Dodaj do ulubionych

Alimenty od byłego ex.

27.02.12, 10:24
Jestem w trakcie pisania pozwu o rozwód,ale mam pewien problem.Jak to jest z alimentami od byłych małżonków?Adwokat powiedział mi ,że nie ma takiej możliwości ponieważ z chwilą orzeczenia rozwodu wszelkie roszczenia nie mogą już miec miejsca.Jednak poszperałam trochę w necie i wygląda na to,że prawo rodzinne dopuszcza taką możliwośc.
Dodam,że wolałabym rozwieśc się bez orzekania o winie.Mąż jest alkoholikiem,dlatego obawiam się,że kiedyś może stracic pracę i ubiegac się o takie alimenty.
Obserwuj wątek
    • errare_humanum_est Re: Alimenty od byłego ex. 27.02.12, 11:23
      To może zmień adwokata, bo jeszcze z samym rozwodem Ci namiesza tak, że wyjdzie Twoja wina wink
      A tak na poważnie, w przypadku rozwodu bez orzekania o winie, obie strony mogą wnosić o przyznanie alimentów na siebie, ale tylko w przypadku niezawinionego popadnięcia w niedostatek (wypadek, ciężka choroba, brak renty itp - zdrowa, młoda osoba łatwo takich alimentów nie dostanie). Okres, w którym taki wniosek można wnieść i na jaki mogą być przyznane alimenty, zaczyna się w momencie uprawomocnienia wyroku rozwodowego i trwa 5 lat, ale może być przedłużony decyzją sądu w przypadku nadzwyczajnych okoliczności.

W przypadku orzekania o winie, strona winna nie może domagać się alimentów, strona niewinna może domagać się alimentów w przypadku obniżenia poziomu życia, okres w którym można wnieść pozew oraz czas alimentowania nie ma ograniczeń, trwa do momentu zawarcia nowego związku małżeńskiego.
      • zmeczona100 Re: Alimenty od byłego ex. 27.02.12, 12:38
        errare_humanum_est napisał:

Okres, w którym taki wniosek moż
        > na wnieść i na jaki mogą być przyznane alimenty, zaczyna się w momencie uprawom
        > ocnienia wyroku rozwodowego
        i trwa 5 lat, ale może być przedłużony decyzją sądu
        > w przypadku nadzwyczajnych okoliczności.

Nie, tak nie jest, nigdzie nie ma takiego zapisu; jest tylko wskazany okres 5 lat. Orzeczenia SN wskazują na to, że nie jest ważne, ile lat upłynęło od rozwodu, ale okres alimentacji nie powinien przekroczyć 5 lat (ale może być dłuższy- jak pisałeś).

Jednak takie alimenty jest bardzo trudno uzyskać, bo trudno jest udowodnić, że ktoś nie z własnej winy znalazł się w niedostatku. Co innego alimenty z powodu pogorszenia stopy życiowej w wyniku rozwodu z osobą wyłącznie winną.
        • errare_humanum_est Re: Alimenty od byłego ex. 27.02.12, 14:47
          zmeczona100 napisała:

> Nie, tak nie jest, nigdzie nie ma takiego zapisu; jest tylko wskazany okres 5 l
          > at. Orzeczenia SN wskazują na to, że nie jest ważne, ile lat upłynęło od rozwod
          > u, ale okres alimentacji nie powinien przekroczyć 5 lat (ale może być dłuższy-
          > jak pisałeś).

Bazowałem na brzmieniu Art. 60 par 3 KRiO :
          Obowiązek dostarczania środków utrzymania małżonkowi rozwiedzionemu wygasa w razie zawarcia przez tego małżonka nowego małżeństwa. Jednakże gdy zobowiązanym jest małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za winnego rozkładu pożycia, obowiązek ten wygasa także z upływem pięciu lat od orzeczenia rozwodu, chyba że ze względu na wyjątkowe okoliczności sąd, na żądanie uprawnionego, przedłuży wymieniony termin pięcioletni.
          Jeżeli obowiązek alimentacyjny małżonka niewinnego wygasa po 5 latach od orzeczenia rozwodu, to logicznie rzecz biorąc, w tym samym momencie druga strona traci też możliwość złożenia pozwu o alimenty - czy można wnioskować o coś, do czego prawa wygasły?
          Co do obowiązku alimentacyjnego małżonka winnego: jak widać, trwa do momentu zawarcia związku małżeńskiego przez drugą stronę i limit 5 lat od orzeczenia rozwodu go nie obejmuje.

No chyba że ja czegoś nie rozumiem, możesz podać bliższe dane nt. wspomnianych orzeczeń SN?
      • anka35only Re: Alimenty od byłego ex. 27.02.12, 23:40
        Korzystałam z darmowej porady prawnej u adwokata w urzędzie gminy.Jak widac porady mało rzetelne.sad
    • heksa_2 Re: Alimenty od byłego ex. 27.02.12, 11:38
      Jedynie rozwód z orzekaniem o winie zabezpieczy cię przed alimentami w przyszłości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka