Dodaj do ulubionych

Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opłac...

IP: *.aster.pl 17.10.11, 08:25
cenki wynajmu także +1% tygodniowo

wiec nie ma sie co zastanawiać!

brać! nie gadać!
Obserwuj wątek
    • Gość: leszek Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opłac... IP: *.icpnet.pl 17.10.11, 10:22

Skoro rynek nieruchomośći od sierpnia praktycznie zamarł, to teoretycznie ceny najmu
      powinny rosnać, ( skoro nie kupuja to musza gdzies mieszkać )

ale największe źródło podaż najemców w postaci studentów coraz bardziej wysycha,
      Studentów gwałtownie ubywa, bo idzie mega niż lat 90, więc z cenami najmu moze być
      baaaaardzo różnie
      • nannek Przy ujemnej stopie zwrotu? opłacać ? 17.10.11, 10:35
        Co ta za głupie pytania?

finanse.wp.pl/kat,104118,title,To-koniec-wynajmu-mieszkan,wid,13882536,wiadomosc.html
        ""W ciągu ostatniego roku stopa zwrotu z wynajmu mieszkania była znacznie mniejsza niż stopa zwrotu ze zwykłej lokaty i wyniosła 2,85 proc.!

A uwzględniając inflację i spadek cen mieszkań, wynajem przyniósł wręcz 1,4-procentową stratę! To częściowo dobra informacja dla najemców. Ceny spadły o 1-3 proc"""

A ile straty przy realnej inflacji 15% HE HE.
      • erivela Re: Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opł 08.11.12, 12:25
        Nie wiem czemu nie kupują, teraz nawet JWC o studentach pomyślał i ma dla nich specjalną ofertę, gdzie jedna rata kredytu jest już od 700zł na miesiąc.
        • miriam.7 Re: Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opł 27.11.12, 11:26
          nie wiedziałam, że dla studentów są już takie udogodnienia, teraz to chyba zacznie się bardziej opłacać własne m4 niż wynajem, tutaj możan podejrzeć ofertę www.jwconstruction.pl/pl/dla_klientow/oferta_dla_studentow/art1.html
    • Gość: Kaczus (Tomek) Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opłac... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.11, 10:45
      Żeby pokazać, że nie jest tak źle porównali ceny transakcyjne ze sprzedaży z cenami ofertowymi najmu....
      • Gość: jasiu Re: Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opł IP: 167.236.248.* 17.10.11, 11:58
        inaczej by nie wyszlo to co ma wyjsc i by sie jeszcze okazalo ze inwestycja na wynajem to zadna inwestycja wiec i naganiacz nie jest potrzebny, sila rzeczy nie moze wyjsc ze najem nie jest rentowny wiec misie kombinuja jak moga
        a ceny wynajmu wziete dla wawy to jakis kosmos, o jakies 25-30% zawyzone w stosunku do realnych na rynku
    • Gość: wk_poz od tych 4% trzeba odjąć oprocentowanie kredytu IP: 46.227.246.* 17.10.11, 10:49
      i zostaje wtedy 2%, albo i mniej....
    • laptokowiec Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opłac... 17.10.11, 11:09
      Dodatkowo od dochodów z najmu trzeba odjąć koszty zwiazane z utrzymywaniem nieruchomości (odmalowanie, remoncik), koszty szukania najemców (koszt własny, koszt pośrednika. ogłoszenia).
    • Gość: jasiu warszawa 42,50 za metr????!!!! IP: 167.236.248.* 17.10.11, 11:46
      naganiacze udaja ze niby w wawie srednio wynajem wynosi 42,50 + 6 pln dla administracji czyli 48,50 razem co przy mieszkaniu 50m daje 2,4k PLN, buhaha dzis nawet 2k pln za 50m to b.duzo, a 2,4k to juz nawet trudno nazwac fantastyka... zwlasza ze ma to byc odpowiednik mieszkania kupionego za 7,8k PLN z metra
      jaaaaasne...
      • Gość: leszek open manipulator IP: *.icpnet.pl 17.10.11, 11:52
        > naganiacze udaja ze niby w wawie srednio wynajem wynosi 42,50 + 6 pln dla admin
        > istracji czyli 48,50 razem co przy mieszkaniu 50m daje 2,4k PLN, buhaha dzis na
        > wet 2k pln za 50m to b.duzo, a 2,4k to juz nawet trudno nazwac fantastyka... zw
        > lasza ze ma to byc odpowiednik mieszkania kupionego za 7,8k PLN z metra
        > jaaaaasne...

Panowie z OP musieli troszke zmanipulować, zeby wyszlo ze sie oplaca,
        pewnie wzieli kosmiczne ceny najmu ze srodmiescia !!
        • Gość: jasiu Re: open manipulator IP: 167.236.248.* 17.10.11, 12:00
          to niech jeszcze tylko dorzuca liste ofert mieszkan do kupienia za 7,8k PLN z metra w srodmiesciu:-)
          • Gość: Hanicki Re: open manipulator IP: *.play-internet.pl 05.11.12, 13:12
            Mój znajomy inwestuje w mieszkania pod wynajem. Ostatnim jego zakupem jest apartament w inwesycji Dune w Mielnie. Koleś jest mega zdeterminowany, wybiera takie perełki i powiększa swój portwel nieruchomości:)
            • Gość: Danka Re: open manipulator IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.12, 21:10
              Akurat znam tę inwestycję Dune. Widziałam w biurze projektowym prospekty... Apartamentowiec wygląda imponująco...jest luksusowo wykończony, położony nad samym morzem...Tylko kupować:)
              • Gość: Lenka Re: open manipulator IP: *.free.aero2.net.pl 07.01.13, 16:12
                Dune jest jednym z bardziej prestiżowych inwestycji budujących się w Milenie. Apartamenty będą luksusowo wyposażone, w budynku będzie się mieściło: spa, kawiarnie i restauracje, baseni i recepcja. Zyski z najmu gwarantowane!
    • karol.karski Nie opłaca się 15.01.13, 13:49
      Policz tak

Koszt zakupu mieszkania pod najem
      Ile z tego można wyciągnąć miesięcznie - koszty raty kredytu.

Ile można zarobić na lokacie (jeśli zamiast kupna mieszkania zakładam lokatę).

Jeśli wyjdzie na plus to opłaca się na najem. Ale łatwo policzyć na dziś, że najem jest nieopłacalny.

---
      Szybki Kredyt
    • Gość: Kubu Re: Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opł IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.13, 22:08
      Najem się opłaca tylko wtedy, gdy ma się mieszkanie w centrum miasta. W centrum warszawy za 30 metrową kawalerkę płaci się 2000 zł (jak dotąd wynajmuję), więc kupienie starego mieszkania i ogarnięcie go na przyzwoity poziom, to spora inwestycja. Open Finance chyba wyliczył, że ceny wynajmu nie spadają, więc na długie lata to solidna lokata.
    • Gość: dands Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opłac... IP: *.lublin.mm.pl 12.09.13, 13:14
      przez wiele lat wynajmowałem, teraz mam swoje i trochę oszczędności i zastanawiam się nad zakupem tylko w jakim mieście? Zastanawiam się między Poznaniem a Warszawą ew. Gdynia. Co sądzicie?
    • kolololo83 Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opłac... 25.09.13, 02:30
      NIE, dlaczego - odlicz zuzycie, w dzisiejszych czasach zatory płatnicze I wiele innych problemów, itd. Nie daj sobie wkręcic, że to idealny spokojny interes.Zainwestuj w co innego.
    • Gość: Szuba Re: Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opł IP: 91.231.117.* 27.11.13, 22:52
      Tu znalalem ciekawy artykul na ten temat:
      znanydeweloper.pl/wynajem-mieszkania-krok-po-kroku/
      • Gość: pluto Re: Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opł IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.01.14, 21:58
        myślę, że wynajem mieszkania się opłaca. W końcu masz stały dochód (teoretycznie) i mieszkanie na siebie zarabia
    • levy_pravy Re: Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opł 15.12.13, 00:50
      Nie, ceny mieszkań poszły w górę, a czynsze w dół. Nie opłaca się...
    • Gość: doradca Re: Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opł IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.13, 13:21
      Inwestycja w nieruchomości jest zawsze dobrym pomysłem, ale warto to dobrze przemyśleć i decydować się na taki krok w chwili, kiedy ceny mieszkań spadają (jak teraz). Dla kupującego to pewny zysk.

___
      kancelaria podatkowa Kraków
      • Gość: krysjazyna Re: Mieszkanie na wynajem. Czy inwestycja się opł IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.04.14, 14:57
        Ja skorzystałem z okazji, jaka mi się trafiła i kupiłem kawalerkę poprzez biuro krupa.pl – wiem, że szybko się nie zwróci, ale to przynajmniej pełna inwestycja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka