Dodaj do ulubionych

ergo hestia

29.06.06, 11:55
w sierpniu 2005 rozpoczęłam staż w szkole podstawowej skierowana tam z urzędu
pracy. wówczas skontaktował się ze mną przedstawiciel ergo hestia i podpisałam
z nim umowę na 2 lata. obecnie od maja 2006 pracuję w muzeum, w innym mieście
i województwie. jak mam sprawdzić czy do tego mojego funduszu w ogóle coś jest
z mojej pensji odprowadzane? zarabiam 1000zł brutto, jakie kwoty są
odprowadzane do ZUSu, a ile ZUS przekierowuje następnie na ergo hestia?
Obserwuj wątek
    • leezac Re: ergo hestia 29.06.06, 12:43
      Ergo Hestia to bardzo słaby fundusz i nigdy nie będzie dobry, ale w obronie
      agenta muszę powiedzieć, że jeżeli zapisywał pana w 1999 roku, to pana nie
      oszukał bo nie mógł tego przewidzieć, jeżeli zapisał pana później tzn. około
      2003 to już prawie oszustwo( mówię prawie bo to Pan się zapisał nie interesując
      się, że fundusz jest wyjątkowo słaby, agent wykorzystał Pana niewiedzę) Teraz
      widzę, że zapisał się Pan stosunkowo niedawno w sierpniu 2005, więc nie zmienać
      do sierpnia 2007, bo będą karne odsetki, trudno trzeba się dławić może jak raz
      fundusz się poprawi:) Do Hesti zawsze odprowadzane jest 7,3% pensji brutto,
      czyli z tysiąca złotych 73 zł. Mało! Żeby się pan nie zdziwił! Rocznie to już
      ok. 840 zł, a fundusz z tej kasy pobiera ok 7% porowizji, czyli ok 80 zł, a ma
      miliony ubezpieczonych:) Pieniędzy im nie brakuje co:) Każdy fundusz ma
      obowiązek przesłać co rok do pana druk, z wyciągem składek funduszu, a jak pan
      dostał i wyrzucił bo ja też tak robiłem zanim zaczełem się interesować( fundusz
      kocha takich klijentów jak byłem wcześniej) Najważniejsz to sprawdzić czy za
      wszystkie miesiące jest składka!!! Potem jak jest za każdy miesiąc czy wysokość
      składki się zgadza, pamiętać 7,3% wypłaty brutto, widziałem nawet składki po
      5zł za miesiąc, a klijent zarabiał 1700:) Jak nie mamy wydruków dzwonić na
      infolinię do swojego funduszu i pytać się czego chcą, aby przysłali nam wydryki
      od początku umowy, najczęściej pisemnej formy. Pan dostanie pierwszy wydruk w
      sierpniu 2006. To tyle chyba jak by były jeszcze jakieś pytanie to odpowiem bo
      specjaliści na moje pytania się trochę ociągają:) Pozdrawiam!!!
    • eliza.wisniewska Re: ergo hestia 29.06.06, 12:57
      Umowy z OFE nie podpisuje się na czas określony, jak wynika z Pani
      korespondencji (podpisałam z przedstawicielem Ergo Hestia umowę na 2 lata).
      Fundusz emerytalny jest zobligowany do poinformowania klienta o otwarciu
      rachunku, przyjęciu umowy przez ZUS oraz co roku do poinformowania klienta o
      stanie rachunku w OFE i zgromadzonych środków. Tak więc powinna Pani być w
      posiadaniu korespondencji dotyczącej Pani rachunku oraz jego stanu w OFE Ergo
      Hestia, z którym podpisała Pani umowę.
      Przy pensji 1000 zł brutto – 7,30% (73 zł) powinno zostać odprowadzone przez
      ZUS do OFE. Składka na ubezpieczenie emerytalne (ZUS + OFE) wynosi 19,52%
      (195,2 zł), z tego 122,2 zł (12,22%) pozostanie w ZUS-ie.
      Pozdrawiam, Eliza Wiśniewska
      • leezac Re: ergo hestia 29.06.06, 13:05
        Pewnie, że nie podpisuje się na czas określony, ale pewnie agent był tak super
        wykształcony, że tak Panie powiedział, albo źle Panie zrozumiała jego słowa.:)
        Śmieszne, Rząd wprowadza reformę tylko zapomina edukować ludzkość, a kasę na
        tym biją nieuczciwi agenci i słabe fundusze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka