mondrian4
28.03.17, 20:31
Założyłem sobie konto osobiste + oszczędnościowe w Deutshe bank. Kurier przyjechał z takim dokumentem jak w tytule. No i zacząłem wypełniac tą kartę. Trochę zdziwiły mnie dwie pozycje.
1. Cel zamierzonych stosunków gospodarczych z DB
2. Źródło pochodzenia wartości majątkowych
W punkcie pierwszym zaznaczyem ' bieżąca obsługa płatnosci. W punkcie drugim 'sprzedaż nieruchomości". Nie wiem po co to komu skoro konto wiadomo ze służy do obsługi płatnosci a źródeł majatku jest zwykle wiecej niż jedno choć na potrzeby tego konta zaznaczyłem tylko sprzedaż nieruchomosci bo z tego źródła pozyskałem fundusze które zamierzam tam przelać. Nie ma na przykład pozycji 'wygrana w lotto" :-)
Tylko mam pytanie. Czy jak zadeklarowałem tak a nie inaczej to w przyszłości bedę mógł tam wpłacić inne dochody i czy będę mógł otwierać inne produkty typu fundusze lub lokaty skoro zaznaczyłem tylko że konto służy do bieżących płatnosci. No w sumie będę na oszczędnosciowym głównie oszczędzał .
Nie bardzo rozumiem po co te oświadczenia tak szczegółowe skoro bank i tak może sobie sprawdzić skąd majątek jeśłi to bedzie podejrzane i czy nie piorę pieniedzy a zwłaszcza jak wykorzystuje konto.
Kiedyś w Aliorze otwierałem konto i tam to nawet niczego nei trzeba było podpisywać tylko smsowa weryfikacja a w tej firmie to cała procedura weryfikacyjna w wersji papierowej. W sumie dobrze, ale jak na miejscu nie ma oddziału to jest to kłopotliwe .
Chcialbym mimo wszystko wiedzieć jak na przyszłosć podchodzić do tego typu dokumentów i jak je wypełniać.