Dodaj do ulubionych

Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd.

• Gość: ela Puls Biznesu 4.01.2006 IP: 195.136.109.* 04.01.06, 17:01
      To tak dla pokazania dla tych co mają złudzenia w jakim kierunku idzie myślenie
      MF i Rządu w temacie reformy uprawnień dla skarbówki (abstrahując od naszej
      sprawy). Niech każdy oceni sam na ile można wierzyć MF, Rządowi czy np
      przemówieniu Lubińskiej w Sejmie że sprawa Kluski nie może się powtórzyć

Puls Biznesu 4.01.2006

Podatki Czy kazus Kluski się powtórzy?
      Rząd dozbraja służby fiskusa

Organy skarbowe znów będą mogły korzystać z zebranych przez policję i ABW
      dowodów przeciwko podatnikom. Tak jak w sprawie Kluski.
      Rząd chce wesprzeć urzędników kontrolujących podatników. Rada Ministrów
      przyjęła projekt zmiany ordynacji podatkowej, pozwalający urzędnikom kontroli
      skarbowej wydawać decyzje domiarowe także na podstawie dowodów uzyskanych przez
      policję, ABW lub prokuraturę jeszcze przed wydaniem prawomocnego wyroku.

Przełomowa zmiana

Od l września 2005 r. takie dowody fiskus może wykorzystać wyłącznie wtedy, gdy
      obywatel zostanie prawomocnie skazany. Nie podobało się to resortowi finansów,
      który twierdzi, że inspektorzy skarbowi nie mogą skutecznie współpracować z
      prokuraturą w ściganiu np. mafii paliwowej. Rząd projekt przyjął. W komunikacie
      po posiedzeniu Rady Ministrów czytamy, że wykorzystanie przez fiskusa
      materiałów dowodowych zgromadzonych przez organa ścigania przyspieszy
      postępowania podatkowe. Zdaniem Doroty Szubielskiej, radcy prawnego,
      prowadzącej wiele sporów z organami skarbowymi, decyzja rządu pogarsza sytuację
      firm i obywateli.

—Jeżeli nowe regulacje wejdą w życie, to nawet na podstawie donosu czy
      przesłuchania świadka przez policjanta fiskus będzie mógł wymierzyć wysokość
      zaległego podatku. Rozwiązanie to pozwoli organom skarbowym przejmować do
      wody z prokuratury bez ich weryfikowania. Istnieje więc zagrożenie, że decyzje
      fiskusa mogą być wydawane na podstawie także fałszywych dowodów — alarmuje Doro¬
      ta Szubielska (dzięki jej opiniom Sejm zmienił w 2005 r. przepis na
      korzystny dla podatników).

Kwestia interpretacji

Jej zdaniem, może znowu dochodzić do wielu nadużyć i powtórek „przypadku Kluski"
      —Sprawa Romana Kluski była koronnym przykładem, kiedy przed prawomocnym
      zakończeniem sprawy karnej fiksus wydał swój werdykt, jak się okazało —
      bezprawny. Obawiam się, że znowu może dochodzić do takich sytuacji — mówi
      Dorota Szubielska.
      Małgorzata Sobońska, adwokat z kancelarii MDDP, uważa, że decyzja rządu nie
      wnosi wiele nowego, gdyż obecnie służby skarbowe także korzystają z materiałów
      dowodowych z prokuratury przed wyrokiem.
      —Spotkałam się z takimi przypadkami. Zmiana przepisu tylko wyjaśni wątpliwości
      interpretacyjne — mówi adwokat Sobońska,

Jarosław Królak BD
      j.krolak@pb.pl» 022-333-99-36
      • Gość: niezadowolony(( Realizuję zadania ministra finansów b.skrupulatnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 18:08
        Wypowiedz w TV24 p. Minister Finansow Lubińskiej
        wiadomosci.onet.pl/relacje.html z dnia 4.01.2006
        Pani Minister ma sie dobrze, jako i US'y...
        A Wy??? (pytanie retoryczne...)
        • Gość: SYT Re: Realizuję zadania ministra finansów b.skrupul IP: *.multicon.pl 04.01.06, 19:00
          Ludzie zgłoście się do programu P.Jaworowicz by była frekwencja i piszcie
          piszcie gdzie się da .
    • Gość: gosc Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: 15.203.169.* 05.01.06, 10:03
      Witam Wszystkich,

Czy ktos z Was spotkal sie z pojeciem "kwoty wolnej od zajecia"?

Ja zostalem w dniu wczorajszym MILO zaskoczony przez moj bank.
      I to nie inny, a wlasnie Citi.
      Komornik zajal mi rachunek, na ktorym mam stale minus (linia debetowa).
      Natomiast saldo rachunku wynosilo kilka tysiecy dostepnych srodkow (z linii
      debetowej oczywiscie).
      I jakiez bylo moje zdumienie, gdy pani z ktora rozmawialem na temat zachowania
      banku podczas tej sytuacji, sama z siebie poinformowala mnie o wyzej
      wymienionej kwocie. Na dodatek kwota ta jest liczona do kwartal i stanowi
      dwukrotnosc sredniego wynagrodzenia - obecnie okolo 8 tysiecy PLN.
      Jednoczesnie ta bardzo mila pani poinformowala mnie, ze w trakcie zajecia
      egzekucyjnego jak najbardziej moge korzystac z kwoty wolnej od zajecia.
      Limit tej kwoty jest rozliczany na caly czas trwania danego zajecia
      egzekucyjnego. Co oznacza, ze obecnie moge spokojnie placic biezace rachunki,
      pod koniec miesiaca moja pensja wplynie na konto (nie przekrocze ujemniego
      salda - a wiec komornik i tak nic nie dostanie) i dalej bede mogl korzystac z
      tych srodkow do wysokosci w/w limitu.

Pozdrawiam i zycze milego dnia
      • Gość: gosc Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: 87.207.195.* 05.01.06, 12:14
        a ja slyszalam,ze kwota wolna od zajecia wynosi 500 zl miesiecznie.
        • Gość: KIS Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.multicon.pl 08.01.06, 14:31
          Forum umarło śmiercią naturalną ,co się dzieje piszcie cos.Nastała kraina
          szczęsliwości.Walczcie piszcie listy ,pisma ,protesty,róbcie cos.!!!!!!
          • Gość: zibi Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.compi.net.pl 08.01.06, 19:26
            "rocznik 1999" juz wie ...
            "Rocznik 2000" sie nie ujawnia, liczy na "dobrego Wujka" ?

Wiecej info mozna znalezc na stronie Stowarzyszenia www.akcje.bh.prv.pl/
            • malyfelek Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. 08.01.06, 19:44
              mnie juz sie odwolania myla, a najgorsze jest to, ze sami skarbowcy sie kloca o
              interpretacje przedawnienia, tytuly egzekucyjne i zajecia. ciekawa lektura
        • malyfelek Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. 08.01.06, 19:39
          wolne od zajecia na r-ku to trzy srednie krajowe wynagrodzenia +/- 8.000,00
          Potwierdzila to mila Pani z citiphone
    • Gość: Jasio Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 09.01.06, 07:52
      Widze, ze moja nieludowa juz ojczyzna to finansowe ELDORADO. Stany czy Kanada w
      porownaniu do Polski to Pikus. Podatkuje sie tylko wybrancow, a to tez
      delikatnie. A potem wszyscy narzekaja, ze kiesa budzetowki jest pusta?? Na
      jakim wy swiecie ludzie zyjecie????
      Happy and prosperous 2006 zyczy Jasio
    • info69 Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. 09.01.06, 19:21
      powstała nowa społeczność internetowa która zrzesza studentów emerytów doradców
      rencistów handlowców sprzedawców agentów a także ludzi bezrobotnych - daje im
      możliwość zarobienia poprzez sprzedaż produktów finansowych przede wszystkim
      kart kredytowych
      czy to nowa forma dotarcia do klienta ? chyba tak
      podobno duża część członków to handlowcy citibanku
      często jest tak że sprzedawca nie może sprzedać danej osobie karty czy innego
      produktu w swoim Banku ze względu na brak zdolności czy innych względów
      dana osoba nie traci klienta ponieważ może mu sprzedać produkt innego Banku ( o
      czym nie wie jego pracodawca) niezłe co a kase za to weźmie
      są i takie osoby które same chcą zostać posiadaczami jakiegoś produktu
      chociażby karty kredytowej po co za nią płacić czy otrzymać ją za 0zł skoro
      można za to wżąć pieniądze
      taką możliwość daje OBEY nie wierzycie sprawdźcie sami
      obey.republika.pl/

pieniądze leżą tylko trzeba chcieć się po nie schylić
    • Gość: Jagoda Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.chello.pl 09.01.06, 19:54
      KOCHANI
      WIM , ZE NAJBARDZIEJ ZAINTERESOWANI CAŁĄ SPRĄ SĄ CI KTÓRZY NIE ZAPŁACILI
      PODATKU ALE MAM PYTANIE CZY KTOS KTO ZAPŁACIŁ ZŁOZYŁ W OSTATNIM CZASIE DO US
      WNIOSEK O STWIERDZENIE NADPŁATY PODATKU I ZWROT ODSETEK USTAWOWYCH?
      JA TO ZROBIŁAM I CZEKAM CO MI URZĄD ODPISZE.
      JESLI JEST WIĘCEJ TAKICH OSÓB PROSZE O INFORMACJE
      • malyfelek Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. 09.01.06, 21:47
        moje kolezanki zlozyly mimo wielkich poblemow i czekaja na odpowiedz. Z
        telefonicznych informacji wiemy, ze brak podstaw do zwrotu odsetek nie mowiac o
        podatku lub roszczenie sie przedawnilo - to o tych co zaplacili w 1999 roku.
        • Gość: mg Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: 83.168.106.* 09.01.06, 21:56
          ja tez słyszałam o kilku osobach. Jedną już wezwał US do przedstawienia
          wszystkich dokumentów skoro żąda zwrotu podatku i odsetek
          • Gość: jajcarz Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 11:25
            hhehe, skoro "żądają" informacji.. To może wystarczy, na podstawie informacji
            uzyskanych z I US ...? (nie moge przedstawic dokumentow,. sa zbyt tajne ??)
      • extravirgin Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. 11.01.06, 23:54
        Jagodo my też czekamy - jak dostaniesz jakąś odpowiedź daj znac proszę.
      • Gość: bk Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.chello.pl 12.01.06, 00:00
        Jagodo, z tego co wiem to w Białymstoku Izba skarbowa przychyliła sie do
        umorzenia odsetek.Natomiast co do podatku to nie. Ale sprawa jest świeża. W tym
        roku osoba była ścigana.
        • Gość: mg Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: 83.168.106.* 12.01.06, 22:14
          Zaczyna się szopka z tymi co sprzedali akcje w 1999 roku, zapłacili podatek
          wraz z odsetkami a w grudniu 2005 roku wystąpili do US o zwrot nadpłaty itp
          itd. Właśnie wczoraj jedna z taki osób została poinformowana przez US, że jej
          prawo do dochodzenia przedawniło się z końcem kwietnia 2005 r. Czyli dla
          jednych w grudniu a dla innych w kwietniu -? - czegoś tu nie rozumiem. Czy ktoś
          jeszcze dostał taką odpowiedź?
          • Gość: bk Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.chello.pl 12.01.06, 22:43
            jak widać szopka goni szopkę. Żadnej kontroli nad US. Mogą robić co im się podoba.
            Świetny kraj.
            • Gość: zibi ryba psuje sie od glowy.. IP: *.compi.net.pl 12.01.06, 23:22
              ..gdy nie ma kota myszy grasuja...
              "Uznaniowe" interpretacje i prawa stosowane przez US nie winny nikogo dziwic.
              MF ma prawo powolac Naczelnika i go odwolac.. Naczelnik zaś rządzi sie jak na
              własnym folwarku . Nadzór Izby Skarbowej ?? Przykład ze strony Skarbowcow..
              www.skarbowcy.pl/modules.php?
              op=modload&name=News&file=article&sid=4208&mode=thread&order=0&thold=0

"Naczelnik z wyrokiem" - buta, ignorancja, "możnowładztwo" -> taki jest stan
              decydentów w organach skarbowych (Naczelnicy, Z-cy Naczelnika) oraz pelna
              frustracja pracownikow skarbowki w terenie z pensja 1200 - 1500 plz.
              A czeka nas "reforma podatkowa" , oj będzie się działo :-(
            • malyfelek Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. 12.01.06, 23:48
              tak jest w op.Dla nadplaty okres 5-ciu lat liczy sie od dnia zaplaty. Czyli
              jesli ktos uiscil danine np 4 kwietnia 2000 to przedawnia sie 4 kwietnia
              2005.Chyba, ze zostal przerwany bieg przedawnienia ale nie wiem co przerywa w
              druga strone
              • Gość: 1234 Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 13:34
                U.S.W-wa Mokotów według stanu mojej wiedzy,wykazywał znikomą aktywność w
                ściganiu pracowników B.H.Nie słyszałem aby komuś wymierzyli podatek.Z kolei
                U.S.Ursynów zlokalizowany w tym samym budynku,postępował całkowicie
                odmiennie.Wniosek z tego,że wszystko zależało od podejścia do sprawy
                naczelników w/w urzędów.Czy możecie to potwierdzić?
          • Gość: RR Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.aster.pl 12.01.06, 23:05
            mg napisz kiedy ta osoba zapłaciła podatek (może w 2000r ?)
            • Gość: mg Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: 83.168.106.* 16.01.06, 13:31
              z tego co wiem to korekte zrobila w 2001 roku i wtedy tez zaplacila podatek
          • Gość: Tomi Re: Zwrot nadpłaconego podatku IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 13.01.06, 08:50
            Teraz zostaje chyba tylko sąd, przed kjtórym należy podnieść nowe okoliczności
            w sprawie pisma oświadczenia MF,MS,KPWIG,RPO
            • mclip Re: Zwrot nadpłaconego podatku 13.01.06, 09:33
              Co do tego że tylko droga sądowa to chyba nie macie już wątpliwości. MF nie wykona żadnego ruchu - wystarczy zobaczyć na to co się teraz dzieje w Sejmie oraz na to kto stoi na czele MF i z jakimi celami.

Mam pytanie: czy sa na forum osoby które wystapiły do US o umorzenie odsetek i te odsetki miały umorzone ?
              • Gość: mirka Re: Zwrot nadpłaconego podatku IP: *.chello.pl 13.01.06, 10:27
                w III US w Gdańsku złoszyłam wniosek o umorzenie odsetek i rozłożenie
                zaległości na raty. Wniosek został rozpatrzony pozytywnie.
              • Gość: Tomi Re: Zwrot nadpłaconego podatku IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 13.01.06, 14:23
                Warszawa Bemowo - złożyłem odwołanie od decyzji, wniosek o umorzenie należności
                wraz z odsetkami oraz o stwierdzenie wygasnięcia decyzji. Czekam na odpowiedź
                • malyfelek Re: Zwrot nadpłaconego podatku 13.01.06, 20:30
                  II (obecnie III Lindleya) zlozylam odwolanie od decyzji i uchylenie zajecia
                  wynagrodzenia, przedawnienie a nastepnie odwolanie od tytulu. Tam jest taki
                  bajzel, ze w glowie sie nie miesci. Podatkowy odsyla do egzekucji a egzekucja
                  do podatkowego. Nie wiadomo gdzie sa moje dokumenty. Jeszcze nie mam odpowiedzi
                  na odwolanie wyslane na poczatku grudnia.
          • Gość: bk Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.chello.pl 13.01.06, 21:53
            Odpowiedż na pytanie czy sie przedawniło odpowiedż dla osoby, która wskazywała
            na szopke.

1) Zwrot podatku jest możliwy dopóki nie upłynął termin określony w art.70§1
            (czyli przedawnienia), a zatem do końca 2005 roku jest możliwy wystąpienie o
            zwrot podatku z odsetkami US. Jednak jeżeli wszczęto postępowanie egzekucyjne i
            przerwano bieg przedawnienia, termin ten ulega automatycznie wydłużeniu.
            2) US jeżeli odmawia zwrotu podatku musi to uczynić w drodze decyzji lub
            postanowienia o odmowie wszczęcia postępowania, co umożliwia zaskarżenie. Brak
            postanowienia i decyzji jest bezczynnością, i wówczas trzeba złożyć skargę na
            bezczynność do Dyrektora Izby Skarbowej
            • malyfelek Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. 14.01.06, 01:31
              art79 par 2 pkt 3 - po uplywie 5 lat od dnia w ktorym dokonano wplaty podatku
              Na tym opieraja sie USy
    • Gość: anna.m. Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 20:37
      matyfelek,dlaczego uważasz ,że Ci się przedawniło? co za tym przemawia?
      • malyfelek Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. 13.01.06, 20:50
        nie wiem - to sie okaze. Ale nie dostalam decyzji po odwolaniu sie od
        poprzedniej. Powinna byc wystawiona do konca 2005 roku. Poza tym nie zostalam
        powiadomiona o zajeciu - tytul i zawiadomienia odebralam 3.01.05. Poza tym:
        pierwsza decyzja doreczona wadliwie prawnie doreczona nieskutecznie, tytul
        wadliwie wystawiony i brak ponaglenia a wg nowej op powinno byc bo dostalismy
        decyzje nie orzeczenie, zajecie bez sciagniecia pieniedzy. Ale jak urzednicy do
        tego podejda to nie wiem. Mam tylko nadzieje.
    • Gość: anna.m Re: Fiskus kontra pracownicy Banku Handlowego cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 21:04
      ja zabezpieczenie i decyzję odebrałam w 2005 r,ale tytuł i zawiadomienie o egzekucji też w 2006r .Też odwołałam się i czekam .Oni mają teraz czas.
    • Gość: Brawo Rzad Dobiera sie do kazdego IP: *.range86-140.btcentralplus.com 22.04.06, 23:19
      Dekalog pracy dla Rzadu Polskiego

1.Pobudowac wiezienia na granicy i pakowac do wiezienia przyjezdzajacych
      2.Wydawac paszporty tylko na wyjazd bez prawa powrotu
      3.Konfiskowac mienienie pozostawione w kraju na poczet grozacych kar
      4.Sporzadzic elektroniczny rejestr przestepcow podatkowych
      5.Wpowadzic system placenia zaliczen na granicy na poczet grozacych kar
      6.Wpowadzic dla pozostalej Polonii obowiazkowego podatku a nie tylko w W.B.
      7.Karac,karac i jeszcze raz karac
      8.Za wszelka cene uniemozliwiac mlodym ludziom powrot do kraju.
      9.Wprowadzic odpowiedzialnosc zbiorowa dla rodzin pozostawionych w kraju
      10.Uswiadomic Polonie,ze poslowie i senatorzy potrzebuja
    • Gość: hhh Placic trzeba IP: *.range86-140.btcentralplus.com 22.04.06, 23:20
      Dekalog pracy dla Rzadu Polskiego

1.Pobudowac wiezienia na granicy i pakowac do wiezienia przyjezdzajacych
      2.Wydawac paszporty tylko na wyjazd bez prawa powrotu
      3.Konfiskowac mienienie pozostawione w kraju na poczet grozacych kar
      4.Sporzadzic elektroniczny rejestr przestepcow podatkowych
      5.Wpowadzic system placenia zaliczen na granicy na poczet grozacych kar
      6.Wpowadzic dla pozostalej Polonii obowiazkowego podatku a nie tylko w W.B.
      7.Karac,karac i jeszcze raz karac
      8.Za wszelka cene uniemozliwiac mlodym ludziom powrot do kraju.
      9.Wprowadzic odpowiedzialnosc zbiorowa dla rodzin pozostawionych w kraju
      10.Uswiadomic Polonie,ze poslowie i senatorzy potrzebuja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka