Dodaj do ulubionych

pytanie o przelew

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 14:32
witam,
czy jesli ktos zrobi bląd w moim nazwisku badz imieniu lub adresie w czasie przelewu, a nr konta wpisze poprawnie, to czy pieniadze dojda? albo wpisze po prostu XXX ? bo brat wyslal mi kase w ten sposób i na jaja wpisał ALBIN KOLANO, i teraz nie wiem czy dojdzie kasa :D

prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • aniutek11 Re: pytanie o przelew 31.05.05, 15:46
      Bank nie powinien takiego przelewu zaksięgować, ponieważ dane są niezgodne. Sam
      adres nie wystarczy, jeśli nie zgadzają się dane właściciela konta. Jeśliby
      jednak jakimś cudem zaksięgowali, to nie zdziw się jeśli zostanie on z twojego
      konta wycofany.
      • franzmaurer Re: pytanie o przelew 31.05.05, 22:56
        > Bank nie powinien takiego przelewu zaksięgować, ponieważ dane są niezgodne.

Jakaś podstawa prawna??
      • bbastek13 Re: pytanie o przelew 01.06.05, 08:38
        aniutek11 napisała:

> Bank nie powinien takiego przelewu zaksięgować, ponieważ dane są niezgodne.
        Sam
        >
        > adres nie wystarczy, jeśli nie zgadzają się dane właściciela konta. Jeśliby
        > jednak jakimś cudem zaksięgowali, to nie zdziw się jeśli zostanie on z
        twojego
        > konta wycofany.

jakimś cudem :)))
        przelew bez problemu BĘDZIE zaksiegowany, nie żadnym cudem ale przez system
        bankowy (nie sądzisz chyba że przelewy są księgowane ręcznie?), który księguje
        przelewy tylko i wyłącznie na podstawie numerów konta, nie sprawdzając danych
        typu imię nazwisko i adres - bo nie ma jak tych danych sprawdzić. Jedyna
        możliwość odrzucenia takiej płatności to ingerencja pracownika banku, co jest
        jednak bardzo mało prawdopodobne (chyba że byłby to przelew na wysoką kwotę i
        podlegałby kontroli pod wzgl prania pieniędzy lub przelew zagraniczny to
        prawdopodobieństwo jest odpowiednio większe)
        • default Re: pytanie o przelew 01.06.05, 13:19
          Oczywiście, że będzie zaksięgowany, księgowanie odbywa się automatycznie, a
          system informatyczny sprawdza jedynie poprawność struktury numeru NRB,
          większość banków ma to nawet zapisane w regulaminach prowadzenia rachunków np.
          w BZ WBK : "Bank dokonuje księgowań dyspozycji uznania zgodnie z podanym
          numerem rachunku wierzyciela.
          Bank nie ponosi odpowiedzialności za błędne zaksięgowanie dyspozycji uznania,
          jeżeli na dyspozycji wystąpiła niezgodność numeru rachunku bankowego
          wierzyciela z jego nazwą, o ile księgowanie zostało dokonane przez Bank zgodnie
          z podanym numerem rachunku wierzyciela."
          Tak że w nazwie można wpisać co bądź.
          • ruiza Re: pytanie o przelew 01.06.05, 15:57
            bbastek13 I default mają rację...
            • duzy_hiszpan2 Re: pytanie o przelew 07.06.05, 10:56
              niekoniecznie ma racje, poniewaz niekture systemy bankowe, sprawdzają również
              inne poza numeren NRB dane, np. imię i nazwisko posiadacza konta.
              Wszystko to ma na celu uniemożliwienie dokonywania wpłat przez osobę
              nieuprawnioną np: uniknięcie sytuacji, że wpłacenie dużej kwoty na konto jakieś
              osoby pozwoli rzucić na tę osobę oskarżenie o przyjęcie korzyści majątkowych
              (korupcję), ale nie wszystkie systemy sprawdzają jakieś inne dane poza NRB.
    • Gość: hehe Re: pytanie o przelew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 14:57
      no i kasa dzoszla!! :)
      • bbastek13 Re: pytanie o przelew 01.06.05, 15:03
        Gość portalu: hehe napisał(a):

> no i kasa dzoszla!! :)

inaczej być nie mogło :)
    • Gość: bleeeeeeeeeee Re: pytanie o przelew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 19:47
      bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
      • Gość: eps Re: pytanie o przelew IP: *.piotrkow.net.pl 06.06.05, 20:55
        oczywiscie że doszła. dodatkowej autoryzacji wymagaja płatności (w zalezności od
        banku oczywiscie) powyżej okreslonej kwoty (dla pko bp jest to chyba 20 000 zł)
        co ciekawe nawet jak nazwisko bedzie prawidłowe a numer konta sasiada to sasia
        się bardzo ucieszy z darowizy bo do niego dojdzie a nie do brata.
        banki księgują tylko i wyłacznie na podstawie numeru konta.
        • Gość: jurek Prawda, ale można wnosić reklamację. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:31
          I banki bardzo często ją uznają.

Czytałem kiedyś na forum mBanku o sytuacji, gdy nieuczciwy gość zgłosił
          reklamację po wpłacie pieniędzy (które naprawdę miał wpłacić tam, gdzie wpłacił)
          i bank ot tak sobie anulował przelew. Żaliła się właśnie ta osoba, której bank
          te pieniądze "zabrał".

Tak więc banki robią, co chcą :)
          • nilgau ech 06.06.05, 22:50
            wszyscy się tak mądrzą a nikt nie zauważył, że niektórzy to mają fajnie bo:
            a. mają fajnego brata,
            b. który do tego przesyła im pieniądze
            c. wogóle mają brata
            i dlatego ja mojej córce urodziłam brata....
            i mam nadzieję, że też ją kiedyś nazwie Albinem Kolano he he he
            a tak na marginesie to po co ja to piszę jak ten wątek poruszyli sami nudni
            emeryci albo pracusie z banków albo inne księgowe
            • Gość: lx Re: ech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 23:36
              Gratuluję Ci udanego porodu! Niech rośnie zdrowy!
            • Gość: Ho Re: ech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 11:32
              nilgau napisała:

> wszyscy się tak mądrzą a nikt nie zauważył, że niektórzy to mają fajnie bo:
              > a. mają fajnego brata,
              > b. który do tego przesyła im pieniądze
              > c. wogóle mają brata
              > i dlatego ja mojej córce urodziłam brata....
              > i mam nadzieję, że też ją kiedyś nazwie Albinem Kolano he he he
              > a tak na marginesie to po co ja to piszę jak ten wątek poruszyli sami nudni
              > emeryci albo pracusie z banków albo inne księgowe

to co tu rob debilna kura domowa i po co gledzi ti o swoich bahorach. co to za
              zaslucha, ze dalas sobie zrobic dzieciaka, ale masz sie czym chwalic
    • Gość: AGATA Re: pytanie o przelew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 09:12
      GENERALNIE NA DYSPOZYCJI PRZELEWU POWINNO BYĆ IMIĘ I NAZWISKO ODBIORCY
      ALE GDY TU POPEŁNIMY BŁĄD A NUMER KONTA JEST PRAWIDŁOWO WPISANY TO PRZELEW
      DOJDZIE NAPEWNO,JEŻELI ZASZŁABY SYTUACJA IŻ ODBIORCA JEST NIEZNANY TO PRZELEW
      TAKI POWRÓCI DO ZLECENIODAWCY O ILE ON OCZYWISCIE WPISAŁ SWOJE DANE.
      • Gość: Kasiunia Re: pytanie o przelew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 09:44
        Powiedzcie mi..kompletnie sie na tymnie znam :(
        Kupiłam parat cyfrowy na allegro, musze zrobić przelew bankowy, ale nie wiem
        jak :D Bo jakbym miała swoje konto to spoko, ale ja nie mam :(
        Musze iśc do banku (w tym wypadku VW?) i dac jej kasę do ręki? Czy jak?
        Powiedzcie mi bo o pilne!
        • Gość: inna Re: pytanie o przelew IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 10:57
          o słodka naiwności.
          ale podpowiem trzeba iść do najbliższego dowolnego banku albo na najbliższą
          pocztę wypełnić druk polecenia przelewu i wpłacić pieniążki w okienku. druk
          polecenia przelewu jest bardzo czytelny i nie powinnaś mieć z tym problemu.
          swoją drogą uważam że w szkołach powinni szybko wprowadzić
          przedmiot "wychowanie życiowe" na którym uczonoby jak adresuje się listy, jak
          wypełnia przelewy, jak kupić bilet komunikacji, a jak bilet do kina, jak
          zamówić pizzę i inne takie dla wielu banalne pierdoły, które wielu z Was
          sprawiają problemy.
          pozdrawiam
    • Gość: Joanna Re: pytanie o przelew IP: *.nfz / 82.160.7.* 07.06.05, 11:33
      nie nie dojdzie. powinien być zwrócony do banku nadawcy.
      • Gość: ??? Re: pytanie o przelew IP: 217.153.90.* 07.06.05, 11:39
        Joasiu, czytaj dokładnie...ten przelew JUZ DOSZEDŁ...
        tak, czytac ze zrozumieniem tez powinni uczyc w szkołach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka