Dodaj do ulubionych

Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o rady

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 14:19
Witam!
Przy wypisywaniu przelewu ominęłam jedną cyfre w numerze konta i pieniądze nie
zostały przlane na numer konta odbiorcy, tlyko na inne konto. Na przelwie
napisałam adres i dane osobowe odbiorcy, więc nie wiem jak bank mógłby przelac
pieniądze na konto, jeśli adres i dane osobowe sie nie zgadzają.. Czy to
możliwe że odzyskam moje pieniądze? est to dośc spora suma :(( Bardzo prosze o
pomoc i porady co z tym zrobić. W poniedziałek ide do banku.
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • jk Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 19.11.05, 15:12
      rozumiem, że jesteś pewna, że ten numer, który wpisałaś był dobry, tzn. że takie
      konto rzeczywiście istnieje i ktoś na pewno dostał pieniądze?

jeżeli tak, to musisz iść do banku - jest duże prawdopowobieństwo, że dostaniesz
      forsę z powrotem

a to, co wpisałaś w danych odbiorcy, jest mało istotne, najważniejszy jest numer
      konta
      • Gość: artur Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.range86-136.btcentralplus.com 22.11.05, 22:28
        gdzie sie to stalo? w polsce? bo w polsce raczej jest to niemozliwe, numery w
        systemie iban, tzn 26 cyfrowe, wykluczaja taka pomylke.pieniadze samoczynnie
        wroca na twoje konto.
        • Gość: Iksinski Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.cable.tmark.pl 23.11.05, 01:27
          pomylka jest mozliwa gdyz dwie pierwsze cyfry to jest suma kontrolna => szansa
          pomylki 1:100
          • Gość: Iksinski Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.cable.tmark.pl 23.11.05, 01:28
            acz nie zgadza mi sie kwesia ilosci cyfr - te musza sie zgadzac...
            • czuk1 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 23.11.05, 05:28
              Iksiński ma racje.
              Algorytm NBP - te dwie pierwsze cyfry numeru konta- uniemozliwia podanie blednego
              numeru konta tj. uznania przez kasjera na poczcie czy w banku numeru konta jako
              prawidłowego, w przypadku: pominiecia jakiejś cyfry, zmiany cyfry na niewłaściwą,
              zmiany kolejności cyfr w numerze.

Proszę to sprawdzić na numerze swojego konta kupując JAKO BY coś w Alegro,
              czy wykonując RZEKOMO przelew na swoim koncie internetowym.

m
              • czuk1 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 23.11.05, 05:30
                Co robić? Iść , rozmawiać, prosić... tam gdzie wykonywana były operacje bankowe.
                To chyba normalne.
                m
              • czuk1 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 23.11.05, 05:32
                Mamy środę (w poniedziałek miałeś być w banku) .....co Ci powiedzieli, bo to
                dopiero jest ciekawe.
                m
            • Gość: janina.jaworska Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: 156.17.24.* 23.11.05, 12:18
              Mam inny problem-proszę o radę:czeska firma SMARTWINGS odwołała lot i od
              stycznia nie zwróciła pobranej z Karty Visa opłaty.Wysłałam kilkadziesiąt już
              chyba wezwań mailowych do zwrotu moich pieniędzy -i nic.Po którymś kolejnym
              mailu zatelefonowała pani z prośbą o podanie numeru karty.Byłam w banku ,by to
              skonsultować-bank poradził,by podać im 4 pierwsze i 4 ostatnie liczby
              numeru.Kiedy im to podałam,przestali odpowiadać na moje maile.Co mam zrobić?
              • Gość: kokosz Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.unknown.be.uu.net 23.11.05, 15:54
                Gość portalu: janina.jaworska napisał(a):

> Mam inny problem-proszę o radę:czeska firma SMARTWINGS odwołała lot i od
                > stycznia nie zwróciła pobranej z Karty Visa opłaty.Wysłałam kilkadziesiąt już
                > chyba wezwań mailowych do zwrotu moich pieniędzy -i nic.Po którymś kolejnym
                > mailu zatelefonowała pani z prośbą o podanie numeru karty.Byłam w banku ,by to
                > skonsultować-bank poradził,by podać im 4 pierwsze i 4 ostatnie liczby
                > numeru.Kiedy im to podałam,przestali odpowiadać na moje maile.Co mam zrobić?

co musisz zrobic to najpierw wyslac maila do sprzedawcy jak nie dostaniesz
                odpowiedzi w rozsadnym czasie dzien dwa trzy idziesz do wystawcy karty i mowisz
                ze chesz swoje pieniadze spowrotem za niewykonana usluge wypelniasz pare
                druczkow i czekasz na swoje pieniadze
      • anika1983 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 24.11.05, 20:24
        tia..., jasne...ostatnio miałam podobną sytuację. Sprzedawałam na allegro jedna rzecz i czworgu klientom podałam zamiast swojego numeru konta,numer konta paybacku, bo chwilę wczesniej płacilam prowizję na allegro. Dzwoniłam do Inteligo, w którym konto ma Payback, ale oni oczywiście umywaja ręcę, oni sprawdzają tylko czy jest prawidlowy numer konta. Kazali mi sie zwrócić do danej firmy. Sprawa do tej pory sie jeszcze nie odprostowała, ale tylko dzięki grzeczności pani z Paybacku moge odzyskac pieniądze. Jestem ciekawa co by bylo jakbym nie wiedziała czyje to konto? Pewnie bank by mi nie podał, bo ochrona danych osobowych itp. itd. bla bla bla
        • czuk1 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 24.11.05, 20:42
          Tak kochani to jest - mają pracownicy banku zachować tajemnicę bankowa, maja
          przekazać pieniądze na określone konto ale już dbać o to by nazwa
          adresata(posiadacza konta w banku) była zgodna z tym co ma na mysli klient
          banku, to juz były by za duże wymagania. Skąd bank wykonujacy przelew ma np.
          wiedzieć że partner handlowy jego klienta zmienił nazwę , choć nie zmienił
          numeru konta. To może znać tylko ten (Klient banku ) ktory zna właściwą i
          aktualną nazwę firmy swojego partnera handlowego. Jest to przecież w interesie
          klientów banku, oni prowadza swój biznes i nie powinni realizowac faktury za
          towary nie otrzymane badź płacić za te towary nie tym swoim partnerom
          handlowymlecz innym.
          Bank takiego obowiazku nie wziął na siebie.
          Choć może wziąć ten obowiązek - ale za wieksze pieniadze - przyjmując zlecenie
          na otwarcie klientowi AKREDYTYWY DOKUMENTOWEJ. Taka usługa jest droga ale
          (dotyczy głownie transacji typu eksport-imort) uwalnia klienta banku o
          odpowiedzialności za poprawność, prawdziwość, terminowość, zgodność z prawem
          transakcji handlowej. Na kliencie banku spoczywa jedynie odpowiedzialność za
          potwierdzenie wykonania transakcji (np. odbiór towaru) i jej jakość (np.
          zgodność jakości towaru z zamówieniem czy standardami).
          Taki jest mój pogląd.
          Musimy znać za co odpowiada bank wykonując operacje posredniczącą miedzy
          przedsiebiorcami a za co odpowiadają oni sami wykonując umowy handlowe.
          m
    • Gość: west Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 17:41
      coś kręcisz -jeżeli ominełaś jedna cyfrę na druku to pracownik banku nie mógł
      zaksięgować przelewu - wpolsce jest iban i ilość cyfr oraz cyfrakontrolna misu
      się zgadzać - wieć jeżlei przelew wyszedł to pracownik banku musiał jakąś cyfre
      dodać aby ilosć cyfr się zgadzała..... - oczywiści zakładam ze przelew był do
      innego banku.
      • Gość: Pracownik Banku Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 19.11.05, 17:56
        Rachunek bankowy składa się z 26 cyfr jeśli jednej brakowały to przelew nie
        został zrealizowany. Możesz spać spokojnie.
        • Gość: meggi Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 18:27
          mam pokwitowanie na nim jest 25 cyfr! nie wiem jak kasjerka mogła to przelać ale
          nic nie powiedziała:/
          • Gość: Pracownik Banku Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 19.11.05, 18:48
            Musisz sprawdzić swój rachunek czy te środki wyszły z twojego konta. Zazwyczaj
            pracownicy banku księgowanie przelewów zostawiają na późniejszą chwilę. Jeśli
            wyszły to jest to wina pracownika banku ( i dziwne jak mógł to system przelać).
            Zakładam cały czas że masz tylko 25 cyferek na rachunku odbiorcy przelewu.
            • Gość: gildo Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.net.autocom.pl 23.11.05, 20:56
              Pamiętam, iż było takie orzeczenie, że to bank odpowiada cywilnie w sytuacji gdy przelał pieniądze, mimo, że numer konta i dane adresata się nie zgadzały.
    • Gość: Kasia Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.acn.waw.pl 19.11.05, 19:50
      w jakim banku składałaś przelew?
      masz dostęp do swojego rachunku przez internet?
      czy też może przelew był z gotówkowej wpłaty?
    • Gość: pomoc:) Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.ib.tcz.pl / *.tcz.pl 20.11.05, 11:38
      jeżeli było 25 cyfr i pracownik banku/poczty nie dodał jednej od siebie:), to
      żaden przelew nie może wyjść (technicznie niemożliwe, bo musi być 26 cyfr). A
      jeśli dodał jakąś (np. 0), to najprawdopodobniej pieniądze wyszły ale wrócą, bo
      nie będzie takiego rachunku docelowego.
      Zrób dwie rzeczy: koniecznie idź do Banku/na pocztę skąd miały wyjść pieniądze
      (nikomu nie dawaj oryginału potwierdzenia przelewu-zrób ksero i tylko to dawaj
      im do łap). Jeżeli okaże się, że pieniądze jednak poszły i nie wróciły, jak
      najszybciej opisz sprawę i wyślij to do banku, gdzie trafiły pieniądze (wyślij
      poleconym-potwierdzenie zachowaj, poza tym zadzwoń na infolinię i opisz sprawę).
      Nie jest prawdą, że liczy się tylko numer rachunku. Numer ten powinien byc
      zgodny z nazwą właściciela rachunku (imię, nazwisko, adres) na przelewie. Jeśli
      wszystkie te rzeczy nie są zgodne, pieniądze nie powinny zostać zaksięgowane na
      rachunku, tylko zwrócone do miejsca nadania. Winę za ewentualne księgowanie
      ponosi bank przyjmujący przelew. napisz jak to się skończyło...
      • gatta13 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 20.11.05, 14:22
        Ale przecież jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że ktoś dodał jedną cyfrę, przypadkową, w przypadkowym miejscu, i akurat trafił w dobrą. To znaczy, jeśli trafił w dobrą, to świetnie, ale z własnego doświadczenia wiem, że czasem się siedzi nad przelewem i próbuje coś wklepać, i wyskakuje komunikat "nieprawidłowy numer konta". Chyba we wszystkich bankach system sprawdza prawidłowość numeru z liczbą kontrolną?
        No chyba że sprawa faktycznie dotyczyła zera: pracownicy banku, którzy często robią przelewy, orientują się w konstrukcjach numerów kont różnych banków, jeśli gdzieś brakuje zera (co na przykład często zdarza się w numerach kont Urzędów Skarbowych) po prostu to zero dopisuję i już nie wzywam klienta, żeby wypisywał od nowa.
    • Gość: meggi Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 22:14
      Witam!
      Dziś byłąm w banku. Bez problemu dostałam spowrotem pieniądze. A co ciekawe, to
      to że kierownik zawołał kasjerkę, a ta odrazu przyniosła kopię polecenia wpłaty,
      pieniądze i zaczęła tłumaczyć że "dzwoniła, ale nikogo nie było w domu". Bzdura!
      Przez cały tydzień nie było chwili, kiedy nikogo nie było w domu. No więc widać
      jeśli człowiek się sam nie zgłosi po własne pieniądze, to ich raczej nie
      odzyska. Wszyscy w banku nie mogli się nadziwić wogóle, jak pani kasjerka mogła
      przyjąc ową wpłatę na 25-cyfrowy numer konta. Przeciez szary klient banku może
      się pomylić, bo w przeciwnieństwie do kasjerki nie jest wyszkolony w zakresie
      operowania tymi wszystkim druczkami. Od kierownika banku kasjerka zapewne
      dostała ostrą reprymendę.
      • Gość: bankowiec Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.eastriding.gov.uk / 83.100.179.* 23.11.05, 17:41
        napewno wylali ja na zbity pysk :), zaloze sie ze byla to dziewczyna na stazu
        albo praktykantka
    • 1977kasia Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 22.11.05, 19:10
      Nieprawda, jezeli dane sa niezgodne tzn. numer konta i nazwa i adres odbiorcy
      sie nie zgadzaja to kase na pewno dostaniesz z powrotem. Tylko bank sie bedzie
      musial tlumaczyc przed tamtym wlascicielem rachunku.
      • ohida Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 22.11.05, 19:24
        No właśnie nie jestem do końca pewna, czy rzeczywiście ktoś w ogóle sprawdza
        nazwiska i adresy. Mam do czynienia ze sporą ilością przelewów na konto, i
        zawsze - nawet wtedy jeśli nie jest podany żaden w ogóle adres (przelewy
        składane na poczcie), lub jest wpisany błędny, przelewy w 100% przychodzą.
        Kiedyś szukałam na ten temat informacji w internecie (grupa dyskusyjna o
        bankowości) i wszyscy dyskutanci zgodnie twierdzili, że jeśli wpiszesz np. "Jaś
        i Małgosia" i podasz numer konta, to przelew na podany numet dotrze. Co innego,
        jak numer jest za krótki - wtedy technicznie nie da się go zrealizować. Było z
        tym sporo zamieszania, jak banki przechodziły na europejski, ujednolicony
        system kodowania numerów kont kilka lat temu (to był chyba numer IBAN). Wtedy
        do kont dodawało się na początku cyfry oznaczające bank i rachunki, które były
        podawane w stary sposób, zatykały się i przestąły przechodzić.
        • Gość: Swender Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:57
          Z tego co wiem, to numer rachunku porównywany jest z właścicielem dopiero przy
          przelewach powyżej 10 000PLN Pozdrawiam
        • poziomka001 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 24.11.05, 22:54
          Ja nie wiem o jakich bankach wy mówicie. U mnie w banku nie ma w ogóle mowy o
          zaksięgowaniu przelewu przychodzącego jeśli nr konta nie zgadza się z nazwą.
          Taką kasę księguje się na przejściówce i czeka na wyjaśnienie. Jeżeli sprawa
          się nie wyjaśnia to zwraca się do nadawcy i koniec.
          A jeśli chodzi o za krótki nr konta to nie ma mowy żeby jakikolwiek system
          bankowy nie odrzucił takiej transakcji. W takiej sytuacji przelew po prostu nie
          jest realizowany. I swoją drogą to dziwne trochę że bank daje potwierdzenie
          przelewu/stempluje kwitek ( co to za bank???) i zostawia księgowanie na
          pózniej. Jeżeli (np. w detalu tak jest chyba wszedzie) się stempluje to od razu
          się księguje, nie ma mowy o zostawianiu na pozniej. Na pozniej mozna zostawic
          cos co jest przyjete do realizacji ale potwierdzenie klient moze uzyskac
          dopiero po zaksiegowaniu.
          O pieniądze sie nie martw na pewno dostaniesz spowrotem :-))
          • czuk1 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 25.11.05, 07:19
            Dobrze. A skąd pracownik banku zna poprawną nazwę odbiorcy, podaną na
            przelewie (co sprawdza np. z faktury za którą jest przelew?), gdy ten odbiorca
            ma konto w innym banku.. O tym jest mowa.
            W sprawie numeru konta wszyscy sa zgodni.
            m
            • poziomka001 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 25.11.05, 17:40
              Pracownik banku przyjmującego przelew do realizacji nie zna ani nie ma powodu
              znać poprawnej nazwy odbiorcy, więc przelew przyjmuje i księguje. Ja mówie o
              banku który taki przelew dostaje. Owszem wiele banków z tego co słyszę nie
              sprawdza nr konta z nazwą, nie chce im się, nie wiem. Wiem, że w przypadku
              sporu w sądzie to bank będzie winien bo jakoś to tak jest że to bank powinien
              dopilnować żeby wszystko było cacy. U mnie w banku system sprawdza, wszystkie
              niezgodności są odrzucane i kierowane do akceptacji ręcznej. I w momencie kiedy
              się ewidentnie nazwa nie zgadza, nie księguje się tego na koncie klienta do
              czasu wyjaśnienia. osobiście uważam, że nie sprawdzanie tego jest strasznym
              niechlujstwem ze strony banków i nie dawajcie sobie wciskać kitu że bank nic
              nie musi. Może nie musi ale powinien, a jak mu się nie chce to warto przemyśleć
              zmianę banku na inny. Pozdrawiam
      • Gość: ? Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.bremultibank.com.pl 23.11.05, 10:10
        > Nieprawda, jezeli dane sa niezgodne tzn. numer konta i nazwa i adres odbiorcy
        > sie nie zgadzaja to kase na pewno dostaniesz z powrotem. Tylko bank sie bedzie
        > musial tlumaczyc przed tamtym wlascicielem rachunku.

Nieprawda, że nieprawda. Ja np. robiąc przelewy z jednego konta na inne SWOJE
        konto, dokonywałem różnych wpisów w polach Nazwa, czy adres. Skoro wpisy były
        różne, a przelew dochodził, to znaczy że nie masz racji.
        Przy okazji: Wiem, jak to się odbywa: plik z Elixiru jest zaczytywany do
        aplikacji, NIE MA tam sprawdzania nazwiska/adresu odbiorcy. Tylko numer konta.
      • mycha70 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 23.11.05, 13:32
        Miałam kiedyś zdarzenie, że kontrahent pomylił się przy wypisywaniu przelewu,
        podał prawidłowy numer konta, ale adres zupełnie od czapy, łącznie z inną nazwą
        odbiorcy. Zadzwoniła do mnie pani z banku pytając się, czy oczekuję przelewu,
        wypytała się mnie o spodziewaną sumę, numer faktury, za którą miały przyjść
        pieniądze i dopiero upewniwszy się, że to przelew do mnie, zaksięgowała go. I
        tak chyba powinno to wyglądać.
    • 1977kasia Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 22.11.05, 19:10
      jezeli dane sa niezgodne tzn. numer konta i nazwa i adres odbiorcy sie nie
      zgadzaja to kase na pewno dostaniesz z powrotem. Tylko bank sie bedzie musial
      tlumaczyc przed tamtym wlascicielem rachunku.
      • Gość: DJ Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.acn.waw.pl 22.11.05, 20:38
        Koleżanka Kasia opowiada głupoty. Obecnie banki nie sprawdzają, czy dane na przelewie zgadzają się z danymi właściciela konta. Może robią tak z przelewami na większe pieniądzem, ale na pewno nie z kwotami rzędu kilkaset złotych. Jeśli pomylisz numer cyfrę w numerze konta bankowego, taki przelew na 100% nie zostanie zrealizowany. Jeśli nr jest ok, to jako odbiorcę możesz wpisać Myszkę Miki i przelew przejdzie.
        • ihan Co ty wiesz o bankach? 22.11.05, 21:30
          Prawo bankowe nie wymaga sprawdzania zgodności numeru rachunku z nazwą, ale też
          tego nie zabrania. Są banki, które to sprawdzają (np. bank, w którym ja
          pracuję). Oczywiście kwota przelewu nie ma żadnego wpływu na decyzję o dokonaniu
          zwrotu.
          • Gość: golem_t Re:A Co ty wiesz o bankach? IP: 195.116.43.* 23.11.05, 13:43
            Przepraszam ale jak sprawdzasz tą zgodność? Akceptujesz ręcznie każdy przelew z
            Elixiru - to ile się czeka na zaksięgowanie kwoty w twoim banku - dzień dwa?
            Czy może sprawdzasz tylko przelewy wewnętrzne - bo tu faktycznie możesz
            sprawdzić od razu czy dane na przelewie są zgodne z danymi odbiorcy.
            • praptak Re:A Co ty wiesz o bankach? 23.11.05, 16:54
              > Przepraszam ale jak sprawdzasz tą zgodność? Akceptujesz ręcznie każdy przelew z
              > Elixiru - to ile się czeka na zaksięgowanie kwoty w twoim banku - dzień dwa?
              > Czy może sprawdzasz tylko przelewy wewnętrzne - bo tu faktycznie możesz
              > sprawdzić od razu czy dane na przelewie są zgodne z danymi odbiorcy.

Jest kilka systemów:
              1. Ręczna akceptacja każdego przelewu. Widziałem kiedyś system, który tego
              wymagał. Pracownik banku odpowiedzialny za akceptację przyciskał klawisz "Enter"
              (akceptujący przelew) podręcznikiem obsługi systemu z podłożoną gumką i szedł na
              kawę :-)
              2. Automatyczne sprawdzanie zgodności danych beneficjenta przelewu ze słownikiem
              klientów. Niezgodne kierowane są znowu do akceptacji ręcznej.
              Oczywiście jest to wrażliwe na literówki, skróty, itp., ale część przelewów
              akceptowana jest automatycznie, a ewentualne niezgodne dane z przelewu
              użytkownik może dopisać do listy aliasów dla danego klienta, dzięki czemu
              następnym razem przelew z tymi samymi danymi przejdzie automatycznie.
              3. Automatyczne sprawdzanie zgodności danych beneficjenta oparte na heurystykach
              typu odległość edycyjna. Jeśli dane są odpowiednio "podobne", to przelew
              przechodzi automatycznie, jeśli nie, to znowu jest kierowany do akceptacji
              ręcznej. Oczywiście jak z każdym "inteligentnym" automatem, jest niewielka
              możliwość że przejdzie coś, co nie powinno.

Niezależnie od powyższego, przelewy powyżej określonej kwoty mogą być zawsze
              kierowane do akceptacji ręcznej.
            • ihan Re:A Co ty wiesz o bankach? 23.11.05, 22:46
              Przelewy są księgowane automatycznie, ale wydruki są przypinane do wyciągów dla
              klientów i wtedy można wyłapać niezgodności. Prawdopodobnie (nie ja to robię) po
              konsultacji z klientem (odbiorcą) przelewy nieprawidłowe są zwracane do nadawcy.
    • Gość: end Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.net.autocom.pl 22.11.05, 20:08
      pierwsze dwie cyferki w numerze konta to cyfry kontrolne, w przypadku pomyłki
      szansa na to że te dwie cyferki "zgodzą się" z resztą cyferek jest niewielka
    • Gość: dalton Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.bremultibank.com.pl 22.11.05, 20:39
      nie mógł wyjść przelew jesli podałeś o jedeną cyfrę za krótki nr konta. Nr musi
      mieć 26 cyfr i ani jednje więcej ani mniej mieć nie moze bo przelew nie
      pójdzie!!!
      • Gość: aha Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.192.114.murka.net 22.11.05, 20:48
        Ja tam wolę być panienką
    • Gość: Wydaje mi sie.... SPIJ SPOKOJNIE IP: *.ztpnet.pl 22.11.05, 21:00
      Z tego co wiem dwie pierwsze cyfry w rachunku bankowym to suma kontrolna.
      Dopiero potem jest numer banku a na koncu numer rachunku (dlatego tez 2 konta w
      tym samym banku prawie zawsze zaczynaja sie innymi 2 cyframi). Suma kontrolna
      zmniejsza prawdopodobienstwo pomylki - krotko mowiac - jesli pomylisz
      jakakolwiek cyfre w numerze rachunku, musialbys miec mnostwo pecha, aby zostal
      uznany za poprawny. Dwucyfrowa suma kontrolna daje prawpodobienstwo pomylki
      1/100, dodatkowo jest ono pomniejszone przez fakt, iz nie kazdy numer konta
      istnieje. A jesli podales mniej cyfr, to na pewno sie przelew nie powiedzie.
    • Gość: T. SPRAWDZ SOBIE NUMER ONLINE IP: *.ztpnet.pl 22.11.05, 21:07
      Tu znajdziesz walidator numerow rachunku:

dlaciebie.bzwbk.pl/12770
      Jesli jest niepoprawny, nie masz sie czym martwic.
    • gatta13 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 22.11.05, 22:26
      Heh, i nikt z szanownych dysputantów w ferworze dyskusji nie zauważył, że Meggi, tak jak prosił ją ktoś zapewne z obecnych na forum bankowców, już wczoraj napisała, że kasę jej oddano.
      :)
    • Gość: t@b Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: 217.17.38.* 23.11.05, 01:26
      1. Jesli na potwierdzeniu masz 25 cyfr to albo juz kasa wróciła do Ciebie albo
      jesli jednak zostało to wykonane to beknie pracownik (z Twojego punktu widzenia
      bank).
      2. Jesli byloby 26 i pomylibys sie tylko w jednym znaku to jest bardzo minimalne
      prawdopodobienstwo ze nie odzyskasz kasy. Bo dwie pierwsze cyfry to suma
      kontrolana wiec przy pomylce powinno to odrazu wyskoczyc pracownikowi
      wpisujacemu przelew.
      3. Dane odbiorcy nie sa bez znaczenia bo wiekszosc bankow sprawdza zgodnosc tych
      danych i wrazie niescislosci blokuje przelew.
    • masochista do meggi 23.11.05, 09:53
      Z tego, co napisałaś parę postów powyżej wynika, że pieniądze w ogóle nie
      wyszły z banku. Banki lubią klientów, którzy tak się mylą, szczególnie przy
      większych kwotach. Myślę, że kasjerka zachowała się zgodnie z poufnymi
      wytyczeniami banku. W ten sposób mogą bezkarnie przetrzymywać pieniądze klienta
      i to za darmo. Do perfekcji doszedł Raiffeisen, który kilka lat temu zrobił z
      tego rozwiązanie systemowe. Prowadzę małą firmę i miałem kilku klientów, którzy
      mieli konta w Raiffeisen. W tamtym czasie Raiffeisen gwarantował obligacje
      firmy Universal, która padła. Bank dostał w plecy kilkaset mln USD.
      Histerycznie poszukiwał gotówki. Ich sposób był następujący: wysyłałem
      pieniądze za fakturę do dostawcy na konta Raiff. Raiff przetrzymywał kasę ok.
      tygodnia, po czym zwracał kasę do mnie z adnotacją, że nie zgadza się odbiorca.
      To były jakieś pierdoły w stylu zamiast Jan Kowalski było Kowalski Jan, albo
      PPHU IMPEX zamiast P.P.H.U. IMPEX. W każdym razie na 10 przelewów 8 wracało. A
      klienci wkurzali się straszliwie, bo taką sytuację mieli prawie z każdym
      partnerem. Czy Raiff dalej prowadzi taką politykę? Tego nie wiem, bo wszyscy
      moi kontrahenci (powtarzam: wszyscy) przeszli do innych banków. W ciągu
      ostatniego roku zdarzyło mi się 2 razy przesłać na konta w Raffie i było OK.
    • Gość: ? Cos krecisz IP: *.bremultibank.com.pl 23.11.05, 09:58
      Jezeli pomylilas JEDNA CYFRE w numerze konta, to przelew nie poszedl nigdzie.
      Numery kont maja cyfry kontrolne, przestawienie, lub zamiana jednej cyfry
      powoduje blad "sumy kontrolnej" (to nie suma, ale tak sie to zwyczajowo nazywa),
      cos jak blad parzystosci w pamieciach RAM. Podobnie jest np. z numerami
      paszportow, PESELem, czy nr dowodu osobistego. Algorytmy wyliczania sum
      kontrolnych nie sa tajne.
      Co do danych odbiorcy - nie maja one znaczenia. Bank zapewne stosuje KOMPUTERY,
      a te sprawdzaja numer konta. Nikt nie dokonuje recznej weryfikacji danych o
      charakterze, powiedzmy "fuzzy", np. "Agora SA", zamiast "AGORA S.A." itp.

Sciagniecie kasy z powrotem nie powinno byc problemem, o ile odbiorca jest
      uczciwy. Jezeli nie jest, to wyczyscil konto i mozna go scigac z powodztwa
      cywilnego, najlepiej piszac na Berdyczow.
    • Gość: the.potfur Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: 195.85.249.* 23.11.05, 15:40
      jesli wszyscy kasjerzy siedza tutaj, to kto siedzi w bankach i robi przelewy???
      ;)
      • gatta13 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 23.11.05, 15:58
        Nie wszyscy, tylko ci z BRE. :)
        Ja pisuję po pracy. :P
    • Gość: pilsner11 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 16:12
      W zeszłym roku spotkałem się z takim przypadkiem. Sąd wydał wyrok na korzyść
      klienta i bank musiał zwrócić pieniądze. z tym że tam było jeszcze bardziej
      absurdalnie: ktoś napisał prawidłową ilość cyfr konta, tylko napisał inną osobę
      fizyczną i bank przelał. w takim wypadku to wina banku jest i każdy sąd tak
      orzeknie. W tym przypadku niezrozumiałym jest jak pieniądze przeszły skoro
      brakowało 1 cyfry. Moja rada: napisać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru
      formalne wezwanie do zwrotu w okreslonym terminie (np. 3-7 dni) tej kwoty pod
      rygorem skierowania sprawy na droge sądową i.............. powiadomienia gazety.
      Pozdrawiam
    • big.em Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 23.11.05, 17:33
      Jezli jest li tylko 25 cyfr nie masz czym sie przejmowac. Najnowsze
      oprogramowanie nie zaakceptowaloby takiego numeru konta, ale te starsze nie
      zawsze robia pelna walidacje i wtedy trzeba czekac, az przelew odbijse sie na
      sesji i wroci do banku z kotrego nadawales. Pozniej kilka kolejnych dni czekania
      na pismo z banku (mam nadzieje, ze podales poprawne dane nadawcy) z informacja,
      ze przelew nie zostal zrealizowany i prosza Cie o zgloszenie sie do centrali po
      odbior pieniedzy.

Pozdrawiam!
      • Gość: bankowiec ile idzie kasa z anglii do polski IP: *.eastriding.gov.uk / 83.100.179.* 23.11.05, 17:44
        wyslalem kaske z baku ang do polskiego dokladnie inteligo, w piatek byl
        przelew, dzis jest sroda i kasy jeszcze nie mam na koncie, ile mam jeszcze
        czekac ??
        • czuk1 Re: ile idzie kasa z anglii do polski 24.11.05, 17:42
          Bank odbiorca środków nie ma - w zasadzie =wpływu na czas ( szybkość) operacji
          przekazywania środków z zagranicznego banku (każdego banku), wpływaja na Twoje
          konto i masz je do swojej dyspozycji. Nie obciążaj więc banku odbiorcy Twoich
          środków.
          Okres wpływu środków na Twoje konto zależy od wielu zależnych od Ciebie, też
          niezależnych od Ciebie i banku, zależnych od banku przekazującego forsę(tego
          angielskiego - Twojego).Tam szukaj przyczyn: mogłeś dokonywa operacji przelewu
          środków w piątek po południu i już można domyslać się, że srodki "zawisły w
          drodze" do poniedziałku. Itd. itp.
          m
    • Gość: NJ Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 18:00
      Ponad miesiąc temu dostałem od swojego operatora tv kablowej i internetu,
      wezwanie do zapłaty, listonosz pomyłkowo włożył do mojej skrzynki wezwanie,
      które dotyczyło sąsiada, jako, że dopiero nie dawno podłączono mi kablówkę i
      net to spodziewałem się faktury i nawet nie popatrzyłem na adresata, wykonałem
      przelew internetowy z Citibanku, następnie zadzwoniłem do operatora, że już
      zapłaciłem i trochę zbulwersowany dowiedziałem się, że oni nie wysyłali mi
      wezwania bo moja faktura przyjdzie z opóźnieniem, popatrzyłem na wezwanie i
      skonsternowany stwierdziłem że dotyczy ono sąsiada, Zadzwoniłem do Citibanku by
      wycofać przelew, dowiedziałem się że nie mogą tego zrobić mimo, że operację
      wykonałem przed kilkoma minutami, jedyne co mogą zrobić to przyjąć reklamację i
      wystąpić do banku odbiorcy o zwrot kasy, od miesiąca czekam i nic, oczywiście
      co jakiś czas dzwonię do Citibanku i ostatnio uzyskałem odpowiedź, że byćmoże
      nie dostanę kasy bo wszystko zależy od odbiorcy. Swoją drogą złożyłem do
      operatora reklamację i wyjaśnienie, że wykonałem pomyłkowy przelew,
      zaproponowano mi bym dogadał sie z sąsiadem, niestety sąsiad jest zadowolony i
      nie ma ochoty na zwrot kasy. Pal diabli te 150 złotych no ale żeby tak nie
      można było wycofać pomyłkowo wykonanego przelewu. Nie wiem co na to mówi prawo
      bankowe. Jedna rada uważajcie na numery i wszystkie dane na przelewie, bo
      inaczej mogą być problemy z odzyskaniem kasy.
    • Gość: Nocny Jastrząb Groźna pomyłka IP: 80.51.251.* 23.11.05, 18:21
      Odzyska Pani pieniądze przy odrobinie szczęścia.Jeżeli go zabraknie może być
      różnie.Był reportaż o pani która wpłaciła 30 tys. zł na niewłaściwe konto.
      Okazało się ze to konto należy do firmy zadłużonej i będącej w stanie upadłości.
      Wszelkie wpłaty tam dokonywane od razu zajmował komornik na poczet długów.Tak
      samo potraktowano wpłatę tej pani.Bank uważał że wszystko jest w porządku,
      komornika nie interesowało kto wpłacał,tylko stan konta.Gdy opisywano tę
      historię wydawało się że odzyskanie pieniędzy jest niemożliwe.
      Nie śledziłem tej sprawy, tak że nie wiem jak się zakończyła.Pozdrawiam.
      • Gość: ajmax Re: Groźna pomyłka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.05, 21:05
        A ja oglądałem jak w pewnej gminie kobitka wpłaciła zaliczkę za zakup jakiejś
        nieruchomości. Umówiono się na podpisanie aktu notarialnego, ale w międzyczasie
        zmieniło się prawo i gmina nie mogła sprzedać tej nieruchomości. Trzeba było
        zwrócić zaliczkę, ale gmina pieniążki już wydała. Nie bardzo nawet komuś
        zależało, żeby zwrócić tej kobiecie pieniądze. Nie wiem, jak to się skończyło.
        To było chyba ok. 2000 roku, a może nawet wcześniej.
    • Gość: wybawiciel udzielenie pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:13
      przede wszystkim nie poddawaj się. Staraj się robić to co się da. Nie trać
      nadzie na odzyskanie pieniędzy. Spróbuj dostać się do banku i wyjaśnić
      wszystko. Pozdrawiam!!!
      • gatta13 Re: udzielenie pomocy 23.11.05, 19:19
        Wybawicielu, spóźniłeś się o dwa dni. ;)
        • ihan Gatta, daj spokój. 23.11.05, 22:39
          Nikogo nie obchodzi, że dziewczyna już przedwczoraj odzyskała pieniądze. Wątek
          wymknął się spod kontroli i żyje własnym życiem. Wczoraj link do niego był na
          głównej stronie portalu, dziś jest na głównej stronie forum. Może wkrótce
          napiszą o nas na Forum Humorum, a potem - kto wie - może nawet w The Saturday
          Evening Post. No dobra, zapędziłem się, ale ciekawe jak długo to jeszcze potrwa.
    • Gość: Bankier Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.chello.pl 23.11.05, 20:32
      1. Żadne systemy - z tych które znam - nie pozwoli wprowadzić konta w
      nieprawidłowej postaci.
      2. To jest dobra wola banku, czy będzie sprawdzał nazwę odbiorcy z nr konta.
      Przeczytajcie regulaminy rachunków, a w więszkości z nich (a moze już nawet
      wszystkich) znajdziecie informację, że identyfikacja przelewu jest realizowana
      tylko na podstawie nr konta. Zgodnie z tym post w którym ktoś pisał, że bank
      który zaksięguje przelew z niezgodnymi danymi, bedzie za to odpowiadał, nie ma
      żadnego pokrycia w rzeczywistości. Nr konta w standardzie NRB nie powala na
      pomyłkę. 2 pierwsze cyfry są generowane na podstawie pozostałych 24, więc myląc
      się w tych 24, trzeba byłoby się pomylić również w 2 pierwszych (i jeszcze
      trafić w odpowiednie), a myląc się w 2 pierwszych, trzeba byłoby odpowiednio
      pomylić sie w kolejnych 24.Niemożliwe. Skoro więc nr kont są niepowtarzalne, po
      co weryfikować nazwę odbiorcy?
      Są banki, które rzeczywiście starają się sprawdzać zgodność danych przelewu,
      podejmując w ten sposób próbę zmniejszenia ilości reklamacji z innych banków
      które później trzeba załatwiać, kontaktować się z klientami itp.
      3. Jeżeli ktoś chciałby uzyskać zwrot wysłanych na jakieś konto pieniędzy, to
      składa reklamację w swoim banku, a ten interweniuje w tej sprawie w banku
      odbiorcy z prośbą o zwrot kwoty. Ale zgodnie z prawem odbiorca (a nie jego bank)
      musi wyrazić zgodę na pobranie z jego konta pieniędzy. jeżeli nie wyrazi
      pozostaje tylko sąd.
      4. Ktoś napisał również, że bank nie powinien wysłać przelewu w którym jest
      niezgodność nazwy odbiorcy z nr konta. Informuję tą osobę, że banki nie mają
      listy klientów innych banków wraz z ich nr kont, więc nie są w stanie tego
      sprawdzić. Nie są w stanie nawet sprawdzić, czy konto o podanym nr istnieje.
      Przelew jest wysyłany jeżeli nr konta spełnia wymagania standardu NRB (IBAN) i
      to wystarczy (więc jeżeli nr zamknetego konta jest zgodny ze standardem, to nie
      ma problemu z jego wykonaniem, ale później najprawdopodobiej nastąpi jego
      zwrot). Nie ma natomiast żadnej innej weryfikacji.
      • Gość: rudolf Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 25.11.05, 12:24
        To,że banki nie sprawdzają nazwy odbiorcy z numerem konta jest nagminne.
        Sam miałem problem bo wpłaciłem pieniądze na konto firmy ubezpieczeniowej,a nie
        na swoje prywatne ( przelew przez internet w mBanku ).Pieniądze zostały bez
        problemu przelane na konto tej firmy.Pieniądze oczywiście mi zwrócono,ale już
        musiałem oto zwrócić się do firmy ubezpieczeniowej.Trwało to prawie 2 tygodnie.
    • onika27 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 23.11.05, 21:35
      no nie wiem czy sobie ozna dowolnie cos wpisac .Kobieta przelewajaca pieniążki
      na moje konto zamiast moich danych wpisywała nick z allegro Dwa razy jej
      odsyłali pieniążki wiec nie prawdza ze mozna sobie cos dowolnie wpisac a tylko
      liczy się nr
      • anusiaw111 Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 24.11.05, 17:25
        mozesz ubiegac sie o zwrot kasy raczej musisz
        jesli osoba na ktorej konto wplacilas wydala czesc tej kasy bo spodziewala sie
        podobnej sumy wydala na rzeczy typu jedzenie etc nie wzbogacila sie np w
        przypadku tv to musi kase oddac
    • swinki.trzy Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o 24.11.05, 22:05
      niemozliwe, w takim wypadku, pieniadze powinny zostac do ciebie zwrocone,
      przelew nie mial prawa w ogole wyjsc.
      • Gość: rr Re: Pomyłka numeru konta.. Co robić? :(( Prosze o IP: *.crowley.pl 25.11.05, 08:22
        dostaniesz te pieniądze. ale zgłoś to w banku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka