Dodaj do ulubionych

dane makroekomomicze na forex

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:19
------------------------------------------------------------------------------
--
Dzieńdobry..mam takie pytanie jaki wpływ mają dane makroekomomicze na czas
utrzymywania sie np.fali spadkowej lub zwrostowej...
to znaczy gdy np. dzis analitycy oceniają że para usd/jpy za raz po danych
wzrośnie, to jaki czas musi upłynąć aby zagrać na intraday?? 2-3 godziny??czy
też może zagrać już teraz że powiedzmy o 13 kurs będzie mniejszy niż o 15 ej?

dziękuje za informacje
Obserwuj wątek
    • franzmaurer Re: dane makroekomomicze na forex 09.07.05, 01:04
      > to znaczy gdy np. dzis analitycy oceniają że para usd/jpy zaraz po danych

Gdyby to wszystko bylo takie proste do analizowania to ci analitycy lataliby
      sobie pozłacanymi odrzutowcami z Costa Smeralda na Bahamy a nie trudnili sie
      pisaniem prognoz za jakieś grosze :)
      Jak widać (na szczęście...) nie ma reguł - choć w sumie jest jedna: duży może
      więcej - tyle że ci "duzi" to mają zaangażowane tak po kilkanaście miliardów i
      też siedzą po przeciwnych stronach rynku więc w sumie sytuacja się w jakimś
      stopniu wyrównuje :)
      • Gość: normalka Re:Do Franz IP: *.ct.gemini.ntplx.com 10.07.05, 21:05
        Czy na (CR)betonmarkets, na "one touch" mozna wyplacic "bet" zanim uplynol
        limit czasowy i nie bylo "one touch"? Dzieki.
        • franzmaurer Re:Do Franz 11.07.05, 22:18
          Zielony guzik z napisem 'sell' - tyle ze warto poczekac zeby cena sprzedazy
          byla wieksza niz cena zakupu :)
          • Gość: normalka Re:Do Franz IP: *.ct.gemini.ntplx.com 11.07.05, 23:06
            Dzieki za info. Franz. Pozdrowienia.
            • Gość: Waldi Re:Do Franz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 19:41
              Witaj Franzu..dawno cię nie było prawda??
              chyba gdzieś sobie odpoczywałeś??

tak walcze na BOM i przyznam że cena jaką zapłaciłem za moją pazerność mjest
              wielka bo straciłem z 200$ jakieś 160$ niezle prawda??
              w każdym razie teraz kuouje kontrakty z , ktory mam dużo mniejszy zysk jednak
              po malutku dolarek do dolarka cos tam się na kupce zwiększa..

wielki błąd jaki robiłem na początku to nie ustawianie limitu zysku i strat..
              jesli ktoś będzie próbował to niech o tym pamięta..

zyski z jednego zakładu rzędu 15-30% tez są niczego sobie..

a ja tu od razu z grubej rury atakowałem za 100% i więcej
              ........

a tak co do forex to jest coś podobnego do BOM co możesz polecić??
              bardzo podoba mi sie platforma Oanda w przeciwieństwie do BOM wszystko masz jak
              na dłoni no za wyjątkiem Złotka..
              a takim złotkiem to gdzie można po handlować???na zasadzie spread lub intraday??

pozdrawiam
            • franzmaurer Rekomendacja :) 12.07.05, 19:50
              Polecam zawarcie zakładów typu 'One Touch' na GOLD/USD
              target (trades at or through): 500 USD
              Czas trwania 180 dni
              dla Gold/USD spot 426.5 taki zakład kosztuje ok $5 dając wygraną $100 - mozna
              tez kupic zakład za ok $390 z wygraną $10.000,00

Ale to nie koniec dowcipu - za ok 10-14 dni te zakłady będą prawdopodobnie
              kosztować 3-5x tyle czyli zakład zawarty teraz za $5 będzie kosztował ok $15-25
              a zakład kupiony za $390 może kosztować $1200-2000 i... należy je wtedy
              BEZWZGLĘDNIE sprzedać. Można ustalić automatyczne zlecenie typu "take profit"
              ktore trzeba odnawiac co 3 dni.

Ciąg dalszy nastąpi (być może... :)))
              • Gość: waldi Re: Rekomendacja :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:11
                i co ja biedny mam teraz zrobić???
                mam jakieś 40$ $ no załadając ze aud/usd poleci do 7585 jakieś 45$
                Franzu ile % dajesz na twoją ewentualność??
                • Gość: waldi Re: Rekomendacja :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:28
                  jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje..
                  do jakiej cenny musi polecieć ze by faktycznie był on wart 3x więcej?
                  za ty 10 -14 dni? bo możę bardziej opłaca się zagrać "one touch" nba powiedzmy..
                  ...440-145$???
                  • Gość: waldi Re: Rekomendacja :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:30
                    sorry miało być 440-445$
                • franzmaurer Re: Rekomendacja :) 12.07.05, 20:48
                  > i co ja biedny mam teraz zrobić???
                  > mam jakieś 40$ $ no załadając ze aud/usd poleci do 7585 jakieś 45$
                  Dać sobie spokój AUD/USD nie znając tamtego rynku :)

Jak masz $40 to proponuje tak dla Gold/USD:
                  - 120 dniowy zakład z targetem $490 za 10 usd (wygrana %150) - teraz dla spot
                  gold/usd 126.6 kosztuje $11.5 - wpisujesz w okienko 'limit price' 10.00 i
                  czekasz
                  - 3 osobne zakłady na 180 dni z targetem ok $500 z wugraną $250 - nie możesz
                  mieć identycznych więc zlecasz target gold/usd $500.001, $500.002, $499.999 i
                  ustawiasz limit zakupu na $10 dla każdego (teraz kosztują ok $12)

No i teraz masz bezpieczną inwestycję w perspektywie pół roku... tyle że 'coś'
                  mi mówi że pod koniec miesiąca pierwszy zakład będzie można sprzedać po
                  ok $80-100 a resztę po $30-50

Czyli z tych $40 powinno się zrobić ok $250. W momencie kiedy pewnego pięknego
                  dnia "The value of your outstanding positions is" wzrosło 3 albo 5 razy
                  sprzedaj jeden zakład aby wyjśc na czysto, poczekaj następne 3-5 dni i sprzedaj
                  następne bo ich cena prawdopodobnie jeszcze wzrośnie.

No oczywiscie mogę się w tych rachubach mylić :))) Ale to jest bezpieczna
                  perspektywa pół roku :) Właściwie masz 1% szansy że nic z tych pieniędzy nie
                  odzyskasz a jakieś 50% że zarobisz przynajmniej drugie $40

> Franzu ile % dajesz na twoją ewentualność??
                  Ja mam tak zapakowane kilkanaście tysięcy - więc jak to się wszystko sprawdzi w
                  styczniu stuknę jakieś $300k
                  • Gość: waldi Re: Rekomendacja :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:51
                    szczerze ci tego życzę!!
                  • Gość: waldi Re: Rekomendacja :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 20:59
                    z jeśli kupię zakłady za pełną sumę to znaczy bez limitu?
                    • franzmaurer Re: Rekomendacja :) 13.07.05, 11:50
                      > z jeśli kupię zakłady za pełną sumę to znaczy bez limitu?

W sumie to samo - bedziesz mial troche mniejsze przebicie.
                      • Gość: waldi Re: Rekomendacja :) IP: *.toya.net.pl 13.07.05, 12:07
                        tak więć tylko czekać i ilczyć na wzrosty ceny
                        • franzmaurer Re: Rekomendacja :) 13.07.05, 12:31
                          > tak więć tylko czekać i ilczyć na wzrosty ceny

Nie do końca tak, ale prawie :))) Jak dzisiaj kupisz te zakłady wg schematu
                          jaki podałem to na początku przyszłego miesiąca możesz zgarnąć całkiem
                          przyzwoity zysk.
                          I najważniejsze - nie panikować w momencie jakiejś zwałki kiedy nagle widzisz
                          ze zakłady za $40 są warte raptem $5. Jeśli Ci się będzie wydawało że to jest
                          koniec świata to wiedz że jesteś w błędzie :)
    • Gość: waldi Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.toya.net.pl 14.07.05, 11:00
      Franz co się dzieje????
      zrobiłem jak mi doradziłeś i tym czasem jest tak:
      spot jakieś 422-423
      a ja zakupiłem kontrakt one touch na 120 dni z celem 490$
      kidy spot wynosił 426
      a na moim portofoli jestem już do przodu jakieś 100% jakim cudem???

o co tu chodzxi???
      jak mam się teraz zachowac?

proszę doradz mi szybciutko!!
      • franzmaurer Re: dane makroekomomicze na forex 14.07.05, 11:55
        Gość portalu: waldi napisał(a):

> Franz co się dzieje????
        > zrobiłem jak mi doradziłeś i tym czasem jest tak:
        > spot jakieś 422-423
        > a ja zakupiłem kontrakt one touch na 120 dni z celem 490$
        > kidy spot wynosił 426
        > a na moim portofoli jestem już do przodu jakieś 100% jakim cudem???
        > o co tu chodzxi???

:DDDD
        Nie moge Ci dokladnie powiedziec o co tu chodzi ale szafa gra :)
        Kupiles tylko jeden kontrakt za dyche? No to 'lypa' :)
        Ten schemat ktory opisalem dla $40 powinien dac docelowo jakies $250 pod koniec
        miesiąca. Jesli kupiles kontrakt na 120 dni wczoraj rano (13-tego) to jego
        wartosc moze sie zwiekszyc nawet 10x, kontrakty na 180 dni mogą polecieć gdzies
        tak 6-7x

> jak mam się teraz zachowac?
        Ustawic 'take profit' = 8x cena zakupu dla zakladów 120 dni i 'take profit' =
        5x cena zakupu dla betów 180 dni - albo po prostu zwyczajnie sprzedac z
        przyzwoitym zyskiem ok 5x. I nic na szybko - teraz wartość tych zakładów
        powinna jeszcze rosnąć przez jakieś 10 dni

> proszę doradz mi szybciutko!!
        Na szybko to sobie jakąś kawę zrób albo cuś :)
        • Gość: waldi Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.toya.net.pl 14.07.05, 12:10
          Jesteś gość!!
          dzięki wielkie..
          kupiłem 3 zakłady po około 10 $ i jeden wczoraj za 2,6$ wszystkie na 120 dni
          i faktycznie ten wczorajszy jest juz 3x większy pozostałe pozostałe 2x tyle..
          z tym na 180 dni to zmoczyłem nie kupując go dlatego ze nie było kasy z mojego
          kntraktu na aud/usd wyszła lipa..
          nie posłuchałem cię ,należało się odrazu wycofać z tego..
          a tak ...wybacz!!
          pozdrawiam
        • Gość: Waldi Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.toya.net.pl 14.07.05, 12:46
          frazu ty szarlatanie jeden zdradz mi tylko czy warto jeaszcze dzis kupic kilka
          takich kontraktów???

kawą to ja teraz mogę sobie krzywdę zrobić..

co za sztos??? z podziwu wyjść nie mogę!!
          • franzmaurer Re: dane makroekomomicze na forex 14.07.05, 13:10
            > czy warto jeaszcze dzis kupic kilka takich kontraktów???

Dzisiaj to już trochę musztarda - jak kupisz to zarobisz tylko ze 2x. Lepiej
            czekać, ustawiać take-profity na poziomach jakie opisałem - skoro masz teraz
            jakieś $80 to powinieneś dojść do ok $200 - w odpowiednim momencie, czyli za
            jakies 3 tygodnie powinno udać się powtórzyć ten sam numer - a wtedy z tych
            $200 powinno się zrobić ok $1000. Tylko bez paniki proszę :)
            • Gość: waldi Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 14:00
              ok..poczekam zatem..
              póki co jestem wdzięczny
    • Gość: Waldi Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.toya.net.pl 14.07.05, 11:32
      a moze juz to sprzedać i zakupić koleje kontrakty tego typu?
      albo wyskrobać z debetu:-) 100$??? i kupić??

• Gość: Franz Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 20:49
      Franzu czy taki stan rzeczy..będzie się już utrzymywał??
      czy też może nastąpić jakaś zawałka jak to ładnie kiedyś nazwałeś i nagle
      wartość tego kontraktu spadnie, jeśli np. nie osiągnie w wyznaczonym czasie
      odpowiedniej wartości bądż ją przekroczy?
      staram się główkować co miało wpływ na takie zachownie..

A tak wracając do mojej edukacji to oczywiście staram sie czytać informacje..
      jak chodzi dolar ,euro itp.
      i tak jak pisałem małe zyski udawało mi sie osiągać rzędu 15-30% jednak na
      wiekszych traciłem..tak jak w przypadku ostatniego gdybym posłuchał ciebie albo
      pozostał przy postanowieniu że zbieram 20% zysku i kończe kontrakt to możę
      miało by to sens..
      do czego zmierzam...
      Franz od czego miałbym zacząć aby przynosiło to zysk..jak ktoś kto nie jest
      ekonomistą,bankowcem może się rozwijać w tym kierunku i realizować swoje
      inwestycje??
      co czytać??? czy wogóle jest coś na necie w jezyku Polskim co mógłbym zrozumieć
      i wykorzystać??..Angielskiego uczę sie cały czas ale fachowa literatura jest za
      trudna dla mnie.

a tak swoją drogą to jeśli mogę wiedzieć
      ile masz lat? jaki masz wyuczony zawód,jaki wykonujesz teraz?i z ,którego
      miasta jestes?

Waldi
      • franzmaurer Re: dane makroekomomicze na forex 15.07.05, 15:02
        > Franzu czy taki stan rzeczy..będzie się już utrzymywał??

A bo to ja wiem :))
        Wiem przynajmniej o jednym gosciu co wyłożył dużo kapuchy na to że lipiec
        skończy się w okolicah $440/oz - może teraz trzęsie porami a może tylko ktoś
        sprawdza jego nerwy?? Z tego co wiem to tacy jak on nie za bardzo lubią
        przegrywać wiec nie zdziwie się jak paru kumpli mu pomoze i 29 lipca zobaczymy
        $440.1 ??
        Inna sprawa że po drugiej stronie tez siedzi paru mocnych gosci, oj mocnych...
        oni grają pod $380... tyle że nie mają jednej ważnej rzeczy: własnej motywacji.
    • Gość: WALDI Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:05
      Witaj Franz..
      Mam nadzieje że ten gość wie co robi..bo moje zakłady są teraz warte jakieś 3,5$
      Oczywiście nie pękam..Od biedy przeżyje strate..zadałem i jeszcze kilka pytań..
      nie odczytałeś ich czy po prostu nie chesz odpowiedzieć?

a co do tego ruchu, skok ceny był związany z ruchem tego Pana??
      • Gość: ... Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.ct.gemini.ntplx.com 15.07.05, 20:34
        A co ty taki wscipski. Franz, chce pomodz ludzia i dzieki mu za to, ale zeby
        pomagac ma dla ciebie i innych zrezygnowac z zycia prywatnego? Duzo osobistych
        rzeczy chcesz wiedzie kolego. Pewnie najlepiej by bylo dla niektorych, zeby
        zostawil numer telefonu, aby kazdy mugl podzieleis sie z nim wlasnymi obawami.
        Ja sam kiedys poradzilem, aby facet dokrecil srube pod silnikiem przy
        ciezarowce. Oswidczylem mu, ze moze cos zgubic. A on mi na to, ze dobrze, on
        dokreci, ale jak cos sie stanie przy tym samochodzie, to ja bede za wszystko
        ODPOWIEDZIALNY. Widzisz co ludzia przychodzi do glowy? Pozdrowienia.
        • Gość: Waldi Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 21:02
          Mylisz pojęcia Gościu!!
          Pytania moje jakie zadałem temu Człowiekowi biora się raczej z podziwu i
          szacunku do jego wiedzy oraz tego że piszę właśnie dla takich jak ja..prostych
          ludzi..
          po za tym to.. ,że ja mam odwagę , którą ty kojarzysz z "tupetem" do zadawania
          pytań Człowiekowi uważam za korzystne zarówno dla innych..(dla ciebie też)
          Ja bardzo często zastanawiam się co to za "ROBIN HOOD" czy "JANOSIK" i
          chciałbym wiedzieć coś o tym Człowieku..
          poznać go bliżej...
          ale już nie będe tu cukrował..
          Facet trzeżwo myśli mam nadzieje że nie myśli podobnie jak ty..
          tym czasem pozdrawiam
          Zdąrzyłem już nie raz mój podziękować.. a ty??

• Gość: ... Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.ct.gemini.ntplx.com 15.07.05, 21:47
            Podziekowalem, zawsze kiedy pytalem i dostalem odpowiedz. Cel twoich pytan moze
            byc taki jak piszesz, ale chyba zapomniales, ze jestes na publicznym forum.
            Jeszcze raz Pozdrowienia.
            • Gość: waldi Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 22:15
              masz racje!!!
              dobranoc
            • Gość: Zigi Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.toya.net.pl 17.07.05, 13:56
              witam.. wiecie możę czy prawdą jest że za zarejestrowanie się w Betonmarkets.
              dostaje się 10$..czy to możliwe?
              • franzmaurer Re: dane makroekomomicze na forex 19.07.05, 00:31
                > witam.. wiecie możę czy prawdą jest że za zarejestrowanie się w Betonmarkets.
                > dostaje się 10$..czy to możliwe?

Była taka oferta - dostawało się $10 gift ale trzeba było potem mieć coś ponad
                $250 turnover żeby go móc wypłacić.
      • franzmaurer Re: dane makroekomomicze na forex 19.07.05, 00:29

> Oczywiście nie pękam..Od biedy przeżyje strate..zadałem i jeszcze kilka
        > pytań..

> a co do tego ruchu, skok ceny był związany z ruchem tego Pana??
        No bez przesady... zreszta nie wiem czy nie opylił czesci tych kontraktow
        wczesniej i teraz gra juz sobie na czysto.
        Na razie $420 się trzyma, moze nawet znowu bedzie jakis test $410-415 - duzo od
        tego zależy.
        EUR/USD jest niemal na takim samym poziomie co miesiąc temu - byc moze to juz
        koniec spadkow i teraz sie zacznie jazda w gore?

Bardzo, bardzo ciekawe są prognozy pogody dotyczące zimy w Chinach :))
        W zeszłym roku duży udział w skoku cen ropy miały właśnie Chiny - oni się tam
        muszą czymś w zimie ogrzać, podobnie jak Amerykanie... na dodatek Chinczycy
        naprodukowali sobie miliony nowych autek, czasami klonow Chevrolera - te
        miliony autek muszą na czymś jeździć - to wszystko napędza rynek ropy.
        Tyle że gdyby dolec przy drożejącej ropie dalej się umacniał to Europa tego nie
        przeżyje... no może przeżyć to przeżyje ale ból będzie koszmarny...
        Teraz baryłka kosztuje jakieś 47 euro, gdyby dolar w grudniu się umocnił do
        1.1700 a ropa doszła do $65 to będzie kosztowała europejczyka 55 eur czyli
        wzrośnie o jakieś 15% - 15% wzrost ceny paliwa które pociągnie za sobą wszystko
        inne: od bułek które trzeba dowieźć rano do sklepu przez olej do pieca i ropę
        na której zasuwają tysiące tir'ów przez Europę...

Dlatego myślę że teraz pora na ruch w drugą stronę, co powinno pociągnąć za
        sobą złoto w górę. No cbyba że kolesie którzy kupują akcje kopalni złota robią
        to charytatywnie, ci co kopią wolą sprzedawać coś taniego niż wartościowego a
        bankierzy z Bahnhofstrasse w Zurychu wolą mieć 20 metrów pod ziemią całe tony
        czegoś co jest raczej tańsze niż droższe...
        Ja bym na ich miejscu wolał jednak trzymać coś co jest więcej warte, bo jaki
        niby jest sens trzymania w piwnicy bezwartościowego złomu, którego ochrona
        kosztuje całkiem spore pieniądze :)?

> nie odczytałeś ich czy po prostu nie chesz odpowiedzieć?
        Bo to w sumie nie ma nic do rzeczy :)
        • Gość: Waldi Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.toya.net.pl 19.07.05, 18:47
          Dzieńdobry Franzu:-)
          cosik nie rośnie nam złotko:-)
          pod koniec mies.mam zamiar wpakować ze 100$ i obstawiać na jedną góra dwie pary
          walut euro/usd i usd/yen..na mały zysk ale też ryzyko mniejsze..
          mam tez nadzieje że cena złota w przeciągu 3 mies. zwrośnie choćby do poziomu
          inwestycji (30$):-)
          fajnie opisałeś tą zależność wpływu zimy na ceny surowców..
          niby to proste jednak rzadko o tym sie mysli..

Dzięki Franz..
          pozdrawiam

Waldi
          • franzmaurer Re: dane makroekomomicze na forex 20.07.05, 21:58
            > cosik nie rośnie nam złotko:-)

Ale nie spada i to sie na razie liczy :)

> walut euro/usd i usd/yen..na mały zysk ale też ryzyko mniejsze..
            Skąd wiesz że mniejsze :))? Ja bym sie w to nie pchał :)

> mam tez nadzieje że cena złota w przeciągu 3 mies. zwrośnie choćby do poziomu
            > inwestycji (30$):-)

Nie o to chodzi - mam nadzieje ze za jakies 2 tygodnie sam sie przekonasz kiedy
            te zakłady ktore kupiłeś za $30 będą warte ok $120-150 - i nie pytaj mnie
            dlaczego :))
            Ja przynajmniej nie pękam mimo że z portfolio ubyło mi na razie jedno zero.
            Ktoś tu po prostu kogoś sprawdza i tyle - na mój gust będziemy wychodzić
            z "wyższego dołka" w stronę $450. Inna sprawa że ta zależność jest w pewnym
            sensie symetryczna i wyjscie z dołka może się skonczyć zaliczeniem "niższej
            górki" czyli poniżej ostatnich szczytów.

Tyle że na logikę taniejące złoto w momencie kiedy:
            - w każdej chwili gdzieś coś może pierdyknąć...
            - Chiny mogą ale nie muszą rewaluować juana - nawet nie wiadomo czy to
            zrobią "po singapursku" czy po swojemu...
            - wobec możliwej rewaluacji juana i osłabienia dolara kraje arabskie
            zastanawiają się nad przyjęciem nowej waluty do rozliczania ropy. Waluty
            opartej na złocie.

No więc w takiej sytuacji teoria o taniejącym złocie jest prawdopodobna.
            Tyle ze mniej prawdopodobna niz teoria o drożejącym złocie.
            A innej mozliwości po prostu nie ma :)
            • Gość: Waldi Re: dane makroekomomicze na forex IP: *.toya.net.pl 20.07.05, 23:26
              Cześć Franz..
              Troche się martwie ale nie z powodu złota..raczej zaczyna mnie na ziemie
              sprowadzać..jak czytam twoje wypowiedzi..

moja wiedza ???tak naprawde żadna..czytam oczywiście rekomendacje z efix

pomyślałem w prosty sposób ,żeby korzystając z tych informacji
              obstawiać wzrosty lub spadki powiedzmy na poziomie 30% przewidywań

kasa z tego mała,relatywnie ryzyko zajebiste..jednak mniej prawdopodobne
              ze cena nie osiągnie 30% z prognozy..

w co się pchać?

czyje taki mały żal po stracie, bo mnie opuszczają marzenia..

brakuje mi konstruktywnej wiedzy,, całe te moje poczynania to jedna wielka
              loteria..

ide trochę pospać 5 rano pobudka..

pozdrawiam cię

waldi
    • Gość: waldi Re: DO FRANZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 17:01
      Witaj Franz..
      zastanawiam sie ile BM jest gotów zapłacić za te moje 30 $..
      teraz jakieś 2-3$:-)

Jeśli cena złota nawet osiągnie 440$ to po co płacić komuś więcej niż obstawił
      skoro do 480 $ daleka droga??a im mniej czasu do końca kontraktu tym bardziej???

pozdrawiam
      • Gość: ... Re: DO Waldi IP: *.ct.gemini.ntplx.com 26.07.05, 03:49
        Co nie przylapales? BM nigdyn nie placi z swoich zarobionych pieniedzy. Zebys
        cos dostal, ktos inny musi uwierzyc, ze to dobra cena. Jak bedziesz sie
        rozczulal, to tylko wywolasz smiech potencjalnego nabywcy. Tak jest z wszystkim
        na sprzedaz: domami, samochodami, akcjami rzadwymi i prywatnymi. Rozumiesz o
        czym mysle. Grales kiedys w pokera. Jak nie to dowiedz sie jak trzeba blefowac,
        dlatego dobrzy rodzice ucza wlasne dzieci, aby sie nie zajmowaly hazardem.
        Pozdrowienia.
      • franzmaurer Re: DO FRANZA 26.07.05, 13:24
        Gość portalu: waldi napisał(a):

> zastanawiam sie ile BM jest gotów zapłacić za te moje 30 $..
        > teraz jakieś 2-3$:-)
        > Jeśli cena złota nawet osiągnie 440$ to po co płacić komuś więcej niż obstawił
        > skoro do 480 $ daleka droga??a im mniej czasu do końca kontraktu tym
        > bardziej??

To nie jest takie proste przede wszystkim dlatego że sam BOM... też gra :)
        Trzymaj i nie pękaj bo tak robi większość tych którzy wtapiają a potem gadają
        ze rynki finansowe są beee :)
        • Gość: waldi Re: DO FRANZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:44
          nie no to już omawialiśmy..
          nie pękam..
          a co będzie to sie okaże na początku listopada..

Pozdrawiam cie Franzu..Miłego dnia.

• franzmaurer Re: DO FRANZA 29.07.05, 11:31
            > nie no to już omawialiśmy..
            > nie pękam..
            > a co będzie to sie okaże na początku listopada..

Nie wiem ile tam masz w portfolio ale podejrzewam ze przynajmniej tyle ile
            włożyłeś - błąd jaki popełniłes to zakup betów 120 dni zamiast 180 tak jak to
            specjalnie opisałem - mój bet za $167.1 ważny do 16 stycznia kosztuje teraz
            $614.9 - a więc 3.7 x cena zakupu, podczas gdy bet na 120 dni kosztuje ledwie
            2x więcej.
            To wszystko dzieje się podczas londynskiej, bardzo ważnej dla rynku złota
            sesji - o 15.30 wchodzą Amerykanie i mogą podbić dzisiejszy max który jak na
            razie wynosi $428.1 - osobiscie mam nadzieje że jeszcze w poniedziałek rynek
            troche urosnie i wtedy z miłą chęcią sprzedam połowę zakładów z 4-5 krotnym
            zyskiem :)
            • Gość: waldi Re: DO FRANZA IP: *.toya.net.pl 29.07.05, 11:34
              Cześć Franzu:-)
              faktycznie jest jak napisałeś tzn.mam troszke ponad 30$
              co mi w tej sytuacji doradzasz??

waldi
              • franzmaurer Re: DO FRANZA 29.07.05, 11:53
                IMHO czekaj...

Ja czekam - tak jak to opisywałem 2 tygodnie temu, cena tych zakładów powinna
                dojść średnio do ok 5x cena zakupu i wtedy należy je sprzedawać.
                Ja mam 3 własne konta i 3 'w zarządzaniu' - więc mam ponad setkę zakładów
                zawieranych w różnych momentach - sukcesywnie je sprzedaję przynajmniej z 2x
                zyskiem.
                Jak widać coś co wczoraj było warte $1 może w ciągu dnia wrosnąć nawet i 6-7
                razy.
                Grunt do spokój - mam nadzieję że w przyszłym tygodniu te ceny jeszcze podejdą
                w górę, choć możliwy jest także inny scenariusz - że w poniedziałek znowu
                zakłady będą kosztowały 1/10 ceny zakupu - i wcale się nie będę tym martwił, bo
                już się przyzwyczaiłem do tego że wartość mojego portfolio zmienia się w jeden
                dzień z 5 do 40 tysięcy :)

I następnym razem kupuj bety na 180 dni :)
                • Gość: waldi Re: DO FRANZA IP: *.toya.net.pl 29.07.05, 12:03
                  oki..
                  ale skoro ja spieprzyłem zamiast 180 dni , 120
                  to chyba powinieniem je sprzedać jakoś teraz skoro ich cena wzrośnie nie
                  znacznie i kupić nowe ??
                  pisałem żę mam zamiar zainwestować jeszcze trochę $..
                  więc możę taki ruch?
                • Gość: Waldi Re: DO FRANZA IP: *.toya.net.pl 29.07.05, 12:47
                  >
                  > I następnym razem kupuj bety na 180 dni :)

Ja mam 3 własne konta i 3 'w zarządzaniu' - więc mam ponad setkę zakładów
                  > zawieranych w różnych momentach

czy to znaczy żę mogę kupić je teraz lub w dowolnym momencie.byle były na 180
                  dni?
                  i czekać licząc na to żę predzej czy póżniej cena wzrośnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka