Gość: Kamil IP: 213.17.149.* 14.05.08, 12:01 kompletnie nie orientuję sie w sprawach bankowych dlatego proszę Was o wyjaśnienie co dzieje się z wpisem dłużnika do BIK jeżeli bank decyduje sie na sprzedaż długów dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laura202 Re: BIK 21.05.08, 12:09 Witam, Mnie także interesuje ile w chwili obecnej trzeba czekać na wykreślenie z BIK-u?Czy w ogóle jest taka możliwość, gdzie mam sie udać lub gdzie napisać i ile muszę czekać? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matys311 Re: BIK 01.06.08, 17:29 ja rowniez mam pytanie dotyczace BIK-U co zrobic zeby mnie wykreslili z krajowego rejestru dluznikow i ile BIK ma obowiazek trzymania mnie w swoim rejestrze? prosze o odpowiedz matys311@gazeta.pl dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tatka_1 Re: BIK 04.06.08, 14:36 Niestety nie wiem co się powinno stać tzn. jakie są zasady formalne, ale mam właśnie taką sytuację i wiem, że w praktyce dane pozostają w biku, a kredyt widnieje jako zadłużenie niespłacone nawet po spłacie zadłużenia w firmie windykacyjnej, właśnie napisałam do banku z prośbą o wykreślenie tych danych z bik i czekam na odpowiedź. Jeśli jednak jest ktoś kto zna obowiązującą procedurę w kwestii sprzedaży długu przez bank to bardzo proszę o informacje, a może ktos miał taką sytuację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tcjn Re: ODP: BIK IP: *.scbank.pl 16.06.08, 08:57 Witam wszystkich. Niestety znam odpowiedz na Wasze pytanie ale nie jest ona pocieszająca. Z bikiem sprawa wygląda tak że mamy tam kilka grup. Macie kredyt w banku i jeśli jest on opóźniony o 15 dni (zazwyczaj za kolejny razem) bank możesz przesłać informacje do BIK które pojawią się tam w kategorii II grupa NBP, gdzie karencja od brania kredytów obowiazuje przez rok. Jeśli natomiast w Waszym banku zrobicie opóźnienie 60 dniowe traficie do najpopularniejszej grupy gdzie karencja wynosi 5 lat. Wszystkie karencje są całkowicie niezależne od spłacenia czy niespłacenia długu. Z odswiadczenia również powiem (jako pracownik Banku), że niejednokrotnie Banki obiecują, że po spłącie wydadzą zaświadczenie, na mocy którego zostanie wykreślone Wasze nazwisko z BIK. Nie twierdzę, że to się nie zdarza, ale znam mnóstwo sytuacji gdzie sprawa kończyła sie w sądzie (bezskutecznie). Podsumowując - swoje trzeba wyczekać - oczywiście możecie ubiegać się po spłacie kredytu o wykreślenie z BIK ale nadziei nie robiłbym sobie wielkich. Znam tez sytuacje, że ludzie trafiali tam z powodu niespłąconych odsetek poniewaz bank zapomniał poiformować. Bank przyznał się do winy, przeprosił, wystawił zaświadczenie informujące o tym że to pomyłka a delikwent jak w BIKu był tak jest. Kolejna sprawa. Moi znajomi byli w BIK. MInęło 5 lat ale kredytu nadal dostać nie mogą. Wpis o tym że jest karencja co prawda zniknął, ale każdy analityk może wejść w historie kredytową i tam wyszukać sobie co było i kiedy a tam już info o zadłużeniu będzie.To pewnie sprawdzają przy wiekszych kwotach ale jednak. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mafia BIK - Czyli opoznienie 60 dni i wyrok 5 lat. IP: 195.12.34.* 17.06.08, 11:46 Wyrok ekonomiczny, ktory potrafi pograzyc nawet wyjatkowo atrakcyjnego klienta. Wyrok bez sadu. Fantastyczna sprawa. Wyjatkowe podejscie do klientow. Za komuny bylo zdecydowanie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś