Dodaj do ulubionych

Spłata kredytu przed terminem

24.09.11, 14:00
Co oznacza, że za przedterminową spłatę całości kredytu (oprocentowanej wg stopy zmiennej) należy sie prowizja (2%) jednorazowo od kwoty spłaty ? Chcę po dwóch latach spłacić kredyt wzięty na 10 lat. Co to jest ta "kwota spłaty" ?
Uprzedając pytanie, dlaczego nie u doradcy w banku - odpowiadam - gdy pytam, doradca zwykle nic nie wie zapyta przełozonej, po dwóch tygodniach dzzwonię, przełozona na urlopie i za każdym razem mam wrażenie, że czekaja aż zapomnę o pytaniu ....
Obserwuj wątek
    • Gość: Jolka Re: Spłata kredytu przed terminem IP: *.dynamic.chello.pl 24.09.11, 16:35
      kwota spłaty, czyli to co ci zostało do spłacenia, suma, jaką wpłacasz, by spłacić całkowicie kredyt
      • lena575 Re: Spłata kredytu przed terminem 24.09.11, 18:40
        Dziękuję. Chciałabym wiedzieć tylko czy jesteś pewna czy tak myslisz, bo to logiczne .
        • Gość: Jolka Re: Spłata kredytu przed terminem IP: *.dynamic.chello.pl 24.09.11, 19:38
          Pewna nie mogę być, bo nie znam umowy, która podpisałaś.
          Tu poczytaj o zasadach
          budujesz-remontujesz.blogspot.com/2011/06/przed-terminem-czy-warto-wczesniej.html
          Odsetki za część kredytu już zapłaciłaś. Przy wcześniejszej spłacie bank chce coś dostać za te utracone odsetki, czyli te, których nie zapłacisz, gdy wcześniej spłacisz cały kredyt. Uff...
    • jk Re: Spłata kredytu przed terminem 24.09.11, 19:10
      Zacytuj pełny zapis z umowy. Cały podpunkt danego paragrafu.
      • lena575 Re: Spłata kredytu przed terminem 25.09.11, 09:29
        W umowie nie mam wpisanego nic takiego. A dokładnie mam tylko wpisany wynegocjowany przeze mnie punkt, że do trzech lat mogę spłacić bez wymaganej prowizji 1/3 kredytu. Co też zrobiłam - napływ gotówki spowodował,że spłaciłam 1/3 kredytu bez płacenia prowizji, przeliczono mi dalszy kredyt co spowodowało zmniejszenie rat. Teraz napływ gotówki spowodował,że chcę spłacić całą resztę a w "Tabeli prowizji i opłat" tego banku czytam, w punkcie "Prowizja rekompensacyjna", że przedterminowa (gdy wcześniejsza spłata dokonana zostanie w ciągu trzech pierwszych lat) spłata całości lub części kredytu oprocentowanego wg stopy zmiennej wynosi 2% jednoroazowo od kwoty spłaty. Ponieważ w innych punktach (np. zmiana stopy procentowej, zmiana systemu spłat) wpisane jest procentowo od pozostałej do spłaty kwoty kredytu, zastanawia mnie czy czy bank liczy to od całości czy od reszty (te ich niejednoznaczne wpisy!) i czy opłaca mi się to spłacać czy zrobić to za rok, po trzech latach, bez prowizji.
        • Gość: Jolka Re: Spłata kredytu przed terminem IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.11, 09:34
          Jak masz wątpliwości, to zadaj bankowi pytanie na piśmie podając konkretne sumy. Odpowiedź na piśmie będzie dla banku wiążąca
        • jk Re: Spłata kredytu przed terminem 25.09.11, 20:31
          Co to za bank? Daj linka do tej toip, proszę. Bo nieco chaotycznie piszesz :-)
          • michas007 Re: Spłata kredytu przed terminem 26.09.11, 11:23
            Dokładnie. Podaj nazwę banku.
            Można jednak założyć, jak to jest najczęściej, że prowizja rekompensacyjna będzie naliczona od aktualnego salda kredytu (tyle ile zostało do spłaty - tak jak napisano w postach wyżej).
    • forum.kredyty Re: Spłata kredytu przed terminem 26.10.11, 18:46
      Jaki to bank?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka