klawikacz 25.06.09, 21:17 wiem, że ten temat był już poruszany na tym forum kilka, czy też nawet kilkanaście razy, jednak wolę się Was o to spytać... Co sądzicie na temat karmy Pedegree junior ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klawikacz Re: karma... 25.06.09, 21:21 własnie chciałam sie upewnić, czy moja teoria na ten temat jest słuszna. Jak widać tak... Odpowiedz Link
gosia_lsu Re: karma... 25.06.09, 21:34 dałam mojemu labkowi po przyjeździe do nowego domu-poniewaz hodowca powiedział że może nie miec apetytu, no to podałam i..jadł.. nie mogl od miski się odczepic. ogólnie baaaardzo średnia karma;/ resztę opakowania wykorzystałam jako nagrodę-jak coś zrobił=)) Odpowiedz Link
tenshii Re: karma... 25.06.09, 21:35 A jeśli nie możesz sobie pozwolić na Orijeny czy RC to kup chociaż Purinę ProPlan - to już bardzo dobra karma. Ale ProPlan - nie DogChow Odpowiedz Link
klawikacz Re: karma... 25.06.09, 21:42 nie że nie mogę sobie pozwolić, tylko hodowca zalecił, ponieważ on sam dawał właśnie Pedegree... A wet. zalecił nie zmienianie od razu karmy... Odpowiedz Link
kaha1 Re: karma... 25.06.09, 23:09 kup lepszą i mieszaj, najpierw 1/3 na 2/3, potem 1/1, potem 2/3 na 1/3 i będzie ok. lepiej go przestawić bo tu nie ma witamin ani nic zdrowego. Mój pies niezmiennie jak dostanie przypadkiem pedigree to leje mu się woda z tyłka i puszcza takie bąki że nie ma czym oddychać! Odpowiedz Link
zuzanna2008 Re: karma... 26.06.09, 10:47 A co sądzicie o tych saszetkach mięsnych Pedigree? Też szajs, czy można dać od czasu do czasu? Odpowiedz Link
tenshii Re: karma... 26.06.09, 11:04 Od czasu do czasu można, ale to jest straszny syf - taki fastfood psi. Poza tym te wszystkie marketowe karmy mają sporą dawkę środków zapachowych, smakowych, uzależniaczy - właśnie po to aby psom niezmiernie smakowały. Z doświadczenia wiem, że niektóre psy po tym nie chcą już nic innego bo to jest dla nich wybitnie smaczne. Odpowiedz Link
zamyslona4 tragedia 26.06.09, 16:55 ja moim rodzicom opiekujacym sie labkiem skonczyla sie moja karma, kupili pedigree normalne. jak zopbaczylam psa po tygodniu: - siersc strasznie matowa (jak nigdy) - mega bąki - spadek energii PP zawiera (jak te wsyztskie marketowe) duuuuuzo zboz i chemii. jak pies jedzie na lepszej karmie to naparwde widac roznice. a ze mu smakuje? no jasne ze tak, ytak jak namn rozne swinstwa lepiej wchodza, bo tak sa doprawiane. zdecydowanie nie nie i nie - szkoda psa i to pseudo oszczednosci, bo pozniej na lekarzu sobie odbijemy. Odpowiedz Link
danikkay Re: karma... 27.06.09, 00:53 Karmą o dobrej cenie i jakości jest Brit. Zachowana proporcja jakości do ceny. Do Puriny Pro Plan jakoś nie mam przekonania skoro 20% mięsa kosztuje 170 zł, a 30% w Bricie od 95 do 135 Karmiłam nią psa, którego wyprowadzałam z 4- letniej diety Chappi. Brit niczym płyn na porost i zdrowienie włosów fajna karma z dobrym składem, choć na co dzień używamy Orijena lub Acane bez zbóż. Odpowiedz Link
tequ-illa Re: karma... 27.06.09, 09:51 Niekoniecznie się zgodzę, aczkolwiek wolę te 20 % kurczaka w pro planie aniżeli 30 % mięsa drobiowego i produktów pochodzenia drobiowego w BricieBo tak producent określa skład w BricieI przy takim składzie zastanawiam się ile z tego 30% to faktycznie mięso a ile inne odpady. Poza tym mięso mięsu nie równe. Za bardziej wyselekcjonowane i wyższej jakości niestety płaci się więcej. Poza tym temat karm - to temat rzeka. Bo tu generalnie chodzi o to, która będzie najbardziej odpowiednia dla naszego psa. I tu nieraz niestety nawet sięgając po te z najwyższej półki nie trafiamy. Odpowiedz Link