Dodaj do ulubionych

POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik

20.11.13, 12:02
Banki, giełda i oszczędzanie nie mają przed nim tajemnic. Maciej Samcik prześwietla reklamy instytucji finansowych, sprawdza jak wygląda obsługa w polskich bankach, radzi jak skutecznie oszczędzać i nie dać się oszukać. Jest dziennikarzem ekonomicznym Gazety Wyborczej, a od kilku lat także blogerem - prowadzi bloga "Subiektywnie o finansach". W "Wyborczej" redaguje czwartkową sekcję "Pieniądze Ekstra". Laureat wielu wyróżnień, m.in. Grand Press i nagrody im. Eugeniusza Kwiatkowskiego za najlepsze publikacje o tematyce ekonomicznej.
Maciej Samcik odpowie na Wasze pytania w piątek 22 listopada, od południa do godziny 14.00. Zapraszamy do rozmowy!
Obserwuj wątek
    • hummer Co pan sądzi o mądrości i głebi myśli 20.11.13, 14:58
      Biuro ekspertów finansowych Expander (to prawdziwa nazwa - p.m.) radzi, co powinny zrobić osoby spłacające kredyt hipoteczny, które straciły pracę. Zdaniem Expandera "najlepszym sposobem na spłatę kredytu w przypadku utraty pracy jest posiadanie odłożonych oszczędności, pozwalających bez przeszkód realizować zobowiązania do czasu, gdy podejmiemy nowe zatrudnienie".
    • kai_30 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 20.11.13, 16:57
      Mam pytanie bardzo krótkie i proste - czy da się w jakikolwiek sposób przyspieszyć procedurę wykreślenia negatywnego wpisu z bankowego rejestru klientów negatywnych, czy jak on się tam zwie? Wpis powinien był zniknąć jakieś 5 lat temu, w BIK-u już czysto, a tu niespodzianka, na etapie weryfikacji wniosku o kredyt hipoteczny okazało się, że zabagniony jest BR, aaa! Czy namolność, upierdliwość i bombardowanie telefonami będzie bardziej skuteczne (na zasadzie: "pchnę sprawę szybko dalej i niech się baba wreszcie odczepi"), czy procedury są procedurami i rzeczywiście może to potrwać aż do trzech tygodni? "Zapominalski" bank to Bank Pekao, pismo o wykreślenie z rejestru złożyłam wczoraj.
      • kai_30 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 20.11.13, 16:58
        A! Zapomniałam dodać, że jestem Pana fanką, oczywiście, i na blogu, i na fb :)
        • maciek.samcik Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:48
          Kocham Panią ;-)
      • maciek.samcik Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:51
        Jeśli chodzi o BIK-u, to stamtąd nic się wykreślić nie da. To jest historia kredytowa - czy dobra, czy zła, zostaje przez bodaj 7 lat. Ale jeśli znajdzie Pani jakiś wpis bezpodstawny, to może Pani żądać wykreślenia od banku, który go sporządził, a także zadośćuczynienia.
        Jeśli wpis powinien już zniknąć, to proszę napisać pismo do banku, który go nie wykreślił, z żądaniem wypłaty zadośćuczynienia.
        • kai_30 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 14:42
          Nie BIK, nie. W BIK-u wpis był, ale się już zmył, bo to daaawno temu było (od 10 lat jestem rozwiedziona, ba - mam nowego męża i inne nazwisko, a windykacja miała miejsce za czasów mojego pierwszego małżeństwa, należność ściągnięta ok. pięciu lat temu). Pozostał natomiast negatywny wpis w BR, bankowym rejestrze klientów negatywnych (chociaż bank miał obowiązek usunięcia wpisu po uregulowaniu zobowiązania). I tak, zwróciłam się do banku o jego usunięcie, ale ziemia pali mi się pod nogami, bo wniosek o kredyt hipoteczny już u analityków. Może ich postraszę Samcikiem, to trochę przyspieszą? ;)

Zadośćuczynienie, powiada Pan... Chyba też Pana kocham, nie wpadłabym na to :D
          • jeepwdyzlu Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 14:46
            Chyba też Pana kocham, nie wpadłabym na to :D
            -----------
            nie tak szybko
            kredyt spłacony ale info o problemach ma prawo zostać
            przez lata
            szybko wykreślane są pomyłki
            reszta siedzi i czeka na aplikację kredytową...
            jeep
            • kai_30 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 14:50
              > przez lata

Info w BIK-u już nie ma, spadło do sekcji "statystycznej", co znaczy, że od spłaty zadłużenia minęło prawdopodobnie ponad pięć lat (nie wiem dokładnie, bo komornik ściągał należność z mojego eksa, nie ze mnie). A skoro tak, to i z Bankowego Rejestru bank miał obowiązek wpis usunąć. IMHO.
    • niegracz Skąd sie bierze zysk na Giełdzie ? 20.11.13, 23:14
      pomijam dywidendy

- Jak Pan sądzi ?
      • jaspis-jaspis Re: Skąd sie bierze zysk na Giełdzie ? 21.11.13, 00:11
        Jaka jest prawda o OFFE ?
        Czy OFFE może przyczynić się do upadku finansów państwa ?
        W ilu państwach na świecie wycofano się z OFFE ?
        • jaspis-jaspis Re: Skąd sie bierze zysk na Giełdzie ? 21.11.13, 00:14
          Ups, chodzi o OFE nie OFFE.
          • edd.y Ktora godzina? 21.11.13, 13:43

Nie badzcie smieszni w redakcji z zadawaniem pytan waszym pismakom.
            Poprawcie swoj zalosny styl.
            • maciek.samcik Re: Ktora godzina? 22.11.13, 13:46
              Bez nerwów, proszę ;-)
          • tornson Re: Skąd sie bierze zysk na Giełdzie ? 22.11.13, 11:56
            OFFE niby literówka, ale jakoś tak idealnie mi pasuje do tego czym naprawdę jest OFE. ;)
        • maciek.samcik Re: Skąd sie bierze zysk na Giełdzie ? 22.11.13, 13:48
          Z OFFE wycofały się trzy lub cztery państwa, a w większości takich instytucji w ogóle nie było (więc nie można się było z nich wycofać ;-)). Z OFFE sprawa jest taka, czy oszczędzamy dziś na innych wydatkach, żeby móc finansować OFFE, czy też wydajemy tę kasę na zasiłki, a wydatkami na emerytury obciążymy następne pokolenia. Ktoś musi tę kasę zebrać. Pytanie czy zrobimy to my, czy nasze dzieci. Rząd poszedł na łatwiznę i powiedział, że niech się bachory martwią, a my mamy mieć budżet "na bogato".
          • jeepwdyzlu ale zaraz, nie tak szybko 22.11.13, 13:51
            Z OFFE sprawa jest taka, czy oszczędzamy dziś na innych wydatkach, żeby móc finansować OFFE
            ----------------
            chwila
            to nie był podatek, tylko składka
            czyli pieniądze nie Państwa ale nasze
            Argument, że powiększa się deficyt żeby finansować OFE jest pochodną WYDANIA juz naszych składek. To tak jakbym dał Panu 100 zł dla Wielgo, Pan je wydaje, żeby mu wpłacić bierze Pan kredyt a teraz ryczy, że musi się zadłużać.....
            jeep
      • maciek.samcik Re: Skąd sie bierze zysk na Giełdzie ? 22.11.13, 14:03
        Zysk na giełdzie bierze się z wyobrażeń na temat przyszłej wartości poszczególnych spółek. Jeśli inwestorzy są przekonani, że w przyszłości będzie ona większa (bo np. będą zwiększały się zyski spółki), to kurs idzie w górę, a akcjonariusze osiągają zysk (o ile sprzedadzą).
        • niegracz Re: Skąd sie bierze zysk na Giełdzie ? 22.11.13, 22:24
          maciek.samcik napisał:

> Zysk na giełdzie bierze się z wyobrażeń na temat przyszłej wartości poszczególn
          > ych spółek. Jeśli inwestorzy są przekonani, że w przyszłości będzie ona większa
          > (bo np. będą zwiększały się zyski spółki), to kurs idzie w górę, a akcjonarius
          > ze osiągają zysk (o ile sprzedadzą).
          .
          na pewno nie z wyobrażeń
          -
          Czyli mówiac wprost:
          - zysk jednych Graczy bierze sie z kieszeni innych Graczy.

Ciekawe dlaczego nie mogł, nie chciał, nie potrafil (?) Pan napisac tego wprost.
          .

• skuter44 Re: Skąd sie bierze zysk na Giełdzie ? 23.11.13, 09:02
            Panie Redaktorze
            Co Pan sądzi o zamiarach banków - masowego przenoszenia usług bankowych (promocji i sprzedaży) na umowy zlecenia. Umowy takie miały by być zawierane ze zwalnianymi pracownikami.
            Mam na myśli to:
            1. Czy może być to masowe zjawisko i czy nie wpłynie na pogorszenie jakości obsługi klientów ?

.... przecież coś podobnego już było "na Zachodzie" kiedy masowo uruchamiano punkty
            samoobsługi (z automatami bankowymi) przy głównych ulicach...
            2. Co sądzisz o tych zapowiedziach ?

z pozdrowieniem
            PS. Podziwiam Pana wiedzę i pożyteczną aktywność dziennikarza, też w sieci.
            • skuter44 Praca banku w soboty 25.11.13, 06:29
              Tytułem informacji. Odpowiedź na to pytanie uzyskałem o Pana Redaktora na sąsiednim wątku, bo tam najpierw zapytałem.

Teraz zapytam o zdanie Pana Redaktora w takiej sprawie.

Na forum bankowym jest dyskusja o przywróceniu pracy i otwarciu placówek w soboty. Jakie Pan Redaktor ma zdanie , jako fachowiec, klient banków i mający kontakty z klientami. Czy klienci (nie było chyba badań opinii z tego zakresu) z zadowoleniem przyjęli by taką zmianę i czy przełożyło by się to na dodatkowe dochody w banku, pierwszym który otworzył podwoje w sobotę ?

z poważaniem
    • krzysztof.magic Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 21.11.13, 23:01
      witam.mam problem zwiazany z warunkami technicznymi.zostaly mi one narzucone przez powiatowy inspektorat nadzoru budowlanego-po zgloszeniu przez moja sasiadke pekniec na scianach swojego mieszkania,a naszego wspolnego domu. i.n.b oczekuje bym przeprowadzil kontrole wszystkich instalacji tj.elek.gazowa,kominiarska i jeszcze kilka innych.co moge zrobic z tym fantem-nie stac mnie na tych wszystkich fachowcow-co moge zrobic
      • ekspert.do.dupy Dwa pytania 22.11.13, 09:00

Od rana staram sie znalezc odpowiedz na pytania:
        1. Dlaczego dzisiaj pada?
        2. Kij ma dwa konce. Ile koncow ma dwa i pol kija?
        Za merytoryczna odpowiedz bede wdzieczny ekspertowi gazecianemu.
        • maciek.samcik Re: Dwa pytania 22.11.13, 13:44
          1. To ma związek ze skraplaniem, ale nie powiem dokładnie, bo z chemii miałem tróję ;-))
          2. O nie, proca ma trzy
          Całuski ;-)
      • maciek.samcik Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:45
        Bardzo proszę o kontakt z moim redakcyjnym kolegą, Markiem Wielgo (marek.wielgo at agora.pl).
        Niestety na budowlance nie znam się w ogóle...
    • grooschka Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 09:00
      Panie Macieju, jak to jest z tą naszą ekonomią? W końcu wychodzimy z kryzysu, jak mówi rząd, czy toniemy, jak chce opozycja? Jak Pan to ocenia?
      No i oczywiście: OFE czy ZUS? Jak Pan wybierze?

• maciek.samcik Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:43
        Chyba idzie ku dobremu, ale dopóki nie zobaczę, że duża część moich znajomych dostaje podwyżki, nie powiem, że idzie w dobrym tempie...
        Zostaję w OFE i - co ważniejsze - staram się myśleć też o gromadzeniu oszczędności.
        Pozdrawiam!
        • jeepwdyzlu Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:48
          Likwidacja OFE jest uwzględniona w przyszłorocznym budżecie.
          Tymczasem nowy minister finansów krytykował "skok na kasę"
          Plus dzisiejsze oświadczenie Buzka.
          Dowód na rysy w platformie?
          Pozdrawiam
    • jeepwdyzlu kredyt hipoteczny - co po wypowiedzeniu? 22.11.13, 09:32
      Jak Pan widzi szansę na taką regulację w Polsce - podobną do obowiązującej w USA czy niedawno w Hiszpanii, że po wypowiedzeniu kredytu hipotecznego bank nie może dochodzić roszczeń PONAD wartość domu? W Polsce, po skoku kursu franka - sporo ludzi jest winna bankowi o wiele więcej niż pożyczyła a spadek wartości nieruchomości pogłębia to zjawisko. W rezultacie - po utracie nieruchomości - bank dalej ma roszczenia, często idące w setki tysięcy złotych. To skłania banki do szukania najprostszych rozwiązań, np egzekucji komorniczych zamiast renegocjacji warunków...
      To wydaje się najpilniesza sprawą, nie dającą spać milionom ludzi...
      Pozdrawiam
      jeep
      • maciek.samcik Re: kredyt hipoteczny - co po wypowiedzeniu? 22.11.13, 13:42
        Sądzę, że za jakiś czas taka regulacja również u nas powstanie. Ale po pierwsze wydaje mi się, że to jest kwestia dobrych kilku lat, a po drugie - sądzę, że będzie uzależniona od wielu parametrów, które "zmiękczą" jej znaczenie dla konsumentów. W Polsce nie mamy strukturalnego problemu nie spłacanych kredytów hipotecznych, więc nie jest to "sprawa polityczna". I dlatego regulacja - nawet jeśli będzie - zostanie obwarowana licznymi warunkami, podobnie jak dziś upadłość konsumencka
        Pozdrawiam!
    • skandalemjestze Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 10:04
      1. Skąd tak naprawdę brać pieniądze i gdzie je lokować?
      2. Czy i jak rozliczać z fiskusem, pieniądze uzyskane z "lokaty" połączonej z ochroną ubezpieczeniową na warunkach grupowego ubezpieczenia na życie i dożycie dla klientów idea banku?
      3. Gdzie teraz w Warszawie warto kupić mieszkanie, żeby żyło się w nim przyjemnie i można było rozsądnie (w miarę szybko i nie najtaniej) sprzedać/wynająć za maks 10 lat? Załóżmy wydatek około 600tys plus wykonczenie/remont na co najmniej70mkw.
      4. Najwyraźniej lubi Pan swoją pracę. Ma Pan czas na zupełnie oderwane od niej hobby?
      5. Co Pan sądzi o przyszłym wpływie na banki systemów jak paypal? (I może w ogóle nowych technologii?) Oczywiście sobie poradzą, ale czy to wymusi większą ich elastyczność?
      • maciek.samcik Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:40
        1. Gdybym wiedział skąd wziąć, to bym nadawał teraz z Hawajów ;-)
        2. Nie bardzo rozumiem pytanie. Instytucje finansowe same rozliczają podatek od zysków (jeśli w ogóle dany produkt mu podlega, bo np. produkty strukturyzowane w formie polis na życie nie podlegają).
        3. Nie wiem, ja mieszkam na Białołęce i bardzo sobie chwalę. Piękna okolica.
        4. Gram w tenisa, ale gdybym miał więcej wolnego czasu, znalazłbym sobie więcej hobbies ;-)
        5. Myślę, że pozabankowe systemy płatności będą zawojowywały świat, ale tempo tego zalewu zależy od tego, czy będą w stanie zapewnić podobną wiarygodność w obrocie pieniędzmi, jak banki. PayPalowi to wychodzi nie najgorzej
        Pozdrawiam!
    • jandevolaille Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 12:01
      Panie Macieju,

Trochę historycznie , kategoria makroekonomia :) Mój kolega jest specem od teorii spiskowych. Kiedyś rzucił teorię, że USA zaatakowały Irak, ponieważ Saddam Hussein planował zmianę waluty w rozliczeniach za ropę naftową i chciał przerzucić się na EUR. Czy rezygnacja z dolara w tak znaczący sposób odbiłaby się na gospodarce światowej/USA? Taka zmiana mogłaby osłabić amerykanów (tj. wymiana papieru na baryłki ropy) czy po prostu skoczyłby popyt na EUR?

Dziękuję za góry za odpowiedź :)
      • maciek.samcik Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:35
        Wymiana dolara na baryłki ropy? To jakiś absurd. Nie jestem w stanie wyobrazić dobie sytuacji, w której USA rezygnują z najważniejszej waluty rozliczeniowej świata...
    • 29-luty Niechciane mieszkanie w kredycie - jak sprzedać? 22.11.13, 12:06
      Witam Panie Macieju
      Od niespełna roku posiadam mieszkanie na które wziąłem kredyt (zostało 19 lat). Uciążliwe i hałaśliwe zachowanie sąsiadów sprawia, że chętnie bym się go pozbył. Sąsiedzi są mocno zdemoralizowani, nie rokują nadziei na poprawę, nie robią na nich wrażenia mandaty od policji a ja nie mam czasu na włóczenie się po sądach. Pytania są następujące: Jak sprzedać takie mieszkanie - interesują mnie wszystkie opcje oraz najkorzystniejsza z punktu widzenia finansowego i tzw. minimum formalności. Czy po wykonaniu takiej operacji mogę stać się niewiarygodny dla banków? Planuję tą operacją wykonać w połowie 2014 roku i wtedy będę chciał kupić inne mieszkanie. Będę miał wkład własny ok. 10-15 proc. Czy mogę się spodziewać trudności kredytowych?
      Proszę o odpowiedź.
      • maciek.samcik Re: Niechciane mieszkanie w kredycie - jak sprzed 22.11.13, 13:33
        Za mało wiem o Pana sytuacji, żeby kompetentnie doradzić. Najlepiej pewnie sprzedać mieszkanie razem z kredytem. Ale jak to zrobić, żeby najwięcej zyskać - nie powiem, bo nie znam, się dobrze na pośrednictwie w handlu nieruchomościami...
    • tornson Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 12:21
      1. Gra na giełdzie. Bez dostępu do tzw. "cynków" jest to czymś więcej niż tylko pójściem do kasyna?
      2. Kredyty które się wciska dziś ludziom niemalże na siłę. Czy może Pan powiedzieć z ręką na sercu że jakikolwiek kredyt konsumpcyjny, poza mieszkaniowym, ma sens? Ludzie wchodzą w spiralę zadłużeń, owszem są dorośli sami za siebie odpowiadają, ale przyzna Pan że Pańscy koledzy bankowcy robią co mogą by ich do tego zachęcić?
      3. Emerytury, dlaczego z roku na rok są coraz niższe gdy PKB na łebka wciąż rośnie? Jakie są w takim układzie przesłanki do obniżania ich w przyszłości?
      4. Dlaczego w Polsce tak promujecie obowiązkowe OFE, gdy czegoś takiego nie zastosowano w żadnym kraju Zachodniej Europy, a w jedynym kraju gdzie to to zastosowano (Chile) poniosło to klęskę i dziś państwo musi ludziom dopłacać do głodowych emerytur.
      5. Nagroda im. Eugeniusza Kwiatkowskiego? Czy was, neoliberałów gospodarczych, nie irytuje nagroda imienia etatysty którego polityka gospodarcza opierała się na gospodarczym planowaniu i interwencjoniźmie państwowym? :>
      • maciek.samcik Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:29
        Dzień dobry,
        1. Tak, giełda dla niewtajemniczonego inwestora na pewno nie jest kasynem, acz nie ma co kryć, że mamy gorszy dostęp do informacji, niż grube ryby. Przy długoterminowym inwestowaniu nie jest to tak istotne i bardziej liczy się intuicja, znajomość spółek.
        2. Kredyt ma sens, o ile zaciągamy go na coś, czego względnie szybko nie moglibyśmy kupić oraz jeśli jednocześnie zaczniemy gromadzić poduszkę finansową, pozwalającą spłacić część kredytu, gdyby "siadły" nam dochody. Pod tymi dwoma warunkami kredyt jest dobry. Trzeba sobie zrobić uczciwy biznesplan - dochody, koszty i założyć zakładkę na wypadek, gdyby coś po drodze poszło nie tak
        3. ZUS ma corocznie kilkadziesiąt miliardów złotych deficytu. To znaczy, że co roku wpływ do niego o kilkadziesiąt miliardów mniej, niż wypływa. Budżet do tego interesu dopłaca, ale będzie w stanie dopłacać coraz mniej. Stąd spadek świadczeń dla przyszłych emerytów jest w zasadzie przesądzony.
        4. Promujemy dodatkowe oszczędzanie poza ZUS-em. Czy to się będzie nazywało drugi, trzeci, czy piąty filar - bez znaczenia. ZUS sam nie uciągnie i tyle.
        5. Etatysta, czy nie etatysta, jego zasługi dla Polski są poza dyskusją. Mnie nie irytuje, ale jestem - jako laureat - nieobiektywny.
    • dzoana771 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 12:27
      Panie Macieju,
      w co najlepiej inwestować? Mam trochę odłożonych pieniędzy, ale nie wiem jak najlepiej je pomnożyć: Giełda? Obligacje? Lokata?
      • maciek.samcik Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:00
        Ojoj, "to nie jest rozmowa na telefon" ;-). Musiałbym wiedzieć na jak długo, jak wygląda mniej więcej Pana budżet domowy, jakieś inne zaskórniaki, kredyty, sytuacja rodzinna. Bardzo proszę o kontakt na maciej.samcik@gazeta.pl
        • Gość: monika kulińska Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik IP: *.metrolink.pl 23.11.13, 12:40
          Niestety na daną chwilę lokaty są nieopłacalne, ich obecne % nie powala na kolana.
    • pow_redakcja Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 12:34
      Prosimy o jeszcze chwilę cierpliwości, Maciej Samcik zacznie odpowiadać na Wasze pytania za ok. 15 minut. Przepraszamy za opóźnienie.
    • wiacd Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:43
      Jako osoba zaczynająca interesować się giełdą mam proste pytanie - czy przeciętny człowiek ma szansę "dorobić" na giełdzie nie wkładając w to ogromnych sum?
      • maciek.samcik Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 16:26
        Ja bym odradzał "dorabianie" na giełdzie. Zasadniczo w akcje inwestuje się pieniądze, których się nie potrzebuje (w sensie: których strata nie spowoduje końca świata). A "dorabianie" kojarzy mi się z dodatkową kasą na drobne wydatki.
    • peter.fox Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 13:43
      Jak najlepiej rozpocząć i prowadzić oszczędzanie, w tym także na na emeryturę, mając na karku 40 lat i kredyt mieszkaniowy?
      • maciek.samcik Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 22.11.13, 16:32
        Zacząłbym od wykrojenia jakichś 100-200 zł z domowego budżetu i comiesięcznego przelewania na konto oszczędnościowe. Kiedy uzbierałoby się tej kasy 5000-10000 zł, to przerzuciłbym połowę albo całość na lokatę. I znowu wpłacał po 100-200 zł na konto oszczędnościowe. Kokosów z tego nie będzie, ale poduszka finansowa będzie się systematycznie tworzyła.
        Więcej o tym napisałem w książce "Jak pomnażać pieniądze". Polecam. Tam dokładnie rozpisałem taki plan oszczędzania na dalsze kroki.
        Pozdrawiam!
        • morfeusz_1 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 25.11.13, 10:30

tjaaa zabójcze procenty po roku można uzyskać od tych 5-10 tysi na lokatach - banki nie mają nic do zaproponowania dla drobnych ciułaczy, a dla 130-150 zyla jak to się mówi w moim narzeczu suła w chwili nie idzie się powiesić,bo i tak po tych kilku miechach to już nie będzie te 150 zyla co pół roku temu.
          Lepiej wycofać się w podskokach i zakopać u sąsiada na działce w starym japońskim kartonowym nocniku po sake , dla bezpieczeństwa... wiadomo, mało to wariatów z jęzorami na wierzchu i wykrywaczami metali po tej Polsce gania...

No nic temat rzeka - póki co lepiej żyć chwilą i nie odkładać do skarpety, zadbać o zdrowie - wiadomo boso w zimie nawet z ostrogami jednak nikt nie wygrał...

Temat na czasie ... i tu ukłon dla młodego człowieka za fatygę, że odpisał chociaż, no ....

A teraz w tył wzrok i czekamy na przebudzenie i wreszcie jakiś wystrzał jak z aurory - może następnym gościem odpowiadającym na wszystko będzie Krzysztof Penderecki ...
          Oj tyle nut do zapytania mam w głowie ....

pzdr - morfi
          • skuter44 Do redaktora M.Samcika 25.11.13, 19:32
            Panie Redaktorze

Na forum bankowym jest dyskusja o przywróceniu pracy i otwarciu placówek w soboty. Jakie Pan Redaktor ma zdanie , jako fachowiec, klient banków i mający kontakty z klientami. Czy klienci (nie było chyba badań opinii z tego zakresu) z zadowoleniem przyjęli by taką zmianę i czy przełożyło by się to na dodatkowe dochody w banku, pierwszym który otworzył podwoje w sobotę ?

z poważaniem
            • Gość: Samcik Re: Do redaktora M.Samcika IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.13, 21:03
              Dzień dobry, wydaje mi się, że to o tyle sensowny pomysł, że wiele banków zamyka dziś placówki w dni powszednie o 17.00, czy 18.00. Jeśli ktoś dużo pracuje, to nie ma szans załatwić sprawy. Ale chyba mimo wszystko wolałbym dłuższą pracę banków w dni powszednie, np. do 20.00.
              Pozdrawiam, Maciek Samcik!
              • skuter44 Re: Do redaktora M.Samcika 16.12.13, 13:55
                Panie Redaktorze
                Mam pytanie do Pana. Poprzedzam je informacją...u źródła.
                PAP donosi - Nasze banki lubią łupić emerytów:

Nasze banki lubią łupić emerytów
                Chodzi przede wszystkim o osoby starsze i słabiej radzące sobie z nowymi technologiami. To przede wszystkim one są posiadaczami tzw. starych kont, czyli rachunków oszczędnościowo-rozliczeniowych (ROR), założonych wiele lat temu i wycofanych już z bankowej oferty z uwagi na nieatrakcyjne warunki. Tak bardzo nieatrakcyjne, że żaden nowy klient nie założyłby dziś podobnego konta.
                Działające w Polsce banki zarabiają w sumie około miliarda złotych miesięcznie. Gazeta próbowała się dowiedzieć, jaka część tej kwoty jest efektem łupienia najmniej obrotnych klientów - posiadaczy starych kont. Banki nie chcą jednak ujawnić, ile tego typu rachunków prowadzą.
                "Dziennik Polski" zapytał kilku klientów PKO BP posiadających stare ROR-y, czy ktokolwiek z banku proponował im zmianę konta na nowe - lepsze. Zaprzeczają. To samo mówią klienci innych banków. - Prawie bezpłatne konto zaproponowano mi dopiero wtedy, gdy postanowiłem zmienić bank, mówi Zygmunt Pietrzyk, klient Pekao SA.
                P A P

----------------------------------------
                Pytanie :
                Czy ten przypadek upoważnia autora artykułu do uogólnień (na cały system bankowy) i do stwierdzenia, że banki (totalnie) łupią emerytów ?

Pytam, bo jestem uczulony na nierzetelne informacje dziennikarzy.
                • halcia211 Do redaktora M.Samcika 20.03.14, 14:41

Witam,

Przychodzę do Pana z prośbą o pomoc. Walczę z bankiem Santander od kwietnia 2013 r. Walczę na pisma i przegrywam.
                  Chodzi o kredyt na zakup towarów. Obowiązkowo ubezpieczony. Została do spłaty końcówka kredytu – dla banku śmieszna kwota – dla mnie bardzo duże obciążenie. W chwili obecnej od kwietnia ubiegłego roku narosła kwota 600 zł ( sześćset złotych) . Ubezpieczyciel - Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie „Warta” S.A odmówiło wypłaty świadczenia ponieważ - cytuję:

„W związku ze złożeniem wniosku o wypłatę świadczenia z tytułu zdarzenia : Zgon ubezpieczonego informujemy, że Tuż „Warta” S.A nie ma podstaw do przyjęcia odpowiedzialności i dokonania wypłaty świadczenia.
                  Zgodnie bowiem z § 9 ust.2 Szczególnych Warunków Ubezpieczenia określonych w Załączniku nr 1 do w/w umowy ubezpieczenia odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń w odniesieniu do każdego z ubezpieczonych jest wyłączona. W przypadku zajścia zdarzeń wymienionych w § 2 us 3., jeżeli do ich spowodowania przyczyniła się choroba stwierdzona przez lekarza przed dniem zawarcia umowy ubezpieczenia na rzecz danego ubezpieczonego lub wypadek zaistniały przed tym dniem.
                  Wyjaśniamy przy tym , że jak wynika z dokumentacji umowa ubezpieczenia została zawarta na rzecz pana …………..… od dnia 14.05.2012. Zgodnie z dokumentacją medyczną zgromadzoną na etapie rozpatrywania wniosku o wypłatę świadczenia , jeszcze przed zawarciem umowy ubezpieczenia stan zdrowia ubezpieczonego wymagał leczenia z powodu nadciśnienia tętniczego , niewydolności nerek, dializoterapii, przewlekłej niewydolności krążenia.
                  Należy zatem zauważyć , że w/w choroby przyczyniły się do zdarzenia : Zgon ubezpieczonego i zostały stwierdzone przed zawarciem umowy ubezpieczenia na rzecz w/w osoby.
                  Mając powyższe na uwadze postanawiamy jak na wstępie.
                  W przypadku braku akceptacji z Państwa strony powyższych ustaleń , ewentualne roszczenia mogą być dochodzone na drodze sądowej. Powództwo o roszczenie wynikające z umowy ubezpieczenia można wytoczyć albo według przepisów o właściwości ogólnej albo przed sąd właściwy dla miejsca zamieszkania lub siedziby ubezpieczającego , ubezpieczonego lub uprawnionego z umowy ubezpieczenia.
                  Podpisano: Iwona Lenartowska Specjalista Centrum Obsługi Świadczeń

Ponieważ nie zgadzam się z decyzją ubezpieczyciela odpisałam co następuje:

Dotyczy roszczenia w sprawie wypłaty świadczenia z tytułu ubezpieczenia przy umowie o kredyt numer ……421
                  W związku z odrzuceniem roszczenia w sprawie przyjęcia odpowiedzialności i wypłaty świadczenia z tytułu zgonu ubezpieczonego ………. oświadczam :

Jeżeli ubezpieczyciel przyjął składkę i nie zgłosił zastrzeżeń co do stanu zdrowia ubezpieczonego to nie ma mowy o podważaniu zasadności wypłaty odszkodowania. W takim razie na jakiej podstawie pobierano składkę?
                  Tym bardziej , że ubezpieczony ……………. podpisał zgodę na wgląd do dokumentacji medycznej przed zawarciem umowy.
                  W takim razie żądam zwrotu pełnej kwoty obowiązkowego ubezpieczenia kredytu.
                  Podpisano ……..

Otrzymałam następującą odpowiedź:

Szanowna pani,
                  W nawiązaniu do otrzymanej korespondencji uprzejmie wyjaśniamy, że opłata za ubezpieczenie do którego przystąpił zmarły Pan ……. zawierając w.w umowy kredytu została sfinansowana za cały okres kredytowania przez kredytodawcę, tj. Kredit Bank S.A ( udzielony kredyt obejmował opłatę ubezpieczeniową )
                  Podpisując ww. umowy kredytu Pan …………. zobowiązał się do zwrotu udzielonego kredytu , w tym do zwrotu opłaty ubezpieczeniowej, w ratach zgodnie z ustalonym harmonogramem.
                  Z uwagi na fakt , iż spłata kredytów została przerwana w dniu zgonu , opłata ubezpieczeniowa nie została uiszczona w całości , a jedynie w części ( tj. od dnia zawarcia umowy kredytu do dnia śmierci kredytobiorcy)
                  W związku z powyższym zwrot opłaty ubezpieczeniowej przysługuje w przypadku , gdy zostanie spłacone całe zadłużenie wynikające z umowy kredytu ( w tym opłta ubezpieczeniowa)
                  Jednocześnie informujemy, iż w sprawie rozliczenia kredytu prosimy kontaktować się z Biurem Zarządzania Dokumentacją, Departament Centralnych Operacji BZ WBK S.A , ul. Narutowicza 55B , 20-016 Lublin, tel. 22 455 02 00

Po prostu ręce opadają. Zaraz minie rok tej zabawy w wysyłanie pism. Wszystkie raty za życia mojego męża były spłacane terminowo. Windykator przysłany przez bank zapoznał się z umową o kredycie ubezpieczonym na wypadek śmierci kredytobiorcy , wziął akt zgonu i powiedział, że z jego strony sprawa jest zakończona.
                  Aby zatrzymać rosnące koszty zapłaciłam 600 zł w dwóch ratach po 300 zł. Bank oczywiście w przysyłanych pismach groził skierowaniem sprawy do sądu.
                  Bardzo proszę o pomoc w mojej sprawie. Dla mnie jest to bardzo duża kwota, musiałam się zapożyczyć żeby ją zapłacić.
                  Ubezpieczyciel od wypłaty odszkodowania wykręcił się chorobami mojego męża co jest argumentem co najmniej nie logicznym, bo mąż był chory przed zawarciem kredytu i tego nie ukrywał, a do otrzymania kredytów wystarczyła jego legitymacja rencisty. Ubezpieczyciel na podstawie zgody mojego męża na wgląd do dokumentacji medycznej mógł sprawdzić na co choruje i jeśli miałby jakiekolwiek zastrzeżenia to po prostu mógł nie udzielić ubezpieczenia.

Bardzo, bardzo proszę o pomoc. W Panu moja jedyna nadzieja

• kiko_rippo_22 Re: Do redaktora M.Samcika 31.03.14, 11:42
                    Dzień dobry P.redaktorze.Mam pytanie: Od kilkunastu lat mamy w PKO BP konto osobiste ROR.Wiadomo,jest tam "cienko",a my z mężem mamy "cienkie" emerytury.W ub.roku nasza znajoma po śmierci męża wyjechała na stałe w swoje rodzinne strony.W Jej małej miejscowości jest tylko Bank Spółdzielczy,a ona nadal miała konto osobiste w PKO BP i ,aby cokolwiek załatwić musiała dojechac do Pucka 15 km.W Pucku właśnie,gdy chciała zlikwidować w PKO BP swoje konto osobiste została zaskoczona propozycjami pracowników PKO BP.Otóz dowiedziała sie,że jeśli odstąpi od likwidacji konta i nie przeniesie go do Banku Spółdzielczego w Krokowej,to będzie miała darmowe utrzymanie konta,darmową kartę VISA,a jeśli zechce skorzystac z bankomatu Banku Spółdzielczego również nie poniesie żadnych kosztów.Zdumiona spytała, czy to jest możliwe,żeby PKO BP oferowało jej wszystko za "frico",odpowiedziano jej,że oczywiście tak.W związku z tym mam pytanie czy Panu jest wiadomo,że PKO BP rozdaje prezenty emerytom? My również chętnie zaproponowalibysmy PKO BP wypowiedzienie konta i przeniesienie go do innego banku /mamy wybór,mieszkamy w dużym mieście /Zabrze/,ale najpierw chcielismy zasięgnąć Pańskiej opinii,żeby nie wyjść "na wariata":) Ze z najomą jestesmy w kontakcie,dokładnie właśnie tak nam przedstawiła ofertę PKO BP w razie niezrezygnowania z usług ,w tym przypadku. Banku Spółdzielczego.Będziemy bardzo wdzięczni za informację.Pozdrawiamy serdecznie
    • dr.ogba Re: POW - Pytaj o Wszystko. Maciej Samcik 19.01.16, 18:11
      witam , zamknąłem konto w Alior Banku i podałem nowy nr konta ale dostałem odpowiedź z banku , że pieniądze dostanę w ciągu 30 dni , skandal!!! moja kasa , a oni nawet nie raczą odpowiadać na maile i mają mnie tam gdzie kończy się wyższa kultura bankowości , za co mam żyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka