Dodaj do ulubionych

Fundusze emerytalne kantują klientów

23.08.02, 16:42
I to zgodnie z prawem.
A miało być tak pięknie. Staruszkowie na Hawajach.

Do rzeczy.
Wszystkich, którzy podpisali umowy z OFE i mieli już wejść w niższą prowizję
czeka niemały zawód.
Jeśli ZUS nie przelewał składek przez 12 miesięcy (a takich jest cała masa),
staż członkowski zaczyna liczyć się od nowa. Mało tego - staż liczy się od
pierwszej wpłaty, nawet jeśli ta wpłata zawiera zaległości z 3 lat.

Ja podpisałem umowę z CU w maju 1999. Miało być 10% prowizji przez 2 lata,
potem 4%. ZUS najpierw trochę mi przelał, potem przerwał na 18 miesięcy.
No i mija mi prawie 3 i pół roku od podpisania umowy, a tu dowiaduję sie, ze
mój staż zaczął się liczyć od nowa w styczniu br. Tym samym zapłacę najwyższą
prowizję nie przez 2 lata, ale przez 4 i pół. A jeśli ZUS znów wstrzyma
wpłaty na rok, to znów od nowa.
W ten sposób mozna do emerytury.

OFE tłumacza się obowiązującą ustawą. Z tym, że stosowna poprawka do ustawy
pozwalająca na takie działanie została dopisana przez Sejm poprzedniej
kadencji wtedy, jak było wiadomo, że ZUS sobie nie poradzi. Zadziałało lobby
pro funduszowe, a nie pro ludzkie.

Ile to ZUS jest winny funduszom emerytalnym? 6,7 miliardów? Plus odsetki.
I znaczna część z tych pieniędzy zasili konta nie nasze, tylko OFE.
Można przyjąc, że do OFE trafi przez to prawie 1 miliard więcej, niż powinno.

Pytanie: dlaczego my musimy ponosić koszty czyjejś nieudolności? A dlaczego
najwięcej na tym zarobią towarzystwa emerytalne (w większości z kapitałem
zagranicznym)?

Obserwuj wątek
    • Gość: jedrus Re: Fundusze emerytalne kantują klientów IP: *.czajen.pl 23.08.02, 17:41
      Nie mam siły opisywać mojego przypadku ,
      Nie mam siły opisywać młodo-nowego/pseudouprzejmego/ prymitywnego podejścia do
      swojego klijenta - przepraszam i tylko powiem - straciłem "trochę kasy "
      przedewszystkim przez danie kredytu zaufania "lwu i Konradowi" bedąc pewny że
      to jest "FIRMA" a oni pisza takie umowy że kazdy powinien mieć renomowanego
      doradce prawnego by ten doradził by nie podpisywać . Uwierzcie - i nie
      wchodzcie w te układy .- Oni muszą się nas nauczyć szanować - ale to trzeba
      czasu. - ale podkreślam -sam sobie jestem winien i się nie skarżę na swój los.
      • tom09 Re: Fundusze emerytalne kantują klientów 24.08.02, 13:16
        I dlatego śmieszne są ich rankingi. Jak sobie sam nie uzbierasz to .....
        • Gość: Dagmara Re: Fundusze emerytalne kantują klientów IP: *.igo.wroc.pl 26.08.02, 15:23
          Zamiast marudzić to trzeba się zastanowic jak dokopać tym dupkom z OFE.Wszyscy
          tylko marudzą, narzekają i czekają ,że ktoś za nich im dokopie.Tylko kto to ma
          być - duch święty?
          • refor_mator Re: Fundusze emerytalne kantują klientów 27.08.02, 10:27
            Aha, ja proponuję wynająć szczecińskich stoczniowców.

A poważnie. Co możesz zrobić?
            Ja napisałem ostry protest do swojego OFE.
            Jak mi odpowiedzą nie po mojej myśli to albo mogę zmienić fundusz na taki, co
            liczy prowizje inaczej (np. Allianz) lub/i złożyć skargę do RPO.

Cały problem w tym, że OFE działają zgodnie z ustawą, która stworzyła im
            możliwości pobierania wyższych prowizji przez dłuższy okres. O to można mieć
            pretensję do ustawodawcy (czyli sejmu).
            Stosowną poprawkę Sejm RP wprowadził wtedy, jak było wiadome, że system w ZUS
            długo nie ruszy. Pytanie - Czy szanownym posłom to się opłacało?

Nadzieja też w tym, że media zainteresują się sprawą.
            Jak na mój nos, to śmierdzi tu podobnie, jak w PZU Wieczerzaka.
            • Gość: Dagmara Re: Fundusze emerytalne kantują klientów IP: *.igo.wroc.pl 28.08.02, 15:05
              Do RPO nie masz co pisać, ja to już zrobiłam.Dawno. Zdaniem RPO trzeba się z
              tym zwrócić do Sejmu i Parlamentu. Prywatnie mozna się przynajmniej przelecieć
              po miejscowych posłach i przynajmniej zapytać się co oni sadzą o reformie lub
              ich uświadomić o co w tym wszystkim chodzi ( może będą chcieli się podlizać
              przed wyborami samorządowymi). Najważniejsze są solidne gwarancje
              bezpieczeństwa a nie jakaś byle jak wyliczana minimalna stopa zwrotu.
              Sprawa OFE smierdzi jak cholera, tylko, że nie ma co liczyć ,że ktoś z OFE-rm
              wyląduje w pierdlu jak Wieczerzak. UOP musiałby łazic za nimi z podsłuchem
              przez parę miesięcy.
              • refor_mator Re: Fundusze emerytalne kantują klientów 28.08.02, 18:14
                Jak to zwrócic się do Sejmu?
                Coś tu nie tak.
                A po posłach to kiedys chodziłem. Przed wyborami obiecywali dużo. Potem
                zapomnieli.

Może NSA.

Myślę, że Fundusze źle interpretują ustawę.
                Jeszcze zobaczymy. Ale tak nie może zostać. Nie zapłacę wyższej prowizji za 5
                lat zamiast 2.
                • Gość: Dagmara Re: Fundusze emerytalne kantują klientów IP: *.igo.wroc.pl 29.08.02, 14:41
                  RPO powoływał sie na wyroki Trybunału Konstytucyjnego. W przybliżeniu- państwo
                  ma prawo zmusić obywateli do uczestnictwa w obowiazkowym filarze i jest to
                  zgodne z konstytucją. A to że konsekwencje nietrafionych inwestycji
                  niesprawiedliwie obciążają jedynie przymusowych członków ( bo obecna minimalna
                  wymagana stopa zwrotu to gniot) nie obchodzi RPO. Fajne nie. Tak wygląda polska
                  sprawiedliwość społeczna i jej obrońca.
                  • refor_mator Re: Fundusze emerytalne kantują klientów 29.08.02, 15:15
                    Ale tu nie chodzi o niska stope zwrotu, tylko o pobieranie wysokiej prowizji
                    przez fundusze dłuzej niż było to mówione na początku.

Staż członkowski OFE liczą tak samo dla tych, co nie przelewali składek (bo np.
                    nie pracowali), jak i dla tych, których składki były wstrzymywame przez ZUS.
                    O to tu właśnie chodzi.

Tu fundusze interpretują ustawę na swoja korzyść. A taka interpretacja nie jest
                    zgodna z intencją ustawodawcy.
                    A jeśli taka była intencja ustawodawcy, to mamy do czynienia z aferą państwową,
                    bo o tym, że ZUS nie będzie na czas przelewał składek było wiadomo od początku
                    reformy emerytalnej.
                    • kubajek Na prowizji stracisz mniej niż myślisz :) 29.08.02, 15:26
                      Rząd i sejm od dawna już kombinują jak zmniejszyć
                      zaległe składki ZUS.
                      Mniejsze składki - mniejsza prowizja.
                      To dla Twojego dobra, robaczku.
                      :)))
                      • refor_mator Re: Na prowizji stracisz mniej niż myślisz :) 29.08.02, 15:43
                        Aha, to juz wiem, jak wogóle nie zapłacic prowizji.
                        hyhy
    • m7869264 Re: Fundusze emerytalne kantują klientów 11.09.02, 09:52
      niestety, ale prawda jest taka, że ZUS i fundusze robią takie numery z tymi,
      którzy nie korzystają z praw im przysługujących.Stanowią oni w Polsce 75%
      wszystkich członków funduszy.
      Najlepsze co mogę poradzić - zgłoś się do doradcy emerytalnego, najlepiej z
      niezależnej firmy. Akwizytorzy funduszy nie są wiarygodni.
      Doradca wyjasni wszelkie wątpliwości, uświadomi i poprowadzi Twoje sprawy w ZUS-
      ie i w OFE.............. wrocławianin
      • robert_c Re: Fundusze emerytalne kantują klientów 20.09.02, 17:02
        Mnie się wydaje, że należy wymagać od funduszy, by realnie przedstawiały swoją
        ofertę. Wczoraj chyba zaczęła działać taka ustawa dla banków.

Dokładnie tak powinno być dla OFE.
        I bez pieprzenia typu "staruszkowie na Hawajach", tylko pełna i prawdziwa
        informacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka