Gość: ELA Re: Trudne ulgi prorodzinne PiS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 14:15 To było do przewidzenia, bogaci zyskają 10 % kwoty a biedni 1 %, pod warunkiem że nie obniżą dolnej kwoty - bo w przeciwnym wypadku efekt będzie odwrotny od zaplanowanych obiecanek prorodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMEK Re: Trudne ulgi prorodzinne PiS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 14:27 Dajcie ludziom porządnie zarobić na wzór krajów Unii Europejskiej to nie będą potrzebować Waszej (szanowni panowie PIS i PO) jałmużny. A jeżeli chodzi o dzieci to sobie młodzi zrobią tyle ile będą w stanie wyżywić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: Trudne ulgi prorodzinne PiS-u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 14:40 no to zagłosuję na Tuska, chociaż już moje dzieci poszli na swoje, ale mam wnuka. jeden syn wyjechał na stałę zagranicę a drugi boryka się z niedostatkiem kasy, zaznaczam, że ma tylko jedno dziecko. Jak by miał dwoje, to by była katastrofa już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terminator A może zmniejszyć koszty wychowania dziecka? IP: *.itti.com.pl / *.itti.com.pl 18.10.05, 14:28 Dziecko to same wydatki. Ale zacznijmy od początku. Żeby urodzić to trzeba wyrzucić kilkaset złotych na wizyty u lekarzy, łapówkę dla położnej. Nie daj Bożej jakieś komplikacje-znowu "opłaty" za wizyty, leki, badania. Później, jeśli matka chce pracować (a często musi), to za żłobek lub opiekunkę też słono trzeba płacić. Szkoła to juz tragediczne koszty (ksiązki, piórniki, itp.). Nad tym trzbea pomyśleć, a nie nad marnymi 100 zł na dziecko. Warto się zastanowić jak zmniejszyć te koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: A może zmniejszyć koszty wychowania dziecka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.05, 14:48 może nie dawać dziecku jeść, moi rodzice mieli sześcioro dzieci, ciągle chodziłam głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terminator Jak dostaną zasiłek to dochody wzrosną... IP: *.itti.com.pl / *.itti.com.pl 18.10.05, 14:29 i stracą zasiłek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Ulga powinna wynosic IP: 66.78.220.* 18.10.05, 15:20 1 % na kazde dziecko, bez wzgledu na dochody. Wtedy ulga przyniesie prawdziwe korzysci narodowi i panstwu Polskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
rebjot Re: Trudne ulgi prorodzinne PiS-u 18.10.05, 15:27 Jeżeli wszystkie pomysły społeczne i gospodarcze PiS są podobnej jakości to możemy sobie pogratulować rządu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Simon Te ulgi to idiotyzm pod publikę... IP: *.eranet.pl 18.10.05, 16:03 Mam dwoje dzieci i jakoś nie widze żadnego sensu w takich ulgach... co one miałyby mi przynieść??... dodatkowe parę złotych miesięcznie niczego dokładnie nie załatwia a zmniejsza dochody budżetu. Jesli wprowadzać ulgę to z głową np. mi bardzo podobałby się pomysł odliczania od przychodu kwoty wydanej na opiekunkę lub przedszkole dla dziecka. W tej chwili i tak zatrudniam opiekunkę i musze jej płacić ok. 600zł... a więc poszerzam szarą strefę. Gdybym miał mozliwość odpisania tego jako kosztu uzyskania przychodu (a tak przecież jest!!!! bo opiekunka jest po to aby zona mogła pracować czyli uzyskać przychód) to zatrudniłbym opiekunkę formalnie podpisując z nią umowę... ja czułbym się bezpieczniej, ona miałaby płacone ubezpieczenie.... płaciłbym więcej ale zwróciłoby się to z podatku. Budżet państwa swój podatek by dostał (zapłaci go opiekunka) a ponadto mielibyśmy o jedną bezrobotną mniej.. Ale kaczki wolą rozdawać nędzne grosze zamiast systemowo rozwiązywać problemy... jak to populiści... Polska solidarna = zabrać tym co coś tworzą i oddać obibokom za to że rodzą następnych obiboków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksw Re: Trudne ulgi prorodzinne PiS-u IP: *.pl / *.pronets.pl 18.10.05, 16:09 Ja nie kumam!! Ludzie po zawodówce zarabiający 600 zł/ miesiąc, gdzie zarabia tylko jedna osoba w rodzinie, stukają sobie 6, albo 10-kę dzieci a potem mają pretensję do całego świata , tylko nie do siebie!! Na dziecko to człowieka musi być stać finansowo!!!!! A ja nie chcę dorzucać się do códzych pociech bo póżniej ja z tego nic nie bedę miał.... Niech finansuje ich Watykan i reszta klechowstwa, bo ja się wypisuję!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarzynka Re: Trudne ulgi prorodzinne PiS-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 18:20 Mam troje dzieci, chcielibyśmy mieć co najmniej jeszcze jedno. Wcale nie wynika to z przekonań religijnych Nie chcę żadnych ulg, chcę uproszczenia systemu podatkowego (zwolnienia czeredy urzędników), zmniejszenia obciążeń finansowych dla wszystkich, inwestowania w szkolnictwo (wykształcone społeczeństwo jest bogatsze). Takie ulgi rzeczywiście są na plaster. Szczególnie, że zniechęcają do zwiększania zarobków i powodują konieczność zatrudnienia kolejnych urzędników, aby je obsługiwać. Jeśli już ktoś chce koniecznie dawać kiełbasę wyborczą w postaci ulg i w ten sposób uprawiać politykę prorodzinną, to niech nie faworyzuje ubogich. Rodzinom, które sobie nie radzą, powinna pomagać opieka społeczna i instytucje pozarządowe, a nie fiskus. Odpowiedz Link Zgłoś
mkorbol Re: Trudne ulgi prorodzinne PiS-u 18.10.05, 19:34 Jaaasne. Jak ktoś ma 500 zeta na głowę miesięcznie, to jeszcze go zachęcają to robienia dzieci. Niech mu pomogą robote normalną znaleźć, a nie ulgami erekcje pobudzają. I potem w telewizji pokazują takie rodziny: ojciec pracować nie może bo na rencie, ale kuśka mu staje i dzieciaki robi jedno po drugim. Banda kretynów. Odpowiedz Link Zgłoś
saba1953 Re: Trudne ulgi prorodzinne PiS-u 18.10.05, 22:20 I tu masz rację, głosuj na Tuska. Ten przynajmniej uczciwie zabierze wszystkim i da Guzowatemu, Solorzowi i kilku innym. Jak sprawiedliwie i po równo to do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popek90 podatnicy lepsi i gorsi IP: *.tpi.pl 19.10.05, 17:01 W świetle tego co orzekł trybunał konstytucyjny to chyba bezprawne są też progi podatkowe? Bo jak można dzielić podatników na lepszych i gorszych i wprowadzić próg powyżej którego inaczej się ich traktuje! Dlaczego Ci, którzy zarabiają więcej mają płacić wyższą stawkę podatku? To narusza konstytucyjną zasadę równości obywateli!!! Co Wy na to??? Odpowiedz Link Zgłoś