Dodaj do ulubionych

Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i s...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.11, 08:43
Ochrona istniała już wcześnej. Wystarczyło zgłosić podejrzane zapisy umowy do Prezesa UOKiK:

abckonsumenta.pl/artykuly/11-niekorzystne-zapisy-w-umowach.html
Jeśli okazało się, że naruszają zbiorowe interesy konsumentów, to taki cwany przedsiębiorca mógł dostać dotkliwą karę finansową, a zapisy trafić do rejestru klauzul zabronionych.
Obserwuj wątek
    • Gość: pewu Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i s... IP: 91.217.40.* 01.07.11, 08:47
      Jezu... co za obłuda! Nie mogę tego zdzierżyć wy bando i hołoto z PEŁO. Gdzie byliście jak ludzie masowo tracili dorobek całego życia podczas boomu mieszkaniowego? Wybory idą to się w końcu Wasza szuflada pełna ustaw otworzyła?
      • Gość: ziuvyhzb Re: Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.11, 09:19
        100% racji. Zdecydowanie za późno wprowadzają takie ustawy.
        Mimo że głosowałem na PO, to po wyborach prezydenckich gdy w końcu "nie ma kto przeszkadzać" przez 1,5 roku nie zreformowano niczego, to wyszło, że PO to nieroby. Dlatego zagłosuję na konkurencję.
        • Gość: zastępcaKierownika no to nie ma bata. cenki +1% tygodniowo IP: *.acn.waw.pl 02.07.11, 18:28
          za frykasy i fikusne wymagania trzeba bulić. nie ma lekko.

cenki +1% tygodniowo.

czas żniw oficjalnie rozpoczęty!

cenki +1% tygodniowo
        • megasceptyk trelemorele, sami bańkę pompowali dla zysków 09.07.11, 17:38
          a teraz grają pod publiczkę
          i mydlą ludziom oczy
          kiedy już jest pozamiatane.
        • rydzyk_fizyk Re: Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i 10.07.11, 11:58
          Oj tam, oj tam - przecież miało być 500 dni spokoju ;)
      • fuks0 Re: Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i 09.07.11, 23:34
        Zapytaj się swojego prezesika czemu takich przepisów nie wprowadził.
    • Gość: . Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i s... IP: 195.205.194.* 09.07.11, 17:02
      Wystarczy tylko szukać gotowych mieszkań ze wszystkimi wymaganymi i uprawomocnionymi pozwoleniami na użytkowanie, wpłacic kilka procent wartości aby zarezerwować mieszkanie.
      Pozostała część kwoty dopłacana u notariusza przy podpisywaniu aktu notarialnego z prawem odrębnej własności.

Nie będzie możliwości oszustw mafii /mafia to układ rządu i sfery gosPOdarczej/
      • Gość: zimny L Re: Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.11, 19:14
        Przyjmij do wiadomości, że np. w Warszawie nie ma takich mieszkań.
        Gotowe to możesz mieć takie, których nikt nie chce kupić.
        Na jakichś Tarchominach albo innych Wola Tower.
    • Gość: spółdzielca rozliczenia inwestycji IP: *.icpnet.pl 09.07.11, 19:36
      a co z rozliczeniami inwestycji, z którymi spółdzielnie się nie wyrabiały i w czasie boomu sprzedawały mieszkania po cenie 2-3 x wyższej, niż przed boomem, a potem rozliczyły średnią arytmetyczną, czyli jak ktoś szybciej kupił, to musiał dopłacać, a ktoś później, to się procesował o zwrot.
      mam nadzieję, że w tych tematach też ustawa usystematyzuje przepisy spółdzielcze
      i przede wszystkim będzie możliwość powtórzenia rozliczenia wadliwie zrobionego
    • Gość: e Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i s... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.07.11, 21:53
      Jeśli ustawa przejdzie wg. projektu-może znacząco zabezpieczyć interesy klientów deweloperów.
      Chociaż w dziale kart są zabawne zapisy. Deweloper nie wywiązujący się w dwóch istotnych sprawach może być ukarany karą grzywny. Bez wskazania wysokości dolnej. Może to być np. 100 zł.
      Groteskowy jest powstający w ministerstwie infrastruktury >Projekt założeń
      projektu ustawy o społecznych grupach mieszkaniowych< Tam są cudeńka bzdury!
    • lava71 hahaha ...5-6 lat za późno 09.07.11, 22:02
      kasta polityczna robi pozorne ruch jakoby to interesowała się dobrem tłuszczy. Niestety teraz to już mamy rękę w nocniku a trąbienie o tym temacie to jak trąbka na pogrzebie "młodych i wykształconych", którzy do końca życia zostali zamknięci w klatkach zwanych szumnie "apartamentami".
      Że też ludziska jeszcze nie pogonili tych nierobów z kasty politycznej.
    • rabbinhood nie zdążą 10.07.11, 06:28
      było tyle czasu aby sprawy spółdzielczości rozwiązać, aby dokończyć skutki wynikłe z uwłaszczenia spółdzielców, ludzie muszą walczyć ze spółdzielniami nie mogąc przekształcić się we wspólnoty. Po PiSie było dużo czasu aby sprawy naprostować, ale dopiero przed wyborami temat ruszono, co podważa wiarę w szansę na realizację oraz powoduje podejrzenia o kiełbasę wyborczą. Sam mieszkam w spółdzielni której nie jestem członkiem, ale muszę korzystać z "usług" spółdzielni i jej kosztów, a jedna ustawa załatwiłaby sprawę wolności od prezesa itp.
      • Gość: ? Re: nie zdążą IP: 77.236.16.* 10.07.11, 07:28
        aj waj

ruszają z kopyta, po ogłoszeniu terminu wyborów :-)
        • Gość: dD Re: nie zdążą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.11, 12:58
          Niech to będzie nawet przed wyborami, ale niech będzie. Podobnie jak poprzednik nie jestem spółdzielcem, ale muszę korzystać z jej usług i co chwila jestem skubany po kieszeni. Najprościej zwiększyć fundusz remontowy, tak jak to zrobiono wszystkim niespółdzielcom "mojej" spółdzielni, pozostawiając czynsze spółdzielców na niskim poziomie. Mieszkam w nowym, 10-cioletnim bloku, w którym niedawno wyklejono ceramiką wejścia do wind i to wszystko za 10 lat, a mój czynsz wzrósł z 450zł, do 700zł! Cała kasa, którą wpłacam idzie na remonty starych bloków a obciążają najbardziej tych, którzy mieszkają w nowych, którzy z reguły nie chcą być spółdzielcami! Mieszkam w mieszkaniu sam i płacę 700zł za 53m2 w normalnym bloku, podczas gdy mój kolega mieszka z rodziną na 96m2 w apartamentowcu, w porównywalnej co do kosztów dzielnicy i płaci tyle samo! Gdybym mógł, już dawno wyrwałbym się spod tych bandyckich skrzydełek spółdzielni i jej prezesa! Trzeba być durniem, nie managerem, by tak skłócać ludzi i tak działać, ale to tylko do czasu, aż spółdzielnie znajdą się z powrotem pod kontrolą spółdzielców! Przegrał już dwa procesy w sądzie, zgromadzenie członków spółdzielni jest nielegalne według orzeczeń sądu, ale buc trwa, bo jest kolejne odwołanie, bo takie mamy prawo o spółdzielniach! Państwo w państwie, niestety, stąd jesteśmy niewolnikami takich przekrętasów i półanalfabetów biznesowych! Z utęsknieniem czekam na ustawę, która wymiecie ze stołków te sieroty po PRL'u!
    • mate29 Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i s... 10.07.11, 09:01
      Politykierzy PO i PIS chcą rozwalić spółdzielnie mieszkaniowe (tak jak wcześniej rozwalili PGR-y )i uwłaszczyć się na ich majątku.
      Odpier... się od Spółdzielni.
    • kawalerka2010 Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i s... 10.07.11, 11:30
      Nareszcie niech się wezmą za złodziejstwo w spółdzielniach. Widać nieroby i oszuści ( czytaj prezesi spółdzielni) starsznie trzęsą portkami o ciepłe posadki.
      Pogodnić bandę nierobów, wystraczy popatrzeć jak działąją wspólnoty a jak spółdzielnie.
      Jesli nie zostanie zrobiony porządek ze spółdzielniami to miliony właścieli mieszkań spółdzielczych pójdą na bruk, bo nie wsytarczy im na czynsz. Takiej bandy nierobów i złodziei jak w spółdzileniach to nigdzie nie ma. JEdynie dobrze działają te spółdzielnie w których prokurator zrobił porządek.
    • trasat Ile ochrony dla klienta firm deweloperskich i s... 10.07.11, 13:07
      Naiwni ludzie znów dają się nabrać na hasła, tym razem likwidacji spółdzielni. Przecież podział spółdzileni na małe wspólnoty, to rozwiązanie korzystne dla tych, którzy mieszkają w nowych budynkach (dużo czasu do kosztownych remontów) i niekorzystne dla starych budynków. A duża spółdzilenia jest jedynym rozwiązaniem na funkcjonowanie dużej liczby domów i pozwala na utrzymanie infrasytuktury. A że czasem w spółdzileniach są nieprawidłowości, to niczym nie różni je od innych form własnosci. Tam też są przekręty. Mam mieszkanie w spółdzielni i we wspólnocie. Mimo, że mieszkanie we wspólnocie jest nowe, to płacę więcej, bo spółka zarządzajaca musi mieć zysk. A ja na decydowanie w praktyce mam taki sam wpływ, jak w spóldzilelni.
      To bardzo dziwne jak Polacy poddają się propagandzie głoszonej w imię interesów silniejszych i bogatszych. A potem będa wydziwiać, że obok siebie są ładne osiedla i slamsy. To jest zwykły skok na własność spółdzielczą, która jak pójdzie do podziału, to wpadnie w ręce silniejszych.
    • Gość: Elwir zlodziejska deweloperska banda IP: *.superkabel.de 10.07.11, 15:55
      W kazdym normalnym kraju istnieja rachunki powiernicze, dzieki ktorym nic z kasa stac sie nie moze, w przypadku bankructwa dewelopera...a w Polsce, jak to w Polsce, bandyckie zlodziejskie lobby deweloperskie jest chronione, pod przykrywka ochrony kupcow mieszkan, zeby nie bylo jeszcze drozej...a co z tymi ktorzy stracili kase, bo deweloper "przejadl" pieniadze i inwestycja nie powstala...on i jego synalek albo coreczka, bujajacy sie po miescie porsche lub bmw majatek zatrzymali, a biednych trafilo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka