Dodaj do ulubionych

Rejestr dłużników

IP: *.home.conforama.pl / *.crowley.pl 10.05.06, 15:27
Witam ,
mam pytanie:
jak się nazywa (pełna nazwa) rejestr nierzetelnych dłużników, który powstał z
inicjatywy Związku Banków Polskich.Korzystają z tego rejestru banki przy
rozpatrywaniu wniosków kredytowych. Zaznaczam, że nie chodzi mi o BIK, który
nie jest rejestrem NIERZETELNYCH dłużników.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: bankowiec Re: Rejestr dłużników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 17:56
      "Bankowy Rejestr bądź Międzybankowa Informacja Gospodarcza" (MIG BR)
      zawierający informacje o kliencie indywidualnym bądź przedsiębiorcy, w którym
      uczestniczy 50 banków, w tym banki zrzeszające banki spółdzielcze.

Każdy, kto nie spłaca regu­larnie kredytu, może trafić do bankowego
      rejestru "czasowo niewywiązujących się ze zobo­wiązań wobec banków". Na li­stę
      wcale nie jest łatwo trafić. Banki wpisują do rejestru tych dłużników, którzy
      nie tylko nie płacą swoich należności, ale w ogóle unikają kontaktu z kre­
      dytodawcą. Jak powiedziano nam w Związku Banków Polskich, bank nie ma obowiązku
      informowania swojego dłużnika o tym, że umieścił jego nazwisko na "czarnej
      liście".

RAZ NA 6 MIESIECY MOZNA PYTAC SIE O SIEBIE LISTOWNIE LUB OSOBISCIE JAKI BANK
      CIE WPISAŁ I KIEDY TO BYŁO LUB JAKI I KIEDY CIĘ WYKREŚLIŁ.

O WYKREŚLENIE TRZEBA PISAĆ PISEMNIE DO BANKU PO SPŁACIE DEBETU KREDYTU

• Gość: i Re: Rejestr dłużników IP: *.crowley.pl 10.05.06, 18:23
        Z tego co mi wiadomo bank musi poinformować klienta o wpisaniu do Bankowego
        Rejestru.
        • Gość: bankowiec Re: Rejestr dłużników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:04
          Nie musi informowac ze wpisał do rejestru.
    • muza24 Re: Rejestr dłużników 10.05.06, 21:18
      nie musi informować. Ale tak naprawdę decyzja czy wykreślić Klienta z bazy niesolidnych Klientów należy do banku dokonującego wpis. Wydaje mi się że jeżeli podwód wpisu był "poważny" to nawet po spłaceniu zadłużenia bank ma prawo nie usuwać wpisu. Chodzi o to żeby wyczulić inne banki, że taki a taki klient kiedyś nie wywiązał się ze swoich zobowiązań. Maksymalny okres wpisu to 3 lata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka