Dodaj do ulubionych

pozew rozwodowy, świadek

24.03.13, 23:34
Rozwodzimy się mając wspólną nieletnią córkę.
Z tego co się dowiedziałam, na sprawę rozwodową powinniśmy przyprowadzić w związku z tym świadka, który potwierdzi rozpad związku.
Jak mam to zapisać w pozwie rozwodowym?
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: pozew rozwodowy, świadek 25.03.13, 00:48
      Świadek z tego co wiem nie ma potwierdzać rozpadu związku. Jest powoływany "na okoliczność sytuacji dziecka".
      • blue_ania37 Re: pozew rozwodowy, świadek 25.03.13, 08:26
        Nie musisz nic pisać w pozwie.
        Dostaniesz odpowiedź z sądu z wyznaczoną datą rozprawy, tam też bedzie pismo czy macie przyprowadzić świadka na okoliczność dziecka, czy np będzie do ciebie do domu chciał przyjść kurator.
        A
      • malgolkab Re: pozew rozwodowy, świadek 25.03.13, 10:26
        monika3411 napisała:

> Świadek z tego co wiem nie ma potwierdzać rozpadu związku. Jest powoływany "na
        > okoliczność sytuacji dziecka".
        Teoretycznie tak, ale u mnie świadka pytano również ile nie jesteśmy razem, kto się wyprowadził z domu etc., mimo, że rozwód był bez orzekania i wszystko mieliśmy ustalone.
    • babag Re: pozew rozwodowy, świadek 25.03.13, 19:32
      Anka ma rację, nie zawsze wzywany jest świadek na rozprawę. U nas wyznaczono kuratora, który zebrał wszystkie potrzebne informacje. Nic nie musisz pisać. Sąd sam zdecyduje
      • joannapa Re: pozew rozwodowy, świadek 25.03.13, 22:39
        Tzn,. że jeżeli nie wskażę świadka w pozwie to w wezwaniu na rozprawe Sąd mi napisze, że mam świadka przyprowadzić lub że odwiedzi mnie kurator? czy przez to niewskazanie świadka od razu mam pewność że będą przynajmniej 2 sprawy.

I jeszcze pytanie - jak to wygląda na sprawie - Świadek jest na sali cały czas czy jest tylko proszony na chwilę - zadawane sa mu pytania, odpowiada i wychodzi?
        • monika3411 Re: pozew rozwodowy, świadek 25.03.13, 22:57
          Proszony na przesłuchanie..
        • yoma Re: pozew rozwodowy, świadek 26.03.13, 10:08
          > Sąd mi na
          > pisze, że mam świadka przyprowadzić lub że odwiedzi mnie kurator?

Właśnie tak. Jeśli będzie chciał świadka, to to będzie brzmiało mniej więcej "...wzywa do uzupełnienia braków pozwu poprzez wskazanie świadka na okoliczność małoletniego...".

> czy przez to
          > niewskazanie świadka od razu mam pewność że będą przynajmniej 2 sprawy.

Nie, bo załatwicie to na etapie przedrozprawowym.
        • malgolkab Re: pozew rozwodowy, świadek 26.03.13, 10:13
          joannapa napisała:

> Tzn,. że jeżeli nie wskażę świadka w pozwie to w wezwaniu na rozprawe Sąd mi na
          > pisze, że mam świadka przyprowadzić lub że odwiedzi mnie kurator? czy przez to
          > niewskazanie świadka od razu mam pewność że będą przynajmniej 2 sprawy.
          Mój eks nie wskazał, oboje dostalismy pismo z Sądu z terminem rozprawy, a na jego dodatkowo pisało, że ma doprowadzić świadka (nie musiał wczesniej podawać jego danych). Rozprawa była 1.
          > I jeszcze pytanie - jak to wygląda na sprawie - Świadek jest na sali cały czas
          > czy jest tylko proszony na chwilę - zadawane sa mu pytania, odpowiada i wychodz
          > i?
          Jest wzywany tylko na chwilę, nie słyszy waszych zeznań.
          • joannapa Re: pozew rozwodowy, świadek 26.03.13, 18:42
            Dziekuje Wam bardzo. samo pisanie pozwu jest mega stresem, nie potrafie sobie wyobrazic cztm bedzie w takim razie rozprawa.
            • yoma Re: pozew rozwodowy, świadek 26.03.13, 19:20
              A bo przy pisaniu wyłażą te wszystkie emocje, które się w tobie kotłują. Pisanie to niezły sposób na poukładanie ich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka