Dodaj do ulubionych

zdolnosc kredytowa

08.07.06, 20:48
Mam pytanie dotyczące zdolności kredytowej, Oboje z mężem pracujemy na etatach
na czas określony. Jesteśmy lekarzami. Brutto razem ok. 4500 PL. Mamy samochód
i mieszkamy w 400 ty. mieście. Wkład własny 100 tys. PLN. Chcemy zostawić
sobie ok. 30-40 tys. na koncie jako zabezpiecznie. Intersuje nas kredyt w
wysokości 200 tys. PLN.
Obserwuj wątek
    • ziut19 Re: zdolnosc kredytowa 08.07.06, 23:14
      Nie ma ani slowa na temat zobowiazan finansowych i dzieci. Zakladajac, ze nie
      ma ani tego ani tego, to kredyt jest jak najbardziej do uzyskania.
      • pawel.usielski Re: zdolnosc kredytowa 10.07.06, 09:40
        Dzień dobry,
        Zakładając powyższe założenia, to kwota taka lub zbliżona, powinna być do
        zrealizowania w „DomBanku”. Kalkulator pozwoli na dokładniejsze wyliczenia:
        www.dombank.pl/dombank/index.jsp?place=Menu06&news_cat_id=31&layout=calc
        Z poważaniem,
        Paweł Usielski
        • amarez Re: zdolnosc kredytowa 10.07.06, 17:23
          Panie Pawle proszę wpisać w kalkulator te założenia które przedstawił autor
          postu i wyjdzie panu kwas. Niezależnie czy w PLN czy w CHF autor nie otrzyma
          kredytu. Panie Pawle wielka prośba: proszę przetestować ten kalkulator i jeżeli
          pan mówi, że osoba może się ubiegać o kredyt, mimo że kalkulator mówi inaczej
          to albo kalkulator jest żle skonfigurowany albo pan odpowiada na oko. Jeszcze
          raz, niech pan przetestuje ten kalkulator i najlepiej niech pan napisze kwotę
          brutto dla jakiej można wziąść kredyt 200tyś zł.
          • pawel.usielski Re: zdolnosc kredytowa 12.07.06, 10:56
            Wpisując w kalkulator:
            kwota kredytu: 200 tys.,
            waluta PLN,
            wartość nieruchomości 300 tys.,
            nieruchomość mieszkanie,
            liczba osób: 2, dochód brutto 4500 zł,
            zatrudnienie: etat na czas nieokreślony,
            brak obciążeń i zadłużeń w debetach lub na kartach,
            brak opóźnień w spłacie,
            Polak zatrudniony w Polsce,
            wynagrodzenie wpływa na rachunek bankowy i zatrudnienie pow. 6 m-cy,
            kredyt na podstawie kalkulatora jest do zrealizowania. Proszę sprawdzić. Fakt,
            że wiele pól jest wypełnionych domyślnie jednak zapytanie nie opisuje więcej
            szczegółów.

Z poważaniem,
            Paweł Usielski
            • amarez Re: zdolnosc kredytowa 12.07.06, 11:43
              1.Mam pytanie czy należy wpisywać w kalkulatorze w rubryce "inne ociążenia"
              takie sprawy jak abonament za komórki czy za internet i TV? albo co nalezy tam
              wpisywać?
              2. oprocentowanie 7,03% w PLN (przy wkładzie własnym 4,5%) które ukazał
              kalkulator woła o pomstę do nieba!
              3. Wg mojej opini kredyty walutowe w DomBanku raczej są dla ludzi zamążnych.
              • pawel.usielski Re: zdolnosc kredytowa 12.07.06, 12:44
                Nie, chodzi w polu tym o inne stałe obciążenia jak np. alimenty itp. Opłat np.
                związanych z eksploatacją mieszkania, rachunkami telefonicznymi itp. nie
                uwzględniamy w tym kalkulatorze.

Paweł Usielski
            • babaqba Re: zdolnosc kredytowa 27.07.06, 23:05
              To ciekawe. Dla mnie z dochodem 12000 netto/mies. kredyt 300000,- wg tego kalkulatora jest
              niedostępny. Czuję się jak dziad ostatni. Kto kupuje te mieszkania i skąd ma pieniądze? Poczekam parę
              lat i złapię na rynku mieszkanie po niewypłacalnym kredytobiorcy. Taniej.

Trzeba być chorym, by zadłużać się na 20-30 lat. To przerażające.
    • arras-k Re: zdolnosc kredytowa 09.07.06, 21:56
      corday napisała:
      Jesteśmy lekarzami. Brutto razem ok. 4500 PL

Nie ma sie co dziwić, że strajkujecie.
      • klippe Re: zdolnosc kredytowa 10.07.06, 22:26
        A te 100 000 to skąd? Z koperty wyskoczyło? A no tak... no dobra... zresztą ja nic nie mówiłem ;)
        • corday Re: zdolnosc kredytowa 11.07.06, 22:02
          Nie wiem czy mam się śmiać czy wkurzyć klippe? Jak masz jakieś wątpliwości to
          mogę Ci podać adres mojego urzędu skarbowego, żebyś się upewnił, że to legalnie
          (ciężko)zarobione, opodatkowane pieniądze.
          • klippe Re: zdolnosc kredytowa 11.07.06, 22:31
            Wybacz skojarzenie i nie bierz go personalnie :) Ja się też nie dziwię, że lekarze strajkują, ale niestety nawet moje, na szczęście niezbyt duże doświadczenia ze służbą zdrowia, wystarczają do tego bym wiedział, że kto nie smaruje ten nie jedzie.

Uczciwy lekarz na państwowym etacie ma u nas przechlapane - nie dość, że mało zarabia to jeszcze okradają go koledzy łapówkarze, pacjenci się wkurzają bo muszą miesiącami czekać na wizytę albo płacić majątek "uczciwym inaczej" kolegom lekarza, a całe społeczeństwo walkę służby zdrowia o podwyżki komentuje pytając: "widział ktoś biednego lekarza"?

Powodzenia z kredytem

pzdr
    • casual Re: zdolnosc kredytowa 11.07.06, 22:53
      Ze tak sie wtrace - bylam w 5 bankach. Dombank byl 6 i jako jedyny
      zapowiedzial, ze z moimi dochodami nie dostane kredytu.
      -> Jak na moj gust macie mocno wysrubowane wymagania :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka