Dodaj do ulubionych

Labrador Ratownik

02.02.09, 11:55
Mam pytanie odnosnie ratownictwa interesuje mnie ratownicto wodne
badz poszukiwawcze-gruzowiskowe. Mam suczke labradorke ma poł roku,
jestem z Gdanska i chcialabym uzyskac wiecej informacji od czego
musze zaczac gdzie i do kogo sie zglosic na jakie szkolenie
pierwsze dac co potrzeba odemnie i od suki bysmy stanowili zgrany i
dobry zespol i przeszli testy.Prosze o jakiekolwiek inf.
dziekuje i z Gory pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • paenka Re: Labrador Ratownik 02.02.09, 17:18
      HEj
      My z Kaiserem swojego czasu trenowaliśmy w łódzkiej grupie poszukiwawczej jednak
      z braku czasu podarowaliśmy sobie. Więc podstawa to posiadanie czasu na treningi
      i wyrozumiałe pracodawce, który w razie akcji zwolni CIę z pracy wink
      A co do meritum sprawy. Z tego co sie orientuję to w Gdańsku istnieje grupa
      poszukiwawcza i są jedną z najlepszych jednostek w kraju. W naszym przypadku to
      było tak, że wyggadałam sobie tych ludzi po sznurku do kłebka. Zaprosili mnie na
      treningi...a moż sama się wprosiłam? No nie pamiętam...ale z reguły są to
      naprawdę otwarci ludzie. Także złap jakiś kontakt do konkretnej grupy i tak
      będzie najlepiej jak się dowiesz odnośnie spraw formalnych.
      =Pies i ty powinniście stanowić zgrany zespół.
      =Pies powinien a wręcz musi znać podstawowe komendy...generalnie zakres PT co
      najmniej pierwszego stopnia. Nie jest konieczne zdanie egzaminu i poświadczenie
      papierami (przynajmniej u nas w szkółce tak było).
      =Pies nie może przejawiać jakiejkolwiek agresji w stosunku do ludzi.
      =Pies powinien być indywidualistą ( w sensie konkretnego poszukiwania,
      zabawy...ale musi być posłuszny)
      =Pies nie może mieć lęku wysokości, bać się chodzenia po gruzie, pochyłych
      powierzchniach, niepewnych...no po prostu musi ufać swojemu przewodnikowi, który
      gdy każe mu wejść to on to zrobi. Oczywiście ty nie możesz też rzucać go na
      każdą "głęboką wodę" w granicach bezpieczeństwa wszystko.
      =PRaca węchowa ( na wiatr, po tropie) - czeto psy się specjalizują ale poszukują
      rownież w obu metodach w zależności czy są to poszukiwania w otwartym terenie,
      czy w gruzach czy też w wodzie <- tego oczywiście nauczycie się podczas szkoleń
      i treningów w grupie jednak dobrze by było aby pies wiedział na czym polega np
      zabawa w chowanego.
      =Zanim dopuszczą was do jakichkolwiek poszukiwań to będziecie musieli przejść
      egzaminy..różnie to bywa...w zależności od grupy czy jest ona np przy jednostce
      straży pożarnej czy fundacji

tu masz namiar na grupę gdańską
      www.kmpsp.gda.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=59
      W tej grupie pracuje dziewczyna (blondynka) z labradorem (pies), widziałam
      nagrania ze zlotu....byli bezkonkurencyjni... naprawdę wzorowa para.

Możesz trochę podszkolić psa na własną rękę.
      Metoda w otwartym terenie.
      Pies poszukując w otwartym terenie porusza się po stożku zapachowym. Dlatego też
      podczas szkoleń wybierz jakąś łąkę np w kształcie prostokąta. Na jednym z
      dłuższych boków najlepiej żeby były jakieś krzaki albo wysoka trawa. Niech w tym
      miejscu schowa się jakaś osoba, tak aby pies jej nie widział (uprzednio niech ta
      osoba pobawi się bardzo enegicznie z psem jego ulubioną zabawkę; zanim pies się
      zmęczy a będzie już rozochocony niech ta osoba skończy zabawę a pies widzi, że
      zabiera zabawkę ze sobą; następnie odwróć uwagę psa a osoba niech się schowa).
      Jesteśmy w miejscu gdy pies się przed chwilą bawił, osoba się schowała na jednym
      z dłuższych boków prostokątnej łąki. Razem z psem zaczynacie po przeciwległym
      dłuższym boku prostokątna z jednego z rogów. UWAGA na wiatr! na rysunku
      zaznaczyłam jak to powinno wyglądać

img222.imageshack.us/img222/9724/stoekzapachowyam9.jpg
      początkowo zacznij od bardzo krótkiego dystansu...niech pies nawet widzi gdzie
      ten człowiek idzie. Pamiętaj o komendzie "szukaj" na początku spaceru. Zaczynaj
      od trzymania psy na dłuższej lince. Jeśli pies nie będzie szedł zgodnie ze
      stożkiem zapachowym to na początku zanim załapie o co kaman, sama nakierowuj go
      na stożek zapachowy, dokłądnie tak jak to wygląda na ryzunku. Nie skręcaj za
      wczesnie ani za późno. Spróbuj oszacować jak może się rozchodzić ten stożek,
      jasnym jest że sama nie poczujesz zapachu wink Gdy pies znajdzie tę osobę to ta
      osoba bezwarunkowo muuuusi (podczas treningów) ogromnie ucieszyć się ze
      spotkania z psem, dać mu zabawkę i do razu pobawić się z nim ta zabawką. Pies
      musi kojarzyć- Człowiek -> zabawka -> razem super zabawa...to go motywuje do
      szukania. Przewodnik również ma za zadanie pochwalić psa...ale jako wzmocnienie
      dla radości poszukiwanego. POdczas prawdziwej akcji to przewodnik chwali psa za
      wykonanie zadania a nie poszukiwany rzecz jasna.
      Jak już nauczysz psa znajdować ludzi. To naucz go sygnalizowania znaleziska.
      Różnie to może wyglądać. Poprzez szczekanie, warowanie, to może już zależeć albo
      od waszych preferencji (nie każdy pies chce szczekać) albo od tego jak grupa
      pracuje. Ale raczej pierwsze rozwiązanie jest częściej stosowane. Najprostsza
      metoda to umieszczenie znaleziska w niedostępnym dla psa miejscu, tak żeby je
      widział. Najlepiej chowaj dobre jedzonko ulubioną zabawkę, tego co wywołuje u
      psa szczekanie albo jeśli warowanie to zanim pies otrzyma nagrodę każ mu warować
      (sygnalizowania na pocżatku możesz uczyć bez udziału osoby trzeciej).
      Gdy pies już załapie, że szukanie człowieka to zabawa to nauka tropienia pójdzie
      jak z płatkawink
      • paenka Re: Labrador Ratownik 02.02.09, 17:28
        i tutaj też są ratownicy.iq.pl/
        • o-jejku2 Re: Labrador Ratownik 02.02.09, 19:54
          Paenka zainponowałaś mi i zainspirowałaś.
          • paenka Re: Labrador Ratownik 02.02.09, 23:38
            A to fajnie smile Polecam takie zabawy w chowanego nawet jeśli nie planujecie
            pracować jako ratownicy wink Ta zabawa bardzo wzmacnia socjalizację psa z ludźmi.
            Dlaczego zabawa? No bo pies wtedy musi się bawić mieć radość z tegosmile
            Polecam...my nadal się bawimy w chowanego mimo, że nie należymy już do
            grupy....to chyba ulubiona aktywność Kaisera.
    • kawuel Re: Labrador Ratownik 02.02.09, 20:35
      psyratownicze.net/?id=13
      www.goldenretriever.pl/praca/ratown.htm#Listowicze
      www.storat.pl/index.php
      www.pomozmyrazem.pl/index.php?section=65585&subsection=65615
      • inessta Re: Labrador Ratownik 03.02.09, 19:29
        nasz Cezar nie był szkolony w tym zakresie. Ale gdy idziemy rodziną na spacer,
        to gdy ktoś się schowa za jakąś przeszkodą ( górka, krzaczek czy kamień), to
        zauważyłam ,że Cezar zawsze wraca do tego miejsca, gdzie widział ostatni raz
        daną osobę. Łapie ślad i jak po sznurku leci do tej schowanej osoby. Jeszcze nie
        zdarzyło się żeby kogoś nie znalazł.
        • paenka Re: Labrador Ratownik 03.02.09, 23:08
          No to jeśli spełnia pozostałe kryteria a wy macie czas i chęci to tym bardziej
          pomyślałabym o wykorzystaniu jego naturalnych predyspozycjiwink
          • inessta Re: Labrador Ratownik 04.02.09, 08:38
            No niestety Cezar ma już osiem lat i chyba jest za stary do tego. A do tego jest
            leniwy. Pies jest u rodziców, a oni raczej z nim nie będą ćwiczyć tak intensywnie.
            • paenka Re: Labrador Ratownik 04.02.09, 22:58
              W Łódzkiej grupie goldenka Gold zaczęła w wieku 5 lat wink ale rozumiem wasze
              ograniczenia smile

Wisniagda..pozostaje wyglądać was w Newsach telewizyjnych, powodzenia.
    • wisniagda Re: Labrador Ratownik 04.02.09, 09:48
      Paenka dziekuje!!!smilesmilesmile
      juz napisałam do straży czekam na jakieś dalej danesmile
      jak czegoś sie dowiem oczywiście napisze. A Zabawe w chowanego
      wykorzystam dzisiajz moja YUM-YUMsmile dziekuje za rysunek i wszystkie
      dane wszystkimsmilePozdrawiamsmilesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka