Dodaj do ulubionych

Do oceny:)

05.05.11, 14:27
Niedługo chciałabym kupić psa, jestem prawie przekonana o tym, że będzie to labrador. Z racji tego , ze dotychczas nie miałam psa takiej rasy chciałabym napisać trochę o mnie, abyście mi pomogli podjąć decyzję czy labrador to dobry wybór i może podpowiecie coś jeszcze na co nie zwróciłam uwagi.
- dotychczas miałam dwa psy, średniej wielkości kundle, oba miałam od szczeniaka tak więc wiem ze szczeniaki to sikacze i szkodniki, 1 pies żył 10 lat a drugi ma 15 i nadal żyje ( został z moimi rodzicami),
-potrzebuję psa aktywnego, kanapowce odpadają
- mam dzieci ( 6i 7 lat),
- posiadam dom z ogrodem,
-posiadam samochód wystarczającej wielkości żeby moc przewieżć psa,
- zdaję sobie sprawę że psa kupuje się z założenia na 15 lat i pewne środki pieniężne na jego utrzymanie są niezbędne,
- pies będzie zostawał sam w domu na 8 godzin ( jeśli będzie już w miarę samodzielny, bo na początku poproszę tatę żeby miesiąc, dwa przyjeżdżał i z nim zostawał dopóki będzie mały),-
-przed pracą ma zamiar biegać z psem codziennie 30-40min zeby zmęczyć go porządnie
zanim zostanie samsmile,
- nikt z domowników nie jest alergikiem,
- posiadamy starą leniwą kotkę, która pół swojego życia spędziła z psem, świnką morską, kanarkiem i okresowo innymi zwierzakami, zdecydowanie przyjaźnie nastawiona,
- 3km od miejsca zamieszkania mam bardzo dobrą lecznicę dla zwierząt,
- na wakacje wyjeżdzamy raz w roku i mam wtedy z kim zostawić psa,
Co jeszcze powinnam wziąć pod uwagę?
Obserwuj wątek
    • zaba737 Re: Do oceny:) 05.05.11, 20:01
      jeżeli jesteś pewna że chcesz zwariowanego psiaka jakimi są labradory to kupuj go.
      ja mam małą córeczkę i jest to świetny piesek dla dzieci bardzo opiekuńczy.
      masz super warunki,miałaś już psy wiesz więc że trzeba go wychować,poświęcać czas na spacery itp. jak już dokonasz zakupu to wrzuć fotki szczeniaczka pozdrawiam i polecam pieska z rodowodem bo wiadomo że będzie to labrador lub z zaufanych rąk
    • tomek.54321 Re: Do oceny:) 05.05.11, 20:15
      Z tego co czytam to niezle jestes do tego przygotowana wink Z mojej strony napisze ze dla labradora 8 godzin samemu to nie problem, o ile wczesniej, albo pozniej ma solidna dawke ruchu (minimum 1 godzina dziennie i to takiego intensywnego - wtedy dobrze sie rozwija i nie broi w domu). Powinnas jeszcze wziac pod uwage jakies szkolenie. Nie mowie tutaj o profesjonalnym, ale jesli Ty masz doswiadczenie to sama, a jesli nie to u kogos. Ta rasa ma to do siebie ze daje sie ladnie ulozyc, ale nieulozona potrafi niezle narozrabiac (oczywiscie nic agresywnego, natomiast robi sie z niego szkodnik). No i na koniec - nie spoczywj na laurach tylko dlatego ze masz ogrodek. Jesli pies bedzie tylko tam wypuszczany to po pewnym czasie mozesz byc pewna ze nabroi.
      Tak poza tym to naprawde polecam, szczegolnie jesli chodzi o towarzystwo dla dzieci.
      • alba27 Re: Do oceny:) 06.05.11, 08:47
        Może sobie poradzę z tą rasąsmile
        Mimo, że miałam już psy uważam że zakup czworonoga to poważna decyzja i powinna być bardzo dobrze przemyslana, bo szlag mnie trafia jak ktoś kupuje psa a potem sie dziwi że ma mieszkanie zdewastowane i psiaka oddaje jak zużytą zabawkę.
        Wybierając rasę kieruję się dwoma aspektami, po pierwsze pies musi mieć łagodne usposobienie a po drugie musi chcieć ze mną biegaćsmile Lubię biegać i dużo łazić ale czasami brakuje mi towarzysza, zwłaszcza takiegoo, który nie będzie mnie zagadywał po drodze w chwilach kiedy będę chciała pobiegać "sama" ze swoimi myślami.
        • tomek.54321 Re: Do oceny:) 06.05.11, 09:20
          Szkoda ze ludzi myslacych tak jak ty wciaz jest za malo. Uwazam ze z takim podejsciem jestes jak najbardziej gotowa do opiekowania sie psiakiem smile

Co do spacerow i biegania to labradory nadaja sie do tego swietnie. Nie dosc ze uwielbiaja ruch, to jeszcze, o ile wczesniej troszke go poduczysz, nie uciekaja i nie ma z nimi wiekszych problemow podczas spacerow czy biegow. Sam ze swoim biegam od czasu do czasu, a spacery to codziennosc i naprawde mozna sie fajnie wybawic.
        • zaba737 Re: Do oceny:) 06.05.11, 11:19
          jeżeli chodzi o bieganie to pies musi mieć o koło roku lub dwóch zanim zaczniecie razem biegać.
          ja biegam również ale mój pies jest po dysplazji przedniego stawu łokciowego miał tą łapkę operowaną nie chcę jej nadwyrężać. zależy też jakie dystanse biegasz bo powiem szczerze że jak spotykam się ze znajomymi i kilka labradorów bawi się razem to szybko się męczą szczególnie latem. jeżeli jest to do 5 km to ok ale 10,20 odpada.dowiedz od jakiego wieku można z nim biegać.
          • alba27 Re: Do oceny:) 06.05.11, 14:58
            Mam swoją "ścieżkę" 6km, biegam po polach, zero ulic, prosta droga, jak pies się zmęczy to może poczekać, zgarnę go wracając. Dzięki za radę dotyczącą wieku psa i biegania z nim, myślałam że półrocznego będę mogła już pogonić.
            • belene Re: Do oceny:) 06.05.11, 16:57
              piesek dobrze trafi,az miło czytać ze pańcia taka przygotowanasmile,moja labiszonka mieszka z nami w kamienicy,mieszkanie mamy spore ale i park obok więc solidna,codzienna dawka biegania z psimi kumplami męczy ją na tyle że potem psina grzecznie śpi,nabroiła trochę w domu,gdy była sama ale to minimalne szkody,zresztą pracuję w domu więc psina ma pańcię na okusmile
            • tomek.54321 Re: Do oceny:) 07.05.11, 11:16
              Moim zdaniem polroczny moze jeszcze nie ale 8-9 miesiecy to juz odpowiedni wiek. Ja swojego znalazlem (jakis debil wyrzucil go w lesie widocznie widzac ze nie da sobie z nim rady) jak mial okolo 8 miesiecy (ocena weterynarza) i juz byl na tyle duzy, ze to ja zostawalem w tyle podczas biegania wink Poza tym im wczesniej tym lepiej psiak sie rozwija w sensie budowy fizycznej i do tego nie tyje. Takze moim zdaniem 9 miesieczny labradorek juz spokojnie moze z Toba ruszac w trase wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka