Gość: m IP: *.static.entel.pl 18.10.11, 09:35 Jasne, najlepiej harować i nie odpoczywać, po to by na emeryturze móc dalej wegetować, gdy już nie starczy na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kazynski Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy 18.10.11, 09:52 Jeśli chcesz być pełnowartościowym członkiem społeczeństwa musisz konsumować jak najwięcej, wobec tego jak tu cokolwiek oszczędzać? Większość ludzi ma problem z zagwarantowaniem sobie minimum, z czego ma odkładać? Gdyby zarabiali więcej, to by odkładali. Odpowiedz Link Zgłoś
mnbvcx Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd 18.10.11, 10:03 mieszkanie,dziecko lub emerytura- wybor nalezy do ciebie. i nie irytuj sie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! mieszkanie,dziecko lub emerytura- wybor nalezy do IP: 94.75.112.* 18.10.11, 21:58 mnbvcx napisał: > mieszkanie,dziecko lub emerytura- wybor nalezy do ciebie. i nie irytuj sie ;) GENIALNE ! TOŻ TO MANIFEST POKOLENIOWY ! Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: mieszkanie,dziecko lub emerytura- wybor nalez 18.10.11, 23:59 manifest pokoleniowy idioty. nie będzie dziecka - nie będzie emerytury. nawet gdy będziesz odkładał 100% płacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: mieszkanie,dziecko lub emerytura- wybor nalez IP: *.153.rev.vline.pl 19.10.11, 01:02 Tu jest ciekawa parodia naszego systemu Poszukajcie na Youtube filmiku: Best Of Margaritaville - South Park S13E03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd skandal ! domiar im dopieprzyc ! IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 14:37 wydaja co dwa lata 450 euro na wakacje to juz wiadomo dlaczego jest tak zle nalezy zabrac burzujom natychmiat tylko SBcki emeryt ma prawo jechac na wakacje, a wy macie mu placic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: mieszkanie,dziecko lub emerytura- wybor nalez IP: 178.73.29.* 19.10.11, 11:37 > manifest pokoleniowy idioty. > nie będzie dziecka - nie będzie emerytury słowo "emerytura" oznaczało odkładanie na emeryturę, a nie jej późniejsze istnienie. dziecko też niczego nie gwarantuje, może potem pracować na 5 emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: mieszkanie,dziecko lub emerytura- wybor nalez 19.10.11, 16:58 > manifest pokoleniowy idioty. > nie będzie dziecka - nie będzie emerytury. nawet gdy będziesz odkładał 100% pła > cy. G...no prawda. Wystarczy, że odkładane będzie złoto, a nie jakieś papiery, które w kraju starców będą z natury rzeczy bezwartościowe (pieniądze, akcje, obligacje itd.). W zamian za złoto odpowiednie dobra i usługi chętnie dostarczy zagranica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.xdsl.centertel.pl 19.10.11, 09:08 Dzieci, które będą cię na starość utrzymywać są pewniejsze od emerytury. Już raz w PRLu namawiali ludzi do systematycznego oszczędzania i w 1989 roku ludzie potracili oszczędności życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vv Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.ip.netia.com.pl 19.10.11, 12:28 Prędzej Ci kaktus na ręce urośnie niż współcześnie chowane dzieciaki przy ogólnej mentalności polskiej pomogą rodzicom:) To raczej od ciebie będą oczekiwać, że im z biedaemerytury jeszcze dasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: 178.73.29.* 19.10.11, 11:35 > mieszkanie,dziecko lub emerytura jak bym ujął to tak: mieszkanie,dziecko, emerytura albo normalne życie na luzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~ka Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.10.11, 11:41 A ja bym ujęła jeszcze inaczej: albo mieszkanie, albo dziecko, albo emerytura. Luzu żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd 19.10.11, 17:02 > A ja bym ujęła jeszcze inaczej: albo mieszkanie, albo dziecko, albo emerytura. ... albo żadne z powyższych - przy właściwym stylu życia łatwo jest emerytury nie dożyć -łącząc tym samym przyjemne z pożytecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilg01 Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd 19.10.11, 18:15 pewnie ze nie oszczedzamy bo po co... emerytur i tak nie bedzie przeciez... zobaczcie sobie na strone: zlota emerytura zlotaemerytura.blogspot.com gość ma pomysł aby na emeryture inwestować sobie samodzielnie i kupować złoto.... - zadnych akcji, obligacji - zadnych bankow... - samodzielnie kupujesz - w ogrodku zakopujesz - i masz na emeryture pozdrawiam warto sobie poczytac:) zlotaemerytura.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mangoo Bzdura IP: *.adsl.alicedsl.de 18.10.11, 10:59 "Jeśli chcesz być pełnowartościowym członkiem społeczeństwa musisz konsumować jak najwięcej" - wiekszej bzdury nie czytalem. A po czym odroznic czlowieka biednego od zamoznego? Biedny bedzie mial w domu telewizor na cala sciane; zamozny - biblioteke ksiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 22:11 Bzdury? Ależ maksymalizacja konsumpcji, nawet kosztem zadłużenia się, to obecnie patriotyczny obowiązek każdego obywatela, tak jak kiedyś oddawanie rodowych klejnotów na ratowanie Ojczyzny czy praca społeczna przy budowie Nowej Huty ;-) Wszyscy tzw. ekonomiści straszą, że gdy Polacy będą mniej kupować i więcej oszczędzać, wywołają kryzys. Nie spotkałeś się z tym? A poza tym: plazma = 1000-2000 PLN; księgozbiór złożony ze 100 książek - 4000 złotych (100 książek to żadna biblioteka, u mnie tyle mieści się na regale z pięcioma pólkami o szerokości 90 cm). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe 2 tysiące na wyjazd na wakacje ? IP: 82.139.156.* 18.10.11, 23:37 :) I co druga ? Bzdury . To 50 % :) Jak oni to właściwie liczą ? Odpowiedz Link Zgłoś
nannek Re: 2 tysiące na wyjazd na wakacje ? 19.10.11, 09:07 To tylko tylko propaganda, już totalna na zamówienie. 1. Z badań wynika ze już 70% nie stać choćby na wyjazd tylko poza swoje miejsce zamieszkania choćby na tydzień. praca.wp.pl/title,Wiekszosci-Polakow-nie-stac-na-wakacje,wid,11870121,wiadomosc.html ""63% Polaków nie stać, by raz w roku pojechać przynajmniej na tydzień urlopu poza miejsce zamieszkania - wynika z najnowszych, opublikowanych danych Eurostatu o biedzie w Unii Europejskiej. "" (dziś już 70%) dziubre.com/index.php/2011/01/23/bieda-to-codziennosc-polskich-pracownikow/ ->Na trwające minimum tydzień wakacje raz w roku nie stać aż 68% Polaków (przełom 2009/2010). ->W 2009 roku — w porównaniu do 2008 — pensje polskich pracowników spadły o prawie 10%. (dziś spadają po 15%) 2. Na normalne wakacje na jakie kiedyś jeździli w PRL prawie wszyscy nie stać 90% 3.Dziś już 70% żyje poniżej minimum socjalnego czyli w biedzie. wikipedia bieda Potwierdzają to najnowsze badanie gdzie średnio w rodzinie , żyją ponizej minimum a większość w ogromnej biedzie-nędzy. niezalezna.pl/11011-polacy-bez-oszczednosci-ale-i-bez-mieszkania-i-warunkow-do-przyzwoitego-zycia Prawie 5,5 tys. rodzin przebadanych to już dość reprezentatywny materiał, a jego treść przyćmiewa swoją wymową wszystko inne, co się pisze i ogląda na temat sytuacji w Polsce. Jeżeli dokładniej przyjrzeć się kilku suchym liczbom to wnioski są porażające: okazuje się, że przy dwojgu dzieciach przychód rodzinny na jedną osobę wynosi około 700 zł. miesięcznie, przy trojgu – 500, a przy czworgu niewiele ponad 300 zł. Chciałoby się zapytać – czy ktoś z wielkiej masy biurokratów na eksponowanych stanowiskach otrzymujących za swoje nieróbstwo i szkodnictwo wielotysięczne pensje zdaje sobie sprawę z tej sytuacji. A przecież żeby naród mógł żyć i rozwijać się to przeciętna rodzina powinna mieć więcej niż dwoje dzieci, czyli w naszych warunkach skazywać się na biedę, a przy większej ilości dzieci na skrajną nędzę. 4. Ponad 70% nie posiada ani złotówki oszczędności , żyje od pierwszego do pierwszego. Następne 10% ma jakieś grosze 100-1000zł. W rodzinach już 85% nie posiada oszczędnoiści. Natomiast 50% posiada dług z czego 20% już 2,5mln nie płaci i jest bankrutami. Jutro 4mln bankrutów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Bzdura IP: 178.73.29.* 19.10.11, 11:39 > A poza tym: plazma = 1000-2000 PLN; księgozbiór złożony ze 100 książek - 4000 z > łotych (100 książek to żadna biblioteka, u mnie tyle mieści się na regale z pię > cioma pólkami o szerokości 90 cm). plazmę trzeba co jakiś czas zmienić na nową. a 100 książek rocznie to już niezła wydajność w czytaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
m.gerlach Re: Bzdura 19.10.11, 15:00 są i tacy co tylko posiadają, a nie czytają buehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Bzdura IP: *.ntlworld.ie 18.10.11, 23:06 > A po czym odroznic czlowieka biednego od zamoznego? Biedny bedzie mial w domu t > elewizor na cala sciane; zamozny - biblioteke ksiazek. a rozsadny , projektor i czytnik ksiazek te farmazony o ksiazkach to dzialaja juz chyba tylko na starych dziadow ktorzy uwazaja ze jak jest biblioteka to jest "intelektualista" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Bzdura IP: *.devs.futuro.pl 19.10.11, 10:10 Dokładnie tak :) Poza tym spróbuj sprzedać zakupione książki...dostaniesz za nie pewnie z max 20 % ich ceny. Trzymanie jakichś dzieł narodowych wieszczów za 50 zeta w twardej oprawie to strata miejsca, lepiej przydatne książki trzymać na kindle:) Zresztą kogo obchodzą intelektualiści? Jak dla mnie jedyny sensowny intelektualista, to taki który zrobi pożytek z tej wiedzy w książkach i zrobi dzięki temu pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Bzdura IP: 178.73.29.* 19.10.11, 11:42 > Jak dla mnie jedyny sensowny intelektualista, to taki który zrobi pożytek z tej wiedzy w > książkach i zrobi dzięki temu pieniądze. To dosyć ograniczony punkt widzenia, a przy tym do zarabiania pieniędzy nie trzeba być intelektualistą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logiczny Re: Bzdura IP: *.centertel.pl 19.10.11, 12:55 wiekszosc woli byc bogatym nieintelektualista, niz biednym intelktualista. no i co te ksiazki na polkach maja znaczyc? w dobie internetu czytanie ksiazek jest dla madrych ? Odpowiedz Link Zgłoś
hirszhahr Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd 18.10.11, 13:52 Ty to napisałeś poważnie, czy to taka ironia? Odpowiedz Link Zgłoś
opary.absurdu Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd 18.10.11, 21:23 Tylko frajer pozwala sąsiadowi mieć lepszy samochód czy większy telewizor. Jasne, że poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumpkin Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.static.dimenoc.com 19.10.11, 04:12 > Gdyby zarabiali więcej, to by odkładali. Nigdy nie będą odkładali bo zawsze odkładanie uszczupli ich konsumpcję, czego oni nie chcą. Poza tym jest ryzyko, że to co odłożą to jakiś finansowy gangster ukradnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajjj Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.europe.hp.net 18.10.11, 10:18 jak nie oszczędzamy? robotnik ze średnią pensją 2000 netto łoży na ZUS około 1400zł miesięcznie (składka pracownika + pracodawcy + dopłata z budżetu do ZUS) I tak przez 40 lat... może 50... żeby pożyć 10 lat na emeryturze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: micho Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.wpr.3s.pl 19.10.11, 07:08 To wersja optymistyczna przy naszej służbie zdrowia :-)) jestem również za "korzystaniem z życia" niż oszczędzania na przyszłość kosztem wszystkiego bo podniosą nam wiek emerytalny i zamiast 10 lat pobierania marnej emerytury zostanie np. góra 5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: 178.73.29.* 19.10.11, 11:43 > To wersja optymistyczna przy naszej służbie zdrowia :-)) jestem również za "ko > rzystaniem z życia" niż oszczędzania na przyszłość kosztem wszystkiego bo podni > osą nam wiek emerytalny i zamiast 10 lat pobierania marnej emerytury zostanie n > p. góra 5 zgadzam się, odkładanie na "przyszłość" to absurd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gazownik 1 Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: 212.160.240.* 19.10.11, 12:15 Popieram, niech na życie oszczedzaja Ci co już znają swoia przyszłość min. 15 lat po przejsciu na emeryturę. Ja nie wiem, czy będe żyć jutro, więc tyle mojego ile użyję sobie tu i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Super przez 30 lat mam oszczędzać by potem paść:/ IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 10:22 Kiedy mam pojechać na wakacje? jak mi zdrowie nie będzie pozwalać? A może z remontem domu poczekać aż dach się zawali? Oczywiście samochodu też nie kupię nawet jak będzie niezbędny? Argumenty iście powalające. Pytanie dodatkowe jak oszczędzać? Bo teraz się okazuje, że żadna forma nie gwarantuje, że chociażby dostanę tyle co włożę. Lokaty przeżre inflacja, z różnego rodzaju form opartych na OFE, giełdzie i czymkolwiek spekulacyjnym możemy dostać znacznie mniej niż włożyliśmy. Tak więc oszczędzając możemy i tak mieć wielkie, głodowe nic:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Super przez 30 lat mam oszczędzać by potem pa IP: 222.128.41.* 19.10.11, 03:32 Twoje pojecie o inwestowaniu jest zadne.... Podejdz sobie do banku, czy tych open finance, czy innych takich to ci pokaza sporo ciekawych produktow.... Masz chocby bony rzadowe oprocentowane inflacja plus X% to ci gwarantuje ochrone... jesli chcesz troche zaryzykowac to tez masz duzo wyborow... Najgorszym wyjsciem jest nic nie oszczedzac.... Naprawde, 100 zl miesiecznie to nie jest duzo, a po kilku latach bedziesz miec ladna poduszke finansowa!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktvtz Re: Super przez 30 lat mam oszczędzać by potem pa IP: *.226.wifinet.szczecin.pl 19.10.11, 05:38 No właśnie w bony rządowe np greckie Nie ma absolutnie pewnej lokaty kapitału . a wspomienia to tylko tan podły Niemiec Alzheimer może zabrać Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Super przez 30 lat mam oszczędzać by potem pa 19.10.11, 06:36 Są jeszcze fundusze obligacji przedsiębiorstw. Ryzyko masz rozłożone i niue kesteś uzależniny od wypłacalności skarbu pnstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Super przez 30 lat mam oszczędzać by potem pa IP: 178.73.29.* 19.10.11, 11:45 > Są jeszcze fundusze obligacji przedsiębiorstw. najlepiej tych zbyt dużych, żeby zbankrutowały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Super przez 30 lat mam oszczędzać by potem pa IP: *.ip.netia.com.pl 19.10.11, 08:29 > Podejdz sobie do banku, czy tych open finance, czy innych takich to ci pokaza s > poro ciekawych produktow.... Fakt zwłaszcza takich, na których straci co się u mnie kilka osób przekonało w 2007 (pierwszy kryzys) do tej pory strata 60% > Masz chocby bony rzadowe oprocentowane inflacja plus X% to ci gwarantuje ochron > e... jesli chcesz troche zaryzykowac to tez masz duzo wyborow... > Najgorszym wyjsciem jest nic nie oszczedzac.... > Czy ja pisałam, że nie warto oszczędzać? Po prostu wyśmiałem parę przykładów dziennikarza argumentującego z czego powinni rezygnować ludzie by oszczędzać > Naprawde, 100 zl miesiecznie to nie jest duzo, a po kilku latach bedziesz miec > ladna poduszke finansowa!! A oszczędzanie 100zł miesięcznie to jest za mało na emeryturę (piszą Ci w tekście, że musisz odkładać 500zł), to po 30 latach wystarczy właśnie na ostatni w życiu samochód (100x12x30=36000 zł) o ile wszelkie formy oszczędzania wyrównają chociaż inflację Odpowiedz Link Zgłoś
mowie_prawde Re: Super przez 30 lat mam oszczędzać by potem pa 19.10.11, 07:15 Bankierzy chcą byś pracował tylko po to żeby im oddawać na spekulacje. Nie dajmy się i cieszmy życiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiazka AKCJA: 7 Grudnia wyplacamy pieniadze z bankow IP: 57.67.164.* 19.10.11, 08:04 Jest miedzynarodowa akcja, 7 Grudnia wyplacamy pieniadze z bankow zeby dowalic bankom. Wyplaccie wczesniej bo jak wszystko sie rypnie to nie bedziecie mieli co jesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: AKCJA: 7 Grudnia wyplacamy pieniadze z bankow IP: 192.100.112.* 19.10.11, 10:55 W pierwszej kolejności dowaliłbyś tym, którzy w tych bankach mają oszczędności, durniu. -- buhaj.minitroopers.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemniak Re: AKCJA: 7 Grudnia wyplacamy pieniadze z bankow IP: *.frh.faurecia.com 19.10.11, 11:19 z Twojej wypowiedzi i z kontekstu dyskusji wynika, że durniem nie jest Twój przedmówca tylko ci co mają oszczędności w bankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZCSWF zesracie sie a nie wyplacicie IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 14:38 zablokuja wyplaty i co im zrobisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaweł Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.11, 10:35 Polacy już zostali skutecznie wyleczeni z "odkładania". Kolejne pokolenie odkładały latami na swoje "M". I co z tych oszczędności? Za sprawą żółtodziobów-"reformatorów", całe to "odkładanie" szlag trafił. "Odkładacze" nie tylko stracili znaczne części swoich miesięcznych (łzawych) wynagrodzeń, ale także wiarę w nowe cele dla "odkładania". Ta oczywista nieufność, prawie genetycznie obciążyła następne pokolenia - niezbyt chętne do wystąpienia w roli "frajerów". Takie "reformy" w warunkach relacji: "frajerzy - cwaniaki", aby rzeczywiście dać pożądany efekt - powinny być na dziesieciolecia zabezpieczone "gwarancjami pewności" i stabilności, a nie słownymi "zapewnieniami", że "będzie dobrze" - bo "dobrze" to już było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 14:03 Też myślę, że przede wszystkim w tym rzecz. Wystarczy spojrzeć, w jakim poszanowaniu własność prywatną mają polscy decydenci (niezależnie od opcji politycznej, z jakiej się wywodzą), żeby zdać sobie sprawę, że czego człowiek zawczasu nie skonsumuje, to inni mu wcześniej czy później rozgrabią, oczywiście pod jakimś szczytnym pretekstem. Natomiast ten, kto już swoje przepuści, śmiało może się jako ofiara systemu i losu ustawić w kolejce po cudze dobra, z gwarancją powodzenia. Przez chwilę po 1989 część ludzi dała się nabrać, że teraz już będzie inaczej, ale szybko okazało się, że to rodzaj powtórki z sowieckiego NEP-u: trzeba od czasu do czasu dać frajerom trochę czasu na wypracowanie majątku, żeby było ich potem z czego skubać. Że nie przyjdzie komisarz z naganem, tylko urzędy dopilnują, by wpierw pobrać od naiwniaka składki emerytalne, a potem mu te składki zająć w interesie społecznym? Toż to istotny postęp, w ten sposób naiwniak zamiast z kulką w głowie użyźniać ziemię pod murem więzienia będzie znów tyrać i będzie można go jeszcze wiele razy obficie strzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.ip.netia.com.pl 19.10.11, 08:37 Zgadzam się z opinią, teraz nawet w działkę nie można włożyć pieniędzy bo władza może zabrać specustawką za działkę płacąc po 5latach od zaboru uznaniówkę oczywiście bez odsetek za przetrzymywanie pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd 19.10.11, 09:36 Pełna zgoda. Jeszcze dołożę do tego podatek Belki. Owszem to mała rzecz ale idealne, nie natrętne narzędzie do tłumaczenia ludowi siła iż wszelkie oszczędzanie nie ma sensu. Zawsze uważałem iż podatek Belki to wielka szkodliwość. Gdyż zyski z niego są minimalne wobec kosztów społecznych zachowań jakie on generuje. Ludzie zamiast trzymać bezpiecznie pieniądze uczą się kombinować i ukrywać swe oszczędności które wpadają w szarą strefę bo nie opłaca im się ich legalizować. Niestety żaden hochsztapler ekonomista jakoś na taką prościznę nie wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janina H Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.opole.hypnet.pl 18.10.11, 10:48 Politycy wymyślili jeszcze jeden sposób jak okraść Polaka , ale Polak już nabrać nie da się . Za 30 lat lub więcej te uskładane pieniądze na IKE , to będą miały taką wartość jak zeszło roczny śnieg .Uskładamy pieniędzy wartości samochodu a po latach kupimy sobie za nie koguta . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K-a Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.range81-157.btcentralplus.com 18.10.11, 22:27 > a po latach kupimy sobie za nie koguta ....> Czy miasz na mysli samochody z logo ,,zielonego koguta''? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Tak. To faktycznie jest oburzające. IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 11:27 "Pomimo to tylko 12 proc. ankietowanych oszczędza dodatkowo. Polacy uważają, że zarabiają za mało, żeby regularnie odkładać pieniądze na emeryturę. Jednak w tym samym czasie prawie połowa tych, którzy tak twierdzą, wydała powyżej 2 tys. zł na wakacje, ponad jedna trzecia za minimum 2 tys. zł wyremontowała mieszkanie czy dom lub wydała te pieniądze na zakup auta." Dwa tysiące wydali na wakacje, albo na mieszkanie albo na środek zapewniający im mobilność!!! Co za nieodpowiedzialność, co za rozpusta! No co innego gdyby byli prokutorami na emeryturze i mieli dwanaście tysięcy miesięcznie. Wtedy jeden z drugim mogliby ewentualnie, po głębokim namyśle, wydać dwa tysiące na remont mieszania. Ale tak, takie dziady ośmielają się jechać na wakacje? Przecież dzieci można wypuścić na huśtawki przed blokiem. Czy im od tego jaka krzywda się stanie A pieniążki by odłożyli do banku gdzie zeżarłaby je inflacja, albo kupiliby sobie akcje, które ukradliby im działający zgodnie z prawem spekulanci, albo zapłaciliby do OFE żeby rząd miał im co zabierać. W ogóle mieli dużo więcej opcji, mogli też te pieniądze wyrzucić za okno albo w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maslo Re: Tak. To faktycznie jest oburzające. IP: *.nplay.net.pl 18.10.11, 22:17 prokurator nie idzie na emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Tak. To faktycznie jest oburzające. IP: 222.128.41.* 19.10.11, 03:37 "kupiliby sob > ie akcje, które ukradliby im działający zgodnie z prawem spekulanc" Niezly z ciebie spec od gieldy... wytlumacz prosze forumowiczom jak spekulanci kradna akcje.... Wchodza w nocy na konto i podbieraja ci akcje? Wiesz co to w ogole oznacza spekulant? Wiesz jak ten czlowiek dziala??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Re: Tak. To faktycznie jest oburzające. IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 10:33 Biedak kupuje akcje krótko przed krachem namówiony przez spekulanta. Kiedy następuje krach biedak podlicza, stwierdza że jego pakiet jest teraz wart połowę tego co wtedy kiedy kupował i ze strachu że jeszcze spadną sprzedaje. W tens sposób połowa pieniędzy biedaka trafia do kieszeni legalnie działającego spekulanta. Tak myślę, że tak to działa. A to tak nie działa? Odpowiedz Link Zgłoś
errdos113 Re: Tak. To faktycznie jest oburzające. 19.10.11, 12:02 Gość portalu: latko napisał(a): > Biedak kupuje akcje krótko przed krachem namówiony przez spekulanta. > Kiedy następuje krach biedak podlicza, stwierdza że jego pakiet jest teraz wart > połowę tego co wtedy kiedy kupował i ze strachu że jeszcze spadną sprzedaje. > W tens sposób połowa pieniędzy biedaka trafia do kieszeni legalnie działającego > spekulanta. > > Tak myślę, że tak to działa. A to tak nie działa? To dlaczego tak się zachowuje? Czemu nie zachowuje się tak samo jak spekulant? Przecież kupując akcje w nadziei, że sprzeda je drożej właśnie staje się spekulantem. Mógł kupić te akcje tanio i sprzedać je drogo innym biedakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Re: Tak. To faktycznie jest oburzające. IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 18:03 "To dlaczego tak się zachowuje? Czemu nie zachowuje się tak samo jak spekulant? Przecież kupując akcje w nadziei, że sprzeda je drożej właśnie staje się spekulantem. Mógł kupić te akcje tanio i sprzedać je drogo innym biedakom." A czy ja mówie że nie mógł? Mógł. Ale wolał mieszkanie odnowić, auto odnowić, albo z dziećmi nad morze pojechać bo morze widziały tylko w telewizji. A mędrki-badacze stwierdzają, że źle zrobił, bo zamiast tego miał oszczędzić na emeryturę. Czyli zdaniem mędrków-badaczy miał oddać pieniądze bankierom, którzy sobie z nich wypłacą po kilka milionów premii rocznej (dobra płaca za dobrą pracę....). Tak niedobrze? Miał nie oddawać bankierom? To w takim razie sam miał się przekwalifikować się na spekulanta? Nie każdy chce i potrafi być spekulantem. Poza tym, czyż nie jest tak, że potrzebujemy również ludzi dobrze wykonujących zajęcia inne niż spekulacja? I na końcu, gdyby wszyscy stali się wytrawnymi spekulantami, to kto robiłby na tym globie cokolwiek innego? Albo inaczej - czym by wtedy spekulowano, skoro nie byłoby wydobycia, przetworzenia, magazynowania, ani zbytu jakichkolwiek dóbr? Dla biedaka inwestycja w godne mieszkanie, mobilność lub rozwój własnych dzieci może być rozsądniejszą decyzją niż niepewne oszczędzanie na emeryturę. Mędrki, które zarabiają godziwie nie umieją sobie wyobrazić jak się żyje ludziom ograbianym z ich pracy czyli opłacanym niegodziwie. Coraz częściej czyta się teksty, których autorzy wydają się żyć na innej planecie niż przedmioty ich analiz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pumpkin Re: Tak. To faktycznie jest oburzające. IP: *.static.dimenoc.com 19.10.11, 05:03 Złodzieje matwią się, że nie będzie z czego kraść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.btk.net.pl 18.10.11, 12:30 Man 1500 zł i dwoje dzieci.Nie mogę się zdecydować z jakich zbytków zrezygnować -opłacić energie,czynsz czy kupić buty od chińczyka. Emerytura będzie w granicach 400 zł.Powinnam oszczędzać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: 222.128.41.* 19.10.11, 03:39 Jak jest was dwoje to powinniscie zarabiac przynajmniej 2* minimalke = 3000... Minimalna krajowa zarabia w PL 2,86% zatrudnionych... jesli oboje jestescie w tej grupie przez dluzszy czas to znaczy, ze: a) nie macie zadnych umiejetnosci b) nie potraficie w swojej pracy awanasowac Czyli margines spoleczny.... to jak wam ma byc lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.kghm.pl 19.10.11, 08:56 już ci lepiej. Wszyscy co mają gorzej, to margines społeczny i dobrze im, a przy okazji i tobie też, bo ty to elita. Kto cię wychował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.10.11, 11:49 Jak to kto? Mamusia, która wszystko kochanemu dzieciaczkowi do gęby wpychała i jeszcze wysoki stołek pod du.pę podsunęła, żeby się dzieciątko nie musiało męczyć wspinaniem po szczeblach kariery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: 178.73.29.* 19.10.11, 11:49 > b) nie potraficie w swojej pracy awanasowac 90% ludzi nie może awansować, bo stanowisk kierowniczych jest 10%. niezależnie od tego jacy są ci ludzie. budowanie ładu społecznego nie może zależeć od założenia, że większość społeczeństwa awansuje w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fezuj Bo oszczędzać na emeryturę nie warto IP: *.wroclaw.vectranet.pl 18.10.11, 13:24 Nie dziwię się, że większość ludzi nie odkłada na emeryturę nawet kiedy ma z czego. Niestabilność naszego systemu politycznego powoduje brak zaufania obywateli do klasy politycznej. Nie wiadomo przeciez, ile te z trudem uciułane pieniądze będą warte za 30-35 lat, czy nie zeżre ich inflacja albo nie zostaną opodatkowane. Nie wiadomo też, czy w ogóle dożyjemy do emerytury. Po drodze do władzy mogą przecież dojść jacyś idioci i wywołać wojnę z Rosją albo zafundować nam 2 Argentynę. Lepiej inwestować w siebie albo nieruchomości niż dać się omamić dobrym radom fundoszy emerytalnych, którym przykręcono ostatnio kurek z naszymi pieniędzmi. Warto przez 35 lat dziadować, by BYC MOZE kilka lat cieszyc sie na emeryturze ? Wtedy to co najwyzej na leki i lekarza wystarczy. A i pokusa skoku na kasę jest wielka, co widać po wyczynie pani Fedak. Lepiej, gdy w panstwowej kasie pustka niż nadmiar. Lepiej zyc tu i teraz. Nas utrzymywać będzie kolejne pokolenie, bo jak nie, to MY wybierzemy populistów. A jeśli panstwo tak bardzo chce nas zachęcić do oszczędzania, to niech wprowadzi możliwość odpisania sobie części oszczędności od podatku - tak jak jest w Szwajcarii. Nikogo wtedy do oszczędzania zachęcać nie trzeba będzie żadnym drętwym ględzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Bo oszczędzać na emeryturę nie warto IP: *.ip.netia.com.pl 19.10.11, 08:42 Nieruchomość można zabrać specustawą albo obudować naokoło tak, że straci połowę wartości. Czyli też niedobrze. Nawet złoto i waluta niepewne bo wprowadzą inną ustawkę i mogą wszystko zarekwirować co znamy z historii dziadków:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fezuj Re: Bo oszczędzać na emeryturę nie warto IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.10.11, 13:35 No to nie pozostaje nic innego jak wyjeżdżać co roku na bogato zorganizowane wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
hirszhahr Niech płacą ci, którzy ten system hołubią. 18.10.11, 14:13 Na pewno takiego problemu nie mają szanowni politycy i polityczki, tworzący ten system wraz z innymi beneficjentami - biznesem i finansistami. Oni mają i teraz życie na poziomie, i na emeryturze będą mieli. Oni to spreparowali właśnie po to, aby żyć sobie w luksusie, a my własnie po to musimy się zastanawiać jakiż to dóbr sobie odmówić - ogrzewania, a może ciepłej wody? by na starość mieć na ten telewizor z serialami i ułudę opieki medycznej. Ludzkość w pierwszej dekadzie XXI wieku nie potrafi wyjść z kłopotów zafundowanych jej przez 1% burżujów. Wiemy, że jest ciemna energia we wszechświecie, ale nie potrafimy zaakceptować równej dystrybucji dóbr i usług. Po co w takim razie w ogóle państwo i cywilizacja? Jeśli nam szkodzi i utrudnia życie, to należy je zmienić. Jak was cisną gacie, to chodzicie w nich do oporu, czy zmieniacie na mniej ciasne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mafia pożyje sędzia i prokurator: 14.000 netto do śmierci - no IP: 94.75.112.* 19.10.11, 00:20 sędzia i prokurator: 14.000 netto EMERYTURY do śmierci - no comment JETEŚMY KOLONIĄ KARNĄ BANANOWYCH NIEWOLNIKÓW!! dla mafiozów kaliszów udających oburzonych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 15:49 Żałosny jest ten artykuł. Zakładam, że autor zarabia powiedzmy z 5 000zł netto, jego partnerka tyle samo, mieszkanie dostali od rodziców i nie mają dzieci. No i oczywiście każde z nich odkłada te minimum 500zł miesięcznie plus koszty obsługi konta - biurowce i stado wiecznie nagabujących agentów. Zejdźmy na ziemię. Jeśli przeciętna dorosła osoba zarabia w Warszawie około 2 500zł, opłaca kredyt, utrzymuje rodzinę i ma dzieci to naprawdę już nie ma z czego odkładać, a jeśli uda jej się coś uzbierać to wydaje właśnie na wakacje lub remont. Jakoś musi sobie wynagrodzić ten kierat, prawda? A te indywidulane konta oszczędnościowe to zwyczajny biznes pomyślany tak, żeby głównie przynosić zysk wszystkim tylko nie oszczędzającemu. Zastanawialiście się kiedyś dlaczego ci agenci są tacy nieznośni i się tak narzucają? W ING jakiś czas temu dostawali zdaje się 1500zł za każdego klienta który podpisał umowę. Ja podpisałam i żałuję. Nie dość, że muszę wyrwać te 170zł miesięcznie (było 150zł, ale przecież jest coroczna waloryzacja stawek) a w sumie niewiele się tam na tym koncie uzbierało przez te kilka lat. Często zalegam ze składkami, bo nie mam. A agent ma czelność dzwonić i nagabywać, żebym podpisała kolejną umowę. Po co? Żeby za kilka lat dostawać 20zł do emerytury? Dziękuję postoję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: innygosc Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: 81.189.150.* 18.10.11, 21:26 zalosna jest twoja wiedz o finansach jesli mylisz IKE z ubezpieczeniem nawet "emerytalnym" na szczescie dla takich jak ty.... KNF mysli za ciebie.. i rusza z kampania... byc moze twoje dzieci beda mialy latwiej... jesli cokolwiek z tego zrozumiesz i przekazesz im ta wiedze szczegoly znajdziesz na rodzinaliczy.pl a kazdego kto bedzie mnie na emeryturze zaczepial na ulicy zeby mu odpalic pare groszy bo mu na leki brakuje bede..... btw... bogactwo nie bierze sie z zarabiania tylko z oszczedzania.... tak sie mowi w jednym, calkiem bogatym kraju ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skądś_to_znam Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 21:01 hm ciekawe. już to chyba gdzieś było. oszczedzaj i żyj skromnie a po śmierci ci to zostanie wymagrodze. nasi bankierzy i maklerzy z ike jak religia ? Odpowiedz Link Zgłoś
joankb Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd 18.10.11, 21:06 Nooo, 2 tysiące na wakacje dla rodziny to faktycznie rozpusta. Na jakiegoś grata, bo komunikację szlag trafił? na piechotę można latać. Na remont - pół łazienki... Chyba się ku...rwa wolę na tej emeryturze powiesić niż zapewnić sobie 50 lat harówy i wegetacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trash Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.rzeszow.mm.pl 18.10.11, 22:37 hm..może cię nawet sami powieszą. do tego czasu eutanazja pewnie będzie w PL już legalna..a może nawet i obowiązkowa jak nie uzbierasz na IKE odpowiednio dużo. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.ip.netia.com.pl 19.10.11, 12:35 Eutanazja już jest:/ w końcu po skończeniu 75 roku wiele badań i zabiegów medycznych nie wykonują Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczkartofli Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy 18.10.11, 21:20 O jasne, nikt nie chce w IKE oszczędzać. Jakiś czas temu sprawdziłem ile to mój trzeci filar zarobił na moją tłustą emeryturę. Okazało się, że po 6 latach oszczędzania jestem 20% w plecy. Dla jasności - nie tylko nic nie zarobili, ale i ponieśli straty. Ale oczywiście prowizje sobie skasowali. Jeśli dodać do tego inflację oraz to, że mogłem te pieniądze po prostu trzymać na zwykłej lokacie w byle banku, to strata pewnie wynosi jakieś 30%. I po co oszczędzać w jakiś funduszach, skoro goście nie mają zielonego pojęcia jak pomnażać pieniądze? A w dodatku przez 30 lat, zanim będę mógł dostać obiecaną przez nich emeryturę mogą pięć razy ogłosić bankructwo. Morał z tego taki, że całkowicie nie opłaca się liczyć ani na państwo ani na prywatne fundusze, tylko brać sprawy we własne ręce i inwestować samemu. W co, to już każdy musi się sam zastanowić. Ja nie mam póki co żadnego rozsądnego pomysłu, bo czasy nieciekawe i wszystko może z dnia na dzień się zawalić. Póki co, po trochu kupuję monety, bo po prostu lubię je zbierać. Zysku oczywiście oszałamiającego z tego zapewne nie będzie, może nawet strata z czasem (różnie może być za 30 lat). Ale przynajmniej lepiej wygląda stara moneta w ręku niż 'jednostka udziału w funduszu' na ekranie monitora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dix Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 08:09 Aż sprawdziłem u siebie. W połowie 2007r założyłem IKE i wpłaciłem ok. 2600 zł. Potem o tym zapomniałem. Zainspirowany Twoimi słowami sprawdziłem teraz i .... przez ostatnie 4,5 roku fundusz tzw. "stabilny" w mBanku zarobił dla mnie... niecałe 150 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbanowany Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 21:22 "Pomimo tego nie oszczędzają. Z badań TNS OBOP wynika jednak, że nieomal co druga osoba wydała ponad 2 tys. zł na wyjazd wakacyjny, a pytana, dlaczego nie oszczędza na emeryturę, odpowiadała: Nie stać mnie " No a ja widzialem jak ludzie kupuja kielbase w sklepie qzwa taka rozrzutnosc powinni kupic worek ziemiakow i tym sie zapchac a kase odkladac na emeryture (o ile jej dozyja) albo jeszcze lepiej kase wplacac do OFE albo na kosciol. Artykul jest zenujacy ........ wynika z tego ze ludzie teraz maja wegetowac po to zeby moc jeszcze dodatkowo wegetowac na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trash Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.rzeszow.mm.pl 18.10.11, 22:42 ty kiełbasę!? ha! a ja widziałem, że ktoś kupił sobie dzisiaj nawet prawdziwą szynkę! Całe 500 gram! A mógł rozpustny sqrwiel kupić sobie 2 jednostki uczestnictwa w funduszu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 21:27 Jeśli nie będzie na emerytury to znajdę Tuska i Rostowskiego o ile będą żyć i od nich sobie wezmę. Oni nas okradli, więc nie będzie obaw. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 starość jest straszna; nie warto jej przedłużać 18.10.11, 21:28 nie potrzebnie. Co będzie robić z tej kasy na emeryturze, u SCHYŁKU ISTNIENIA i egzystencji? wydacie na dziewczynki? :) chyba po wagonie viagry. Po co wam te judaszowe srebrniki? najlepiej teraz nic nie płacić na qrevski ZUS i wydac na kobiety, wino i śpiew. A emerytury nie dożyć (tym bardziej, ze vincent juz o tym pomyślał, za kilka lat ogłosi, że wiem emerytalny dla facetów przesuwamy na 70 lat przy 68 latach statystycznej długości życia). Starość jest straszna. Wasza starość będzie jeszcze straszniejsza w rzeczywistości, której nie będziecie rozumieć, bo zbyt szybko się będzie zmieniała. Do tego przewidywana zapaść funduszy emerytalnych. Po co wam to? umrzeć i tak trzeba; czy chcecie dokoanć tego leżąc jak niewruchawa kłoda i waląc ciepłe kupy pod siebie? proszę bardzo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: 194.42.110.* 18.10.11, 21:44 Artykul napisany pewnie na zlecenie jakiegos OFE (obstawialbym ING, bodajze bo maja ostatnio kampanie, ze Twoj sasiad bedzie mial wieksza emeryture i by sie niezle wpisywalo;P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wyd IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 01:10 :D bingo! pojawia sie w tekscie (nie ING ale Leg mejson )(i powyzej z durną reklamą ala odkrywcy? fak) ARTYKUŁY SPONSOROWANE, nawet o młodych piłkarzach vide Salamon uspokujcie się, albo oznaczajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Zastanawia mnie, dlaczego gazeta tak namolnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 21:49 ....promuje oszczędzanie na emeryturę????? Mendzi o tym już tak często, jak o genialnym zukerbergu. Gite nacht wszystkim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Zastanawia mnie, dlaczego gazeta tak namolnie IP: 222.128.41.* 19.10.11, 03:45 Dobrej nocy i tobie, a przed snem sie zastanow jak mozna stac sie bogatym narodem bez oszczedzania...\ Polak wiesniak woli nic nie oszczedzac, bo sie zawsze boi , ze go Bank, Zyd czy mason oszuka... A potem konczy swoje zycie jako biedak i tez wini innych.... chcesz tak zyc? Ja wole miec kilkadziesiat tysiecy oszczedzone i wiem, ze jak mnie wywala z roboty, to zawsze moge kolejny rok z oszczednosci przezyc. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 :)))) 19.10.11, 07:32 a jak skończy swoje życie jako bogaty, to lepiej? śmierć, koniec, ciemność, null, brak wspomnień, brak świadomości, brak odniesienia, brak ciebie Po co ci wtedy te kolorowe papierki, lamusie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: :)))) IP: 195.158.247.* 19.10.11, 11:45 będzie najbogatszy na cmentarzu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 21:57 taaa, jasne najlepiej zrezygnowac juz z wszystkiego: z kutury- po co kino, teatr, lepiej odlozyc na prowizje akwizytorom ofe bron boze jakis karnet na silownie,basen-jw. wakacje? powalilo, totalne chamstwo....-jw. remont mieszkania? PHI- po co? jak sie nie wali i niegrzybieje - wystarczy-jw. ubezwlasnowolnic za zycia: ranna pobudka do roboty, wracasz po 17 obiad, pogadac z malzonkiem, pobawic sie z dziecmi przygtowac na jutro do roboty spac czlowiek oczytany, uczestniczacy w zyciu kulturalnym, poznajacy swiat to czlowiek niebezpieczny. ma szerokie horyzonty, jest obeznany w swiecie, ma swoje zdanie i potrafi samodzielnie myslec a przeciez nie o to chodzi on ma haratac od rana do wieczora, otrzymywac pieniadze, ktore nie pozwola mu zyc i nie pozwola mu umrzec, sieziec w domu, wolne srodki odkladac na banki, panstwo , inne instytucje finasowe... brn boze dozyc emerytury, a jak juz dozyje to bedzie mial taka ze zostanie zmuszony do zejscia czego nie zobaczy za mlodu, nie wyjedize na wakacje, nie kupi auta, nie wyremontuje mieszkania, teog na starosc tez nie bedzie mial... dostanie powiedzmy 300 zl wiecej emerytury ,bedzie schorowany, a i tak nie bedzie go stac na nic potem bedzie siedzial w fotelu i zalowal, ze na wszystko zalowal, oszczedzal, nigdzie nie byl, nic nie widzial, a i tak gowno ma zycie jest jedno, kto je przewegetuje ten bedzie zalowal a czasu nie cofnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.warszawa.mm.pl 18.10.11, 21:58 TAk oszczędzajmy banksterzy będą mieli wiecej do ukradzenia. Prawda jest taka, ze odkładajac pieniadze nadejdzie dzień kiedy ktoś z mina niewiniątka powie nam, ze niestety w wyniku przyczyn obiektywnych tych pieniedzy nie ma bo wyparowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.warszawa.mm.pl 18.10.11, 21:58 W RP weług tutejszych ekonomistów i innych wspanialych ekspertów rowniez wypoczynek zostaje zakwalifikowany do kategori zbędnego luksusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muka To i tak optymistyczny chociaż pełen błędów artykó IP: 194.11.254.* 18.10.11, 21:59 O czym ten człowiek pisze ? Od dobrych 10 lat zarabiam 6-7 średnich krajowych na umowę o pracę i bez problemu mój dochód netto jest powyżej 10 kPLN. "Jeżeli ktoś zarabia 10 tys. zł, to w przyszłości będzie dostawał tylko 3,5 tys. zł emerytury" - no cóż, proponuję udac sie do ZUS na konsultacje. Ich ostatnie wyliczenia prognozowanej emerytury to 2178 PLN. Nie pozostaje nic innegoniz zadbac o siebie samodzielnie .... lub zostać np. sędzią albo prokuratorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikcia Najprościej wyjechać do normalneog kraju IP: *.home.aster.pl 18.10.11, 22:03 Po kiego zaharowywać się u jakiegoś polskiego buraka skoro można mieć dobrą pracę u Szwedzina? Szwecja ma emerytury ok. i wcale nie "bo jest bogata" tylko jest bogata, bo dba o ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Nie oszczędzamy na emeryturę, ale chętnie wydajemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 22:05 2 tysiące na wakacje? Czyli raczej skromnie, bez szaleństw. Gdyby przez 30 lat pracy nie pojechali ani raz na urlop, odłożyliby 60 tysięcy, co z odsetkami dałoby może 80 tysięcy, które za 30 lat będą w najlepszym razie warte tyle, co dziś 40 tysięcy. Aby zapewnić sobie niezależną emeryturę w wysokości 1000 złotych, trzeba mieć na koncie ok. 400 tysięcy. Z 40 tysiącami na koncie i bez godziwej emerytury z ZUS też trzeba będzie się powiesić, tylko kilka miesięcy później. Za to rezygnując z urlopów przez tyle lat ryzykuje się duży spadek formy psychofizycznej, czyli pogorszenie stanu zdrowia, a za leczenie też trzeba płacić z własnej kieszeni. Lepiej wydać 2 tysiące rocznie na wakacje niż na lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś