11.10.12, 20:22
Witajcie! Podczytuje Was czasami, a teraz bezpośrednio zwracam się o podzielenie doświadczeniem.
Jeśli druga strona złoży apelację, to czy ja tez będę mogła później dorzucić swoje "ale" . Powiem szczerze, że wolę święty spokój i nawet jeśli mam pewne zastrzeżenie do orzeczenia I instancji, nie chcę inicjować apelacji, chętnie odpuszczę, bo generalnie wyrok jest do zaakceptowania. Ale czy nie zostanę z ręka w nocniku, jeśli ex wniesie apelacje (a tak się odgrażał), a ja nie?
Obserwuj wątek
    • mayenna Re: apelacja 11.10.12, 20:36
      Będziesz mogła:
      Tutaj masz opis.
      • nowanadzieja2 Re: apelacja 11.10.12, 20:56
        Śliczne dziękismile Uff, odetchnęłam.
        W I instancji w wyroku pominięto kilka spraw/rozstrzygnięć zgłaszanych przeze mnie pisemnie, tak jakby ich w ogóle nie było. Wyrok w zasadzie odnosił się tylko do słowa mówionego i to dość mocno ograniczanego w czasie rozprawy przez prowadzącego sprawę. Ale - jak pewnie niejedna z Was -mam dość włóczenia się po sądach, więc machnęłam ręką. Jeśli jednak ex zawnioskuje o apelację, to chętnie je w takim razie podniosę.
        • nowanadzieja2 alimenty 11.10.12, 21:03
          I jeszcze jedno pytanie do wtajemniczonych. Czy sprawa o alimenty wstecz musi być rozpatrywana w tym samym czasie, co rozprawa je ustalająca (np. rozwód lub podniesienie alim). Czy też o alimenty wstecz (chyba do 3 lat) można w dowolnym momencie wnioskować?

Czytam tak sobie różne Wasze podpowiedzi, przeżycia i jakoś tak raźniej człowiekowi na duszy. W kupie łatwiejsmile
          • mayenna Re: alimenty 11.10.12, 21:07
            Tekst linka
            Tutaj jest cos na ten temat. Jak nie znajdziesz odpowiedzi to proś Joannę na privie.
            • nowanadzieja2 Re: alimenty 11.10.12, 21:22
              Dzięki mayennasmile

Doczytałam coś takiego: "Alimenty wstecz to te za czas sprzed dnia złożenia pozwu o rozwód".
              Wnioskuje więc (czy słusznie?), że można wnieść wstecz za okres sprzed rozpoczęcia danej sprawy, a nie można za okres , który pokrywa się z czasem trwania sprawy (bo to powinien ewentualnie regulować wyrok).

A kto to jest Joanna i jak się z nią skontaktować? I czy nie będzie mieć nic przeciwko temu?
              • nowanadzieja2 ? 15.10.12, 16:28
                Podnoszę temat, może coś ktoś dorzuci, bo dalej mam wątpliwości.

Mayenna, tak doczytuję i z art.378 kpc wynika mi, że nie do końca chyba będę mogła wnieść swoje zastrzeżenia w sprawie nie poruszonej przy składaniu apelacji.
                • nowanadzieja2 Re: ? 15.10.12, 17:49
                  I jeszcze jedno pytanie.
                  Czy można złożyć apelację, bez wystąpienia o uzasadnienie wyroku?
                  • nowanadzieja2 Re: ? 15.10.12, 18:39
                    > Czy można złożyć apelację, bez wystąpienia o uzasadnienie wyroku?
                    Znalazłam odp, więc sama jej sobie udzielę : tak smile

Ale na pozostałe pytania: raczej negatywnie doczytujęsad

• mayenna Re: alimenty 15.10.12, 19:31
                Znajdź watek powitanie prawnika - tam jest yo-anna83. Przedstawiła się jako prawnik, deklaruje bezpłatne porady wiec chyba Ci najlepiej wytłumaczy co i jak w sprawie tej apelacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka