IP: 213.17.133.* 05.05.04, 08:41
Zamieżam założyc u nich konto czy ktoś ma jakieś doświadczenia ( na plus i
minus oczywiście)
Obserwuj wątek
    • aniutka77 Re: CityBank 05.05.04, 11:33
      Także zamierzam założyć takie konto, a co więcej wyposażyć sie w kartę
      kredytową tego banku. Zwłaszcza, że informacje mam niejako z pierwszej ręki, bo
      mój narzeczony rozpoczął w tym banku pracę. Napiszcie, co nowego myślicie, bo
      juz poczytałam, co pisane było wcześniej. Mam nadzieję, że kilka rzeczy
      zmieniło się na plus?
      • Gość: , Re: CityBank IP: *.rtk.net.pl 05.05.04, 12:12
        Ten bank jest najgorszym bankiem jaki istnieje w Polsce ludzie poczytajcie
        trochę innych postów tam jest wszystko opisane ich złodziejskie praktyki
        dotyczące kart kredytowych pobieranie za wszystko wysokich prowizji, ja właśnie
        zrezygnowałem z ich karty gdyż opłaty i prowizje mnie pogrążały, jedyne co maja
        dobre to kartę ze zdjęciem ale za nie długo już każdy bank będzie taka miał
        wiec nie radzę tego zakładać, moi znajomi tez uciekają z tego banku wam tez
        radżę a zażyczony niech zmieni prace bo nie wiem czy będzie miał po niej czyste
        sumienie
        • aniutka77 Re: CityBank 05.05.04, 12:24
          rety, nie może byc chyba aż tak źle?
          Uważam, że każdy bank ma ma wady i zalety, i że w rzeczywistości na to samo
          wychodzi. Naszym, jako klientów zadaniem jest wybrać dla siebie odpowiedni
          bank. Jasne jest, że nie założę sobie super hiper konta za ogromniaste
          pieniądze ani nie dostanę karty gold. Zasadniczo nawet zwykła nauczycielka
          może, z tego co wiem, mieć kartę kredytrową, czy raiffaisen, mbanku,
          citibanku... Pytanie tylko brzmi...czy będzie jej potrzebna? Czy wyjedzie ta
          pani na przykład za granicę na jakąs konferencję? Zapłaci za bilet lotniczy,
          przez co zyska ubezpieczenie, albo za hotel w Paryżu? Raczej nie, pomimo że
          życzę takiej pani tego bardzo mocno. Jeśli kupi ona za tę kartę kanapę w
          promocji raz na rok, to wiadomo, ze troszkę uciążliwe moze być opłacanie samego
          posiadania karty. A potem w razie czego rat. Ale są ludzie i grupy zawodowe,
          jak na przykład lekarze, prawnicy, dla których posiadanie takich kart (
          niejednej, bo można mieć kilku banków naraz), to w pewnym sensie kwestia
          prestiżu. I dla nich te prowizje, opłaty za posiadanie to tak zwane drobne
          wydatki. Sposób widzenia zależy od punktu (wysokości) siedzenia.
          • Gość: Oozie Re: CityBank IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se 05.05.04, 12:44
            aniutka77 napisała:
            >Ale są ludzie i grupy zawodowe, jak na przykład lekarze, prawnicy, dla których
            >posiadanie takich kart (niejednej, bo można mieć kilku banków naraz), to w
            >pewnym sensie kwestia prestiżu. I dla nich te prowizje, opłaty za posiadanie
            >to tak zwane drobne wydatki.
            LEKARZE???? POLSCY lekarze????
            No chyba nie mają jednak TAKICH wyskoich dochodów, a jeśli już to nieliczni.
            Natomiast ci co nie liczą tych "drobnych" związanych z posiadaniem konta czy
            karty raczej mają też kasę na indywidualnego doradcę, a nie szukają porad po
            forach netowych.

A Citibank jest drogi.
            • aniutka77 Re: CityBank 05.05.04, 12:56
              Gość portalu: Oozie napisał(a):

> aniutka77 napisała:
              > >Ale są ludzie i grupy zawodowe, jak na przykład lekarze, prawnicy, dla któr
              > ych
              > >posiadanie takich kart (niejednej, bo można mieć kilku banków naraz), to w
              > >pewnym sensie kwestia prestiżu. I dla nich te prowizje, opłaty za posiadani
              > e
              > >to tak zwane drobne wydatki.
              > LEKARZE???? POLSCY lekarze????
              > No chyba nie mają jednak TAKICH wyskoich dochodów, a jeśli już to nieliczni.
              > Natomiast ci co nie liczą tych "drobnych" związanych z posiadaniem konta czy
              > karty raczej mają też kasę na indywidualnego doradcę, a nie szukają porad po
              > forach netowych.
              >
              > A Citibank jest drogi.

Słuszna uwaga co do porad na necie. Ale co do lekarzy nie generalizowałabym aż
              tak. Lekarz lekarzowi nierówny. Po pierwsze liczy się specjalizacja, stopień
              specjalizacji, z czego ona jest i gdzie sie pracuje.
              a citibank jest drogi, racja. Ale słowo drogi- to bardzo względne pojecie...
          • chris1970 Re: CityBank 06.05.04, 11:29
            aniutka77 napisała:

> rety, nie może byc chyba aż tak źle?
            > Uważam, że każdy bank ma ma wady i zalety, i że w rzeczywistości na to samo
            > wychodzi. Naszym, jako klientów zadaniem jest wybrać dla siebie odpowiedni
            > bank. Jasne jest, że nie założę sobie super hiper konta za ogromniaste
            > pieniądze ani nie dostanę karty gold. Zasadniczo nawet zwykła nauczycielka
            > może, z tego co wiem, mieć kartę kredytrową, czy raiffaisen, mbanku,
            > citibanku... Pytanie tylko brzmi...czy będzie jej potrzebna? Czy wyjedzie ta
            > pani na przykład za granicę na jakąs konferencję? Zapłaci za bilet lotniczy,
            > przez co zyska ubezpieczenie, albo za hotel w Paryżu? Raczej nie, pomimo że
            > życzę takiej pani tego bardzo mocno. Jeśli kupi ona za tę kartę kanapę w
            > promocji raz na rok, to wiadomo, ze troszkę uciążliwe moze być opłacanie
            samego
            >
            > posiadania karty. A potem w razie czego rat. Ale są ludzie i grupy zawodowe,
            > jak na przykład lekarze, prawnicy, dla których posiadanie takich kart (
            > niejednej, bo można mieć kilku banków naraz), to w pewnym sensie kwestia
            > prestiżu. I dla nich te prowizje, opłaty za posiadanie to tak zwane drobne
            > wydatki. Sposób widzenia zależy od punktu (wysokości) siedzenia.

Mam kartę w Citibanku, o jakim ubezpieczeniu w podróży mówisz?? Zobacz jakie
            ubezpieczenia do kart dodają inne banki i porównaj z Citi. W podróży liczy się
            ubezpieczenie opóźnienia bagażu, lotu, assistance, itd. Tego Citek niestety nie
            oferuje. A pseudoubezpieczenie zakupionych towarów to w Citi ściema i tyle,
            poczytaj warunki.
        • bjbax Re: CityBank 05.05.04, 13:08
          najgorszy ?? a ja myślałem, że to PeKaO SA jest najgorszy.
          Ludzie różne rzeczy piszą i zachowują się tak jakby sami błędów nie popełniali.
          Ile wynosi prowizja za przelew dokonany przez internet i pisemne potwierdzenie
          tegoż przelewu ?? Ile kosztuje zlecenie stałe ??
          Każdy bank ma jakieś opłaty ale różnie są kalkukowane !!
          • tomaszi7771 Re: CityBank 18.11.14, 17:17
            WEZ SE KARTE ... A POTEM TELEFONICZNIE OKAZJONALNY KREDYT KTÓRY I TAK CI NIE BYL POTRZEBNY TO WYDASZ MASE KASY... NA DARMO ...
        • Gość: :) Re: CityBank IP: *.ssmb.com 24.05.04, 09:38
          naucz sie korzystac z karty kredytowej. kazdy bank ma swoje oplaty i
          prowizje... naliczane sa tylko wtedy gdy ktos nie splaca wszystkiego w
          terminie. to nie banki kaza Ci wydawa kase
      • Gość: Andrzej Re: Korzystam z tego banku IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.05.04, 19:20
        Ściślej korzystam wyłącznie z ich karty kredytowej, VISA CLASIC, która jest
        rozpoznawana na całym Świecie i nigdzie nie mialem problemów z płatnością ich
        kartą a w tym samym czasie zawodziły inne karty.

Mam dosyć wysoki limit i obecnie jest on całkowicie dla mnie wystarczający. Mam
        srebrną kartę i pomimo wielu prób nie dałem się namówić (bankowi) na zamianę
        kart na złotą. Daje ona wyższy o 50% limit i tzw prestiż. Większy limit nie
        jest mi potrzebny a prestiż mam w dużym poważaniu. Błyskanie złotą kartą mnie
        nie imponuje a może jednocześnie informować złodzieja z kim ma do czynienia. No
        i opłaty za posiadanie karty są wyższe.

Warunkiem dobrego samopoczucia z posiadania karty kredytowej w CITIBANKU jest
        terminowe spłacanie należności. Bank żyje z tych co się spóźniają.
        O ile kredyt spłacany w terminie jest nieoprocentowany to od kredytu
        przeterminowanego są naliczane bardzo wysokie odsetki. (70% klientów spóźnia
        się ze spłatami raz na jakiś czas). Mnie nie zdarzyło się to ani razu (mam
        kartę około 8-miu lat).
        Nigdy nie korzystałem zlimitu pieniężnego (upoważniającego do pobierania
        gotówki z bankomatów) przydzielanego równolegle z limitem na zakupy.
        Przeczytałem kiedyś regulamin wypłat i stwierdziłem, że jest mało atrakcyjny i
        nigdy nie korzystałem.

Pod względem warunków udzielanych kredytów z tytułu płatności kartą kredytową
        podobne (warunki) oferuje mBank ze swoimi kartami kredytowymi (również VISA
        CLASIC). Gdybym teraz starał się o kartę kredytową pewnie wybrał bym mBank ale
        tylko z uwagi, że tam mam konto.

Odnośnie posiadania normalnego konta w CITIBANKU trudno mi jest coś powiedzieć,
        Znam osoby, które przeszły już przez kilka banków i tam też założyły konto
        głównie z uwagi na automatyczne pobieranie środków na spłatę zadłużenia karty
        kredytowej. Mają tam konto i jakoś nie narzekają.

Przelew wysyłany z mBanku ( w godz rannych) do CITI jest tego samego dnia na
        koncie. Pewnie jest tak i w innych bankach rozliczanych elektronicznie.
    • bama7 Re: CityBank 05.05.04, 14:19
      Mam u nich konto w zasadzie od poczatku powstania handlobanku. Było lepiej i
      gorzej. Od jakiegos czasu sie poprawili i ja osobiście jestem z nich
      zadowolona. Powyżej ustalonej wysokości salda (rachunek i lokaty) nie placi sie
      za prowadzenie. A generalnie przelewy przez internet sa bezpłatne.
      Potwierdzenia przelewu też (przy każdym przelewie zaznaczam opcję że chcę
      dostać potwierdzenie przelewu i przesylają do domu). Lokaty zakładane przez
      internet sa wyżej oprocentowane. Wypłaty z bankomatow Euronetu sa bezpłatne,
      więc jeśli mieszkasz w dużym mieście nie ma problemów z wypłatami (w Warszawie
      praktycznie w każdym centrum handlowym).
      Mnie ten bank odpowiada. Ponieważ nie lubie chodzić do oddziałów i nie mam na
      to czasu to przynajmniej dla mnie możliwość przeprowadzania transakcji przez
      telefon i internet (a wypłaty z bankomatu przy okazji zakupów w supermarkecie)
      jest bardzo istotna. Mam też rachunek w mbanku ale prawdę mówiąc wolę citibank.
      • Gość: Gość Uwaga na akwizytorów z Citibanku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 14:34
        Wszędzie się wciskają z tą kartą.
        U mnie w pracy już ich nie wpuszczają.
        Teraz przerzucają się na fora dyskusyjne.
        • bama7 Re: Uwaga na akwizytorów z Citibanku! 05.05.04, 16:40
          Jeśli to było do mnie to nie trafione.
          Nie pracuje w citibanku ani nie wypowiadam się na temat karty kredytowej (sama
          z niej zrezygnowałam) tylko konta - czytaj dokładnie.
    • mijka Re: CityBank 05.05.04, 19:56
      Mam od 4 lat konto w Citibanku i jestem wbrew wszystkim b. zadowolona. Co
      więcej, moi przyjaciele również, tym bardziej, że wszyscy mamy porównanie z
      PeKaO S.A. i PKO BP., które stały się dla nas znakiem NAJGORSZEJ polskiej
      bankowości. Wystarczy porównać obsługę, opłaty i ofertę, by zrozumieć o czym
      mówię.

Z tego co się dowiedziałam w Citibanku, gdy po raz kolejny u mnie w firmie
      pojawili się "akwizytorzy" to to, że nie są to sensu stricte pracownicy banku,
      ale osoby reprezentujące firmy współpracujące z Citibankiem.
      • Gość: Gość Re: CityBank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 20:41
        Mam konto w PKOBP, miałem w Pekao SA.
        Oba banki mają dużą sieć bankomatów i placówek.
        Na tym kończą się plusy Żubra.
        W PKOBP jest dobry kredyt odnawialny ( 12.75 % rocznie + prowizja) oraz
        mieszkaniowy. Są niskie opłaty.
        PKOBP-dużo kolejek, niekompetentni pracownicy.
        Z Citibankiem miałem kontakt poprzez próbę wciśnięcia mi karty kredytowej z
        oprocentowaniem ponad 40 % rocznie. Bank, który traktuje klientów jak idiotów,
        nie wzbudził mojego zaufania.
    • Gość: Piotr Re: CityBank IP: 5.5R* / *.nokia.com 06.05.04, 17:28
      Przestałem narzekać na Citibank po kilku podróżach do dziwnych krajów - Azja,
      Afryka, Ameryka Łacińska. W wielu miejscach inne karty które mam (wydane przez
      Pekao SA, BPH, ale też i Raiffeisena) mogłem sobie brzydko mówiąc włożyć "where
      the sun does not shine" bo permanentnie nie chciano ich akceptować. Citibank
      znano i akceptowano wszędzie. Także ma to swoje zalety. Wprawdzie od tamtej
      pory poszedłem po rozum do głowy i mam też Amexa który jest równie dobrze znany
      w dziwnych krajach (poza tym mało ostatnio jeżdżę) ale na Citibank przestałem
      narzekać od czasu jak mi kilka razy uratował skóre.

A że jest drogi - to prawda. Porównując z takim BPH czy PKO BP nawet bardzo
      drogi. Także to nie jest karta dla każdego, jesli dla kogoś tych kilkanascie
      złotych różnych opłat miesięcznie robi różnicę - powinien wybrać kartę innego
      banku.

A - Citi ma jeszcze jeden feler którego podstaw przyznam nie rozumiem. Nie wiem
      jak oni liczą "wydolność" klienta ale robią to tak że przeważnie przyznają 2
      razy mniejszy limit niż w innych bankach. To jest wkurzające, szczególnie
      jezeli jest się ich klientem długo (ja już chyba z 8 lat co jak na polskie
      warunki jest długim okresem), wydatki na karcie ma się co miesiąc wysokie i
      nigdy nie miało sie problemu z terminowych ich spłaceniem. Głupia biurokracja i
      głupie wewnętrzne przepisy, ot co.
      • mijka Re: Citibank 06.05.04, 21:57
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> A - Citi ma jeszcze jeden feler którego podstaw przyznam nie rozumiem. Nie
        wiem jak oni liczą "wydolność" klienta ale robią to tak że przeważnie przyznają
        2 razy mniejszy limit niż w innych bankach. To jest wkurzające, szczególnie
        > jezeli jest się ich klientem długo (ja już chyba z 8 lat co jak na polskie
        > warunki jest długim okresem), wydatki na karcie ma się co miesiąc wysokie i
        > nigdy nie miało sie problemu z terminowych ich spłaceniem. Głupia biurokracja
        i głupie wewnętrzne przepisy, ot co.>

Piotrek, czy kiedyś występowałeś o podwyższenie limitu na karcie?? Ja w zeszłym
        roku przed wyjazdem do USA zadzwoniłam do Citiphone i o coś takiego poprosiłam
        i się udało. Nie przedstawiałam nowego zaświadczenia o dochodach, bo w moim
        przypadku zmieniły się one nieznacznie. Z kolei moja przyjaciółka, której
        dochody zwiększyły się o ok. 2 tys. dosyłała coś takiego i od razu otrzymała
        kartę gold.
        • aniutka77 Re: Citibank 07.05.04, 09:32
          Uff...A mi troszkę przykro bo jako stypendystka, jak na razie karty nie
          dostanę. A przydałaby mi się, z racji wyjazdów na sympozja i różne inne
          imprezy. Szczerze mówiąc, to jakoś mi przez myśl nawet nie przeszło, by
          zaopatrzyć sie w kartę PeKaO albo PKO BP. To sa polskie banki, ale żeby nic im
          nie ująć, to niestety, Polska jest mało w świecie znanym krajem i tak jak Piotr
          napisał mogą byc problemy z korzystaniem z kart naszych rodzimych banków.
          Może a kilka lat...
          • Gość: Piotr Re: Citibank IP: 5.5R* / *.nokia.com 07.05.04, 13:31
            Pekao SA mnie kiedyś nieźle załatwiło - dawno temu, chyba w 96 albo i 95 roku,
            jeszcze jako student pojechałem na 2 miesiące na stypendium do Londynu. Jeszcze
            nie było Citi ani innych zachodnich banków, także aby nie wozić ze sobą walizki
            pieniędzy wyrobiłem sobie na wyjazd Visę w Pekao SA, wtedy to był chyba jedyny
            bank który to umożliwiał, przynajmniej studentowi. Dziwna to była Visa bo
            wymagali konta walutowego u nich w banku i wkładu nie pamiętam jakiej tam
            wysokości na tym koncie. Otóż po mniej więcej miesiącu pobytu w UK taż Visa
            najnormalniej w świecie przestała być akceptowaną i przez ponad 3 tygodnie nie
            mogłem się dostać do pieniędzy. Na szczęscie trochę gotówki jeszcze ze sobą
            miałem, no ale pod koniec tego okresu już musiałem pożyczać. Gdy po powrocie
            poszedłem do Pekao robić raban (w międzyczasie przez telefon mnie totalnie
            zlewali) tłumaczyli się że w międzyczasie... zmieniali numery telefonów no i
            wynikły z tego powodu "przejściowe trudności". Nie wiem czy to była prawda czy
            blaga ale zraziłem się do Pekao na resztę życia chyba za atrakcje które mi
            wtedy zapewnili.
        • Gość: Piotr Re: Citibank IP: 5.5R* / *.nokia.com 07.05.04, 13:21
          Tak, podwyższałem limit na karcie dwukrotnie, ale za każdym razem robili to
          wprawdzie o kwotę o którą prosiłem ale tylko na jeden miesiąc, na stałe nie
          chcieli proponując mi w zamian kartę gold i tłumacząc się że na silver nie
          wolno im przekraczać jakiejś tam wysokości przyznanego limitu (nie udało mi się
          dowiedzieć gdzie przebiega ta magiczna granica). Karty gold to z kolei ja nie
          chciałem bo uważam że to już zbyt droga impreza w stosunku do korzyści. A bez
          zwiększonego limitu mogę żyć bo i tak mam inne karty, przyznaję szczerze że
          ostatnio częściej używam Mastercarda BPH niż Citibankowej Visy.
          • mijka Re: Citibank 07.05.04, 22:02
            karty gold są chyba od 15 tys.

Piotrek wykorzystaj promocje, które są teraz w Citi, a na pewno były w
            kwietniu. Wiem, ze klienci, którzy w tym czasie decydowali się np. na kartę
            Gold Mastercard płacili za nią przez rok połowę ceny.. I wiem z własnego
            doświadczenia, że tą opłatę można potem po roku negocjować.. Mogę na priva
            napisać Ci jak ja to zrobiłam.. Nie chcę na forum, bo więcej osób zacznie to
            wykorzystywać i już nigdy na to nie pójdą.
          • Gość: Doctor Re: Citibank IP: *.acn.waw.pl 08.05.04, 20:23
            Największy limit na silverze, z jakim się spotkałem to 12tyś, ale to
            sporadyczne przypadki. Raczej kończy się na 10tyś. Goldy zaczynają się od 15tyś
            (w wyjątkowych przypadkach mniej) a kończą się na 48tyś. Większe limity są na
            tzw. vipach lub pod zastaw lokaty.
            • Gość: alina1 Re: Citibank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 09:20
              Myślę, że podstawowym minusem City jest ich oprocentowanie.
              W BPH debet na koncie to około 15%, a w City 38%.
              No i wysokie kary za spóźnione płatności czy przekroczenie konta po 49zł.
      • Gość: Gełograf.... Re: CityBank IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.05.04, 23:05
        > Przestałem narzekać na Citibank po kilku podróżach do dziwnych krajów - Azja,
        > Afryka, Ameryka Łacińska

No faktycznie dziwne kraje, jak mi Bóg miły, o tych trzech nigdy nie słyszałem,
        pewnie banki wydające karty też nie...
        • Gość: corgan a co to za kraj ten Azja? IP: 217.11.142.* 20.05.04, 23:22
        • Gość: koski Re: CityBank IP: 195.117.171.* 29.05.04, 19:52
          Czy ktos moglby mi zdradzic adres Citybanku ale polskiej strony?
          Lub chociaz poinformowac do jakiego banku nalezy (jezeli nie jest bankiem sam w sobie osobnym).Szukam placowek tego banku w Polsce
          • Gość: Kutny Imperator Re: CityBank IP: *.acn.waw.pl 29.05.04, 22:52
            O kurwa...
          • mijka Re: CityBank 30.05.04, 00:34
            www.citibank.pl/poland/homepage/start/index.htm
    • mikolajek Re: CityBank 20.08.04, 10:58
      Nie wdaje sie w dyskusje, ale powiem krotko - TAKI BANK NIE ISTNIEJE!! :-))))
      • chris1970 Re: CityBank 20.08.04, 11:52
        mikolajek napisał:

> Nie wdaje sie w dyskusje, ale powiem krotko - TAKI BANK NIE ISTNIEJE!! :-))))

A mnye się wydaje, że dla wielu osób ystnyeje taki bank :)
    • tomaszi7771 Re: CityBank 18.11.14, 17:15
      KREDYTY OKAZJONALE NA TELEFON SOBIE DARUJ ZMIENIAJA WARUNKI BEZ POWIADOMIENIA ... BANK DLA BOGATYCH W CHWILOWYM DOŁKU... BIEDAK SIE ZAKOPIE PO USZY ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka