Dodaj do ulubionych

Konto firmowe w EUR?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 07:43
Witajcie,

1. Od czasu do czasu moja firma wykonuje usługi płatne w €. Dotychczas
pieniądze lądowały na koncie w PLN, czyli były natychmiast przewalutowywane.
2. Od czasu do czasu wyjeżdżam służbowo do krajów strefy € i chciałbym tam
używać KK "firmowej" rozliczanej w €. Dotychczas płaciłem KK rozliczaną w PLN,
czyli drugi raz traciłem na przewalutowaniu.
3. Nie chcę płacić za prowadzenie konta. Jeśli już, to niewiele.
4. Chcę mieć możliwość wypłaty € w gotówce w Polsce.

Czy takie wymagania są realizowalne w jakimś z polskich banków? Jeżeli nie, to
czy istnieje coś takiego dla kont prywatnych?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jolka Re: Konto walutowe IP: *.chello.pl 22.01.09, 09:20
      to się nazywa konto walutowe - wiele banków je prowadzi. Kilka linków znajdziesz
      w forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=383&w=89735869&v=2&s=0
      • Gość: pk1 Re: Konto walutowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 10:09
        Dzięki. Ja wiem, że to się tak nazywa. Nawet mam takie konto (osobiste, nie
        firmowe) od lat.

Problem w czym innym. Jak napisałem, tracę na dwukrotnym przewalutowaniu -
        kontrahent przelewa €, ja widzę na rachunku PLN. Po czym jadę za granicę np.
        kupić materiały, przy okazji nocując w hotelu i płacę polską kartą w kraju
        strefy €. Tego chciałbym uniknąć - czyli chciałbym mieć rachunek w Polsce
        prowadzony w € (żaden problem) z podpiętą do niego kartą rozliczaną w €, a nie w
        PLN (o, z tym już trudniej), z możliwością wypłaty gotówki w € (żegnaj mBanku),
        a na dodatek, z powodu polskich przepisów, to konto ma być firmowe, nie osobiste.

Powiedzmy, że ostatnia opcja nie jest w 100% wymagana. Mogę założyć tani
        rachunek np. w Niemczech (gdzie nie ma obowiązkowego rozróżnienia
        prywatny-firmowy dla małych firm bez osobowości prawnej) i przelewać z niego,
        już legalnie, środki na prywatny rachunek walutowy w Polsce.

Jak dotąd nic takiego nie znalazłem, stąd moje pytanie.
        • Gość: Jolka Re: Konto walutowe IP: *.chello.pl 22.01.09, 10:51
          takie coś?
          zagranica.bzwbk.pl/53165
          • Gość: pk1 Re: Konto walutowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 11:42
            Wygląda nieźle!
            Jedyne, do czego się mogę przyczepić, to 10€ opłaty rocznej za debetówkę (ale to
            do przełknięcia, zwróci się po kilku transakcjach).

Wysoka (2.8%) jest prowizja za przewalutowanie, gdybym nie płacił w €, ale
            akurat do tego celu mam inne karty. Zresztą to jest niejasne, bo piszą, że
            dotyczy to kart VISA, a w tabelce jest MC.

Pewnie się zdecyduję. Żeby jeszcze coś takiego było w ofercie kont dla firm...
            • Gość: Jolka Re: Konto walutowe IP: *.chello.pl 22.01.09, 12:15
              porównaj warunki z www3.ingbank.pl/u235/navi/56136
    • Gość: Basia Re: Konto firmowe w EUR? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 23:03
      Ja mam prywatne konto walutowe w ING i wydaje mi się, że spełnia ono wszystkie warunki,których potrzebujesz i jestem z niego zadowolona. Ale nie wiem, być może inne banki mają jakieś korzystniejsze warunki. Znalazłam takie zestawienie: www.totalmoney.pl/porownaj/drugikrok/konta_osobiste/93/oprocentowaniekonta/malejaco/1
      może znajdziesz coś korzystniejszego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka