Dodaj do ulubionych

Karty zbliżeniowe...

03.04.13, 15:00
od kiedy wprowadzono w Polsce i który bank wprowadził je pierwszy? Chodzi o poważny spór.Z góry dziękuję za podpowiedź i wskazanie źródła tej "wiedzy". My mamy konto w PKO BP i taką kartę wcisnięto nam bez naszej zgody /tzn.karta jest jedna,ale i do bankomatu i na zakupi PIN i zbliżeniówka/.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Karty zbliżeniowe... 03.04.13, 15:03
      Tu masz dane o Polsce i świecie
      pl.wikipedia.org/wiki/PayPass
      pl.wikipedia.org/wiki/Visa_payWave
      • miki_riki_11 Re: Karty zbliżeniowe... 03.04.13, 15:26
        Dziekuje ślicznie,jakoś tego nie znalazłam.Co do Zamościa jakos nie miałam okazji zwiedzić tych okolic,choć znam prawie cała Polske.Rzeczywiscie jest piękny:) Pozdrawiam

koziorozka napisała:

> Tu masz dane o Polsce i świecie
        > pl.wikipedia.org/wiki/PayPass
        > pl.wikipedia.org/wiki/Visa_payWave
        • skuter44 Re: Karty zbliżeniowe... 05.04.13, 13:04
          miki_riki_11 napisała:

> Dziekuje ślicznie,jakoś tego nie znalazłam.Co do Zamościa jakos nie miałam okaz
          > ji zwiedzić tych okolic,choć znam prawie cała Polske.Rzeczywiscie jest piękny:)
          > Pozdrawiam

Też pozdrawiam. Też zapraszam do Zamościa. Możemy zorganizować spotkanie w realu :
          Ty-koziorozka i skuter44 (ja). Adres: skuter44@gazeta.pl

Koziorożko pozdrawiam Cię..... przy okazji.
      • harczyn Re: Karty zbliżeniowe... 05.04.13, 10:33
        dla mnie ta cała zbliżeniówka to jakas paranoja płacić mozna tylko do 50 zł ok rozumiem że w razie kradzieży karty ale wszedzie mozna isć na 50 zł porobić drobnych zakupów ale mnie porażka
        • Gość: Maciek Re: Karty zbliżeniowe... IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.13, 10:53
          Do 50 zł bez łączenia się z bankiem (off), ale nie do końca świata, tylko 3-5 razy - takie możliwości daje zbliżeniówka, ale banki postanowiły ułatwić sobie życie kosztem bezpieczeństwa. I o to jest cała awantura, że tych limitów liczby (a nie wysokości) transakcji nie "zaszyły" w czipie
          • skuter44 Karty zbliżeniowe to normalność 05.04.13, 13:00
            Karty zbliżeniowe czy operacje mobilne przy pomocy telefonu komórkowego to przyszłość.
            Nie powinniśmy unikać/bać tych innowacyjnych usług finansowych.

Mam taką kartę i nie narzekam. W trosce o bezpieczeństwo moich pieniędzy bank ograniczył wypłaty kartą zbliżeniową do 50 zł. Gdy rachunek przekracza 50 zł tą kartą placę , podając PIN. Mogę też wogóle nie uzywać (nawet do 50 zł) funkcji karty zbliżeniowej lecz stosować identyfikację (zawsze) przy pomocy NIP> Nikt w PKO BP mnie nie gwałcil na taką kartę, zaproponowano..... zgodzilem się. Nie sądzę by pracownicy banku sprzedawali produkty na siłę.
            Wadą tej usługi jest zbyt mała jeszcze liczba terminali dostosowanych do obsługi kartą zbliżeniową. Ale to problem sprzedajacych towary i uslugi. Tych nie majacych terminali z opcją karty zbliżeniowej ..... unikam. Uznaję ich "za gorszych"/nieinnowacyjnych przedsiębiorców.
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Karty zbliżeniowe to normalność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.13, 14:15
              > Karty zbliżeniowe czy operacje mobilne przy pomocy telefonu komórkowego to
              > przyszłość.
              > Nie powinniśmy unikać/bać tych innowacyjnych usług finansowych.

Ktos mądry już kiedyś powiedział, że rozwiązanie powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze". A tu zrobili rozwiązanie prostsze....
            • Gość: x Re: Karty zbliżeniowe to normalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 15:32
              Czy potrafisz oszacować, ile ryzykujesz w wypadku kradzieży karty bez wbudowanego limitu transakcji offline (bo taką kartę masz)?
              • skuter44 Re: Karty zbliżeniowe to normalność 05.04.13, 15:55
                Moje ryzyko około dnia wypłaty emerytury jest bliskie zera. -;)
                • koziorozka Re: Karty zbliżeniowe to normalność 05.04.13, 16:15
                  skuter - nie rozumiesz. Jak transakcja idzie off line, a ty masz na koncie zero, to wpadasz w debet i nic o tym nie wiesz
                  Nie myl pin/bez pinu z off/on, bo niektóre transakcje z pinem też idą off
            • Gość: ax Re: Karty zbliżeniowe to normalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.13, 19:16
              Przecież widać po stylu wypowiedzi, że jesteś gnojkiem z banku, któremu kazali pisać na forach te bzdury.
        • karolinaa1985 Re: Karty zbliżeniowe... 15.04.13, 22:05
          źle to rozumiesz, 50 zł to jest limit DZIENNY - czyli możesz stracić w razie zagubienia karty najwięcej 50 zł za każdy dzień zanim zablokujesz kartę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka