Dodaj do ulubionych

LUKAS Bank - ROR

IP: *.crowley.pl 13.10.04, 10:34
Zastanawiam się nad kontem e-kontem lub e-kontem PRO w Lukas Banku. Jakie
macie wrażenia, odnośnie Lukasa? Warto przenieść tam rachunek bieżący?

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Xavier Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.tvk.wroc.pl / *.api.net.pl 13.10.04, 17:32
      Od roku jestem posiadaczem e-konta PRO w Lukasie i mogę napisać jedno - jest
      NAPRAWDĘ dobre.
      Żadnych problemów, szybkie działanie, dobrze zabezpieczone (token), wysoko
      oprocentowane (5%!), brak problemów z obsługą przez net i infolinią.
      Jak dla mnie - bomba.
      Zwłaszcza gdy wspomnę swoje przejścia z BZ WBK...
      Lukasa polecam ze spokojnym sumieniem.
      X.
      • Gość: .. Nic dodac nic ujac jak wyzej IP: *.rtk.net.pl 13.10.04, 18:08
      • Gość: bbbbip Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.it-net.pl 22.10.04, 08:53
        a mozesz napisać jakie są opłaty i jak jest z kartami?? zaczynam sie poważnie
        zastanawiać nad lukasem....
        • Gość: Xavier Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 21:36
          Generalnie jest tak - konto 9 zł/mc. (ale jeśli aktywnie z niego korzystasz to
          mniej - nawet za friko), dostęp do bankomatów BZu i Euronetu za friko, przelewy
          przez net za darmo, oprocentowanie konta 5% a lokat do 7%.
          Reszte przeczytaj sobie na stronie: www.lukasbank.pl/

Generalnie - jak dla mnie - najlepszy bank i ROR w tym kraju.

X.
          • Gość: bbbbpippp Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.it-net.pl 26.10.04, 08:40
            hmmmm........ coś mi się nie zgadza, napisałeś że konto 9zł/m-c a oni napisali
            że 0zł. i kto ma rację??/ ;) poza tym nie piszą ile kosztuje wypłata z
            bankomatów za granicą dla posiadaczy e-konta [jest tylko o podróżnym]. wiesz
            coś może o tym?
            • Gość: Maciek Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 12:35
              Witam. mysle, ze wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania, znajduja sie tu :
              www.lukasbank.pl/oferta_konta_oplat.asp tez sie zastanawiam nad
              e-kontem pro w lukasie, tylko troche mnie odstrasza te 9 zl/miesiac , oczywiscie
              przy saldzie miesiecznym wynoszacym 5000zl oplata maleje do 1zl, ale nie wiem
              czy zawsze bede w stanie miec takie saldo, a 9 zlotych to mi sie nie chce placic
              za utrzymanie konta...
              • Gość: leny Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 01.12.04, 14:23
                to prawda te 9 zl odstrasza ale ja mialem(przez ostatnie 2 lata--zlikwidowalem
                kiedy potrzebowalem kazdej zywej gotowki na pkobp) i mam teraz ponownie--i chce
                powiedziec ze jeszcze nidgy nie zaplacilem za prowadzenie tego rachunku
                (ekontopro) wiecej niz 1 zl mies.
                bo zawsze mam na rachunku 5000 albo wielokrotnosc tej sumy tak ze w inne dni
                moge miec 0
                bo2 uzywam tokena----mam konto w pko bp sa i tam przelewam sobie (bez oplat) 1
                zl zeby bylo ze uzywam tokena
                bo3 dogadalem sie z kolega ktory tez ma te konto ze przelewamy sobie ja jemu on
                mi po 2000 co miesiac aby byly stale wplywy na konto
                co sie tyczy zablokowanych kart platniczych---zapominam pinow----ide do nich i
                mowie nie chce placic 3,5 za odblokowanie---oni no to trudno ---to ja no to
                likwiduje konto i zakladam nowe--nic nie placac za nowe karty----
                pozdro600
                leny

aha jezeli wy tez macie swoje "szcwane plany " to prosze podzielcie sie
                aha2 lukas sie nadaje --konkretny bank z murami i z dobrym opocentowanie
                aha3 denerwuja tylko limity na bankomaty 2000zl na dzien!!!
                i te smieszne oplaty za wyplate gotowki w odziale
                i jeszcze inne ale mam juz niedoczas wiec pozdro

• Gość: bbiiiiiip Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.it-net.pl 26.10.04, 19:39
        już się prawie przekonałam, zwłaszcza że te oprocentowania wyglądają całkiem
        nieźle. ale jeszcze jedno pytanie: czym się rózni e-konto od e-konta PRO??? bo
        z tego opisu niewiele wynika [a pewnie ma jakieś drugie dno- wielkość wpłat
        miesięcznych??]. A niestety w moim niby dużym mieście 90% bankomatów które
        wypłacają bez prowizji obsługuuje TYLKO konto PRO, a te 10% obsługujących
        wszsytskie konta Lukasa są na końcu świata.... chyba niedługo się tam wybiorę
        pa z tą kawą to prawda? :D ] , ale czekam jeszcze na jakieś ciekawe opinie bądź
        wnioski
        • Gość: Maicek Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 20:17
          W e-kocie pro musisz miec srednie miesieczne saldo => 5000zl(czyli liczona jest
          suma stanow konta z kazdego dnia i dzielona na ilosc dnie w miesiacu ) , wtedy
          placisz 1zl(lub 0 )miesiecznie, w przeciwnym razie placisz 9zl( 7) i to jest ta
          glowna roznica, poza tym jest jeszcze brak oplaty za token, wieksza ilosc
          bankomatow darmowych i darmowe wyciagi i brak oplaty za karte. Wiecej znaczacych
          roznic miedzy tymi dwoma kontami nie widze. Ja dzisiaj bylem w lukasie, i jak
          wszystko dobrze pojdzie to jutro podpisze umowe...a z kawa to rzeczywiscie prawda :)
    • Gość: gg Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.bphpbk.pl 14.10.04, 07:38
      też polecam
      • Gość: mk Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 09:28
        0zł lub 1 zł ror w lukasie kosztuje wtedy gdy saldo konta wraz z lokatami jest
        większe niz 5000zł lub gdy masz miesięczne wpływy powyżej 2000zł
        • Gość: mk Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 09:31
          oczywiście chodzi o e konto pro ,zwykłe e konto jest darmowe,ale np opłata za
          token to 36zł rocznie(ale nie musisz go brać),konto jest oprocentowane nisko,a
          w ekoncie pro wyciągi,token za darmo,oprocentowanie konta 5%
    • mctiggle Re: LUKAS Bank - ROR 29.10.04, 13:27
      wg mnie sytuacja jest taka;
      dopóki obsługa polega na prostym posłygiwaniu się kontem (wpłaty i wypłaty)
      jest w miarę OK (choć mimo wszystko DROGO).
      przy bardziej skomplikowanych życzeniach nie jest już tak wesoło.
      a na pewno nie uznałbym Lukas Banku za najbardzij przyjazny klientowi bank
      (patrz Nesweek). Mam w nim konto (e-pro) od roku i przymierzam się do zmiany na
      mBank. słyszałem dużo dobrego. nie tylko z reklam.
      jedym z nielicznych plusów jest w lukas obsługa w placówkach; choć nie
      wszędzie.
      pamiętam jak raz przyszedłem do placówki na Marszałkowskiej-wkurzony
      niemiłosiernie, bo w sprawie reklamacji (słusznej moim zdaniem).
      wyszedłem z optymistycznym nastawieniem do życia.
      ale na Targowej, to już nie to samo.
      Ogólnie mówiąc; ja uciekam..
      • Gość: agulha Re: LUKAS Bank - mBank IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 02:32
        A ja mam ekonto Pro, oprócz tego (jako poboczne, powiedzmy) konto w mBanku i
        jako organ szczątkowy (:-)) konto w Inteligo (byli pierwszym bankiem
        internetowym, "dawali", to wzięłam, znaczy założyłam konto). Lukas wnerwia mnie
        tylko tym, że po zalogowaniu nie widzę aktualnego stanu konta, tylko z
        ostatniej nocy. Można włączyć "aktualizuj", ale to bardzo długo trwa, a w
        godzinach circa 24-2 jest niemożliwe. W mBanku widzi się od razu aktualny stan
        konta. W Lukasie jest gorsze oprocentowanie lokat, aczkolwiek ostatnio
        podnieśli je do względnie przyzwoitego poziomu. Zalety: to, że jest obsługa i
        internetowa, i telefoniczna, i osobista. Oddziały długo czynne i czynne w
        soboty (dla mnie to bardzo ważne). Token - czyli nie ma stresu, że zabraknie
        kodów na karcie, i każda transakcja musi być autoryzowana, czyli większe
        bezpieczeństwo. Bezpłatne przelewy - dla mnie to się liczy. Sporo drobnych
        należności prywatnych załatwiam przelewami, dopłacanie po 0,5 zł (mBank) czy
        0,99 zł (Inteligo) mnie irytuje. Inteligo dodatkowo realizuje płatności z
        opóźnieniem, następnego dnia roboczego, i księgowanie jest chyba tylko 3 x
        dziennie zamiast online, nawet jeśli to jest przelew z Inteligo na
        Inteligo/PKO. W Lukasie przy saldzie miesięcznym min. 5000 nie płacę już za
        prowadzenie konta (tzn. niby 1 zł, ale zważywszy, że moja pensja tam idzie,
        dostaję wyrównanie +1 zł bonusu za regularne wpływy). Aha, do tych 5000 liczą
        się też lokaty. Oprocentowanie ROR zawsze mają bardzo dobre, porównajcie
        chociażby z Inteligo albo (płakać się chce) z normalnym PKO. Obecnie w Lukasie
        jest 5% na ekoncie Pro. mBank ma zwykle oprocentowanie na bieżącym rachunku
        trochę gorsze (3%), za to łatwo i natychmiast można przesuwać chwilowo
        niepotrzebne środki na rachukolokatę, jaką jest eMax - w tej chwili 4,8%, czyli
        nieco gorzej niż bieżące w Lukasie, ale teraz te stopy % tak się zmieniają, że
        może ta relacja jest chwilowa. mBank uruchomił sprzedaż funduszy
        inwestycyjnych - jeśli kogoś to interesuje, to jest dobrze prowadzone, ma się
        wgląd w posiadane wkłady, ich aktualną wycenę, historię, notowania i wszystko.
        Oba banki wydają oczywiście karty debetowe i kredytowe. Karta kredytowa mBanku
        może "spłacać się sama" - można ustawić automatyczną spłatę, więc nie grozi
        karna opłata za niespłacenie minimum ani odsetki od kredytu. Oprocentowanie
        kredytu w karcie jest godziwe. Można internetowo ustawiać pewne parametry karty
        w mBanku. Na przykład można mieć kartę z wysokim limitem, a na co dzień nie
        czuć się zagrożonym nosząc ją przy sobie, bo można czasowo ten limit
        ograniczyć.
        • Gość: ssp Re: LUKAS Bank - mBank IP: 217.153.221.* 27.11.04, 22:21
          Uwaga oto jest kilka rzeczy które są gorsze niż w konkurencji (np mBank)!!

- karta Lukas Bank to tak naprawde karta z BZWBK (brrr) i co za tym idzie BZWBK
          nie jest za bardzo rychliwy, i tak jeśli twoje pieniądze zostaną zaksięgowane
          na koncie ok 16 (już je widzisz w internecie) to istnieje duże ryzyko że ich
          nie wypłacisz jeszcze z bankomatu. Centrum kart BZWBK mówi że może sobie tą
          kaste na twoją kartę zaksięgować najpóxniej w ciągu dwuch dni (i w ten sposób
          gdy się czeka na wyplate a w portfelu pustki to albo ząbki w scianę, albo
          wypłata kasy w placówce i 5zl prowizji)
          - odświerzanie stanu konta to makabra - przy tym często przeglądarka się
          zawiesza
          - gdy dokonasz przelewu w internecie - nie będzie ładnego potwierdzenia
          wykoania przelewy z datą zaksięgowania (taką wersję do wydruku posiada np
          mbank) niby mała rzecz a strasznie ulatwia rozliczenia.

pozdr
          • Gość: oj Re: LUKAS Bank IP: *.crowley.pl 01.12.04, 10:49
            Tak, tak - ja też zdecydowanie ODRADZAM konto w Lukasie. Fatalna obsługa przez
            Internet - pisali o tym poprzednicy (cholerny brak aktualnego wskazania konta
            plus brak potwierdzeń), zawiła obsługa przez telefon (nr pesel, skrócony nr
            rachunku, specjalne numery - dużo tego). No, i podstawowy mankament - pieniądze
            zaksięgowane jednego dnia są widoczne dopiero następnego - po 12.

Porażka, niestety.
    • Gość: Filipppp Re: LUKAS Bank - ROR IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.01.05, 11:36
      Warto przeniesc sie do Lukasa. Mam tam konto od prawie 3 lat. Mysle ze jest OK,
      poza jednym wybrykiem, ktory mial miejsce pol miesiaca temu.

Mianowicie oproznilem swoj rachunek do zera. Brakowalo mi pieniedzy. Szukalem w
      historii konta co moze byc nie tak, nie moglem sie niczego doszukac. Widnialy
      wszystkie wplaty i wyplaty. Doszedlem do wniosku ze cos sie musialo stac, ze
      moze przez przypadek zgubilem lub zapomnialem o wplacie, tak czy inaczej
      myslalem ze przepadly mi pieniadze ktorych nie moglem sie doszukac. 2 dni
      pozniej bedac w banku spytalem jaki jest stan mojego konta, myslac ze bedzie -
      2 do - 6 zl za prowizje (wyplaty w banku, przelewy w banku itd.). Okazalo sie
      ze jest tam dokladnie tyle ile mi brakowalo. Pani z ktora rozmawialem na ten
      temat nie mogla mi pomoc, poczolem sie jak glupek, poniewaz wszystkie
      wplaty/wyplaty i saldo po kazdej wplacie/wyplacie bylo takie jakie powinno byc,
      czyli na plusie tyle ile mi brakowalo. Wiec pytam sie, w tym dniu wyplacilem
      wszystkie pieniadze i na koncie bylo 0 zł tak mi powiedzial pan u ktorego
      wyplacalem, po tej wyplacie nie bylo zadnych operacji, a 2 dni pozniej
      pieniadze sa na koncie tak jakby sie nic nie stalo. Nikt nie mogl mi
      odpowiedziec co sie stalo bo wszyscy twierdzili ze w historii jest widnieje
      opcja ze nie oproznilem konta do 0.
      To byl taki nieprzyjemny przypadek. 1 na 3 lata. W innych bankach tragedia, non
      stop musialem dochodzic swojego.
      To fakt jesli saldo nie przekracza 5 lub 7 tys zl (miesieczne) to placimy za
      prowadzenie konta. wyplata z bankomatu, przelewy przez internet, przez tel sa
      bezplatne. Tak jest przy e-konto pro. Tak czy inaczej polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka