Dodaj do ulubionych

Podatek pit-37 PILNE

IP: *.system-net.pl 29.05.15, 16:23
Witam.
Moja sprawa dotyczy rozliczenia PIT-37..
Wysyłałam pit drogą elektroniczną poprzez e-deklaracje (to było na początku marca) i dzisiaj przyszło mi pismo, że mam dać ponad 6tys zł podatku pit-37! Zawsze miałam zwrot, w tym roku też miałam dostać, a tu taka niespodzianka. Co robić, nie mam pojęcia co poszło nie tak...

Na UPO mi pisze, że dostarczono zeznanie do ministerstwa finansów. Jestem załamana, skąd normalny człowiek ma nagle wyciągnąć z portfela te 6 tysięcy?!

Proszę o poradę, co mam robić w tym momencie. Nigdy takiej sytuacji nie miałam.

Poza tym na stronie US nie mogę się zalogować, żeby sprawdzić jak sytuacja z tym moim pitem wygląda.

Na wezwaniu do zapłaty nie pisze mi nic więcej (z jakiego dokładnie powodu jest tyle pieniędzy do zapłaty) jak tylko straszenie o tym, że będą wyciągane konsekwencje.

Czy ktoś dokładnie może mi powiedzieć, dlaczego tak się stało?
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Podatek pit-37 29.05.15, 17:41
      Coś dziwnie to wygląda...
      Jak wypełniałaś PIT, to na końcu co ci wyszło? Nadpłata czy niedopłata?
      Pierwsze słyszę, że urząd sam wylicza, ile masz zapłacić. Jak coś się nie zgadza, to wzywa, żeby przyjść i wyjaśnić. Może to jakiś fraud, fałszywy nr konta bankowego?

Weź kopię tego PIT-u i idź do urzędu skarbowego. Tam nie gryzą, nie krzyczą, tylko najczęściej dokładnie wyjaśniają.
      Może to jakaś pomyłka fiskusa, a może to ty się pomyliłaś w wypełnianiu formularza.
      Jak się okaże, że jednak musisz zapłacić, to się od razu dowiesz, czy można to rozłożyć na raty.
      • Gość: Ania Re: Podatek pit-37 IP: *.system-net.pl 29.05.15, 17:56
        Właśnie z PITu mi wychodzi, że mam mieć zwrot z tego... Ja też tego nie rozumiem, pierwszy raz się z tym spotkałam i zupełnie nie wiem co robić.. Niestety w moim urzędzie raczej spotkam się z konkretnym ochrzanem, za to że im zawracam głowę takimi sprawami...
        Niestety nie jest to żaden fałszywy list, a szkoda.
        Nie rozumiem, dlaczego na papierze mam nadpłatę, a oni mi każą jeszcze dopłacić.

Z czego to mogło wyniknąć?
        • Gość: Maciek Re: Podatek pit-37 IP: 78.11.180.* 29.05.15, 20:23
          Nikt ci nie powie, z czego to mogło wyniknąć bez obejrzenia formularza.
          Ale ja też pierwsze słyszę, żeby fiskus sam liczył naleznośc. Coś tu nie halo. Idź i zapytaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka