angrusz2 23.02.07, 14:10 Czy niskie emerytury są skutkiem , głównie , niskich zarobków i krótkiego stażu pracy, czy jakiejś niesprecyzowanej i niezależnej od pracownika siły ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kornik251 Re: Emerytury 23.02.07, 16:23 Wszystko o emeryturach zbajdziesz na tej stronie www.money.pl/emerytury/poradniki/artykul/oszczedzanie;albo;emerytalne;biedowanie,252,0,175100.html# Życzę miłej i spokojnej lektury! Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz2 Re: Emerytury 25.02.07, 18:52 Częściowo przeczytałem , I woszem wiem , że należy odkładać i to tylko na swoje konto. Dawniej i za komuny i do 99 roku tego nie można było . Ale moje pytanie dotyczcy aktualnych spraw. Wiele emerytów tak narzeka ,że ma " głodowe " emerytury np najniższe ale nie wspomni , że krótko pracowali , krótko płacili składki ( moze i pracowali ale na czarno albo zarejestrowani na minimum ) Ale teraz bardzo głośno krzyczą , że to wina państwa . Trzeba temu głośno i ostro się spierać bo wszystko zgarną dla siebie a pozostawią długi Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elza Re: Emerytury IP: *.slowianin.pl 27.02.07, 07:53 Jeszcze raz przeczytaj swoje"przemyślenia"i to głośno,żebyś się słyszał. Emerytury są glodowe,bo komuna okradała składki pracowników dzisiejszych emerytów. Zanim takie bzdety puści się dalej,nalezałoby troche poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz2 Re: Emerytury 28.02.07, 13:02 Do Elzy : Co za pierdoły gadasz .Ty nie znasz systemu . Za komuny jak i teraz składki na bieżąco były wypłacane emerytom. Za komuny było mniej emerytów a o wiele więcej pracujących . Teraz trend się odwrócił i te składki nie wystarczaja na płacenie emerytów. Ale i wtedy i teraz wysokość emerytury była obliczan na podstawie zarobków ( różnie to bywało raz z ostatniego roku , raz z trzech lat lub jak teraz kapitał z ostatnich 10 lat ) i staż pracy wpływał i wtedy za komuny i teraz . Im dłużej ktoś pracował to o 1 ( ok ) procent wiecej miał naliczaną emeryturę . Najpierw dowiedz się a potem pisz. Teraz składki i to tylko częściowo idą na indywidualne konto w OFE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: likwidator Re: Emerytury IP: *.swinoujscie.sdi.tpnet.pl 16.03.07, 09:48 Polecam stronę www.zlikwidujzus.com Dowiesz sie wszystkiego i znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś