Dodaj do ulubionych

300tys.na 3 miesiące

IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 17.09.05, 20:52
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie są realne możliwości inwestycji 300.000
zł na 3 mies. bez zbędnego ryzyka, pomijając oczywiście lokaty
oszczędnościowe gdzie dostanę 1%. Bardzo proszę o konkretne opinie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: 300tys.na 3 miesiące IP: *.chello.pl 17.09.05, 23:42
      Witaj,

3 miesiace to za krótko na giełde (jak chcesz bez ryzyka), fundusze tez, chyba
      ze poprzez supermarket TFI multibanku albo mBanku, i to raczej te stabilnego
      wzrostu,
      może spróbować lokate negocjowaną, z taka kwota mozna zyskać wiecej niz
      tradycyjnie.

Pozdrawiam
      Tomek
      www.finanseosobiste.pl
    • bwportal.pl Re: 300tys.na 3 miesiące 17.09.05, 23:45
      Jednego procenta nie dostaniesz na LOKACIE. Takie oprocentowanie jest na
      rachunkach oszczednosciowo-rozliczeniowych. Np. na lokacie (rachunek a'vista -
      eMax plus) w mBanku dostaniesz 3,8% a to nie jest najwyzsza oferta na rynku.
      Poszukaj na tym forum, a znajdziesz cos wyzszego.
      Majac 300tys. poszukaj jakiegos private banking. Przejdz sie po bankach,
      powiedz jaka kwota dysponujesz i na pewno cos atrakcyjnego zaoferuja. Cos spoza
      standardowej oferty.
      Teraz Euro strasznie nisko stoi. Moze warto zakupic, moze za 3 miesiace
      podskoczy? ;)
      • Gość: Pablezi Re: 300tys.na 3 miesiące IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 18.09.05, 22:35
        Wielkie dzięki za konkret. Tak myślałem, że cudów tu nie będzie, ale chyba te
        2% można jakoś wyrobić. Też myślałem o Euro, tyle że zawsze to ryzyko.
        Pozdrawiam
        • bwportal.pl Re: 300tys.na 3 miesiące 19.09.05, 00:02
          Jak to 2% mozna wyrobic? Np. w Lukasie masz 4,10% a dla lokat od 50.000 zł
          istnieje możliwość indywidualnej negocjacji stopy procentowej.
          • Gość: tomek Re: 300tys.na 3 miesiące IP: *.crowley.pl 19.09.05, 10:10
            Z euro byłbym ostrożny, po dzisiejszyc wynikach wyborów w niemczech juz widac
            ze euro spadnie, bede klotkie koalicjantów, a w polsce przynajmniej przez 3
            miesiace powinnien byc dobry klimat dla zlotego.
            Jest prawdopodobne ze za 3 miesiace euro bedzie ale 3% na minusie,
            także to nie jest złota rada na Twoja inwestycje.

Tomek
            www.finanseosobiste.pl
            • Gość: Pablezi Re: 300tys.na 3 miesiące IP: *.acn.waw.pl 19.09.05, 10:18
              Masz rację, co prawda nie wierzę w prognozy "specjalistów", że Euro dojdzie do
              3,3 zł ale na pewno złotówka szybko nie osłabnie wobec Euro, także faktycznie
              nie jest to chyba najlepszy interes.
              Z drugiej strony jeżeli już waluty - to chyba dolar, który - jak można założyć -
              powinien się umacniać. Czy może masz jakieś przemyślenia w tym względzie?
              Pozdrawiam
          • Gość: Pablezi Re: 300tys.na 3 miesiące IP: *.acn.waw.pl 19.09.05, 10:15
            Przepraszam ale nie załapałem. 4,10% w okresie 3 miesięcy - nie mylisz się?
            • bwportal.pl Re: 300tys.na 3 miesiące 19.09.05, 12:30
              Lukas. 4,10% przy
              lokacie na 90 dni. Oprocentowanie oczywiscie w skali roku. Czyli na 3 miesiace
              to jest 1,025%. Jesli pisales o 2% za 3 miesiace, to sorry, nie zrozumielismy
              sie.
    • Gość: tomek Re: 300tys.na 3 miesiące IP: *.crowley.pl 19.09.05, 10:57
      Witaj,
      4,1 % to moze jest ale na rok i w złotych.
      a co do dolara, to wydaje mi sie ze bedzie podobnie, moze dolar wobec euro
      zyska, ale wobec zlotego powinien być stabilny a nawet minimalniw stracić.
      Warto pamietac ze zakladajajc lokate mamy róznice miedzy kupnem a sprzedaza co
      zjada czesc ewentulanych zyskwó.
      Do latwego zarabiania na walutach byl poczatek roku, gdy na zlotym byla korekta
      i troche zawirowac gospodarczych.
      Taka korekta sprzyja zachodnim walutom, ale teraz trudno sie takie spodziewac,
      no chyba ze jak podaja ekonomisci euro siegnie 3,7 a naewt 3,6 i nastapi
      realizacja zysków.

Tomek
      www.finanseosobiste.pl
      • Gość: Pablezi Re: 300tys.na 3 miesiące IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 19.09.05, 22:39
        Dzięki raz jeszcze,
        Jeżeli możesz powiedz co sądzisz o giełdzie jeżeli chodzi o pierwotne emisje
        akcji - może warto zaryzykować, a w październiku będzie parę nowych emisji.
        Pozdro
        • Gość: tomek Re: 300tys.na 3 miesiące IP: *.crowley.pl 20.09.05, 09:57
          Witaj
          fakt bedzie pare debiutów w pazdzierniku i listopadzie ale takich tuzów jak
          PGNiG nie bedzie, Kozienice i ZA Puławy to male firmy wobec gazu.
          Tell moze być ciekawy ale mala emisja wiec wchodzić z duża gotówka strach. Moze
          byc mala plynnośc i problem ze sprzedaża.
          Jesli korci Cie gielda Kozienice i ZA Puławy mozna troche kupić, ale bez
          kredytów.
          Choć dla mnie to nie sa jakies super atrakcje, raczej zapchaj dziury dla
          bużdzetu.
          Ale to tylko moje zdanie.
          Pozdrawiam
          Tomek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka