Gość: enno5 IP: *.crowley.pl 13.10.04, 10:34 Zastanawiam się nad kontem e-kontem lub e-kontem PRO w Lukas Banku. Jakie macie wrażenia, odnośnie Lukasa? Warto przenieść tam rachunek bieżący? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Xavier Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.tvk.wroc.pl / *.api.net.pl 13.10.04, 17:32 Od roku jestem posiadaczem e-konta PRO w Lukasie i mogę napisać jedno - jest NAPRAWDĘ dobre. Żadnych problemów, szybkie działanie, dobrze zabezpieczone (token), wysoko oprocentowane (5%!), brak problemów z obsługą przez net i infolinią. Jak dla mnie - bomba. Zwłaszcza gdy wspomnę swoje przejścia z BZ WBK... Lukasa polecam ze spokojnym sumieniem. X. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbbip Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.it-net.pl 22.10.04, 08:53 a mozesz napisać jakie są opłaty i jak jest z kartami?? zaczynam sie poważnie zastanawiać nad lukasem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xavier Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 21:36 Generalnie jest tak - konto 9 zł/mc. (ale jeśli aktywnie z niego korzystasz to mniej - nawet za friko), dostęp do bankomatów BZu i Euronetu za friko, przelewy przez net za darmo, oprocentowanie konta 5% a lokat do 7%. Reszte przeczytaj sobie na stronie: www.lukasbank.pl/ Generalnie - jak dla mnie - najlepszy bank i ROR w tym kraju. X. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbbpippp Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.it-net.pl 26.10.04, 08:40 hmmmm........ coś mi się nie zgadza, napisałeś że konto 9zł/m-c a oni napisali że 0zł. i kto ma rację??/ ;) poza tym nie piszą ile kosztuje wypłata z bankomatów za granicą dla posiadaczy e-konta [jest tylko o podróżnym]. wiesz coś może o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 12:35 Witam. mysle, ze wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania, znajduja sie tu : www.lukasbank.pl/oferta_konta_oplat.asp tez sie zastanawiam nad e-kontem pro w lukasie, tylko troche mnie odstrasza te 9 zl/miesiac , oczywiscie przy saldzie miesiecznym wynoszacym 5000zl oplata maleje do 1zl, ale nie wiem czy zawsze bede w stanie miec takie saldo, a 9 zlotych to mi sie nie chce placic za utrzymanie konta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leny Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 01.12.04, 14:23 to prawda te 9 zl odstrasza ale ja mialem(przez ostatnie 2 lata--zlikwidowalem kiedy potrzebowalem kazdej zywej gotowki na pkobp) i mam teraz ponownie--i chce powiedziec ze jeszcze nidgy nie zaplacilem za prowadzenie tego rachunku (ekontopro) wiecej niz 1 zl mies. bo zawsze mam na rachunku 5000 albo wielokrotnosc tej sumy tak ze w inne dni moge miec 0 bo2 uzywam tokena----mam konto w pko bp sa i tam przelewam sobie (bez oplat) 1 zl zeby bylo ze uzywam tokena bo3 dogadalem sie z kolega ktory tez ma te konto ze przelewamy sobie ja jemu on mi po 2000 co miesiac aby byly stale wplywy na konto co sie tyczy zablokowanych kart platniczych---zapominam pinow----ide do nich i mowie nie chce placic 3,5 za odblokowanie---oni no to trudno ---to ja no to likwiduje konto i zakladam nowe--nic nie placac za nowe karty---- pozdro600 leny aha jezeli wy tez macie swoje "szcwane plany " to prosze podzielcie sie aha2 lukas sie nadaje --konkretny bank z murami i z dobrym opocentowanie aha3 denerwuja tylko limity na bankomaty 2000zl na dzien!!! i te smieszne oplaty za wyplate gotowki w odziale i jeszcze inne ale mam juz niedoczas wiec pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbiiiiiip Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.it-net.pl 26.10.04, 19:39 już się prawie przekonałam, zwłaszcza że te oprocentowania wyglądają całkiem nieźle. ale jeszcze jedno pytanie: czym się rózni e-konto od e-konta PRO??? bo z tego opisu niewiele wynika [a pewnie ma jakieś drugie dno- wielkość wpłat miesięcznych??]. A niestety w moim niby dużym mieście 90% bankomatów które wypłacają bez prowizji obsługuuje TYLKO konto PRO, a te 10% obsługujących wszsytskie konta Lukasa są na końcu świata.... chyba niedługo się tam wybiorę pa z tą kawą to prawda? :D ] , ale czekam jeszcze na jakieś ciekawe opinie bądź wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maicek Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 20:17 W e-kocie pro musisz miec srednie miesieczne saldo => 5000zl(czyli liczona jest suma stanow konta z kazdego dnia i dzielona na ilosc dnie w miesiacu ) , wtedy placisz 1zl(lub 0 )miesiecznie, w przeciwnym razie placisz 9zl( 7) i to jest ta glowna roznica, poza tym jest jeszcze brak oplaty za token, wieksza ilosc bankomatow darmowych i darmowe wyciagi i brak oplaty za karte. Wiecej znaczacych roznic miedzy tymi dwoma kontami nie widze. Ja dzisiaj bylem w lukasie, i jak wszystko dobrze pojdzie to jutro podpisze umowe...a z kawa to rzeczywiscie prawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 09:28 0zł lub 1 zł ror w lukasie kosztuje wtedy gdy saldo konta wraz z lokatami jest większe niz 5000zł lub gdy masz miesięczne wpływy powyżej 2000zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 09:31 oczywiście chodzi o e konto pro ,zwykłe e konto jest darmowe,ale np opłata za token to 36zł rocznie(ale nie musisz go brać),konto jest oprocentowane nisko,a w ekoncie pro wyciągi,token za darmo,oprocentowanie konta 5% Odpowiedz Link Zgłoś
mctiggle Re: LUKAS Bank - ROR 29.10.04, 13:27 wg mnie sytuacja jest taka; dopóki obsługa polega na prostym posłygiwaniu się kontem (wpłaty i wypłaty) jest w miarę OK (choć mimo wszystko DROGO). przy bardziej skomplikowanych życzeniach nie jest już tak wesoło. a na pewno nie uznałbym Lukas Banku za najbardzij przyjazny klientowi bank (patrz Nesweek). Mam w nim konto (e-pro) od roku i przymierzam się do zmiany na mBank. słyszałem dużo dobrego. nie tylko z reklam. jedym z nielicznych plusów jest w lukas obsługa w placówkach; choć nie wszędzie. pamiętam jak raz przyszedłem do placówki na Marszałkowskiej-wkurzony niemiłosiernie, bo w sprawie reklamacji (słusznej moim zdaniem). wyszedłem z optymistycznym nastawieniem do życia. ale na Targowej, to już nie to samo. Ogólnie mówiąc; ja uciekam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha Re: LUKAS Bank - mBank IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 02:32 A ja mam ekonto Pro, oprócz tego (jako poboczne, powiedzmy) konto w mBanku i jako organ szczątkowy (:-)) konto w Inteligo (byli pierwszym bankiem internetowym, "dawali", to wzięłam, znaczy założyłam konto). Lukas wnerwia mnie tylko tym, że po zalogowaniu nie widzę aktualnego stanu konta, tylko z ostatniej nocy. Można włączyć "aktualizuj", ale to bardzo długo trwa, a w godzinach circa 24-2 jest niemożliwe. W mBanku widzi się od razu aktualny stan konta. W Lukasie jest gorsze oprocentowanie lokat, aczkolwiek ostatnio podnieśli je do względnie przyzwoitego poziomu. Zalety: to, że jest obsługa i internetowa, i telefoniczna, i osobista. Oddziały długo czynne i czynne w soboty (dla mnie to bardzo ważne). Token - czyli nie ma stresu, że zabraknie kodów na karcie, i każda transakcja musi być autoryzowana, czyli większe bezpieczeństwo. Bezpłatne przelewy - dla mnie to się liczy. Sporo drobnych należności prywatnych załatwiam przelewami, dopłacanie po 0,5 zł (mBank) czy 0,99 zł (Inteligo) mnie irytuje. Inteligo dodatkowo realizuje płatności z opóźnieniem, następnego dnia roboczego, i księgowanie jest chyba tylko 3 x dziennie zamiast online, nawet jeśli to jest przelew z Inteligo na Inteligo/PKO. W Lukasie przy saldzie miesięcznym min. 5000 nie płacę już za prowadzenie konta (tzn. niby 1 zł, ale zważywszy, że moja pensja tam idzie, dostaję wyrównanie +1 zł bonusu za regularne wpływy). Aha, do tych 5000 liczą się też lokaty. Oprocentowanie ROR zawsze mają bardzo dobre, porównajcie chociażby z Inteligo albo (płakać się chce) z normalnym PKO. Obecnie w Lukasie jest 5% na ekoncie Pro. mBank ma zwykle oprocentowanie na bieżącym rachunku trochę gorsze (3%), za to łatwo i natychmiast można przesuwać chwilowo niepotrzebne środki na rachukolokatę, jaką jest eMax - w tej chwili 4,8%, czyli nieco gorzej niż bieżące w Lukasie, ale teraz te stopy % tak się zmieniają, że może ta relacja jest chwilowa. mBank uruchomił sprzedaż funduszy inwestycyjnych - jeśli kogoś to interesuje, to jest dobrze prowadzone, ma się wgląd w posiadane wkłady, ich aktualną wycenę, historię, notowania i wszystko. Oba banki wydają oczywiście karty debetowe i kredytowe. Karta kredytowa mBanku może "spłacać się sama" - można ustawić automatyczną spłatę, więc nie grozi karna opłata za niespłacenie minimum ani odsetki od kredytu. Oprocentowanie kredytu w karcie jest godziwe. Można internetowo ustawiać pewne parametry karty w mBanku. Na przykład można mieć kartę z wysokim limitem, a na co dzień nie czuć się zagrożonym nosząc ją przy sobie, bo można czasowo ten limit ograniczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssp Re: LUKAS Bank - mBank IP: 217.153.221.* 27.11.04, 22:21 Uwaga oto jest kilka rzeczy które są gorsze niż w konkurencji (np mBank)!! - karta Lukas Bank to tak naprawde karta z BZWBK (brrr) i co za tym idzie BZWBK nie jest za bardzo rychliwy, i tak jeśli twoje pieniądze zostaną zaksięgowane na koncie ok 16 (już je widzisz w internecie) to istnieje duże ryzyko że ich nie wypłacisz jeszcze z bankomatu. Centrum kart BZWBK mówi że może sobie tą kaste na twoją kartę zaksięgować najpóxniej w ciągu dwuch dni (i w ten sposób gdy się czeka na wyplate a w portfelu pustki to albo ząbki w scianę, albo wypłata kasy w placówce i 5zl prowizji) - odświerzanie stanu konta to makabra - przy tym często przeglądarka się zawiesza - gdy dokonasz przelewu w internecie - nie będzie ładnego potwierdzenia wykoania przelewy z datą zaksięgowania (taką wersję do wydruku posiada np mbank) niby mała rzecz a strasznie ulatwia rozliczenia. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oj Re: LUKAS Bank IP: *.crowley.pl 01.12.04, 10:49 Tak, tak - ja też zdecydowanie ODRADZAM konto w Lukasie. Fatalna obsługa przez Internet - pisali o tym poprzednicy (cholerny brak aktualnego wskazania konta plus brak potwierdzeń), zawiła obsługa przez telefon (nr pesel, skrócony nr rachunku, specjalne numery - dużo tego). No, i podstawowy mankament - pieniądze zaksięgowane jednego dnia są widoczne dopiero następnego - po 12. Porażka, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filipppp Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.05, 11:36 Warto przeniesc sie do Lukasa. Mam tam konto od prawie 3 lat. Mysle ze jest OK, poza jednym wybrykiem, ktory mial miejsce pol miesiaca temu. Mianowicie oproznilem swoj rachunek do zera. Brakowalo mi pieniedzy. Szukalem w historii konta co moze byc nie tak, nie moglem sie niczego doszukac. Widnialy wszystkie wplaty i wyplaty. Doszedlem do wniosku ze cos sie musialo stac, ze moze przez przypadek zgubilem lub zapomnialem o wplacie, tak czy inaczej myslalem ze przepadly mi pieniadze ktorych nie moglem sie doszukac. 2 dni pozniej bedac w banku spytalem jaki jest stan mojego konta, myslac ze bedzie - 2 do - 6 zl za prowizje (wyplaty w banku, przelewy w banku itd.). Okazalo sie ze jest tam dokladnie tyle ile mi brakowalo. Pani z ktora rozmawialem na ten temat nie mogla mi pomoc, poczolem sie jak glupek, poniewaz wszystkie wplaty/wyplaty i saldo po kazdej wplacie/wyplacie bylo takie jakie powinno byc, czyli na plusie tyle ile mi brakowalo. Wiec pytam sie, w tym dniu wyplacilem wszystkie pieniadze i na koncie bylo 0 zł tak mi powiedzial pan u ktorego wyplacalem, po tej wyplacie nie bylo zadnych operacji, a 2 dni pozniej pieniadze sa na koncie tak jakby sie nic nie stalo. Nikt nie mogl mi odpowiedziec co sie stalo bo wszyscy twierdzili ze w historii jest widnieje opcja ze nie oproznilem konta do 0. To byl taki nieprzyjemny przypadek. 1 na 3 lata. W innych bankach tragedia, non stop musialem dochodzic swojego. To fakt jesli saldo nie przekracza 5 lub 7 tys zl (miesieczne) to placimy za prowadzenie konta. wyplata z bankomatu, przelewy przez internet, przez tel sa bezplatne. Tak jest przy e-konto pro. Tak czy inaczej polecam. Odpowiedz Link Zgłoś