02.04.03, 14:09
Mam pytanko do eksperta.
Jeśli chodzi o banki wirtualne to jedynie Volkswagen Bank Direct wydaje swoim
klientom token. Czy to oznacza, że w tym banku jest najbezpieczniej? Czy
listy chaseł jednorazowych wysyłanych do klientów są gorsze. Jaka jest
podtawowa różnica między tokenem, a listą.
Obserwuj wątek
    • martin15 Re: Token? 03.04.03, 09:10
      Otrzymałem tez token w BZ WBK, myślę, że jest więcej banków, które wydają
      tokeny do połączeń /przelewów/ internetowych .
    • bbastek13 Re: Token? 03.04.03, 18:39
      Urządzenie kryptograficzne (szyfrujące) jakim jest token jest swoistą odmianą
      podpisu cyfrowego - jest rozwiązaniem zapewniającym większe bezpieczeństwo niż
      listy haseł jednorazowych. Token jest spersonalizowany - może być używany tylko
      przez jednego użytkownika do danego konta (grupy kont). Dostęp do tokena chroni
      PIN znany tylko jego posiadaczowi. Jednak banki wciąż niezbyt chętnie rozdają
      tokeny. Oczywistym powodem jest ich koszt - ok 100$ za sztukę, lista haseł
      jednorazowych jest o wiele tańszym rozwiązaniem, a dobrze strzeżona przez
      właściciela zapewnia wystarczający poziom bezpieczeństwa ( czego nie można
      powiedzieć o hasłach statycznych ).
      • skowi Re: Token? 04.04.03, 17:49
        Zajrzyj na www.ebanki.pl/technika/index.html - polecam, bardzo ciekawy
        serwis.
    • michal.macierzynski Re: Token? 08.04.03, 21:35
      > Mam pytanko do eksperta.
      > Jeśli chodzi o banki wirtualne to jedynie Volkswagen Bank Direct wydaje swoim
      > klientom token. Czy to oznacza, że w tym banku jest najbezpieczniej? Czy
      > listy chaseł jednorazowych wysyłanych do klientów są gorsze. Jaka jest
      > podtawowa różnica między tokenem, a listą.

Witam.

Tokeny są dostępne w kilku bankach internetowych (wspomniany VW Bank direct,
      Lukas Bank, Nordea, Pekao S.A., dawny system ePKO, BGŻ Intergum, BZ WBK). Nie
      oznacza to wcale, że są one bardziej bezpieczne. Przykładowo niektóre tokeny
      nie są zabezpieczone żadnym hasłem i aktualne hasło może odczytać każdy, kto ma
      do niego dostęp.
      Hasła jednorazowe zapewniają w praktyce takie samo zabezpieczenie jak tokeny,
      jednakże w teorii istotnie można odnieść wrażenie, że są mniej bezpieczne,
      ponieważ łatwiej na przykład przepisać lub je odbić na kserokopiarce. Dobrze
      chroniona lista haseł jednorazowych zdaje doskonale swoje zadanie.

Pozdrawiam serdecznie.

MM
      • skowi Re: Token? 09.04.03, 19:12
        michal.macierzynski napisał:

> Nie
        > oznacza to wcale, że są one bardziej bezpieczne. Przykładowo niektóre tokeny
        > nie są zabezpieczone żadnym hasłem i aktualne hasło może odczytać każdy, kto
        ma
        >
        > do niego dostęp.

www.ebanki.pl/technika/tokenDigiPass300.gif
        Mam taki token z BGŻ - identyczny daje BZWBK. Jest on chroniony PIN-em, który
        trzeba wstukać przed odczytaniem kodu i działa na zasadzie pytanie -->
        odpowiedź, a nie jako czasowy generator kodów.
        Trzykrotne błędne podanie PIN-u blokuje token. Sam token można zastrzec w
        banku, jeśli go utracisz.

> Hasła jednorazowe zapewniają w praktyce takie samo zabezpieczenie jak
        tokeny,
        (...)

Zależy które tokeny. IMHO taki jak DigiPass jest o niebo bezpieczniejszy od
        kartki z kodami.
        Insza inszość, że w praktyce hasła jednorazowe się doskonale sprawdzają.
        • michal.macierzynski Re: Token? 10.04.03, 22:32
          > Mam taki token z BGŻ - identyczny daje BZWBK. Jest on chroniony PIN-em, który
          > trzeba wstukać przed odczytaniem kodu i działa na zasadzie pytanie -->
          > odpowiedź, a nie jako czasowy generator kodów.
          > Trzykrotne błędne podanie PIN-u blokuje token. Sam token można zastrzec w
          > banku, jeśli go utracisz.
          >
          > > Hasła jednorazowe zapewniają w praktyce takie samo zabezpieczenie jak
          > tokeny,
          > (...)
          >
          > Zależy które tokeny. IMHO taki jak DigiPass jest o niebo bezpieczniejszy od
          > kartki z kodami.
          > Insza inszość, że w praktyce hasła jednorazowe się doskonale sprawdzają.

> Mam taki token z BGŻ - identyczny daje BZWBK. Jest on chroniony PIN-em, który
          > trzeba wstukać przed odczytaniem kodu i działa na zasadzie pytanie -->
          > odpowiedź, a nie jako czasowy generator kodów.
          > Trzykrotne błędne podanie PIN-u blokuje token. Sam token można zastrzec w
          > banku, jeśli go utracisz.

Ja mam token z BZ WBK – i ten jest chroniony PINem. Ale już na przykład ten z
          Lukas Banku nie jest.

> Zależy które tokeny. IMHO taki jak DigiPass jest o niebo bezpieczniejszy od
          > kartki z kodami.
          > Insza inszość, że w praktyce hasła jednorazowe się doskonale sprawdzają.

A no właśnie. Za token ktoś musi zapłacić. Oczywiście klient – czy to w postaci
          opłaty czy ukrytych kosztów. Hasła jednorazowe sprawdzają się w zupełności –
          można powiedzieć coś za coś. W Nordea Banku można używać hasła jednorazowe lub
          też wybrać token. Ta druga możliwość jest jednak bardzo droga...

• ralv1 Re: Token? 29.09.03, 16:18
            rzeczywiście tokeny są bardzo drogie. Mój kosztował aż 25zł
    • bishopandroid Re: Token? 26.05.03, 17:52
      Idź do LUKAS banku.
      Do e-konta pro dostaniesz token za friko.
      Jedyne koszty to 7 pln miesięcznie i "ZERO" inny opłat.

Polecam - hulam na tym koncie już ze dwa lata i bardzo sobie chwalę.
      • g.i.jane Re: Token 11.06.03, 14:41
        Ciekawa jestem czy wszystkie banki daja swoim klientom takie tandetne tokeny
        jak pko bp. Po pol roku uzywania wyswietlacz mojego tokena zaczal tracic
        niektore kreseczki tak, ze coraz trudniej bylo odczytac odpowiedz. W koncu
        musialam go oddac i maja mi przyslac nowy z Bydgoszczy. Ciekawe ile im to
        zajmie. A w tzw miedzyczasie jestem w ogole odcieta od swojego konta.
      • vesuvio Re: Token? 01.10.03, 19:37
        a co, jeśli mi ukradną tokena, jaka karę się płaci?
        • emes-nju Re: Token? 02.10.03, 12:26
          vesuvio napisała:

> a co, jeśli mi ukradną tokena, jaka karę się płaci?

Placisz za nowy token. W firmowym koncie BZWBK - 100 zl.
    • nicola25 Re: Token? 06.08.03, 14:34
      Pytasz jaka jest różnica???
      Tylko i wyłącznie finansowa. Za token trzeba słono zapłacić. Może to i większa
      wygoda, ale na hasła też nie narzekam.
      • balbina24 Re: Token? 24.10.03, 18:46
        W PKO SA pierwszy token jest za darmo, dopiero za każdy następny trzeba
        zapłacić, za prowadzenie rachunku 8 zł miesięcznie
    • rros4 Re: Token? 03.11.03, 08:12
    • rros4 Re: Token? 03.11.03, 08:13
      ciesielski2 napisał:

> Mam pytanko do eksperta.
      > Jeśli chodzi o banki wirtualne to jedynie Volkswagen Bank Direct wydaje swoim
      > klientom token. Czy to oznacza, że w tym banku jest najbezpieczniej? Czy
      > listy chaseł jednorazowych wysyłanych do klientów są gorsze. Jaka jest
      > podtawowa różnica między tokenem, a listą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka