Dodaj do ulubionych

nagroda - podatek

22.12.14, 16:07
Mam pytanie dotyczące opodatkowania.
Z mojej uczelnie otrzymałem właśnie nagrodę za awans. Naliczono mi na nią podatek w wysokości 32 procent, bo przekroczyłem w roku dochód w wysokości 48.000 zł. Nie złożyłem oświadczenia, że będę w tym roku rozliczać się z żoną (nie wiem, co będzie korzystniejsze w tym roku). Czy to praktyka zgodna z prawem? Czy wysokość dochodów w roku opodatkowanych opodatkowana 18 procent nie wynosi 85.000 zł?
Będę wdzięczny z odpowiedź i poradę, jak się rozliczyć, by było dla nas korzystniej. Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • brofran Re: nagroda - podatek 23.12.14, 13:34
      Rozliczysz się wspólnie z żoną i dostaniesz zwrot nadpłaconego podatku.
    • marion_1985 Re: nagroda - podatek 12.05.18, 18:53
      W 2018 roku trochę się pozmieniało jeżeli chodzi o opodatkowanie nagród. Podniesiono kwotę nagród wolną od opodatkowania oraz doprecyzowano jakie warunki musi spełnić konkurs by apanaże zakwalifikować jako nagrody. Oczywiście są dziwne rzeczy. Wygrana w grze liczbowej jest mniej opodatkowana niż nagroda w konkursie naukowym. Cóż zazdrość odnośnie zarobków zawsze była większa w stosunku do osób wykształconych niż do tych co grają w trzy karty. Więcej o opodatkowaniu nagród i wygranych dowiecie się z blogu o podatkach Zasady Ogólne www.zasadyogolne.info/2018/04/interpretacje-podatkowe-podatek-od.html .
    • seba.orlik Re: nagroda - podatek 07.06.18, 14:19
      I na czym się skończyło? Jak to się udało załatwić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka