Dodaj do ulubionych

KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredytów

IP: 193.201.167.* 15.01.09, 14:23
>>Kredyty hipoteczne i konsumpcyjne powinny być udzielane tylko tym
>>klientom, których dochody lub majątek zagwarantują ich spłatę -
>>takie zalecenie znalazło się w projekcie nowej tzw. Rekomendacji T

Szok normalnie, chca aby kredyt mogli wziasc tylko ci ktorych stac
na splate rat, co za .....
Obserwuj wątek
    • Gość: pytanik KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredytów IP: *.polskieradio.pl 15.01.09, 14:27
      >> Dlatego zdecydowanie zachęcamy klientów i banki do tego, żeby kredyty hipoteczne były udzielane w walucie, w której kredytobiorca osiąga dochody" - powiedział PAP Andrzej Stopczyński.<<<

Czyli z końcem roku 2009 jeszcze mniej dostepne niż teraz (czy to możliwe?) staną się kredyty hipoteczne w CHF.
      Ciekawe jak to wpłynie na rynek nieruchomości.
    • ideefiks teraz wreszcie wiadomo po co jest KNF :) 15.01.09, 14:32
      Trzeba było aż Komisji Nadzoru Finansowego, żeby stwiertdzić, że
      kredyty powinno się udzielać osobom, które stac na ich spłatę.

Ja myślę, że KNF w przyszłym roku może się spodziewać nagrody nobla
      z ekonomii za to wiekopomne odkrycie....
      • Gość: arfer Re: teraz wreszcie wiadomo po co jest KNF :) IP: *.238.82.253.ip.airbites.pl 15.01.09, 18:14
        Widzisz, KNF przypomina bankom, że jeśli szacują, że gospodarstwo domowe można utrzymać za 800 zł, a dom za 200, dodatkowo płacąc ratę, której wysokość sięgała nawet 70 % dochodów to z gwarancją (a choćby i prawdopodobieństwem) spłaty nie ma nic wspólnego.

Niby oczywiste, ale..
    • runnin.biz spisal sie nam kaenef :) 15.01.09, 14:39
      rychlo w czas, chcialoby sie rzec.
      A czy przypadkiem nie jest to, przeciwnie do "zalecen", jednak
      akurat dobry moment na zadluzenie sie w walucie?
      do rozwazenia dla lubiacych ryzyko.
      • runnin.biz Re: spisal sie nam kaenef :) 15.01.09, 14:41
        dodajmy, iz prof. Prezydęt już dawno stwierdził, iz należy brać
        kredyty w tej walucie, która jest walutą polską :)
        • europacierz Dobra szkoła Balcerowicza ta rekomendacja 15.01.09, 14:57

• Gość: DW Re: spisal sie nam kaenef :) IP: *.magma-net.pl 15.01.09, 15:54
        musisz być bardzo naiwny, jeśli sądzisz, że KNF chroni zwykłego Kowalskiego.
        Chroni banki, bo jaki dla nich interes, jeśli weźmiesz teraz 100 000 EUR czyli
        420 000 PLN, a za 1-2 lata będziesz chciał oddać 300-350 000 PLN, bo prędzej czy
        później PLN ponownie umocni się.
        • mocten Re: spisal sie nam kaenef :) 15.01.09, 16:59
          Gość portalu: DW napisał(a):

> musisz być bardzo naiwny, jeśli sądzisz, że KNF chroni zwykłego Kowalskiego.
          > Chroni banki, bo jaki dla nich interes, jeśli weźmiesz teraz 100 000 EUR czyli
          > 420 000 PLN, a za 1-2 lata będziesz chciał oddać 300-350 000 PLN, bo prędzej cz
          > y
          > później PLN ponownie umocni się.

Ma taki sam interes jak kazdy inny bank (np. niemiecki) udzielajacy kredytu w
          euro, i nie obchodzi go ze za 3 lata euro sie osłabi w stosunku do dolara, PLN
          czy marki NRD.
    • Gość: kula KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredytów IP: *.gprs.plus.pl 15.01.09, 14:46
      Tych baranów powinni pogonić - banda urzędasów. Po co taka
      rekomendacja teraz, skoro banki same usztywniły procedury kredytowe.
      • Gość: "Adam M." Re: KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredyt IP: *.ip.netia.com.pl 15.01.09, 14:51
        "Kredyty hipoteczne i konsumpcyjne powinny być udzielane tylko tym klientom,
        których dochody lub majątek zagwarantują ich spłatę"

BEKA 2009!

Lepsze od Leszka Czarneckiego!
    • Gość: Czesio KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredytów IP: 193.59.95.* 15.01.09, 14:58
      Co za beznadziejna rekomendacja. Zamiast sugerować bankom żeby robily coś co i tak robią już od jakiegoś czasu lepiej KNF zajęłoby się pożyteczniejszymi zapisami np. zmusić banki do informowania o wysokości spreadu.
      • lava71 cykl 4 lat 15.01.09, 15:01
        Nie bój się, teraz KNF na pewno zajmie się spreadem i na pewno już za 4 lata
        dadzą rekomendację aby banki informowały biorących kredyty;)
        • Gość: rh Re: cykl 4 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 16:41
          No przecież ten obowiązek został już nałozony na banki.. Wchodzi w
          życie w następnym kwartale.
      • arfer Re: KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredyt 15.01.09, 18:49
        Widzisz, banki część ograniczeń wprowadziły w obawie, że jeśli tego nie zrobią, rekomendacja T będzie znacznie surowsza. Taka forma nacisku także może być skuteczna.

• lava71 4 lata za późno 15.01.09, 14:59
      Powiedziałbym, że lepiej późno niż wcale ale to jest o 4 lata za późno. Co ci
      panowie robili w ciągu tych lat? Czy aby to nie przez ich nieróbstwo mamy
      obecnie taką sytuację w nieruchomościach?
      To właśnie takie instytucje skupiające kilka osób uwalają całe państwa i
      prowadzą do ubóstwa całe narody.
      Pozdrawiam.
    • maniek_ok Re: KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredyt 15.01.09, 15:16
      Ale ktos sobie dzis pogral pod to kursem naszej "mocnej" waluty ;). Az milo
      popatrzec - wziu, wziu, w jedna strone, w druga...
    • Gość: olowas KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredytów IP: 217.153.30.* 15.01.09, 15:17
      Jak dla mnie znów socjalistyczny przykład myślenia za ludzi. Okazuje sie,że
      ludzie to barany i np. nie wiedzą o spreadzie. Jestem (nie)szczesliwym
      posiadaczem kredytu w walucie i jakos wiedzialem. Ponioslem ryzyko i straty
      (choc wczesniej nawet udalo mi sie na tej roznicy walutowej niezle zarobic) i
      dobrze mi tak. Oczywiście że banki powinny rzetelnie informować, jestem też za
      tym, aby banki musiały przyjmować wpłaty raty w zakupionej poza bankiem
      walucie (bo tu nie ma argumentu, dlaczego nie - przecież dostają swoje
      pieniądze). Ale reszta to znów biurokratyzowanie i ograniczanie. Wszelkie
      regulacje należy wprowadzać ostrożnie. Ale pewnie nazwą mnie liberałem i
      zlinczują na forum. Poza tym dlaczego KNF martwi się o depozyty (gwarantowane
      obecnie), a nie o rypanie ludzi od tyłu na nadmiernym spreadzie, będącym
      przykładem wolnej amerykanki (bo przeciez klient zniesie wszystko).
      • Gość: klient Re: KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredyt IP: *.acn.waw.pl 15.01.09, 15:47
        Wiemy o spreadzie.
        Ale o tym ze moze sie drakońsko zwiększyć nikt nie uprzedzał. Różnice miałybyć
        na poziomie jeden dwóch groszy.

Maniek
        • Gość: hmm Re: KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredyt IP: 193.201.167.* 15.01.09, 16:14
          kwotowo sie zwiekszyl ale nie procentowo,
    • Gość: Bleys A moze cos chroniacego klientow? IP: *.umed.lodz.pl 15.01.09, 16:05
      A kiedy KNF wyda zakaz spreadu przekraczajacego wszelkie mozliwe
      zdroworozsadkowe granice? A kiedy KNF zakaze bankom podwyzszania marzy podczas
      trwania kredytu? Nie bardzo rozumiem czemu KNF martwi sie tylko o banki, a
      klientow tych bankow ma w d...
      • arfer Re: A moze cos chroniacego klientow? 15.01.09, 18:25
        Jakiego podwyższania marży ?

Jaki bank to robi - przykład (w kredytach hipotecznych, opartych o LIBOR / WIBOR i marżę) ?

Nie pisz głupstw.
    • Gość: Gość KNF o zaleceniach w sprawie udzielania kredytów IP: *.chello.pl 15.01.09, 16:51
      A dlaczego to nie mogę wybrać sobie waluty? Bo Bank za mało zarobi? kredyty we
      frankach są znacznie tańsze pomimo różnic kursowych i tabelarycznych w
      Bankach!. Problem tylko w wypłacalności klienta no ale banki powinny pożyczać
      na własne ryzyko. To całe pompowanie pieniędzy w zadłużone banki spotęgują
      tylko kryzys i nauczy inwestorów że można być skrajnie nieodpowiedzialnym -
      Państwo i tak dopłaci. Czyż nie ćwiczyliśmy tego za komuny?
      • Gość: gosc Sluszna uwaga IP: 79.191.70.* 15.01.09, 18:16
        Ja tez chce miec mozliwość wyboru waluty kredytu. Dosyc komuny i
        urzedowego ustalania co jest najlepsze dla mnie !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka