylko w pewnych miejscach, a nie po szemranych instytucjach. Jeżeli zachowamy minimum bezpieczeństwa, to wszystko powinno być ok. A co do samego internetu - zapowiada się, że niedługo wszystkie instytucje będą online.
    • bankowoscdomowa Re: lokaty przez internet - czy bezpieczne?? 25.09.14, 12:14
      Jasne że bezpieczne, tylko trzeba uważnie dobierać oferty i dobrze wypełniać swoje dane przy otwieraniu. Dodatkowo można na tym zarobić czasami niezłe profity - jak na obecnej limitowanej ofercie w Meritum Banku - Lokata na 5+ z oprocentowaniem 5% na dwa miesiące z dodatkową premię w wysokości 55zł (albo i nawet 60zł). Więcej szczegółów znajdziecie na blogu:

Lokana na 5+ z dodatkową premią pieniężną - kliknij, poznaj szczegóły i załóż

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka