22.03.14, 13:07
Mąż stwierdził, że chce się wyprowadzić ( po 2 miesięcznym milczeniu, bo nie oddałam mu 10 zł), ma dość mego sknerstwa. Zgodziłam się, spłacać kredyt za mieszkanie. Teraz wszystkie opłaty na mieszkanie + koszty utrzymania dziecka ponoszę sama.
Mam pytanie, czy w związku z tym, że sama utrzymuję dom ( nie dokłada się, a jeszcze się nie wyprowadził) będę mogła ten fakt wykorzystać podczas rozwodu i podziału majątku.
Czy mam większe szanse, że sąd przyzna mi mieszkanie?
Mogę starać się o alimenty wliczając rachunki, jeśli nie będzie chciał się wyprowadzić, mimo obietnicy?
Obserwuj wątek
    • mayenna Re: Alimenty 22.03.14, 14:14
      Możesz wnieśc o zabezpieczenie potrzeb rodziny na czas rozwodu. Składowa to alimenty plus połowa rachunków.Poczytaj na forum inne wątki ( wyszukiwarka).
      Przy podziale majątku sąd może to wziąć pod uwagę acz nie musi. Lepsze, szybsze i pewniejsze jest zabezpieczenie.
    • koronka2012 Re: Alimenty 22.03.14, 15:18
      Spłacanie samodzielne rat powoduje, że połowę tego co spłacisz będziesz mu musiała zwrócić dodatkowo przy podziale majątku.

Szans na mieszkanie to nie zwiększa, tu ocenia się raczej możliwości - kto kogo może spłacić.

Radziłabym póki co pozew o zaspokojenie potrzeb rodziny, wliczając w to zarówno koszty utrzymania mieszkania, kredytu jak i potrzeby dziecka. To można przed rozwodem załatwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka