Gość: zenn To, że "reforma" to klęska było wiadomo od początk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.09, 23:04 u. Jeśli coś jest obowiązkowe, a więc jest podatkiem, nie może przynieść opodatkowanym korzyści. Człowiek sam lepiej wie, co jest dla niego dobre. Żaden urzędnik ani w Warszawie, ani nigdzie indzie nie wie lepiej ode mnie, co jest dla mnie korzystne. Dlatego tylko DOBROWOLNE i PRYWATNE ubezpieczenia emerytalne mają sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyletant Porażka emerytur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 23:17 Chciałbym zwrócić na możliwość manipulowania wysokością świadczeń emerytalnych w nowym systemie. Wyniki OFE zależą od poziomu cen akcji. Wystarczy, że średnie ceny akcji w czasie zbierania kapitału emerytalnego będą wysokie a w czasie wypłacania emerytury niskie. Wartość jednostek rozliczeniowych OFE zależy od chwilowej wartości akcji posiadanych przez fundusze. Zarządzający OFE mają w ręku możliwość manipulowania wysokością świadczeń dla uzyskania jak największej korzyści dla funduszu a nie dla emerytów. Nasuwa się pytanie dlaczego system został właśnie tak skonstruowany ?. Czy nie można by uzależnić zysków funduszy od wysokości emerytury ? Zmusiło by to fundusze do racjonalnego gospodarowania kapitałem emerytalnym, tzn. kupowania akcji po niskich cenach i sprzedawania po wysokich. Obecnie często jest odwrotnie na czym zarabiają nie przyszli emeryci ale dobrze poinformowani inwestorzy giełdowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Porażka emerytur IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.05.09, 23:18 Tą bandycką reformę zrobili nie duchy czy marsjanie tylko konkretni ludzie: buzek, góra, lewicka..... Oni mają domy, chodzą po ulicach, zarabiają miliony w organach powiązanych z OFE. To nie można po prostu do nich podjeść i im podziękować wylewnie? Wtedy kolejny przekrętas trzy raz się zastanowi, zanim okradnie społeczeńtwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Porażka emerytur IP: 82.160.21.* 09.05.09, 23:25 Dokładnie! dlaczego ciągle ludzie muszą być oszukiwani w tym kraju i rolowani. Winni są znani. Trzeba buzkowi, górze podziękować. niech oszuści wiedzą że ludzie nie są głupi. Moze powinni odpowiadać karnie. Trzeba sięgnąć po spoty reklamowe rządu z tamtych lat jak buzek pier.dolił o reformie emerytalnej. moze trzeba pojechac i rzucać jajkami w tego osła na meetingach z wyborcami. i wykrzyczeć mu złodzieju oddaj nasze składki Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Co z tym dziedziczeniem? 09.05.09, 23:23 Zacznę od tego, że uważam nowy system emerytalny za skandalicznie zły!!! Jest obarczony ryzykiem, "pasą" się na nim tabuny darmozjadów. Buzka, Lewicką et consortes postawiłbym przed Trybunałem stanu. Jednak akurat w sprawie dziedziczenia nic innego niż proponują nie jest możliwe do zrobienia. Jeśli ktoś rozumiał dziedziczenie tak, że gdy emeryt umrze wcześniej niż wynosi "czas dożycia" uwzględniany przy wyliczaniu składki, to "resztę" dostanie rodzina, to był w błędzie. Takiego dziedziczenia nie ma nigdzie na świecie i być nie może! Dla konkretności. Według tabel liczba miesięcy pobierania emerytury przez osobę 65 letnią wynosi 202,7. Przyjmijmy dla przykładu 200. Jeśli "osoba" w wieku 64 lat zgromadziła na koncie 390 tysięcy i umarła na zawał, to rodzina dziedziczy 390 tysięcy!!!!! No bo jak inaczej. To Wam się podoba? OK? Jeśli jednak osoba dożywa 65 lat (a jej konto urosło do 400000) i wybiera zakład emerytalny (na razie ich nie ma, ale będą) spośród istniejących kilku, to idzie do tego ZE i mówi, że będzie ich klientem. W tym celu przekazuje dyspozycję do OFE by przelali 400000 do danego ZE. W zamian ZE zobowiązuje się wypłacać delikwentowi 2000pln/miesiąc dożywotnio!!!. Nie przez 200 miesięcy a dożywotnio!!!. Na tym polega cały sens emerytur. Gdyby ZE miał wypłacać tylko przez 200 miesięcy, to na cholerę cały interes. Sam bym sobie z konta mógł wybierać owe 2000pln. (Pomijam tu kwestię inflacji - na ogół na lokatach oprocentowanie ją zaledwie kompensuje, więc nominalnie mógłbym wypłacać wzrastające kwoty, ale o wartości pierwotnych 2000). Ale co ma się stać, gdy zdrowie dopisze i po 200 miesiącach nadal będę żwawym staruszkiem?. Gdybym sam gospodarzył bez kooperacji z innymi moimi rówieśnikami, za pośrednictwem ZE, to musiał bym po 200 miesiącach zacząć żebrać i iść mieszkać pod most! ZE też nie wie ile ja będę żył, ale wie że 1000 takich jak ja w sumie przeżyje 200*1000 miesięcy. (Prawdopodobieństwo odchyłki prawdziwej liczby miesięcy życia owego 1000-ca delikwentów od tych 200000 o więcej niż 0,5% w górę czy w dół jest zaniedbywalne). Jest to istota tzw. Prawa Wielkich Liczb. Wypłacając całemu 1000-cowi osób 2000pln dożywotnio ZE zużyje wszystkie wpłacone pieniądze naszej grupy (Pomijam kwestię prowizji, zysków - to jest niezależna kwestia). Gdyby, jak tu większość uważa, ZE miał oddawać resztę emerytur rodzinom tych co zmarli wcześniej, np. po 150 miesiącach, to skąd by się brały pieniądze dla tych co pożyją 250 miesięcy??? Dziedziczenie "niewykorzystanej" składki możliwe by było, gdyby przyjąć zasadę, że po wzięciu 200 emerytur (przez tych co pożyją dłużej) następowałby koniec wypłat!!! Czy ktoś chce takiego systemu??? Nie sądzę! Po zawarciu umowy emerytalnej pieniądze nie są już naszą własnością. To tak jak po wykupie ubezpieczenia AC. Płacimy, płacimy, ale nikt nam nie ukradł samochodu, w drzewo nie walneliśmy, samochód się zestarzał i trzeba go złomować. Czy ktoś wpadłby na pomysł domagania się zwrotu składki? Nasze pieniądze poszły do tych, co może po jednym roku opłacania AC zniszczyli z własnej winy samochód i pobrali z PZU kupę forsy. Dywagacje na temat kto "pasie" się pieniędzmi przedwcześnie zmarłego emeryta - Państwo czy Zakład Emerytalny są nie na miejscu. Pójdą do tego co pożyje na emeryturze dłużej niż 200 miesięcy. Z prawdopodobieństwem ok. 50% będziesz nim właśnie Ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Co z tym dziedziczeniem? IP: 82.160.21.* 09.05.09, 23:31 To jeszcze wyjaśnij po co była ta reforma?????? czy ZUS nie mógl tego wypłacać dalej ? Po co nabito kase OFE? Po co pier..dolono o dziedziczeniu składki na wypadek śmierci skoro i tak jak zdchne przd przejsciem na emeryture to przepadnie albo tak jak ty piszesz pójdzie dowspólnego worka zeby wypłacac innym którzy mnie przeżyją? ja się pytam po co? Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Co z tym dziedziczeniem? 11.05.09, 11:07 Gość portalu: ggg napisał(a): > To jeszcze wyjaśnij po co była ta reforma?????? czy ZUS nie mógl > tego wypłacać dalej ? Po co nabito kase OFE? > Po co pier..dolono o > dziedziczeniu składki na wypadek śmierci skoro i tak jak zdchne przd > przejsciem na emeryture to przepadnie albo tak jak ty piszesz > pójdzie dowspólnego worka zeby wypłacac innym którzy mnie przeżyją? W punkcie pierwszym PEŁNA ZGODA z Tobą. Napisałem, że OFE to kryminał. W punkcie drugim, nie zrozumiałeś co napisałem, nic a nic. Przecież, powtarzam, gdy "zdechniesz przed przejściem na emeryturę", to WŁAŚNIE rodzina całość odziedziczy! W starym ZUS ie tego nie było. (były wprawdzie i są renty wdowie i na dzieci, ale gdy ktoś zostawia dorosłe dzieci i żonę z własną emeryturą, to nic z ZUS u nie dostanie). Natomiast, jak już ZACZNIESZ pobierać emeryturę, to masz ją zagwarantowaną DOŻYWOTNIO, nawet, gdy pożyjesz dłużej i odbierzesz WSZYSTKO co wpłaciłeś. Dalej będziesz dostawał. Czy, poza rozgoryczeniem, coś do Ciebie dociera???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlag z nimi Re: Co z tym dziedziczeniem? IP: 82.160.21.* 09.05.09, 23:33 Jednak akurat w sprawie dziedziczenia nic innego niż proponują nie jest możliwe do zrobienia. Jeśli ktoś rozumiał dziedziczenie tak, że gdy emeryt umrze wcześniej niż wynosi "czas dożycia" uwzględniany przy wyliczaniu składki, to "resztę" dostanie rodzina, to był w błędzie. Takiego dziedziczenia nie ma nigdzie na świecie i być nie może! A kto wtedy o tym dziedziczeniu uczciwie informował i mówił zebym mógl zrozumieć i nie być w błędzie albo zeby mnie ktoś w hu... nierobił w tym kraju kolejny raz??? No ja się pytam kto? Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Co z tym dziedziczeniem? 09.05.09, 23:54 Ja wprost uzyskałem wtedy info, że moja kasa będzie prawnie dziedziczona. I tylko dlatego wlazłem w II filar. Inaczej bym tych złodziei i szubrawców olał ciepłym moczem! Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Witaj mały manipulatorze. 10.05.09, 02:09 Pominąłeś najistotniejszą część. Nie ma możliwości wybrania wariantu czystej renty kapitałowej w ramach środków z filaru II. Przybliżając temat - oczekiwana przeze mnie średnia wieku (mój przypadek) to w najlepszym przypadku 72 lata. Wiek emerytalny - 65 lat. Wartość oczekiwana czasu pobierania emerytury to jakieś 3 - 4 lata. Mam pełną świadomość,że środki z mojego kapitału pójdą (przy obecnych uregulowaniach) na emerytury długowiecznych kobiet o krótkim okresie pracy, niskim wieku emerytalnym i okresie życia o około 7 lat dłuższy. Czyli nawet w grobie będę łożyć na tzw. sprawiedliwość społeczną. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp PS. Uwielbiam kasować takich jak ty! 10.05.09, 02:15 Świetnie wyszczekani, język na okrągło. Ale każdy szwindel rozbija się o konfrontację z liczbami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kx Re: Co z tym dziedziczeniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 11:36 > Jednak akurat w sprawie dziedziczenia nic innego niż proponują nie jest możliwe > do zrobienia. Jeśli ktoś rozumiał dziedziczenie tak, że gdy emeryt umrze > wcześniej niż wynosi "czas dożycia" uwzględniany przy wyliczaniu składki, to > "resztę" dostanie rodzina, to był w błędzie. Takiego dziedziczenia nie ma > nigdzie na świecie i być nie może! To dlaczego złodzieje z rządu obiecali, że tak będzie, a potem zmienili reguły w trakcie gry? Jest jeszcze jedna sprawa. Pierwsza emerytura wypłacona z OFE wyniosła 23 PLN od 6000 zgromadzonego kapitału. Zauważ, że te 23 PLN to tyle, ile można uzyskać średnio w długim okresie z tytułu odsetek na zwykłych lokatach bankowych. Jeżeli ta sama osoba odzyskałaby od bandytów z OFE swoje 6 tysięcy i umieściła na lokacie 5%, to po odliczeniu podatku Belki otrzymałaby miesięcznie 20 PLN, przy czym kwota 6000 cały czas byłoby nienaruszona, a po śmierci tej osoby przeszłaby na jej spadkobierców. 5% rocznie to stopa, jaką może uzyskać w długim okresie tzw. drobny ciułacz niedoświadczony w inwestowaniu. W OFE pracują ludzie, którzy potrafią inwestować. Też bym tak chciał. Wziąłbym od emeryta 6000, lokował na dobrych lokatach, wypłacałbym emerytowi odsetki z tych lokat (czyli 23 PLN miesięcznie), a gdy emeryt umrze, zakosiłbym jego 6000, BO MI SIĘ NALEŻY. Gdyby jakiś bank oświadczył, że klienci będą dostawać tylko odsetki od lokat, a reszta przejdzie na jego własność, zostałby w najlepszym przypadku wyśmiany i nikt by oczywiście w takim banku pieniędzy nie lokował. W OFE nie ma takiej możliwości. MUSIMY tam wpłacać miesięcznie 7% swoich zarobków. Tak to działa. Ludzie, niestety, o tym nie wiedzą, bo media o tym nie mówią. Gdyby to wreszcie do Polaków dotarło, Lewicka, Góra, Bauc i Buzek już dawno wisieliby na latarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka189 Re: Co z tym dziedziczeniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 10:59 Jeśli środki zgromadzone w funduszu nie będą dziedziczone to po co były te OFE? Przecież w ZUS nie ma dziedziczenia i mogło tak pozostać. Uważam, że powinno być dziedziczenie, takie były założenia przy reformie w 1998 roku. A najlepiej byłoby żeby w momencie osiągnięcia wieku emerytalnego można zabrać całość składek i samemu zainwestować. I niech nikt nie robi z nas IDIOTÓW że nie umiemy inwestować własnych pieniędzy, zwłaszcza kiedy widzimy jak inwestują OFE. Nie sądzę że Polacy zainwestowali by gorzej niż OFE bo gorzej nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Porażka emerytur IP: *.cable.ubr01.cast.blueyonder.co.uk 09.05.09, 23:30 Obawiam sie ze niczego nie zmienicie z prostego powodu. Bandycki system emerytalny jest wpisany w istote bandyckiego panstwa.I z tym jest wszystkim wygodnie poza placacymi skladki na przyszle emerytury. To forma powszechnego podatku ktorym klasa polityczna zarzadza w dowolny sposob. Gora pieniedzy z ktorymi mozna zrobic cokolwiek.Ale to wasza wina i wcale mi was nie zal. Macie takich zlodzieji na jakich zaslugujecie . Sami ich wybraliscie.Za chwile bedziecie mieli mozliwosc wybrac nasyepnych/nie chodzi owybory europejskie.Dajcie sie znowu poniesc i idzcie tlumnie do urn wybierac nastepna mafie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyletant Re: Porażka emerytur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 23:58 System może nie jest bandycki ale jest okrutny. Emerytura jest zależna od wysokości kapitału zebranego w czasie zawodowej aktywności emeryta. Dzisiaj pracuje i zbiera kapitał emerytalny tylko połowa zdolnych do pracy Polaków ! Co będzie z tymi, dla których nie ma etatu ? Setki tysięcy ludzi w naszym kraju będzie skazanych na pomoc społeczną lub wsparcie rodziny. Nowy system emerytalny stworzono z myślą o państwie a nie o obywatelach ! Pozostaje nam jedynie głosować na tych, którzy obiecają zmiany w tym systemie na korzyść obywateli RP. A wolna prasa w tym wolnym kraju powinna wykazać kto konkretnie zarobił i ile na reformie emrytalnej. Może uda się wykazać tutaj powiązanie polityki z gospodarką, która zgodnie z konstytucją oparta powinna samorządna i niezależna od państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Porażka emerytur 10.05.09, 00:12 No to wskaż mi choćby jednego kiecucha, który MUSI zebrać kasę na emerkę! I to z własnej "pracy" - buhahahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Re: Porażka emerytur 10.05.09, 00:02 Nie chrzań o wyborach! Jakiego katabasa ja wybrałem w wyborach? A katabas stał się następcą komucha - złodzieja i szubrawca. Nie buli, tylko jest pasiony z mojego podatku. Katabasy to jedyna grupa społeczna, która w Pomrocznej zawsze będzie do przodu emerytalnie. Ich żadne filary nie dotyczą, nie muszą z własnego podatku żadnej kasy emerytalnej zgromadzić! Dlatego to pomroczne państwo jest państwem katabasim. Nie poczuwam się do żadnej obrony takiego państwa, a wspieram je podatniczo na katabasów tylko pod przymusem prawnym. Stałem się zatem niewolnikiem tego pomrocznego państwa. A kiecuch ze mnie dziesięcinę łupie! Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Robienie w bambuko 09.05.09, 23:42 Zapisałem się do II filaru tylko dlatego, że pozwalało to na dziedziczenie kasy przez moją żonę (wiadomo, że kobity żyją znacznie dłużej). Potem się okazało, że stanie się tak tylko wtedy, gdy strzelę kopytami przed wzięciem pierwszej emerki. Państwo któremu bulę podatki zamierza mnie zatem okraść - jak bandyta w ciemnej uliczce. Ja nie poczuwam się zatem do wiary w takie państwo i niech wskutek tego nikt ode mnie nie wymaga jakiegokolwiek patriotyzmu. Jak można bowiem kochać rabującego mnie zbója? Pytam się ponadto: jakim to prawem bulę podatniczo na emerki katabasów? Jeśli "prawem naturalnym", tak ulubioną wkładką w paszczy kiecucha - to ja w takim razie podobnie "naturalnym prawem" mogę przegryźć gardło takiemu. I powiem wtedy: "bo takie jest naturalne prawo dżungli". Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Ai-Kaida bedzie dawala emerytury w IV filarze..... 10.05.09, 00:55 ....nieszczesnicy, ktorzy straca wszystkie srodki i zamiast strzelac sobie w leb, moga sie zglosic do Ai-Kaidy i w zamian za ubranie kamizelki z dynamitem, moga liczyc, ze rodzina otrzyma okragla sumke......a kamizelka z dynamitem w polskim Sejmie moze zmienic ustawy emerytalne i zmiesc wszystkie filary..... Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Tak Solidarność oszukała swoich członkow. 10.05.09, 01:39 Kto to był Krzaklewski jak nie przewodniczącym Solidarności. Podobnie ci sami ludzie zniszczyli stocznie, przez 20 lat byli tam jedynymi władcami. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Co za pacan to napisał?! 10.05.09, 01:46 Autor tuman koncentruje się na cyfrach. Licząc drzewa, nie widzi lasu. A las jest taki, że przywalone nadmiarem obciążeń pokolenie dzisiejszych 5-15 latków powie dzisiejszym 30-45 latkom: walcie się. Wiszą nam wasze prawa nabyte, a I filar możecie sobie włożyć do miski i z tego żyć. My na to nie damy ani grosza z naszych bieżących dochodów. I możecie nam skoczyć. Jak wam się nie podoba to zdychajcie z głodu. Reasumując - II filar to jedyna jako tako zdrowa część systemu emerytalnego. Zaś wszelkie wyliczenia, opierające się na założeniu solidarności pokoleniowej, zakończą się chichotem Bismarcka. Ktoś zjadł darmową kolację, ja (czterdziestolatek) za nią zapłaciłem ale nie mam co liczyć na swoją kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Co za pacan to napisał?! IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 10.05.09, 09:36 > Ktoś zjadł darmową kolację, ja (czterdziestolatek) za nią zapłaciłem ale nie mam co liczyć na swoją kolej. Zgadza się. Radzę swoje "składki" traktować jako najzwyczajniesze podatki, które znikają i już ich nie ma. Dzisiaj już zbyt łatwo poruszać się pomiędzy granicami, żeby ludzie, szczególnie ci najbardziej wydajni, dawali sobie tak łatwo zabierać pieniądze. Choć z drugiej strony, potężni tego świata kombinują, jak tu zlikwidować miejsca o niskich podatkach. Mam nadzieję, że nie uda im się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monter Pamietajcie nazwisko qtasa: Marek Gora, profesor IP: *.bb.sky.com 10.05.09, 03:20 SGH, tworca, promotor, propagator tego systemu w Polsce, a zarazem zwyczajny duren, ktory oszukal miliony ludzi. Odbierze jeszcze swoja wyplate. Z nawiazka! Odpowiedz Link Zgłoś
aazz91060 Porażka emerytur 10.05.09, 04:54 przymus placenia skladek na zus tak ale nie 830zl ale tak jak malorolni 80zl miesiecznie,i w takim banku lub funduszu ktory sam wybiore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kx Re: Porażka emerytur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 11:44 Ja mogę płacić nawet 1000 pod warunkiem, że otrzymam za go godziwą emeryturę. Teraz jest tak, że małorolny płaci 80 PLN i dostaje ok. 600 PLN emerytury, a fryzjer płąci 830 PLN i dostanie 700 PLN. Przy czym ten "małorolny" może mieć nawet 150 ha. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Sami widzicie, że zostaliście wykiwani i okradzeni 10.05.09, 06:22 Ale czy to was jednak zmusi do jakiejś naprawdę głębokiej refleksji nad całością systemu - ale przede wszystkim nad samym sobą? Wątpię. Niedługo znowu wybierzecie Buzka do Europarlamentu (przecież jemu tak dobrze z oczu patrzy, prawda?) zapewniając mu tysiące euro miesięcznie i dostatni żywot na długie lata. A potem znowu wybory do Sejmu, ruszy machina medialna i znowu zagłosujecie jak wam z telewizora kazali - czyli na PISLDPOPSL (a może to się będzie jakoś inaczej nazywało?). Znowu zwolennicy PO będą się obrzucać błotem ze zwolennikami PIS, znowu ruszy cały ten cyrk.... I wybierzecie.... I na kogo byście nie zagłosowali, to i tak wam wyjdzie to samo co wychodzi od 20 lat: - polityka ukształtowana przez Michnika i Geremka; - ekonomia ukształtowana przez Balcerowicza; - prawo wg Zolla. Obudzicie sie dopiero na starość zdychając z głodu i przeklinając cały świat i własną głupotę. Tylko już będzie za późno. ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Sami widzicie, że zostaliście wykiwani i okra IP: 82.160.21.* 10.05.09, 07:22 jemu tak dobrze z oczu patrzy jak jego pięknej córce. w normalnym kraju taka piękna aktorka nie dostałaby nawet roli w teatrzyku szkolnym zeby dzieci nie starszyć...ale w polsce wszystko możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
imw Polacy nie widzą związku między wyborami 10.05.09, 08:17 a późniejszą sytuacją gospodarczą Polski Odpowiedz Link Zgłoś
torpeda.wulkaniczna Kapitanie Stopczyk, 10.05.09, 09:31 dziękuję za 100% trafienie. Więcej nie ma sensu dodawać. Można się powściekać, a i tak niewiele z tego zostanie. Strzyżenie będzie szło dalej. Przykre, ale radzę swoim dzieciom wyjazd i szukanie szczęścia w innych krajach. A kiedyś tyle nagadałem; patriotyzm, Szare Szeregi, COP. Dziś, widząc rządowe wydmuchy,lenie,oślizłe ciennikarstwo nie zauważam szans na lepsze. Odpowiadasz na: kapitan_stopczyk napisał: > Ale czy to was jednak zmusi do jakiejś naprawdę głębokiej refleksji > nad całością systemu - ale przede wszystkim nad samym sobą? > > Wątpię. > > Niedługo znowu wybierzecie Buzka do Europarlamentu (przecież jemu > tak dobrze z oczu patrzy, prawda?) zapewniając mu tysiące euro > miesięcznie i dostatni żywot na długie lata. > > A potem znowu wybory do Sejmu, ruszy machina medialna i znowu > zagłosujecie jak wam z telewizora kazali - czyli na PISLDPOPSL (a > może to się będzie jakoś inaczej nazywało?). Znowu zwolennicy PO > będą się obrzucać błotem ze zwolennikami PIS, znowu ruszy cały ten > cyrk.... > > I wybierzecie.... > > I na kogo byście nie zagłosowali, to i tak wam wyjdzie to samo co > wychodzi od 20 lat: > - polityka ukształtowana przez Michnika i Geremka; > - ekonomia ukształtowana przez Balcerowicza; > - prawo wg Zolla. > > Obudzicie sie dopiero na starość zdychając z głodu i przeklinając > cały świat i własną głupotę. > > Tylko już będzie za późno. > > > ------------------------------------------------------- > - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, > demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? > - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Kapitanie Stopczyk, IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 10.05.09, 09:40 > Znowu zwolennicy PO > będą się obrzucać błotem ze zwolennikami PIS, znowu ruszy cały ten > cyrk.... Właśnie! Najgorsze jest to, że cała ta histeria wyborcza nie ma nic wspólnego z programami gospodarczymi obu partii. Ba, wyborcy przeważnie nawet nie interesują się tymi programami. PO swojego na przykład w ogóle nie realizuje, ale jakoś nikomu to nie przeszkadza. Wyborcy funkcjonują jak kibice klubów piłkarskich, a nie jako ludzie mający zdecydować o polityce gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
imw Emerytury pod znakiem zapytania? 10.05.09, 08:26 Emerytury pod znakiem zapytania? „Kto zarządza składkami wpłacanymi na przyszłe emerytury: państwo czy prywatne firmy?” – takie pytanie José Pineira, były minister pracy w rządzie Augusto Pinocheta, zadał kilka lat temu polskiemu dziennikarzowi. „Państwo” – brzmiała odpowiedź. Ekonomista machnął ręką: „W takim razie to nie była żadna reforma”. Twórca chilijskiej reformy emerytalnej, na której wzorowała się większość krajów świata, trafił w sedno: reforma ubezpieczeń społecznych przeprowadzona przez rząd AWS w 1999 r., która na pierwszy rzut oka przypomina chilijską, w rzeczywistości nie ma z nią wiele wspólnego. Chilijska reforma opiera się na całkowitej prywatyzacji i zdroworozsądkowym założeniu, że każdy obywatel dostanie na starość tyle pieniędzy, ile przez całe życie sobie wypracował. Zmiany wprowadzone przez ekipę Jerzego Buzka polegały na bardzo wybiórczej prywatyzacji i utrzymaniu fikcji „sprawiedliwości społecznej”, czyli założeniu, że jedne grupy społeczne mają obowiązek finansować inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris_s Moim zdaniem częściowym ratunkiem IP: 195.93.162.* 10.05.09, 08:41 byłaby jednorazowa wypłata zgromadzonych oszczędności w drugim filarze. przy dużych kwotach można mieć większą niesięczną wypłatę z odsetek co łatwo policzyć np 100000 tys zł 5% dale 5000/12 - podatek daje 333 zł d drugiego filara (a ile będzie z zakładów emerytalnych) A kapitał możę zostać odziedziczony. Byłaby to chociażby częściowa naprawa- a wypłata jednorazowa też była w obietnicach reformy systemu emerytalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc 52 Porażka emerytur IP: 194.117.241.* 10.05.09, 09:17 te filary emerytalne II, III to taka sobie piramida , jak piramida Madoffa tyle,ze wymyslona przez rzad Buzka i AWS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Porażka emerytur IP: *.chello.pl 10.05.09, 09:40 ej, czy ktoś w ogóle jeszcze płaci do tego zusu jakieś składki? są jeszcze tacy naiwni deible?? jeśli są, to niech nie wylewają żali na tym forum, tylko niech grzecznie biegną zanieść w zębach składkę i niech sobie pomerdają ogonem wyobrażając sobie jak to emeryture spędzają na bachamach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zorro Re: Porażka emerytur IP: *.chello.pl 10.05.09, 10:36 Ano dlatego, że ktoś musi na tym zarobić. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o szmal i to gruby. Za prosty nie może być bo wtedy widać wszystko jak na dłoni. Im bardziej skomplokowany tym można z niego więcej wycisnąć, a przeciętny śmiertelnik i tak nie wnika skąd ma taką a nie inną wysokość emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: Porażka emerytur IP: *.chello.pl 10.05.09, 11:12 Tylko w Polsce mogło się tak zdarzyć,że publiczne pieniądze rozdano prywatnym firmom,bez żadnych gwarancji i poręczeń dla wpłacających. Jak zwylke ktoś mający układy i układziki zarobił na nas grubą kasę i jeszcze do tego wszystkiego zostanie bezkarny. Przecież wiadmo,kto był pomysłodawcą i wykonawcą tego "wspaniałego " planu,ale niestety wszystko to jest robione zawsze tak samo,uderzyć najsłabszego i najbiedniejszego,bo nie ma jak się bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
bemowiak2008 Gdzie ojcowie sukcesu?Buzek,Gora,Krzaklewski,Le wic 10.05.09, 11:09 ka i reszta debili ?? Prof. Buzek - europarlament, Prof. Gora - zapewne doradza funduszom, Maryjan - nagroda europarlament, Lewicka - doradza funduszom A co najsmieszniejsze Polaczki nadal te osoby wybieraja. Widocznie to nasza mentalnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kx Re: Gdzie ojcowie sukcesu?Buzek,Gora,Krzaklewski, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 11:50 To nie mentalność, tylko niedoinformowanie. Akurat pod tym względem jesteśmy narodem, który nie daruje. Gdyby media informowały o skandalu z OFE co najmniej tak często i dokładnie, jak o wygłupach Palikota czy kłótniach o samolot, to Lewicka, Bauc, Góra czy Buzek już dawno wisieliby na latarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giewont Re: Gdzie ojcowie sukcesu?Buzek,Gora,Krzaklewski, IP: *.acn.waw.pl 10.05.09, 13:53 Gość portalu: kx napisał(a): > To nie mentalność, tylko niedoinformowanie. Akurat pod tym względem > jesteśmy narodem, który nie daruje. Gdyby media... Gdyby złodzieje byli uczciwi to by nie było kradzieży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyletant Re: Gdzie ojcowie sukcesu?Buzek,Gora,Krzaklewski, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 11:32 Może to nie ich wina ale doradców z USA typu Sachs, który już zmienił poglądy po sprzedaniu nam autodestrukcyjnej teorii. Prości ludzie bardzo powoli się uczą ale jak już zrozumieją swoją sytuację to odpowiednio zareagują. Znów aktualne staje się hasło: "Nadejdzie jeszcze dzień zapłaty, sędziami wówczas będziem my!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giewont W/w to inteligentni cwaniacy. Debile to ci co na IP: *.acn.waw.pl 10.05.09, 13:50 nich głosowali. bemowiak2008 napisał: > Re: Gdzie ojcowie sukcesu?Buzek,Gora,Krzaklewski, ka i reszta debili ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Porażka emerytur? Bzdurna teza. 10.05.09, 11:20 Ten system nie powstał dlatego, aby pomnożyć emerytury. Wymyślono go aby za 15-20 lat nie trzeba było przeznaczać 80% dochodu narodowego na uzupełnianie braków finansowych ZUS. Nowy system z założenia to trzy filary a nie dwa lub trzy. Kto rezygnuje z tego trzeciego, świadomie rezygnuje z 1/3 emerytury. System działa dobrze. Problem to fakt, że rządzący nie poradzili sobie ze zjawiskiem rent kupowanych jak kartofle na targowisku (mimo pogróżek że sie z tym zjawiskiem rozprawią), wcześniejszymi emeryturami, czyli zastępowianiem zasiłów dla bezrobotnych emeryturą oraz pomostówkami. Te ostatnie miały być w całości opłacane przez beneficjentów. A wyszło jak zawsze, czyli janoisikowaniem, wiecie rozumicie zapłacimy z waszej kieszeni ........ Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak111 Re: Porażka emerytur? TAK Góra - ale obietnic. 23.05.09, 08:24 ws21 napisał: > Ten system nie powstał dlatego, aby pomnożyć emerytury. Wymyślono go > aby za 15-20 lat nie trzeba było przeznaczać 80% dochodu narodowego na uzupełnianie braków finansowych ZUS. ............ alez to wiadomo po co powstał tylko że dlugoterminowo nie ma szans by to tak działało w momencie powstania byla Gora Obietnic i kłamliwej reklamy w momencie powstawania systemu pisałem co jest gdzieś tam zarejestrowane że jest to system ktory do niczego pozytwynego nie prowadzi a- nie jest możliwe pomnażanie w skali masowej pieniedzy na Giełdzie b- lokowanie pieniędzy w akcje długoterminowo jest ogromnym ryzykiem bo co kilkadziesiąt lat na pewno a czasem czesciej zdarza sie krach wtedy - jak to sie eufemistycznie mówi - pieniaze "wyparowuja" c- opłaty sa zbyt wysokie d- konkurencja funduszy jest fikcją gdyz wszystkie stosują dokladnie te same mechanizmy e- lokowanie w obilgacjach to nic innego jak przesuwanie kłopotów przy załoeżniu optymistycznego scenariuszu dochód z obilgacji to przejadanie przyszlych dochodów o ile będą itd. N > System działa dobrze. ......... tak dobrze ze już wypłaca pierwsze emerytury w kwocie 70 zł/m-c . A wyszło jak zawsze, czyli janoisikowaniem, wiecie > rozumicie zapłacimy z waszej kieszeni ........ ........ to już beletrystyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vi Zero nauki z błędów innych! i IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.09, 11:51 Przecież nasz system jest powieleniem systemu argentyńskiego. Proszę sobie sprawdzić... tam jest już zmieniany bo się NIE SPRAWDZIŁ! A u nas? Zero nauki z błędów innych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klops Nadchodzi wielkie załamanie!!!!! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.05.09, 11:59 Kolejne pokolenie, wyżu demograficznego lat 70-tyc i głównie 80- tych, które skuszone łatwym kredytem, mające ograniczony jeszcze instynkt samozachowawczy przez brak doświadczenia życiowego (w przeciwieństwie do tych, którzy pamiętają jeszcze jak 8 lat temu trzeba było prosić się o wypłatę w wielu firmach) wpakowowało się w G....no po same uszy na kilkanaście i kilkadziesiąt lat. Na zachodzie podobne procesy miały już miejsce wiele lat temu w wielu krajach (tzn. łatwy kredyt i stada baranów zadłużające się) Polska stała się kolejnym "łupem" gdzie ten sam mechanizm można było uruchomić. Banki "uwolniły" kredyty dla Polaków (oczywiście nigdy tych pieniędzy nie miały, tzn. pożyczyły pieniądze których nigdy nie było). To wywołało już cały łańcuszek zdarzeń w gospodarce. Tak czy tak zwycięzcą tego pozostać miał bank, bo tak to działało. Kryzys, który wybuchł trochę plany zmienił, ale łudzą się Ci którzy myślą, że to coś zmieni dla nich. Nie zanosi się na nową nacjonalizację "wszystkiego" i uwolnienie z długów "lud pracujący". Raczej, to wygląda tak: - banki pożyczyły pieniądze których nigdy nie było, ale nawet jak przejmie to państwo to nie podważy tego złodziejskiego systemu, po prostu będziesz musiał spłacać długo do kasy państwa, bo jak cholera go zaczyna potrzebować - nadchodzi na Europę i Polskę załamanie demograficzne co oznacza poszukiwanie na gwałt pieniędzy do budżetu - od przyszłego roku pójdą w górę wszelkie akcyzy, podatki, co wywoła szereg złych sytuacji w gospodarce, tzn. większe obciążenia to mniej kasy w budżecie rodzin, które obciążone kredytami na domy, samochody itd. zaczną oszczędzać na innych rzeczach, to oznacza mniej kasy w gospodarce i zwolnienia, co oznacza, że rząd znów przyciśnie aby mieć kasę na emerytury itd., to znowu sprawi, że firmy i ludzie zaczną oszukiwać nie płacąc zus itd. itd. Krótko mówiąc, drogie pokolenie lat 70-tych i 80-tych - zostaliście WYRYPANI na resztę swojego życia w tak krótkim czasie. Podczas kiedy będziecie spłacać swoje kredyty, państwo aby mogło dalej działać będzie wam brało z kasy coraz więcej, a na sam koniec przez załamanie demograficzne zostaniecie z palcem w d.... bo dla Was już nikt nic nie bedzie miał. Zabawne jest to, że ci którzy myślą, że będą kupować nieruchomości i inne tam na starość to będą zabezpieczeni _ HA HA HA - to jest coś warte jak jest ktoś kto zechce to kupić. Problem w tym, że nieliczni młodzi sporo odziedziczą po starych, a sami na H...j im kolejny dom, tym bardziej że obciążeni podatkami nawet na niego nie odłożą Ech .... Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdkawmaju Porażka emerytur 10.05.09, 12:08 emerytura z 'musu' powinna gwarantowac jedenie zapewnienie minimum socjalnego,ale takiego na poziomie np.minimalnej placy.kto chce miec wiecej,niech odklada swoje nadwyzki w zarobkach na kontach bankowych lub inwestuje w inny sposob.moze je tez w kazdej chwili potraktowac jako swoj spadek. ludzie pracy! zapomnieliscie jaki byl cel wprowadzenia w XIX w powszechnych emerytur? chyba nie po to,zeby wzbogacac posrednikow i bankowcow,i cala rzesze biurokracji przy tej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły emeryt Porażka emerytur IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.09, 12:12 Piramida argentyńska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giewont Za moment uchwalą 4 filar: umrzyj przed terminem IP: *.acn.waw.pl 10.05.09, 13:04 i system zostanie uratowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Porażka emerytur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 00:04 To nie porażka tylko celowa działalność. Postkomuniści, wojsko, policja i kolaboranci z Solidarności będą dostawać emerytury po staremu. Składka na ZUS wynosi 45%, z czego tylko 7,3% idzie na OFE. Od tego trzeba odjąć prowizję ZUS-u 0,8%, prowizję OFE 7% i opłaty za zarządzanie. Na premie, marmury, nowe samochody pieniędzy w ZUS- ie czy OFE nigdy jakoś nie brakuje. Jest to największy przekręt ekipy Buzka. Odpowiedz Link Zgłoś