takasobiekobietka 19.09.06, 22:06 Zastanawiam sie jakie sa minusy i plusy posiadania karty. Czy warto ja miec jezeli nie mam zamiaru jej uzywac na codzien tylko sporadycznie tzn w naglch wypadkach,kilka razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :)))) Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.acn.waw.pl 19.09.06, 22:51 Same minusy. Nie pakuj się w to. Kupuj wszystko tylko za gotówkę a pieniądze trzymaj (tylko w twardej walucie) w "banku ziemskim". Za chwilę, jak tylko pozbędą się Balcerowicza, moje rady będą na wagę złota!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
takasobiekobietka Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 19.09.06, 22:54 Nie mam zamiaru jej uzywac,tylko ewentualnie w naglych wypadkach np rezerwacja hotelu itp stad moje pytanie. Czy mozesz podac kilka tych minusow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankowiec Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.madcomputers.pl 19.09.06, 23:13 z kartą kredytową jest jak z kołem zapasowym.nawet jeśli miałbyś jej nigdy nie użyć to miej ją ze sobą. szczególnie w czasie podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.devs.futuro.pl 19.09.06, 23:14 Ja mam kartę kredytową od jakiegoś czasu, regularnie zadłużoną (ale na stałym poziomie). Miesięcznie kosztuje to mnie maksymalnie 30-40zł, a nie muszę nosić dużej gotówki przy sobie. Wszystkie większe zakupy kartą kredytową. Jednak mam to szczęście, że NIGDY nie pożyczam pieniędzy, karta kredytowa też zawsze ma pokrycie na koncie. Dla mnie to po prostu wygoda. Do sporadycznego korzystania kilka razy w roku to bez sensu... Jak już posiadać, to korzystać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestem i pytam Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 11:41 dobrze, a powiedz mi, skoro nie potrzebujesz pożyczać, to po cholere Ci karta kredytowa? wysokooprocentowana w dodatku ? po diabła się zadłużać, kiedy nie trzeba? przecież są karty płatnicze - rozliczenie z roru masz od razu, gotówka bez prowizji. a nawet jeśli Ci trzeba limitu do zadłużania się, to przecież można uruchomić linię debetową w koncie. mniej oprocentowana niż karta. czy czasem banki na siłę nie kreują modelu współczesnego człowieka konsumującego bez umiaru i pożyczającego nawet, kiedy nie ma takiej konieczności ? oczywiście brzuchaci bankowcy mają w tym cel, bo się pasą z wysokiego procentu. a konsument ? Odpowiedz Link Zgłoś
de.bill Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 20.09.06, 20:31 Jakbys nie wiedzial to karta kredytowa jest po to zeby na niej zarabiac. Tylko trzeba uzywac z glowa - zebys zarabial ty na banku, a nie bank na tobie ;) Teraz sie skup i policz: - wydaje miesiecznie 2-3 tys $ - place np American Express, mam 51 dni rozliczeniowych - w miedzyczasie owe 2-3 tys $ spokojnie sobie lezy na koncie z stopa >5% - za uzywanie karty American Express daje mi bonus (5% za zakupy 'codzienne' typu warzywniak, paliwo etc. 1% za inne). Kilkadziesiat (czasami >$100 miesiecznie) - wydanie i uzytkowanie karty nie kosztuje mnie NIC - przykladowo, American Express oferuje mi: dodatkowe gwarancje na zakupiony towar (2x przedluza okres gwarancyjny producenta - max 5 lat); jesli towar mi sie nie spodoba, a sprzedawca nie bedzie chcial przyjac z powrotem to Amex odda mi $ za zakup (do $300 jednorazowo, max $1000 w ciagu roku); wypozyczajac samochod i placac tylko Amexem dostaje PELNE ubezpieczenie gratis (co najmniej $20/dzien), lecac samolotem mam ubezpiecznie od wyjsca z domu do powrotu do domu; stale zlecenia (np. komorka) jest oplacana z karty (nie musze myslec nad placeniem rachunkow); VIP bilety na przedstawienia (shows), concierge pod tel o kazdej porze dna i nocy. I jeszcze kilka innych rownie przyjemnych/pozytecznych rzeczy. I teraz sobie wyobraz ze splacam ww 2-3 tys $ na czas. Zadnych odsetek, zadnych oplat. Same plusy i czysty dochod ;) A w skali roku, samych 'cash-back' zbiera sie kilkaset $, nie mowiac od $ z odsetek. Za to ze uzywasz karty ;) Ja tam bardzo sie ciesze z posiadania i uzytkowania kart kredytowych. I dziekuje Amexowi za np. upgrade do corocznych wakacji ;) Myslec trzeba, myslec ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 21.09.06, 03:35 de.bill napisał: > Jakbys nie wiedzial to karta kredytowa jest po to zeby na niej zarabiac. > Tylko trzeba uzywac z glowa - zebys zarabial ty na banku, a nie bank na tobie ; > ) > Teraz sie skup i policz: Fajnie, że objaśniłeś warunki bycia posiadaczem kart kredytowych w USA. Teraz się skup i posłuchaj: w tym wypadku pyta osoba mieszkająca w Polsce. Czy jesteś pewien, że ultrakonkurencyjne benefity z posiadania kart kretytowych w USA przekładają się na polskie realia? Wiesz, w Polsce podobno płaci się bankowi za sam fakt noszenia w kieszeni ich plastiku. Słyszałeś o tym? ;) Niektóre banki (Inteligo for example) zaczynają naliczać procenty od drugiego dnia po transakcji. Słyszałeś o tym? ;) Większość superatrakcyjnych warunków to tylko lep marketingowy, który funkcjonuje średnio 3 miesiące od otwarcia konta kredytowego w danym banku, a potem wszystko wraca do tzw. normy. Czy słyszałeś o tym wszystkim? ;) I bardzo często właścicielami banków tych są te same instytucje, które dają tak cudne warunki w USA. Słyszałeś o tym?:( Tak więc, drogi przyjacielu, obawiam się, że Twe wywody na nic się zdadzą pytającemu. Zgadzasz się ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Karta przeszkadza przy kredytach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 07:28 Moja karta w małym stopniu, ale jednak ułatwiała mi życie. Do czasu aż chciałem wziąć kredyt na mieszkanie. Wtedy okazało się, że karta osłabia moją zdolność kredytowa. Okazało się, że żeby wziąć kredyt na sumę którą potrzebuje musze zlikwidować kartę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 15:14 Wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz, w którym kościele. Naliczanie odsetek od drugiego dnia po transakcji albo od max 51. dnia nie zależy od banku, tylko od typu karty. Z pierwszą wersją masz do czynienia w przypadku kart płaskich (np. Visa Elektron), z drugą - w przypadku kart wypukłych (Visa, Mastercard). Kartę wypukłą jak najbardziej opłaca się używać, jeżeli używasz karty i spłacasz zadłużenie terminowo, kosztuje ona 0zł. Może nie w każdym banku, ale bez problemu da się znaleźć. Zresztą, jeżeli nie kosztuje 0zł, to i tak wyniesie dużo taniej, niż debet. Wiem, bo mam dwie wypukłe karty kredytowe i debet też mam. I chcieli mi też kiedyś wcisnąć płaską kartę, ale po dokładnym przeczytaniu umowy nie reflektowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 21.09.06, 19:34 Gość portalu: Marek napisał(a): > Wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz, w którym kościele. Naliczanie odsetek od drug > iego dnia po transakcji albo od max 51. dnia nie zależy od banku, tylko od typu > karty. Z pierwszą wersją masz do czynienia w przypadku kart płaskich (np. Visa > Elektron), z drugą - w przypadku kart wypukłych (Visa, Mastercard). Kartę wypu > kłą jak najbardziej opłaca się używać, jeżeli używasz karty i spłacasz zadłużen > ie terminowo, kosztuje ona 0zł. Może nie w każdym banku, ale bez problemu da si > ę znaleźć. Zresztą, jeżeli nie kosztuje 0zł, to i tak wyniesie dużo taniej, niż > debet. Wiem, bo mam dwie wypukłe karty kredytowe i debet też mam. I chcieli mi > też kiedyś wcisnąć płaską kartę, ale po dokładnym przeczytaniu umowy nie refle > ktowałem. Miałem kiedyś Visę Electron. Nie naliczała od drugiego dnia. Poza tym w ogóle nie zrozumiałeś intencji mojego postu. Powtórzę więc wyraźniej: nie ma sensu wyliczanie zalwt karty kredytowej przez kogoś korzystającego z niej w USA dla kogoś mieszkającego w Polsce. Tiepier poniał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.06, 19:46 Zawsze może zdarzyć się jakieś odstępstwo od normy, a czymś takim jest płaska karta, na której odsetki naliczane są dopiero po jakimś okresie czasu. Może lepiej bym poniał, gdybyś to wcześniej napisał, zamiast sugerować coś zupełnie przeciwnego - że niby normą jest naliczanie odsetek zaraz po transakcji, nie zaznaczając, że dotyczy to tylko kart płaskich, a i to, jak widać, nie wszystkich. Zgadzam się, że nie ma co pisać o zasadach dotyczących kart w USA, jeżeli dyskusja ma dotyczy polski, tylko że to co ty napisałeś też nijak się ma do naszej polskiej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaqkaba Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: 194.150.166.* 25.09.06, 15:17 > Naliczanie odsetek od drug > iego dnia po transakcji albo od max 51. dnia nie zależy od banku, tylko od typu > karty. To by się nawet zgadzało. > Z pierwszą wersją masz do czynienia w przypadku kart płaskich (np. Visa > Elektron), z drugą - w przypadku kart wypukłych (Visa, Mastercard). Karty debetowe/ płatnicze (Electron, Maestro) są zawsze płaskie. Karty kredytowe (Visa, MasterCard) są albo płaskie albo wypukłe. Płaskie wymagają każdorazowej autoryzacji transakcji drogą elektroniczną, wypukłe nie koniecznie. > też kiedyś wcisnąć płaską kartę, ale po dokładnym przeczytaniu umowy nie refle > ktowałem. No właśnie. Moment naiczanie odsetek zależy od umowy lub regulaminu. W przypadku kart kredytowych po zakończeniu okresu rozliczeniowego (miesiąca) mamy kilkanaście dni czasami nieco dłużej na spłatę zadłużenia bez naliczania odsetek (grace period). Jeżeli nie spłacimy to bank zaczyna naliczć nam odsetki od zadłużenia. Odpowiedz Link Zgłoś
de.bill Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 21.09.06, 21:24 > Fajnie, że objaśniłeś warunki bycia posiadaczem kart kredytowych w USA. Teraz Po: 1- > Zgadzasz się ze mną? Nie, nie zgadzam sie z toba. Karta kredytowa, jak sama nazwa wskazuje, to forma kredytu. Fakt, drogiego, ale myslacy ludzie uzywaja kredytow po to, zeby pomnazac pieniazki, a nie przejadac. Pomijam wypadki losowe gdzie ktos MUSI zaciagnac kredyt na podstawowe potrzeby zyciowe. > się skup i posłuchaj: w tym wypadku pyta osoba mieszkająca w Polsce. 2 - nigdzie nikt (ani takasobiekobietka, ani Gość, czyli osoby pytajace bezposrednio przede mna) sie nie zdeklarowal ze jest z Polski albo ze wymagaja informacji dotyczacej rynku wylacznie polskiego 3 - tak naprawde napisalem tego posta, bo niedobrze mi sie robi jak widze jak w Polsce kazdy kazdego kantuje: poczawszy od rzadu, przez np. banki, a skonczywszy na 'zyczliwych' sasiadach (co zreszta czesciowo widac po Twoim poscie). 4 - co najgorsze, rzad wciska kit, ze stan ktory jest to juz w ogole szczyt szczescia, dobrobytu i ogolna idylla. Ze nie ma co poprawiac bo juz jest wspaniale i lepiej nie bedzie 5 - wyobraz sobie, ze istnieje inny swiat. Ktory nie jest calkiem piekny czy idealny (pisze nie tylko o USA, ale doswiadczenia rowniez z Irlandii, Wielkiej Brytanii czy Niemiec - zeby bylo bardziej reprezentatywnie), ale LEPSZY od polskiego pokomunistycznego bagienka. Tam przynajmniej masz szanse na normalne zycie i wiesz, ze jak sie uprzesz i bedziesz pracowac to czegos sie dorobisz, a nie tylko garba. 6 - strasznie sie spieniles piszac posta. Po co? Zazdroscisz ze inni maja lepiej? To zrob cos z tym. Np. wyjedz. 7 - jak nie wiesz o czym piszesz (np. 'podobno płaci się bankowi') to nie pisz nic w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grace period Nie w twoim przypadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:39 > Ja mam kartę kredytową od jakiegoś czasu, regularnie zadłużoną (ale na stałym > poziomie). Skoro masz regularne zadłużenie na stałym poziomie, to przy karcie płacisz odsetki pewnie dwukrotnie wyższe, niż przy stałym zadłużeniu w kredycie odnawialnym w ROR. Karta kredytowa - tak, ale tylko i wyłącznie jeżeli zawsze spłaca się ją w całości i w teminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.isinfo.pl 20.09.06, 13:13 Czyli zupelnie niepotrzebnie pozyczasz pieniadze ktorych nie potrzebujesz. Wyrzycasz co miesiac 30-40zl do kosza - nie lepiej kupic cos za to miesiac ? Tez nie nosze gotowki przy sobie. Za wszystko place zwykla karta platnicza do konta na ktorym mam zawsze pokrycie na zakupu. I tyle. Do sporadycznego korzystania mam debet na koncie. Jak na razie nigdy jeszcze nie udalo mi sie z niego skorzystac. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Bez karty w USA nie zapłacisz za hotel 20.09.06, 20:13 Bez karty w USA nie zapłacisz za hotel. Albo to będzie hotel pod psem. Albo przyjedzie cię skontrolować policja. takasobiekobietka napisała: > Nie mam zamiaru jej uzywac,tylko ewentualnie w naglych wypadkach np rezerwacja > hotelu itp stad moje pytanie. > Czy mozesz podac kilka tych minusow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżnik Re: Bez karty w USA nie zapłacisz za hotel IP: 65.57.245.* 21.09.06, 05:22 Tak, ale możesz to równie dobrze zrobić używając karty debetowej, a nie kredytowej. Najlepiej Visa, Mastercard - w lepszych hotelach podobno mogą nawet zaakceptować płatność przy użyciu Maestro z polski (dopytywałem się o to, ale sam nie próbowałem). Karta kredytowa (w przeciwieństwie do debetowej) jest ważna dla amerykanów bo jej używanie z czasem wyrabia im historię (a zatem zdolność) kredytową. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great W PL karta kredytowa też wyrabia historię kredytów 21.09.06, 07:29 W PL karta kredytowa też wyrabia historię kredytów - ludzie często o tym zapominają, a w BIK masz SUMĘ WSZYSTKICH LIMITÓW WSZYSTKICH KART KREDYTOWYCH, co może być czasem więcej niż np. kredyt hipoteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redoc Re: Bez karty w USA nie zapłacisz za hotel IP: *.chello.pl 21.09.06, 14:28 mozesz sobie placic debetowa w usa za wszystko.. ale nie polska debetowa. w Polsce karty debetowe sa typu visa electron - czyli plaskie, w stanach debit card to visa classic. dopiero karty kredytowe w PL sa visa classic (wiem ze zdazaja sie wyjatki ale to i tak dopiero od kilkunastu miesiecy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 23:18 nie nabijaj się z kobiety :-) Oczywiście że warto miec. Tylko ustal sobie limit nie przekraczającvy twoich możliwości i zawsze regularnie spłacaj. Nigdy nie rób długów na karcie. Oprocentowanie jest bardzo wysokie. jeśli regularnie spłacasz to kosztuje cię ta karta od 30 zł w górę na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clarq Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.chello.pl 19.09.06, 23:21 To bank ustali już limit bo większego nie da. Tak jest w moim przypadku, bo całą zdolność kredytową mam w Karcie Kredytowej i to bank o tym decyduje czy podniesie limit czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.chello.pl 20.09.06, 00:13 Bank decyduje czy podniesie, ale Ty możesz zdecydować czy obniżyć. Bamki często ustalają limity dosyćwysoko, świetnie wygląda duży limit na karcie, ale czase lepiej mieć mniejszy i móc go w terminie spłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clarq Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.chello.pl 20.09.06, 10:33 ale KK pozwala nie spłacać całości, wystarcze 5% + całe odsetki i opłaty. Więc duży limit jest dobry. Poza tym często masz tzw. autoryzacje (hotel,samolot, wynajęcie auta), które nie są później transakcjami a tylko zabezpieczeniem i wtedy limit powinien być wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 człowieku nie rób tego!!!! 20.09.06, 19:37 \Bank pozwala ci spłacac po 5% czyli daje ci kredyt ale ten kredyt jest na jakieś dwadzieścia parę procent!!! Jak chcesz korzystac z kredytu to weź sobie debet w koncie (w mbanku to koło 15%) ale nigdy na karcie!!!! Jeszcze mi napisz że wyciągasz gotówkę z karty kredytowej - równie opłacalny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: original hmm karta - plusy IP: *.chello.pl 20.09.06, 20:38 w tym samym mBanku zobacz oferte kart kredytowych i ich oprocentowania. wtedy sie wypowiadaj. swego czasu mialem karte kredytowa, chwilowo nie mam, gdyz na razie nie potrzebuje. jej plusy sa glownie dla osob bez stalego dochodu, (ale dla pracujacych!!!) np. dla robiacych na zlecenia: jesli kasa splywa ci niekoniecznie 1 kazdego miesiaca - kk sie przydaje. ponadto w wielu bankach trzeba miec rachunek np pol roku zeby dostac limit w koncie lub/oraz stale comiesieczne wplywy. latwiej moze byc wtedy o karte. podobnie - za limit ostatnio kilka bankow zaczelo sobie ladnie liczyc... taniej wyszla mi karta... dla tych, ktorzy zarabiaja i potrzebuja karty np do platnosci w internecie - nie warto ryzykowac z tradycyjna visa. na szczescie pojawia sie wiele nowych rozwiazan. przykladowo - ing eVisa. karta tylko do uzytku w internecie i terminalach platniczych - nie da sie nia wyplacic kasy z bankomatu. ponadto nie jest to karta kredytowa - trzeba wczesniej wplacic kaske na jej rachunek. ale ma logo VISA i za pomoca jej numeru mozna robic zakupy w sieci (visa electron-raczej nie mozna). dobra. jak ktos ma jakies pytania o cokolwiek z tych tematow - niech pyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: karta - plusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:11 jakie oprocentowanie? Przecież mówię że tylko osioł zaciąga dług na karcie. Normalny człowiek spłaca ja w terminie i wtedy żadne oprocentowanie nie ma znaczenia. Po prostu nigdy tych odsetek nie płacisz. Płacisz stałą roczną opłatę i ew. ubezpieczenie i nic wiecej!. KK wcale nie jest dla osób o niestałych dochodach. To jest w ich sytuacji bardzo drogi kredyt. Lepiej miec wtedy debet na koncie - taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bibbi5 chodzi o to, żeby plusy przewyższały minusy 20.09.06, 21:29 ale niestety, w przypadku karty kredytowej tak nie jest, wiem to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: original hmm Re: karta - plusy IP: *.chello.pl 20.09.06, 21:32 "Jak chcesz korzystac z kredytu to weź sobie debet w koncie (w mbanku to koło 15%) ale nigdy na karcie!!!!" wiec odpowiadam - zobacz oprocentowanie kart. czytamy ze zrozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj nawet w mbank karta jest droższa niż debet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 06:24 j.w. Wydaje mi sie ze mylisz uzgodniony debet w koncie z kredytem na karcie. nawet w mbanku to jest jak 9,5 - 13,5% a 15-19% ta niby karta debetowa w mbanku zapewnia ci dostęp do kredytu. To nie jest to samo co kredyt na karcie kredytowej. W rzeczywistości korzystasz z kredytu odnawialnego na twoim koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: original hmm czytamy ze zrozumieniem - lekcja 2 IP: *.chello.pl 20.09.06, 21:33 "KK wcale nie jest dla osób o niestałych dochodach. To jest w ich sytuacji bardzo drogi kredyt. Lepiej miec wtedy debet na koncie - taniej." sa banki gdzie latwiej dostac karte niz debet. dotarlo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj no nie rozśmieszaj mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 06:06 no i co z tego? jak sie jest w takiej sytuacji że bank nie chce ci da debetu to branie karty po to żeby na nie robic długi to jest idiotyzm. Jeszcze raz piszę: jak ktoś myśli że karta nazywa sie kredytowa bo służy do pożyczania pieniędzy to jest idiotą. Dotarło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clarq Re: człowieku nie rób tego!!!! IP: *.chello.pl 21.09.06, 00:15 nie wypłacam. raz w życiu mi się zdażyło, ale to była konieczność. czasami tak jest, że musisz mieć gotówke i nie masz innej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takasobieprostakob nie warto IP: *.aster.pl 20.09.06, 15:07 zjedza cie prowizje za wydanie i uzwyanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 z całym szacunkiem nie wiesz co piszesz. 20.09.06, 19:41 jakie prowizje? płacisz raz w roku za używanie karty - ze 40zł (chyba że masz ambicję posiada złotej karty to może byc i parę stów). jak spłacasz regularnie to nic wiecej nie płacisz. Chyba że jesteś blondynką i nie spłacasz regularnie, zapominasz o terminach, wyciągasz pieniądze z bankomatu. wtedy wyjdzie ci dużo kasy (w city za spóźnienie albo przekroczenie limitu to jest chyba 50 zł a oprocentowanie długów zdrowo ponad 20%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roo Re: nie warto IP: *.aster.pl 20.09.06, 21:52 Tak sobie czytam i nie wierzę... Karty są trochę jak np. zapałki, noże, samochody czy filmy dla dorosłych itp. - czyli dla tych co wiedzą jak działają (plusy i minusy), jak ich używać i kiedy. Generalnie niewiedza szkodzi, jak w każdym wypadku, i trochę śmieszą mnie posty typu "jak zapomnisz spłacić to kaplica"... (Jak zapomnisz zatankować samochód to też jest szansa że staniesz w lesie). Ja mam dwie karty (każda z inną datą rozliczenia) i chwalę sobie bo: - lepszy cash flow (czemu mam płacić dziś jak za miesiąc?), - pieniążki sobie leżą i rosną (wolno ale zawsze), - kosztuje to niewiele - (ok. 2-3 zł/mies.), - samo się spłaca (karta i konto w tym samym banku) - wystarczy pamiętać żeby były środki na koncie, przelew za darmo. W takim wypadku jest też pełna kontrola wydatków w sieci(co, gdzie i za ile) Do rozliczeń wystarczy kartka i długopis albo jeszcze lepiej excel. Sama wygoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clarq Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.chello.pl 19.09.06, 23:14 Używaj na codzień to proste i wygodne. Pieniądze procentują w banku, a ty przez cały miesiąc kupujesz na karte bez prowizji. na koniec miesiące dostajesz "wyciąg" z karty i wtedy spłacasz przelewem. następny miesiąc znowu kupujesz na karte. Ale bierz tylko karty wypukłe (nie baw się w płaskie typu visa electron czy mastercard electronic). Oczywiście cały czas mowimy o kartach kredytowych, a nie debetowych. Znasz różnice? Zalety: - dostęp do pieniędzy - brak problemów z resztą i drobnymi - dobra karta jest szybsza od gotówki. - powszechna akceptowalność. - dobre ubezpieczenia Wady: - brak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.cyberlex.pl 20.09.06, 09:05 clarq napisał(a): Zalety: > - dostęp do pieniędzy > - brak problemów z resztą i drobnymi > - dobra karta jest szybsza od gotówki. > - powszechna akceptowalność. > - dobre ubezpieczenia Hmm no ciężko się nie zgodzić ale to samo oferuje każda karta płatnicza, więc zalety są jeszcze większe niż płatniczej którą niestety póki co posiadam tylko, ale brak podawania pinu to jest zaleta :)))) niesamowita i niewiarygodna :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clarq Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.chello.pl 20.09.06, 10:35 ale to PIN nie zależy od tego czy kredytowa. ale od tego, że karty płaskie i chipowe potwierdza się pinem, a wypukłe bez czipa podpisem. Poza tym: - rezerwacje (hoteli, samolotów, samochodów), które nie zajmują twoich pieniedzy (na debetowej), a tylko blokują limit. - zazwyczaj brak opłat rocznych za karte. Polecam karte American Express Green. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaqkaba Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: 194.150.166.* 25.09.06, 15:22 Gość portalu: clarq napisał(a): > ale to PIN nie zależy od tego czy kredytowa. ale od tego, że karty płaskie i > chipowe potwierdza się pinem, a wypukłe bez czipa podpisem. Bzdura. Płatności z Visy Electron (karta płatnicza do konta) ptwierdzam podpisem. Płatność drugą kartą (też płska ale Visa kredytowa) potwierdzam PIN-em, acz czasmi proszą o podpis zamast PIN-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.isinfo.pl 20.09.06, 13:24 sa tez plaskie karty platnicze ktore wymagaja potwierdzania podpisem. sam mam taka i sobie chwale. karta kredytowa natomiast to przede wszystkim koszty, koszty, koszty. nie masz czego załowac ze jej nie posiadasz. mialem kredytowke i jak dla mnie nie miala ona zadnych na tyle duzych zalet ktore by potwierdzaly wysokie koszty jej utrzyamania Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 przesądy 20.09.06, 19:45 jakie koszty? Mastercard który posiadam: 30zł na rok. I dzieki temu zawsze jestem w stanie zapłacic. I nie nosze ze sobą gotówki. oczywiście jeśli bierzesz kasę z bankomatu i płacisz tylko gotówką to do niczego ci karta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiolka Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 00:10 > sa tez plaskie karty platnicze ktore wymagaja potwierdzania podpisem. sam mam > taka i sobie chwale. Do czasu, gdy ktos Ci ja ukradnie, a Ty tego w pore nie zauwazysz. Zwrociles uwage jak wielu kasjerow przyglada sie podpisom i porownuje je z karta? Niewielu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf bzdura! IP: *.isinfo.pl 20.09.06, 13:18 wady: - wysokie oprocentowanie - kosztowne ubezpieczenie - samo posiadanie tez kosztuje dobra karta platnicza ma wszystkie zalety kredytowej a jest o wiele tansza w uzytkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: bzdura! 20.09.06, 19:50 Ubezpieczenie nie jest konieczne, oprocentowanie cię nie dotyczy jeśli kartę spłacasz, co to niby jest karta płatnicza i czym sie wg ciebie rózni od kredytowej? Mówisz o kartach bankomatowych? Nie wiesz człowieku o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INŻYNIER Re: bzdura! IP: *.enviro-chemie.de 20.09.06, 19:54 ubezpieczenie zabezpiecza się od tego że ktoś Ci gwizdnie kartę i zrobi zakupki ? jak ubezpieczysz nie stracisz tej kaski Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Re: bzdura! 20.09.06, 19:58 No wiem ale jak ktoś jest taki cholernie oszczędny to może zrezygnowa - ja oczywiście mam ubezpieczoną kartę. Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: bzdura! 21.09.06, 07:21 No zobaczcie... A w Stanach bankom opłaca się: - nie liczyć żadnych opłat za posiadanie karty, choćby i złotej, - naliczać około 7% odsetek za zakupy, - nie liczyć dodatkowych opłat za używanie (jak kartę zgubi się, czy zostanie ukradziona i użyta, czy po prostu ktoś ukradnie dane i użyje, a jej właściciel zauważy nielegalne użycie dopiero na rachunku miesięcznym, wystarczy że to zgłosi, a rzeczona kwota zostaje najpierw zamrożona, a po wypełnieniu przez niego dostarczonego formularza - zdjęta z konta. Oczywiście karta z nowym numerem zostaje błyskawicznie i za darmo dostarczona dla klienta), - robić co chwilę promocje, za zakupiony w trakcie których towar można zacząć płacić po np. półtora roku (przez ten czas również bez oprocentowania), - przykłady można mnożyć. I robią to wszystkie banki, jak jeden mąż. I jakoś nie narzekają, że im się nie opłaca. A, w przeciwieństwie do Polski, instytucja bankructwa istnieje tam od zawsze. Ciekawe, co? A biedne nasze polskie kochaniunie banki nie mogą sobie pozwolić biedne nasze, na takie warunki, biedaczki. I, bidulki, żeby przetrwać muszą jeszcze często i gęsto stosować opłaty za transakcje i w ogóle obsługę konta (tu zbaczam już trochę w stronę RORu) przez Internet. A w innych krajach banki nie pobierają żadnych za to opłat (oczywiście za wyjątkiem zleceń niestandardowych typu transfer międzynarodowy). I żyją. I tyją. I rozwijają się. W Polsce na początku taka obsługa też była bezpłatna, ale teraz banki tłumaczą, że było to po to tylko, by zachęcić ludzi do obsługi kont przez Internet. No a w tak zwanej reszcie świata ta promocja trwa też od początku, ale końca jej nie widać. Bo i po co wprowadzać opłaty? Nie wystarczy, że pieniądze klienta leżą w banku i są przez ten bank obracane? Wygląda na to, że polskie banki robią przysługę klientom że w ogóle łaskawie pozwalają im na wpłacanie im pieniędzy do mnożenia na pożytek banków i akcjonariuszy! A przecież obsługa konta przez Internet to sprawa groszowa w porównaniu z okienkiem bankowym. Chodzi tylko o utrzymanie funkcjonalności oprogramowania, wykonywanie zautomatyzowanej księgowości, utrzymywanie funkcjonalności serwerowni. I wsio. I parę milionów klientów internetowych jest obsługiwanych. Ale nie w Polsce chyba! W Polsce te opłaty świadczą o tym, że po zalogowaniu danego klienta do systemu, na drugim "końcu" siada pracownik banku i wykonuje fizycznie zlecenia tego klienta. I stąd te opłaty. A głupawy klient sądzi, że to wszystko to tak automatycznie! A to jest tak, jak z tą genialną radziecką maszyną do obierania kartoszków (tą, z której podczas uroczystej prezentacji nagle dobiegł zdziwionych dygnitarzy głos: "Dajcie żyć! Błagam, wolniej te kartofle wrzucajcie! Już nie wyrabiam!"). Normalnie uniosłem się, ale właśnie sobie przypomniałem i wyobraziłem jak jesteśmy oskubywani. Jest jedno wytłumaczenie tego stanu: brak konkurekcyjności instytucji bankowych, ich "dogadanie się" między sobą w imię dodatkowych zysków za friko. Bo gdyby konkurencja była zdrowa, to opłaty nie szłyby powolutku w górę, tylko chyba w kierunky odwrotnym... A może to ze mną coś nie tak? I jeszcze jedno: tym właśnie powinna zająć się ewentualna bankowa komisja sejmowa, a nie pierdołami. Ale to wołanie na puszczy. Pierdoły tylko pierdołami potrafią się zajmować. Punkt krytyczny społeczeństwa węgierskiego poznaliśmy. Jaki jest nasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kotek30 Re: bzdura! 21.09.06, 08:42 Czytam sobie, bo akurat zastanawiam się nad posiadaniem karty kredytowej. Twój post jest chyba najbardziej trafny. Owszem, znalazłam banki, które wydają kartę za darmo, po roku jednak wymagają już opłat (co najmniej 25 zł). Tylko jedna karta na rynku jest całkowicie bezpłatna, wymaga się jednak od klienta robienia nią przynajmniej pięciu zakupów miesięcznie (po roku). Niestety, bardzo trudno ją otrzymać. Jeżeli spłaca się kredyt regularnie, to nie ma problemu (w żadnym banku). A z innej beczki - jeżeli jednak w Stanach wygląda to inaczej, a się opłaca, to znaczy, że banki polskie nas okradają. Wydaje się, że skoro w USA niskie oprocentowanie i darmowość kart jeszcze pomnażają zyski zarówno banków, jak i ich klientów, to może nasi bankowcy w końcu to zrozumieją i zastosują podobną politykę. Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: bzdura! 21.09.06, 19:38 kotek30 napisała: > Czytam sobie, bo akurat zastanawiam się nad posiadaniem karty kredytowej. Twój > post jest chyba najbardziej trafny. Owszem, znalazłam banki, które wydają kartę > za darmo, po roku jednak wymagają już opłat (co najmniej 25 zł). Tylko jedna > karta na rynku jest całkowicie bezpłatna, wymaga się jednak od klienta robienia > nią przynajmniej pięciu zakupów miesięcznie (po roku). Niestety, bardzo trudno > ją otrzymać. Jeżeli spłaca się kredyt regularnie, to nie ma problemu (w żadnym > banku). A z innej beczki - jeżeli jednak w Stanach wygląda to inaczej, a się > opłaca, to znaczy, że banki polskie nas okradają. Wydaje się, że skoro w USA > niskie oprocentowanie i darmowość kart jeszcze pomnażają zyski zarówno banków, > jak i ich klientów, to może nasi bankowcy w końcu to zrozumieją i zastosują > podobną politykę Problem w tym, że u nas banki musiały się umówić by stosować tak słabe warunki. W innym wypadku wolny rynek samoistnie spowodowałby, że co chwilę jakiś bank dawałby korzystniejsze i korzystniejsze warunki. A jest wręcz odwrotnie. Następna aferka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jop Re: bzdura! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.06, 16:44 > Wygląda na to, że polskie banki robią przysługę klientom poza nielicznymi, małymi,spółdzielczymi w Polsce nie ma polskich banków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniagran Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: 62.29.133.* 19.09.06, 23:26 Wg mnie wszystko zależy od naszej silnej woli :) Znam to z autopsji. Jeśli z reguły jest sie osoba oszczędną, rozważną, ceniącą sobie każdy zarobiony grosz i potrafiącą nim zarządzać umiejetnie to karta kredytowa się przyda. Reszcie osób nie spełniających tych warunków zdecydowanie odradzam. Takich karta kusi, ciągle przypomina, że jak ci zabraknie zawsze możesz skorzystać, i pożyczyć całkiem niemało. Spłacanie- jest już mniej przyjemniejsze. Należy pamiętać, że jak pozyczysz- to kiedys i tak będziesz musiał oddać. Na czas oczywiście,a jeśli nie dasz rady całosci spłacić od razu - trzeba będzie dodatkowo płacić. A oprocentowanie z reguły jest znacznie większe niż na debecie na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.security.pl 20.09.06, 00:16 Jak najbardziej warto! Jeśli działasz "z głową", to za wszystko płącisz po wielu dniach od daty zapłaty (spłacając co miesiąc zadłużenie karty i nie płacąc odsetek). Od lat używam zaróno kart kredytowych, jak i debetowych. Doskonała sprawa, brak stresu i w Polsce i w innych krajach. Do tego, w dobrym banku z dostępem z Internetu możesz - nawet płacąć w innym kraju - błyskawicznie sprawdzić ile Cię to wyniosło i po jakim kursie przeliczono Twoje wydatki. W wielu przypadkach wypukła karta kredytowa jest wręcz niezbędna (np. rezerwacje hoteli, biletów lotniczych itd). Jeśli zdecydujesz się na kartę kredytową VISA, to dobrze mieć też płatniczą (debetową) MasterCard - lub odwrotnie. Rzecz jasna obie mogą być kredytowe - jeśli masz taką możliwość w Twoim banku/-ach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 00:18 kartę kredytową warto mieć zawsze, ale jest duży minus- karty są najdroższym kredytem na rynku- rzecz jasna zależy jeszcze jaki bank się wybiera- niektóre mają oferty przyzwoite czyli taki które nie zabijają :) zawsze należy porównać oprocentowanie, opłatę za wydanie karty, za rozpatrzenie wniosku oraz miesięczną opłatę ( nie wszystkie banki mają takie opłaty )- karta przydaje się głównie w nagłych sytuacjach takich jak brak pieniędzy, konieczność zrobienia prezentu itd. osobiście polecam.... pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.chello.pl 20.09.06, 00:55 karty kredytowe są świetną rzeczą dla osób o nieregularnych bądź nierównych dochodach. można wtedy chwilowe niedobory gotówki przerzucić na barki banku i darmowego kredytu zwykli ludzie żyjący z pensji często niestety ulegają pokusie darmowego kredytu, a potem płaczą. Bo kredyt jest owszem darmowy, ale do czasu. Jeśli po okresie karencji nie spłaci się CAŁEJ KWOTY ZADŁUŻENIA, to odsetki dobijają swą paskarską wysokością kartę kredytową trzeba mieć tak czy owak, bo jest potrzebna w podróży, do bukowania wielu usług w internecie, wypożyczenia samochodu itp. itd. Chyba, że ktoś żyje jak emeryt ze starego portfela, wtedy nie potrzebuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azza Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.e-wro.net.pl 20.09.06, 00:58 Smieszne troche te wasze wypowiedzi - banki robia ogromne pieniadze na kartach kredytowych, w USA jest to zyla zlota. U nas jeszcze nie ma takiego "klimatu" ale to tylko kwestia czasu. Karta kredytowa przydatna jest tylko gdy ktos duzo podrozuje po swiecie. W innych przypadkach zupelnie nie ma sensu - do wszytskich rzeczy ktore wymieniliscie wystarczy debetowa. Oczywiscie zalezy tez z ktorego banku, ja mam z Inteligo i nie dosc ze place za nia cos 99 groszy miesiecznie to dziala mi wszedzie - w internecie dzialala mi podczas wiekszosci transakcji wiec bilet przez internet rowniez moge kupic. Karty kredytowe, kredyty konsumpcyjne - to jest to czym zajmuja sie finansowi nieudacznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
smart_arse Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 20.09.06, 07:02 Azza kreujesz siebie na "znawce kart kredytowych" i finansowego udacznika a swoimi komentarzami dowodzisz, ze kompletnie nic na ten temat nie wiesz. Po pierwsze, przy tak duzej konkurencji na rynku a szczegolnie obecnosci bankow zachodnich mozna znalezc karte kredytowa, ktora ci podpasuje. Osobiscie polecam karty z 55 dniowym okresem platnosci a nie 45 dniowym (najlepiej American Express) i koniecznie z dolaczonym programem nagrod. Im wiecej uzywasz karty tym wiecej gromadzisz punktow, ktore sa przeliczane na bony uzywane pozniej na nowe zakupy. Po drugie, najlepiej jest trzymac wszystkie konta w jednym banku (kredyt na dom, karta kredytowa, etc) gdyz masz o wiele lepsza pozycje do wynegocjowania lepszych warunkow. Optymalny uklad jest taki, ze wszystkie twoje przychody (zarobki, inwestycje z gieldy, etc) ida automatycznie na splate twojego kredytu na dom a wszystkie zakupy (doslownie wszystkie !!!) sa robione karta kredytowa. Niczym innym nie musisz sie martwic poniewaz bank automatycznie potraca z twojego konta kredytowego na dom wszystko co musisz zaplacic aby "wyzerowac" karte kredytowa. Najwieksza zaleta tej opcji jest to, ze cale twoje dochody przez 55 (lub 45) dni lezaly nietkniete na twoim koncie i obnizaly oprocentowanie. Zeby tak sie dzialo oprocentowanie tego konta musi byc zmienne (jakiekolwiek w danej chwili bank oferuje) i nie mozna dac sie namowic bankowi na tzw. "bezpieczne zablokowanie procentow" na wypadek podniesienia stopy procentowej. Przy zmiennym oprocentowaniu twoje przychody obnizaja podstawe kredytu (oryginalna wartosc kredytu) i wlasnie wtedy co miesiac widzisz jak ona sie zmniejsza, gdyz placisz mniejsze odsetki. A ty w tym samym czasie mozesz prowadzic normalne zycie uzywajac tylko i wylacznie karte kredytowa. Takze Azza karta kredytowa jest dla ludzi, ktorzy wiedza co nalezy robic, zeby pieniadze pracowaly dla mnie a nie ja dla pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Korekta Przyganiał kocioł garnkowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 12:43 > Azza kreujesz siebie na "znawce kart kredytowych" i finansowego udacznika a > swoimi komentarzami dowodzisz, ze kompletnie nic na ten temat nie wiesz To samo można powiedzieć o tobie > Najwieksza zaleta tej opcji jest to, ze cale twoje dochody > przez 55 (lub 45) dni lezaly nietkniete na > twoim koncie i obnizaly oprocentowanie. Nie pisz bzdur. Te 45 dni to tylko przez jeden dzień w miesiącu. Okres na spłatę zadłużenia wynosi około 20, do 21 dni po zakończeniu "miesiąca" w którym płacisz kartą Odpowiedz Link Zgłoś
smart_arse Re: Przyganiał kocioł garnkowi 21.09.06, 04:29 Cos mi sie wydaje, ze masz powazne problemy z podstawowa matematyka. Jak to mozliwe, ze 45 dni jest tylko przez jeden dzien w miesiacu ?? Jakie 20 czy 21 dni, o czym ty wogole piszesz ??? Mieszasz w tak prostych sprawach, ze az strach. Piszac o 45 dniach mialem na mysli okres od pierwszego dnia nowego cyklu na karcie kredytowej, do chwili potracenia calej zaplaty (obojetnie jak duzo bym nie wydal w ciagu 30 dni, czyli pelnego cyklu) dokladnie 45 dni pozniej. I wlasnie przez ten czas (45 dni) moje dochody lezaly nietkniete na moim koncie splaty domu i obnizaly podstawe oprocentowania codziennie, poniewaz w moim banku podstawa oprocentowania jest naliczana w stosunku dziennym a nie miesiecznym. I wlasnie to jest najwieksza zaleta tego systemu i uzywania karty kredytowej. W innym wypadku latalbym wszedzie z kilogramem bilonu lub banknotow, zeby robic zakupy - bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.tpgi.com.au 20.09.06, 08:27 nie trzeba podrozowac zeby poczuc korzysci plynace z posiadania karty. to latwo dostepny kredy nieoprocentowany przez pierwsze kilkadziesiat dni od skorzystania pieniedzy wiec moze byc smialo traktowany jak zrodlo kasy na czarna godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
jjr44 Kurioza 20.09.06, 19:57 Ludzie naprawdę nie wiecie do czego służy karta kredytowa. Sam pomysł że można zaciagac kredyt na karcie to jest tak piramidalna głupota że nawet nie wiem jak to komentowac. No wtedy oczywiście to jest drogo - dwadzieścia parę procent. opłaty za przekroczenie limitu i za nieterminowe spłaty też są duże. Ale kto wam każe takie głupoty robic? płaskie karty niestety nie nadają się do płacenia w Internecie i w wielu miejscach nie są akceptowane. karty i kredyty są dla ludzi tylko trzeba wiedziec do czego służą. finansowi nieudacznicy i owszem nie mają karty bo po co? jak mają na czysto 500 PLN to mogą je przy sobie nosic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin z Chorążki Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.09.06, 00:56 W moim przypadku nie warto. Wolę korzystać z karty debetowej lub gotówki, wówczas dużo łatwiej panować nad stanem konta. Wiadomo że najważniejszym celem wprowadzenia kart kredytowych jest zmniejszenie znaczenia samokontroli naszych finansów. Dużo łatwiej jest zdecydować się na zakup czegoś tam (co moglibyśmy kupić, ale przeżylibyśmy również nie kupując tego) wiedząc, że zapłacimy za to z przyszłej, a nie bierzącej pensji. Z reguły z tej przyszłej pensji zostało nam jeszcze do wydania dość dużo, a poza tym łatwiej nam uwieżyć że za ten miesiąc jakoś to będzie. Natomiast w danym miesiącu sytuacja może być mniej wesoła. Poza tym fizyczne przekazanie kasjerce gotówki jest bardziej odczuwalne niż prawie zupełnie bezbolesna transakcja elektroniczna, po której tylko zdaję sobie sprawę, że do 52 dni muszę przelać trochę większą kwotę. Poza tym transakcja kartowa wydawała się przyjemnością samą z siebie. Dopóki płaciłem kartą kredytową zaraz po wypłacie pensji większość otrzymanych środków przeznaczałem na spłatę karty, a wydatki kartowe bardzo często okazywały się nieprzemyślanymi. Rezygnacja z karty kredytowej sprawiła, że podczas analizowania wydatków żałuję znacznie mniej zakupów. W moim przypadku też nie sprawdziła się koncepcja "koła zapasowego". Mając kartę jako koło zapasowe łatwiej trwoniłem pieniądze, gdyż miałem świadomość, że jeśłi wydam więcej niż powinienem, zawsze będę mógł troszkę się zadłużyć. Proponuję test. Wystarczy podczas rozliczania wydatków kartą kredytową (np w chwili czytania miesięcznego wyciągu) zastanowić się, czy przy obecnym stanie finansów również na podobne wydatki bym się zdecydował. Drugą sprawą jest niekwestionowana zaleta posiadania w niektórych sytuacjach karty wypukłej. Niestety trudno znaleźć kartę embosowaną inną niż kredytową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kan Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.vc.shawcable.net 20.09.06, 06:13 Oczywiscie ze warto. Mam od 30 lat i nie wiem jak sie obyc bez niej. A najlepiej taka ktora zbierp punkty. Jak sie czesto uzywa (ja place nawet za mala czarna) to punkty szybko sie zbieraja, Raz na rok uciulam darmowy wyjazd na Hawaje lub Meksyku. Odpowiedz Link Zgłoś
antabus1 Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 20.09.06, 10:03 boże, znalazłem forum dla dzieci ;)? kawę pije na zeszyt (kredyt) a raz w roku leci na hawaje... czytasz co piszesz??? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr_au Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.zax.pl 20.09.06, 14:20 Mam kartę kredytową automatycznie spłacaną konta z hipoteczną linią kredytową, które może też zmniejszać bieżące zadłużenie z kredytu hipotecznego. Działa fajnie. Okres bezodsetkowy leci z karty, w ostatnim dniu terminu karta spłacana jest z konta. Jak wydałem więcej niż zarobiłem w danym miesiącu, różnica pokrywana jest z linii kredytowej, oprocentowanej jak kredyt hipoteczny. Daje to miłe poczucie stabilizacji finansowej i możliwość pokrywania z karty naprawdę sporych wydatków. Jednocześnie bardzo, ale to bardzo mobilizuje mnie do oszczędzania i uważania na każdy wydatek. Aczkolwiek trzeba uważać. W pierwszym roku posiadadania karty (jeższcze bez w.w. usług) coś sobie źle wyliczyłem okresy spłaty i jak wpadłem w zadłużenie na karcie, tak kilka miesięcy musiałem się z nego wygrzebywać, płacąc oczywiście bandyckie odsetki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gekrepten Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 10:34 Zgadzam się. Też wydawalam wiecej, gdy mialam karte kredytowa. Co z tego, ze pieniadze leza na koncie i procentuja, kiedy i tak co miesiac trzeba splacic prawie taka sama sume, jaka przyszla. Zaleta z nadzywzki pieniedzy na koncie dotyczy tylko pierwszego okresu rozliczeniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.tpgi.com.au 20.09.06, 08:25 warto. pamiataj ze kazda karta oferuje okres bez oprocentowania. ja mam karte na ktorej procent naliczany jest dopiero po 55 dniach od zakupu. czyli przez 55 dni mam pozyczone pieniadze ktore mnie nic nie kosztuja. jesli jestes w ciagu 55 dni splacic dlug to nic a nic cie to nie kosztuje. jedyna oplata to roczna oplata za uzywanie karty, ale to nie jest duza kwota. oczywiscie trzeba uwazac i nie szarzowac. potrzebne jest realne podejscie do sprawy. mam kolezanke ktora przez pomylke banku dostala karte z limitem 14,500 dolarow i w ciagu pol roku wykorzystala 12tys... Same odsetki z tego to cos kolo 200$ na miesiac wiec katastrofa. trzeba pamietac, ze karta kredytowa to jak sama nazwa kredyt i trzeba go splacic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salmon Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.crowley.pl 20.09.06, 14:23 i na takiej niewiedz banki zarabiaja. wiec tak: 1) 55 dni bez kredytu to bajka. zalozmy ze cykl rozliczeniowy jest on 16 do 15. w tym czasie robisz zakupy. jesli bank daje 55 dni kredytu to znaczy ze do tego miesiaca dodaje ci 24 dni kredytu. jesli zakupy zrobisz 16 to masz faktycznie 55 dni bez kredytu, ale jesli 15 to juz tylko 24 dni bez kredytu. tak wiec 55 to czysto teroetyczna wielkosc (w dodatku zaklada ze miesiac ma 31 dni) 2) odsetki. karta to abrdzo skomplikowany produkt - ale wiedza to tylko sosby ktore duzo o niej wiedza:) jesli nie splacisz zadluzenia w terminie to odsetki naliczaja ci sie "wstecz" - od dnia wykonania transakcji. diabelskie sa pramocje jakie keidys mial bank bph - karta kredytowa 116 dni bez odsetek. moze i tak, ale jesli nie splacilo sie choc czesci zadluzenia w terminie to odestki cofaly sie nawet te 116 dni wstecz i naliczaly. fajnie nie?:) 3) oprocentowanie karne - zapomnij splacic karte w terminie - nie dosc ze jest oplata karna to jeszzce odsetki karne bardzo wysokie 9cofajace sie od daty wykonania transakcji) 4) roczna oplata za wydanie karty - embosowane (wypukle) to zawsze ponad 50 zł. do tego oplaty miesieczne - np 2,5 za ubezpieczenie - nawet jak karty w danym miesiacu nie uzywasz. wtedy tez latwo to zapomniec splacic i juz leci kara. 5) nie prawda ze bez KK zyje sie jak lesny dziadek - moza miec karte embosowana debetowa (np. visa classic w bph - podaje przyklad tego banku, bo w nim kiedys pracowalem). ja wybralem nie miec KK i nie zaluje. To jest dobre dla osob o dochodach powyzej sredniej, sumiennych, zakladajacych za co miesiac karta bedzie splacona w calosci, czesto kupujacych przez net, wyjezdzajacych za granice, wynajmujacych samochod. inne osoby jej nie potrzebuja. a ze banki twierdza inaczej...coz..one na tym zarabiaja. LUDZIE! banki zarabiaja wlasnie na KK wydanych dla osob malo zarabiajacych, ktore predzej czy pozniej sie na nich zadluza. klienci Private, Personal banking rzadko daja bankowi zarobic na karcie - bo ich wlasnie stac na splate calego ewentulanie zaciagnietego kredytu co miesiac. dobra, o kartach mozna by magsterke napisac. to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka9991 Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 20.09.06, 08:38 Jedna z zalet podnoszona na tym forum bywa mocno wątpliwa. W Polsce, owszem, karty wypukłe są bardziej przydatne, ale pojedź tylko do Niemiec albo nie daj Boże do Danii (ostatnie wakacje) to się mocno rozczarujesz. W bardzo wielu sklepach - nie akceptują kart w ogóle, jeśli już to tylko jakieś ichnie (logo VISA czy MCard nie robią na nich wrażenia). Trzeba iść do bankomatu i wypłacić gotówkę - oczywiście lepiej to zrobić z karty płatniczej płaskiej niż z kredytowej, zwykle wypukłej. Poza tym - operując niewielkimi kwotami miesięcznie, tak do 2-3 tys. zł wydatków, korzystanie z karty a potem przelewanie kwot raz na miesiąc to robota bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karciarz pewnie ,ze warto.. IP: 193.201.167.* 20.09.06, 09:00 dzięki temu ze mam kilka kart - nie mam problemu z rezerwacją lotu..obojętnie gdzie się znajduję. moge kupowac bez przeszkód przez internet.W trakcie podrózy zagranice nie muszę udowadniac ile mam kasy przy sobie bo pokazuję karty.Czasem nie zadziała Visa , czasem MasterCard wiec warto miec obie..Ogólnie nie narzekam . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamma Re: pewnie ,ze warto.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 09:55 dla mnie kompletnie nieopłacalne. Nie znoszę kredytów, a już kart kredytowych w szczególności. Oprocentowanie to po prostu lichwa a kwoty jakie może mi dać bank na kartę, mogę bez problemu pożyczyć od rodziny i oddawać w ratach bez odsetek. Ktoś tu napisał, że korzysta z kartyu a w tym czasie pieniądze mu procentują na koncie, ha ha. Ile tych procentów mu narośnie? - 0,01? Gdy tymczasem na karcie kred. - pewnie ponad 20% zabuli. Inna sprawa, że nie korzystam z możliwości rezerwacji lotów i tym podobnych bajerów, myślę, że karty kred. są może dobre ale dla ludzi bogatych (podobnie jak kredyty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: pewnie ,ze warto.. IP: *.isinfo.pl 20.09.06, 13:32 kiedys to sobie policzylem, zeby oprocentowanie na koncie pokrylo tylko koszt karty musialbym wydawac co miesiac prawie caly limit tej karty. zupelnie bez sensu. banki niezla wode z mozgu robia ludzim z tymi kartami. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: pewnie ,ze warto.. 20.09.06, 22:44 >mogę bez problemu pożyczyć od rodziny ... A jak ktoś nie ma rodziny? O sierotkach nie pomyślałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mastercard Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: 193.109.212.* 20.09.06, 10:20 nie wiem czyja to wina, czy banku czy łączy, ale kilka razy zdarzyło mi się, że moja karta nie została zaakceptowana - mimo tego, że nie ma na niej problemów ze spłacaniem w terminie zadłużenia albo brakiem limitu. baardzo nieprzyjmna sytuacja - szczególnie na stacji benzynowej... teraz korzystam z niej tylko gdy mam ... gotówkę w kieszeni albo kartę płatniczą - co w sumie jest bez sensu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilin Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 10:46 Widze że przedstawiciele handlowi z banków robią sobie tu niezła reklame. Takie same teksty słysze przynajmniej raz w miesiącu jak mnie molestują. Zarabiam 700 zł a kobieta w banku przekonuje mnie że to dla mnie świetny interes. Tylko nie wiem z czego bym spłacał zadłużenie a trzeba zrobic minimum zakupy za 300 zł bo ci jakąś surer opłate naliczą. Bez sensu. Nikt im tego gówna nie chciał brac to teraz dają karty ludziom nawet z takimi frajerskimi zarobkami jak ja mam. A jak nie będziesz robic zakópów na ta karte to będą cię molestowc telefonami 3 razy w tygodniu (citybank). Zdecydowanie odradzam. No może gdybym zarabiał 5000 to myslał bym inaczej ale cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: 151.9.192.* 20.09.06, 11:27 ja karty kredytowej na co dzien nie uzywam, jest jednak bardzo uzyteczna gdy wyjezdzam. zamiast nosic przy sobie gotowke- place karta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Zrezygnowalem. IP: *.isinfo.pl 20.09.06, 12:54 Mialem karte kredytowa przez pewien czas i z niej zrezygnowalem. Oto dlaczego: - karta kosztuje - nawet jak z niej nie korzystasz bank kaze sobie placic za jej wydanie/odnowienie - "darmowy kredyt" nie dotyczy wyplat gotowki z bankomatu - operacje bezgotowkowe zalapuja sie na "darmowy kredyt", ale musisz placic za ubezpieczenie tego kredytu - wprowadza balagan w faktycznej wiedzy o stanie srodkow na koncie - na dobra sprawe nigdy nie wiesz jak faktycznie wyglada stan twojego konta z uwzglednieniem zadluzenia karty i najblizszych splat - oprocentowanie kredytu jest bardzo wysokie - poczucie bezpieczenstwa i/lub prestizu obiecywane przez bank jest tylko chwytem merketingowym - mielem karte i nie odczuwalem jakiegos szczegolnie wiekszego bezpieczenstwa ani prestizu - bo niby z czego ono mialo wynikac ? ze za wszystko zwiazane z korzystaniem z karty trzeba slono placic ? W sumie mimo bajerow obiecywanych przez bank placisz zawsze i za wszystko. Mialem i mam nadal zwykla "plaska" karte platnicza i jak dla mnie ma ona wszystkie funkcje karty kredytowej o wiele mniejszym kosztem: - sama karta i jej wznawianie jest za darmo - moge bezplatnie wypalcac gotowke z bankomatow (nie ze wszystkich, ale jednak) - moge placic bezgotowkowo i nie musze placic jakiegos ubezpieczenia od "darmowego kredytu" - mam porzadek na koncie bo karta platnicza wykorzystuje srodki bezposrednio z konta i nie da sie przegapic czegos i byc zmuszonym do wziecia niechcianego kredytu na zbujecki procent - jezeli potrzebujesz bezpieczenstwa zwiazanego z blizej niekreslona mozliwoscia wziecia gotowki na jakis nieprzewidywalny wydatek to popros bank o debet do konta. debet jest z reguly nizej oprocentowany niz kredyt na karcie i nie trzeba co roku placic za jego odnawianie. - ustaw rozsadne limity dzienne/miesieczne na karcie i nie bedzie tez wiekszego problemu w przypadku zgubieniu karty itp. bank i tak odpowiada za straty przekraczajace 150euro. Najlepiej o karcie kredytowej swiadczy moim zdaniem fakt w jaki banki traktuja posiadacza karty kredytowej w przypadku starania sie o jakis inny kredyt np. hipoteczny. Osobiscie to sprawdzalem i samo posiadanie karty kredytowej z limitem 5000 zmniejszalo moja zdolnosci kredytowa (bralem kredyt hipoteczny) o 60 tys !!! Wyciag z konta (z debetem) bank chcial tylko z ostatnich 6 miesiecy, wyciagi z karty kredytowej - z ostanich 24 miesiecy !!! Nie polecam. Nie pakuj sie w to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzieciol Re: Zrezygnowalem. IP: 204.104.55.* 20.09.06, 13:48 Coż, opłaty zależą od banku. Przykładowo w takim mBanku przy odpowiednio dużych obrotach na karcie nie ma żadnych opłat za wydanie/wznowienie. Tak jak piszą inni, ostatnim powodem żeby użyć karty jest zaciągniecie kredytu (a zwłaszcza gotówkowego porzez wypłatę w bankomacie), już lepiej mieć kredyt odnawialny w koncie osobistym. Są karty bez obowiązkowych ubezpieczeń, z podglądem do bieżących transakcji przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Zrezygnowalem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 13:53 A ja mam kartę kredytową już kilka ładnych lat i jestem z niej bardzo zadowolona. Jeszcze nigdy nie płaciłam odsetek. Staram sie korzystać tylko z darmowego kredytu do 52 dni. Zadłużenie zawsze spłacam w całości. Za kartę płacę rocznie 45 zł.Gorąco polecam kartę kredytową ale tylko dla ludzi , którzy potrafią korzystać z niej rozsądnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc iza Re: Zrezygnowalem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:08 A to dziwne bo kiedy ja bralam kredyt hipoteczny fakt posiadania karty kredytowej przez moja mame ktora jest wspolkredytobiorca dal nam wieksza zdolnosc kredytowa. Moze dlatego ze byla zawsze regularnie splacona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcguirre Bezpieczeństwo. IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 20.09.06, 14:03 Przede wszystkim bezpieczeństwo. Karta kredytowa jest lepiej zabezpieczona i kontrolowana przez bank. Możesz wykupić ubezpieczenie na wypadek kradzieży (groszowa sprawa) a w przypadku transakcji nietypowych bank (przynajmniej te przyzwoite) skontaktuje się z Tobą lub akceptantem czy faktycznie płcisz taka kwotę. Pieniądze na karcie to kasa banku a nie Twoja tak jak w przypadku debetówki więc bank musi o nią dbać. W przypadu debetówki guzik ich to obchodzi. Jeżeli nie zaciągasz kredytu i spłacasz regularnie jest to bardzo fajna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salmon Re: Bezpieczeństwo. IP: *.crowley.pl 20.09.06, 14:36 to co piszesz ywnika z twojej wiedzy jako klienta, a nie pracownika banku. "Przede wszystkim bezpieczeństwo. Karta kredytowa jest lepiej zabezpieczona i kontrolowana przez bank" a wlasnie ze KK nie jest bazpieczna - jak ja zgubisz albo ktos ci jaukradnie to od razu moze zrobic zakupy przez net, mowimy o karcie embosowanej. "Możesz wykupić ubezpieczenie na wypadek kradzieży (groszowa sprawa)" takie ubezpieczenie dziala do paru dni wstecz. np. jesli ktos ci w poniedzialek ukradnie karte i narobi na nie zakupow, a ty zauwazysz to w piatek, to juz najczesciej po ptakach. ale ni emowie ze nam wszystkie KK - to ubezpieczenie trzeba sprawdzic dokladnie w banku w ktorym sie ma karte. "a w przypadku transakcji nietypowych bank (przynajmniej te przyzwoite) skontaktuje się z Tobą lub akceptantem czy faktycznie płcisz taka kwotę." zgadza sie, ale to dotyczy wszystkich kart - sa w banku specjalne sytemy komputerowe ktore analizuja dokonane transakcje. jak jest cos podejrzanego (np. emerytka robi nagle duze zakupy w sex shopie) to sie do klienta dzwoni i pyta czy faktycznie te zakupy zrobil. "Pieniądze na karcie to kasa banku a nie Twoja tak jak w przypadku debetówki więc bank musi o nią dbać. W przypadu debetówki guzik ich to obchodzi" bank dba o kazda swoja zlotowke :) "Jeżeli nie zaciągasz kredytu i spłacasz regularnie jest to bardzo fajna sprawa" zgadza sie:). Odpowiedz Link Zgłoś
mcguirre Re: Bezpieczeństwo. 20.09.06, 14:56 Dnośnie bezpieczeństwa. Masz określony czas na zgłoszenie kradzieży lub zgubienia karty. Jeżeli zgłoscisz w terminie to bank odpowiedzialnośc bierze na siebe a jeżeli ktoś orientuje się, że nie ma karty po pięciu dniach to faktycznie niech kart nie porywa się na karty. Po prostu ich nie potrzebuje bo ich nie używa. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof.cukier Re: Bezpieczeństwo. 21.09.06, 16:00 Zgadza się, i co najciekawsze te systemy zabezpieczeń faktycznie działają. Ja miałem kiedyś 2 takie przypadki: - w sklepie na lotnisku w Rzymie kupiłem coś, wyszedłem ze sklepu, zobaczyłem coś na wystawie i kupiłem to. Czyli były 2 transakcje w tym samym skelpie w przeciągu powiedzmy 5 min. Wyszedłem ze sklepu a za mną leci sprzedawczyni że mój bank do mnie dzwoni :) - a drugi przypadek to jak rezerwowałem hotel za granicą przez internet i pomyliłem sie w dacie ważności karty. Transakcja została oczywiście odrzucona przez system, przyszedł mi mail ze stronki www że anulowali transakcję więc zacząłem wprowadzać rezerwację jeszcze raz, w tym momencie zadzwonił mój bank czy robiłem jakąś płatność w kraju gdzie był ten hotel i czy mogę potwierdzić co było powodem anulowania transakcji. Czyli systemy zabezpieczeń zadziałały :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniek Dlaczego wypukła? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 14:26 Ktoś wyżej napisał, zeby brać wypukłą karte. Dlaczego? Jakie ma to znaczenie? Rozumiem, że mają wiekszy limin, ale co poza tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salmon Re: Dlaczego wypukła? IP: *.crowley.pl 20.09.06, 14:41 nie zawsze wiekszy limit. karta wypukla (embosowana) umozliwia zarezerwowanie biletu przez internet, kupno czegos, jest niezastapiona w przypadku wypozyczania samochodu (kaucja). ale tez jest mniej bezpieczna - jej zgubienie to ryzyko ze ktos ci jej od razu uzyje do swoich celow. ma to czywiscie krotkie nogi, ale potem masz zabawe z policja, prokuratura, sadem i pelno stresu. karta kredytowa plaska powstala (w 90%) dla plebsu (slowo uzyte trocje w przenosni) - nie oszukujmy sie. Bank nie chce podjac ryzyka zeby wydac im embosowana, a chce zarobic. wiec wyszedl kompromic - plaska KK :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Warto! Ale pamiętaj o paru niuansach... IP: *.aster.pl 20.09.06, 14:50 1. Jeżeli już to "wypukła" - w wielu punktach, albo np. w taksowce są jeszcze tylko takie czytniki; 2. Jadąc za granicę sprawdź czy karta będzie akceptowana - np. na szwajcarskich stacjach benzynowych, zwł. na prowincji, karty kredytowej polskiego banku nie przyjmą; płatniczą - jak najbardziej. A tak w ogóle karta kredytowa to nic innego jak linia kredytowa+plastikowy kartonik :-). Więc jeżeli umiesz zarządzać pieniędzmi, to karta jest wygodna + daje dodatkowe bezpieczeństwo wrazie jakichś oszustw itp. (pieniądze traci bank, a nie Ty). Jeżeli zaś pieniądze leją Ci się przez palce, to lepiej nie ryzykować :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hjuston Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 20.09.06, 15:35 warto, ale tylko taka ktora sie splaca od razu i z ktorej ty mozesz miec jakies bonusy (jakies punkty, mile lotnicze itd) houston.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
the.gypsy Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 20.09.06, 15:46 warto. tylko zebys nie szalala. Odpowiedz Link Zgłoś
alamar1 Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 20.09.06, 16:03 Ja mam zwykłą kartę płatniczą - zwykle posiadam 1-2 tys. zł na koncie na bieżące wydatki i z nich opłacam to co muszę. Kredyty konsumpcyjne to głupota, kompletnie nieopłacalne - nie używam ich, wolę zabezpieczać sobie płynność finansową przez oszczędności. Płatności przez net - mam w mBanku kartę do tego typu płatności, gdy potrzebuję, to przelewam środki na kartę i płacę (a więc jest to super bezpieczne). inna sprawa, że pewnie sobie ją za jakiś czas odpuszczę, bo zwykle przelewy internetowe (albo mTransfer) załatwiają sprawę. Po co więc mi karta kredytowa? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość stanowczo nie warto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 20.09.06, 16:54 mając kartę kredytową wydajemy więcej kasy niż mamy, a potem jesteśmy w dołku finansowym. Nie każdy zna granice rozsądku, a banki tylko na to czekają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Re: stanowczo nie warto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dyn.optonline.net 20.09.06, 17:45 Zgadzam sie w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert Re: stanowczo nie warto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 17:54 karta kredytowa to koń trojański!!!! absurdem jest jeszcze za to płacić. w normalych krajach, gdzie ludzie są swiadomi swych praw, bank m usi zaoferować jakis bonus, by ktoś zechciał jego karte miec w porfelu.to byłoby na tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I-m Re: stanowczo nie warto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 20.09.06, 18:52 Wszystko zależy od Twoich potrzeb. Ja jako typowy przedstawiciel plebsu, aekonomiczny humanista, bardzo sobie chwalę korzystanie z karty. Zarabiam niewiele - mityczne 1200, a kartę traktuję jak środki na czarną godzinę. Nie mam oszczędności, więc nie mogę się nimi posiłkować, nie mam rodziny od której mógłbym cokolwiek pożyczyć. Od kiedy mam kartę żyje mi się spokojniej - jakaś nagła potrzeba - np. dentysta? (na tym nie oszczędzam), but mi się rozwalił? Idę, płacę, kupuję i nie denerwuję się. Wydam 500 złotych, spłacę to w całości, albo po 250 w dwa miesiące. Mówi się trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INŻYNIER Zarabiaj na karcie kredytowej IP: *.enviro-chemie.de 20.09.06, 19:50 wyobraź sobie że zarabiasz 5000 i wpłacasz wszystko na dobrą lokatę 30 dni (np. millebank 7% rocznie) wszystkie opłaty robisz kartą kredytową, wymaga gimnastyki ale wykonalne mając min 30 dni darmowego kredytu twoja lokata przyniesie Ci 29,10 zł karta kredytowa może byc bezpłatna ale lepiej ją ubezpieczyć za około 2 zł więc zarabiasz miesięcznie 27,00 zł coś pokręciłem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyliczenia Panie inż. weź kalkulator!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:02 > wyobraź sobie że zarabiasz 5000 i wpłacasz wszystko na dobrą lokatę 30 dni (np. > > millebank 7% rocznie) > wszystkie opłaty robisz kartą kredytową, wymaga gimnastyki ale wykonalne > mając min 30 dni darmowego kredytu twoja lokata przyniesie Ci 29,10 zł Stek bzdur Lokata roczna, a kartę trzeba spłacać co miesiąc w całości. To pierwsza bzdura. Na koncie najwięcej będzie ok. 3,5% (w BPH jest 3,7%, ale konto bajecznie drogie) z 5000 3,5% da ci na miesiąc 14,58 zł Od tego bank potrąci ci belkowe = 2,85 zł czyli dostaniesz 11,73 zł Po odliczeniu ubezpieczenia, o którym wspominasz to już niecałe 10 zł/m-c Ubezpieczenie to ze 3 zł/m-c Odejmij 1 zł za przelew na spłatę karty Zostaje 7,73 zł Rocznie to da 92 zł Opłata roczna za kartę to zazwyczaj około 75 do 80 zł W kieszeni po roku zostanie kilkanaście złotych. A wystarczy raz spóźnić się ze spłatą o jeden dzień lub pomylić i spłacić i 20 groszy za mało i bank dowali ci karną, regulaminową opłatę za nieterminową spłatę w wysokości zwyczajowych 50 zł Do tego odsetki od 5 tys za 52 dni w wysokości 22%, czyli 159 zł Czyli jeden dzień spóźnienia będzie cię kosztował 209 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Panie inż. weź kalkulator!!! 20.09.06, 22:26 Tzw. "belkowe" jest tylko dla wkładów powyżej 100000pln. Nikt od 5000 nie sciągnie podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Panie inż. weź kalkulator!!! IP: 65.57.245.* 21.09.06, 05:45 Zmienialo sie cos? zdawalo mi sie ze banki (w polsce) automatycznie potrącają belkowe od wszystkich zysków z lokat. a jeśli masz na myśli kombinowanie oszustw podatkowych na 20 zl rocznie to znam lepiej oplacalne i legalne zajęcia Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Panie inż. weź kalkulator!!! 21.09.06, 13:50 > Zmienialo sie cos? zdawalo mi sie ze banki (w polsce) automatycznie potrącają > belkowe od wszystkich zysków z lokat. No właśnie. ZDAWAŁO ci się. > a jeśli masz na myśli kombinowanie oszustw podatkowych na 20 zl rocznie to znam > lepiej oplacalne i legalne zajęcia Rozumiem, że to żart? Mało śmieszny, ale ten jeden raz ci wybaczam. Odpowiedz Link Zgłoś
bibbi5 Re: stanowczo nie warto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.09.06, 21:27 tym bardziej nie powinieneś jej mieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bankrut Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.sdb.lublin.pl 20.09.06, 18:37 O jaką kartę Ci naprawdę chodzi? O kartę płatniczą, czy kartę kredytową. Płatniczą zapłacisz do wysokoście tego, co masz na wolnym koncie w banku. Karta kredytowa to taka, którą możesz zapłacić do wysokości większej niż masz na koncie, ale pracodawca przeleje na Twoje konto pieniądze za pracę, wówczas bank sobie to, na co jeszcze nie miałeś pieniędzy odzyska. Mój bank proponował mi kredytową, ale odmówiłem. Nie lubię zaciągać długów. Zwłaszcza w banku. Ale dwie karty płatnicze mam. Praktycznie używam tylko jednej. Ta druga przydaje się tylko za granicą. Wygoda duża. Nie trzeba mieć w domu większej gotówki. Jedynie w małych sklepikach nie respektują kart. Ale już w dobrej, renomowanej restauracji kelner przychodzi z maszynką i płaci się kartą. Jedynie napiwku nie można dać kartą. Dlatego warto nosić parę groszy na tę okoliczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prolo Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.09.06, 19:41 Potwierdzam to, co już ktoś napisał. KARTA KREDYTOWA TO POWAŻNY PROBLEM DLA OSÓB STARAJĄCYCH SIĘ O KREDYT. NAWET NIE UŻYWANA ZMNIEJSZA ZDOLNOŚĆ KREDYTOWĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: 89.124.147.* 20.09.06, 20:58 no normalnie stado debili pierwzy pisze ze w szwajcarii nie przyjmuja karty kredytowej z polskiego banku ale platnicza juz tak nie ma polskiej czy ruskiej karty sa karty z roznyh systemow VISA MC czy AMEX tak samo niby w niemczeh czy danii hyba ludzie te kraje to widzieliscie na pocztowce VISA kredytowka przehodzi wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: 89.124.147.* 20.09.06, 20:59 aha i wlasnie historia kredytowa jaka sobie wyrabiasz na karcie to jest to co potrzeba do wziecia kredytu wiekszego nie obniza a wrecz poprawia twoj wizerunek jako kogos kto kontroluje swoej wydaarki zadluzenie i tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc iza Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:13 w dziwnych bankach kredyty hipoteczne bierzecie. To moze dlatego karta costam wam obniza, bo mnie naprawde pomogla kupic mieszkanie jesli mozna tak powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Widać że nie masz pojęcia o czym piszesz IP: *.aster.pl 20.09.06, 21:53 Spróbuj zapłacić na szwajcarskiej prowincji kartą kredytową polskiego banku - dowiesz się czy taka karta jest wiarygodna czy nie. Otóż nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mleko chude Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.natpool3.outside.ucf.edu 20.09.06, 22:09 Bzdury! Przynajmniej w USA, czy w Kanadzie posiadanie karty kredytowej (i regularne placenie rachunkow) wplywa DODATNIE na tzw. "credit score"!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: 65.57.245.* 21.09.06, 05:50 no tak ale wątek zaczął się od pytania z polskiego podwórka. Więc żadne bzdury w polsce system bankowy nie wdrożył takiego systemu kart kredytowych i historii kredytowych jak w USA. I możliwe, że to się tu nie przyjmie. Tak jak np. czeki, też typowo anglosaskie podejście do bankowości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: *.gtconnect.net 20.09.06, 20:54 Warto. Nie wiem jak jest w Polsce, ale w Kanadzie wszyscy maja karte - nawet jesli jest to malenki kredyt. Wielu operacji nie mozna dokonac bez karty (nawet jesli sie placi gotowka) - rezerwacja biletow, hotelu, zwykle zalozenie konta w wielu wypozyczalniach... Przypuszczam, ze bedzie tak w Polsce. Zaciaganie kredytu w banku - ulatwione, jesli ma sie juz kredyt (karte!). Po prostu - warto. Chocby po to, zeby w podbramkowej sytuacji pozyczyc od siebie, nie od przyjaciol. Oczywiscie warto ja splacac i nie miec dlugow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Czy warto miec karte kredytowa??? IP: 65.57.245.* 21.09.06, 05:53 fakt jest taki, że w Polsce dopiero niedawno banki zaczęły wychodzić z propozycjami kart kredytowych dla szerokiego grona klientów może się to przyjmie szerzej tutaj, ale do takiego stopnia jak w Kanadzie nieprędko Odpowiedz Link Zgłoś
amatil Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 21.09.06, 08:07 > Zaciaganie kredytu w banku - ulatwione, jesli ma sie juz kredyt (karte!). Po > prostu - warto. Chocby po to, zeby w podbramkowej sytuacji pozyczyc od siebie, W Polsce w większości przypadków posiadanie karty obniża zdolność kredytową, przynajmniej jeśli chodzi o kredyty hipoteczne. Porównanie z Kanadą bez sensu – to zdaje się ten kraj, w którym używa się czeków? Poza tym, jak ktoś będzie pożyczał tylko w sytuacji podbramkowej, to zabuli słono za nieużywanie karty jeśli tylko takie sytuacje się nie zdarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyron Miej na uwadze jeden minus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:52 Jeden minus, o ktorym malo kto pamieta: Ja mam AmEx'a z limitem 3 000PLN miesiecznie. Jak bralem kredyt hipoteczny bank obnizyl moja zdolnosc kredytowa o 30 000 PLN z racji posiadania tej karty! Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Pewnie, że tak. 20.09.06, 22:20 Nie musisz odkładać pieniędzy "na czarną godzinę" (np. wysiądzie ci pralka, lodówka, telewizor, samochód) tylko masz na to kredyt. Kapitał możesz wtedy w całości inwestować, a nie zamrażać na koncie a'vista oprocentowanym poniżej inflacji (czytaj: ciułać nie wiadomo na co odmawiając sobie wszystkiego i w rezultacie i tak stracić). Poza tym w niektórych sytuacjach karta jest potrzebna jako potwierdzenie wiarygodności finansowej (np. wypożyczenie auta). Natomniast używanie jej jak karty płatniczej do codziennych zakupów to rzeczywiście bardzo kiepski pomysł (złodziejskie oprocentowanie- wydawanie nie swoich pieniędzy- w rezultacie pętla zadłużenia) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Pewnie, że tak. IP: 65.57.245.* 21.09.06, 05:56 warto zaznaczyć, że w Polsce nie ma takiego systemu wypożyczania samochodów na taką skalę jak to jest w USA Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Re: Pewnie, że tak. 21.09.06, 13:54 > warto zaznaczyć, że w Polsce nie ma takiego systemu wypożyczania samochodów na > taką skalę jak to jest w USA Tzn. nie jest to tak popularne, bo jest relatywnie drogie. Zasady jednak są identyczne (karta embosowana jako potwierdzenie wiarygodności finansowej) bo działają te same firmy. Powiem nawet, że łatwiej jest to "obejść" w USA niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jako_tako Re: Czy warto miec karte kredytowa??? 21.09.06, 11:57 Nie da sie jej nie miec: nie kupisz biletu lotniczego, nie zarezerwujesz hotelu za granica, nie wynajmiesz auta, nie zrobisz zakupow w wiekszosci sklepow internetowych..... Odpowiedz Link Zgłoś