11.03.14, 19:57
Chciałam was zapytać jak to jest z nazwiskiem po rozwodzie. Z tego co wiem to mogę zostawić nazwisko po mężu albo wrócić do swojego. Dla dobra dziecka chyba zostawię po mężu, będę się z córką nazywać tak samo. Bo chyba nie ma możliwości żeby dziecko nazywało sie tak jak ja z panieńskiego?

I zastanawia mnie jeszcze sytuacja, czy jak kiedys wyjdę za mąż po raz drugi to moje dziecko mogłoby nazywac się jak mój "przyszły" mąż? Chyba nie? Jak to jest dokładnie?
Obserwuj wątek
    • altz Re: nazwisko 11.03.14, 20:12
      Kombinujesz jak koń pod górkę. wink
      Musi się ojciec dziecka zgodzić na zmianę nazwiska dziecka.
      Jeśli chcesz zmienić nazwisko na nazwisko nowego kochanka, to na to też musi się zgodzić ojciec dziecka, o ile nowy kochanek będzie chciał dzieci przysposobić, a ojciec dzieci się na to zgodzi.
      Podsumowując: możesz sobie zmieniać własne nazwisko nic więcej.
    • argentusa Re: nazwisko 11.03.14, 20:15
      Twoje nazwisko:
      1) możesz zostawić męża
      2) możesz wrócić do panieńskiego
      3) po ponownym zamążpójściu możesz dodać do tego, które zostawisz po rozwodzie, nazwisko męża nr 2.
      Nazwisko dziecka:
      nie ma nic wspólnego z Twoim rozwodem. Żeby je zmienić potrzebna jest decyzja sądu.
      Ar.
      ps. i jeszcze trzeba się zastanowić czy mąż nr 2 w ogóle będzie chciał by Twoje dziecko nosiło jego nazwisko. To nie jest takie oczywiste a i potrzebne moim zdaniem.
    • muminka2014 Re: nazwisko 12.03.14, 10:45
      majakowa dziwne to wszystko. Jeszcze nie wzięłaś rozwodu,a martwisz się zmianą partnera i nazwiska. Może popracuj nad sobą i relacjami z córką/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka