Dodaj do ulubionych

Alimenty wstecz.

06.02.12, 12:21
Od 2 lat płacę dobrowolne alimenty. Płaciłem "mało", gdyż żona o rozwód nie podała i o alimenty nie wniosła. Teraz chce wyrónania alimentów wstecz. Czy sąd może jej zasądzić alimenty wsteczne.
Obserwuj wątek
    • evi85 Re: Alimenty wstecz. 06.02.12, 12:29
      masz jakies pokwitowanie ze placiles te alimenty?
      np historia przelewow, czy podpisanie przez zone przyjecia pieniedzy?

jezeli zona o alimenty nie wniosla to nie bedziesz placil wstecz, placi sie od momentu zlozenia wniosku
      przynajmniej u nas tak bylo
      czyli jezeli zona zlozyla wniosek o alimenty w styczniu, a rozprawa bedzie np w marcu to od stycznia bedziesz musial zaplacic alimenty

teraz pozostaje Ci jedynie zbieranie dowodow ze placisz alimenty
      • sonia_30 Re: Alimenty wstecz. 06.02.12, 12:53
        Można wnioskować o alimenty do 3 lat wstecz, przy czym szanse raczej marne. Skoro żona nie występowała wcześniej o alimenty, znaczy potrzeby dziecka były zaspokajane.
    • wikto-r123 Re: Alimenty wstecz. 06.02.12, 13:27
      Pokwitowania mam.
      • plujeczka Re: Alimenty wstecz. 06.02.12, 15:14
        co masz? pokwitowania? jakie- co tam napisałeś -ma być napisane ze sa to alimenty i za jaki miesiąc nawet jesli nie było wyroku alimetacyjnego bo inaczej sad Ci tego nie uzna i faktycznie możesz dostać alimenty wstecz zwłaszcza jesli ex zona bedzie miala bardzo dobra "papugę'
    • wikto-r123 Re: Alimenty wstecz. 06.02.12, 16:36
      Mam potwierdzenia przelewów, opisane ze są to alimenty i za który miesiąc.
      • kiszczynska Re: Alimenty wstecz. 07.02.12, 00:51
        o matko skor masz daowd, to lozylesz na dizecko

raczej martne sznase, ze uda jej sie 3 lata wstecz wyegzekwowac
      • mayenna Re: Alimenty wstecz. 07.02.12, 01:25
        Nie ma szans na wsteczne alimenty.Sąd zasądza je wtedy, gdy rodzić nie mógł zaspokoić potrzeb dziecka i np. zaciągnął kredyt, czy w inny sposób się zadłużył, gdy faktycznie nie miał środków na życie. Myślę, że o wsteczne alimenty możesz się nie martwić.
        Pokaż w sądzie te przelewy, powiedz o umowie i to powinno wystarczyć.
        • rene-76 Re: Alimenty wstecz. 08.02.12, 20:54
          jeśli masz dowody to ok zależy też na jaką kwotę podała bo może rządać wyrównania,sąd przysądza alimenty wsteczne do roku jeśli zostało to zaznaczone w pozwie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka