Dodaj do ulubionych

chore uszy u labka

10.03.11, 11:30
Witam! Mój 4,5 miesięczny labrador ma problemy z uszami, a mianowicie wydziela się z nich brzydko pachnąca wydzielina. Oczywiście byłam z nim u weterynarza, który stwierdził zapalenie uszu, przepisał maść Oridermyl, którą smarowałam mu uszy, aż do wyczerpania tubki. Po kuracji pojechałam z nim na kontrolę, weterynarz wyczyścił mu uszy i stwierdził, że wszystko jest w porządku. Niestety co jakiś czas to zapalenie się powtarza, ponownie kupiłam tą maść i gdy tylko zauważę, że jest coś nie tak to od razu mu smaruje uszy. Czy macie jakieś inne sposoby żeby to leczenie było skuteczne i żeby labek tak nie cierpiał? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • zakonna Re: chore uszy u labka 12.03.11, 12:01
      No niestety ale labradory są podatne na zapalenie uszu. Wydaje mi się, że leczenie maścią trzeba doprowadzić do końca a nie podawać okazjonalnie gdy zaczynają się kłopoty. Poza tym warto zrobić wymaz z ucha żeby sprawdzić co dokładnie powoduje zapalenie. Jeżeli wet będzie odmawiał to zmień weta. No i pilnować trzeba żeby pies miał sucho w uszach smile tzn zero pływania podczas infekcji, przy kąpieli w wannie uważać.
      • zakonna Re: chore uszy u labka 12.03.11, 12:02
        no i u nas kiedy Wielki Ryj miał zapalenie uszu to przed podaniem leków musiałam mu uszy czyścić specjalnym preparatem a dopiero potem zakraplać
        • klekleklekle Re: chore uszy u labka 13.03.11, 09:03
          Wielki Ryj to imię?przesadauncertain
          • zakonna Re: chore uszy u labka 13.03.11, 16:13
            Chyba jesteś przewrażliwiona... Wielki Ryj to coś w rodzaju nika big_grin na imię ma inaczej a przy tym kilka interesujących innych imion, ników, ksywek itp.
            • klekleklekle Re: chore uszy u labka 13.03.11, 22:41
              to pisz ze zrozumieniem i daj to w cudzysłów
              • zakonna Re: chore uszy u labka 14.03.11, 06:59
                Można czytać ze zrozumieniem, a pisać ZROZUMIALE. Stanowczo jesteś przewrażliwiona. A nawet gdyby mój Srofik miał na imię Wielki Ryj to co wtedy?? Zastanawiam się nad tym jakbym go wołała "Ryju wróć" zapewne... Podoba mi się, chyba go przechrzczę... tongue_out
                • tenshii Re: chore uszy u labka 23.03.11, 19:12
                  Spokojnie smile
                  Każdy woła na psa jak chce. Nie stresujmy się smile

A Wielki Ryj mi się podoba big_grin
      • beyondthehorizon Re: chore uszy u labka 14.03.11, 00:10
        Dziękuje bardzo za radykiss
        • tenshii Re: chore uszy u labka 23.03.11, 19:13
          Zapalenie uszu u labka, który już raz na to chorował, często się niestety powtarza.
          Zdrowia i powodzenia życzymy
    • slona78 Re: chore uszy u labka 14.08.11, 16:40
      Nie wiem, czy problem się już skończył, bo ostatni post pisałaś w marcu, ale u nas problem z zapaleniem ucha powracał co chwilę. Okazało się, że mała ma alergię, zmieniliśmy karmę na weterynaryjną dla alergików i jak ręką odjął (od 1,5 roku nie wiem co to zapalenie ucha). A chorowała tak średnio co dwa miesiące.
      • chica-latina Re: chore uszy u labka 22.08.11, 17:38
        zgadzam sie z przedmowczynia.Czesto zapalenie ucha spowodowane jest alergia. Czesto juz samo zmienienie karmy daje duza poprawe. No o profilaktyka smileNalezy regularnie czyscic uszy oraz uwazac zeby piesek mial sucho w uszach- wilgoc jest swietnym czynnikiem dla rozwoju bakterii i grzybow.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka