Dodaj do ulubionych

ZABEZPIECZENIE OSZCZEDNOSCI NA KONCIE MEZA...

21.06.14, 22:34
PLANUJE ROZWOD WLASNIE WYPROWADZILAM SIE OD MOJEGO MEZA... MAM PYTANIE JAK ZABEZPIECZYC WSPOLNE OSZCZEDNOSCI KTORE BYLY ULOKOWANE NA JEGO KONCIE, MAMY TEZ OBLIGACJE KTORYM TYLKO ZDJECIA ZROBILAM. WYPROWADZILAM SIE PONIEWAZ MAZ ZAMKNAL MNIE W DOMU... PO SLUBIE WYREMONTOWALISMY ZE WSPOLNYCH PIENIEDZY BUDYNEK GOSPODARCZY JEGO RODZICOW, KUPILISMY SAMOCHOD NA KREDYT I JA MIALAM SWOJ (MOJ POZYCZYLA JEGO SIOSTRA I MIALA WYPADEK PIENIADZE Z UBEZPIECZENIA WYLADOWALY NA JEGO KONCIE) JEGO JEST WART KILKA RAZY WIECEJ A KREDYT JEST NA NAS, JA NIE MOGLAM DOPROSIC SIE NOWEGO, ZACZAL MI OGRANICZAC WYCHODZENIE Z DOMU NAWET PO ZAKUPY TWIERDZAC ZE ON MOZE ZROBIC PO DRODZE Z PRACY LUB MOGE WZIAC CO POTRZEBUJE OD RODZICOW, NIE POZWALAL MI JEZDZIC NA BASEN Z SYNEM, MOJE WLASNE POTRZEBY WOGOLE NIE WCHODZILY W GRE, SPACER Z DZIECKIEM NAJCHETNIEJ OGRANICZAL MI DO OBREBU PODWORKA. GENERALNIE JEGO ZDANIEM MIALAM SIE CIESZYC ZE MAM CO JESC I GDZIE SPAC... PRZED URODZENIEM DZIECKA CALY CZAS PRACOWALAM, JAKIS CZAS PROWADZILAM SWOJ SWOJ SKLEP - DZIALALNOSC - PRZED SLUBEM PIENIADZE ZAWSZE ODKLADALISMY RAZEM - ALE ON OGRANICZYL MI DOSTEP DO KONTA PRZESTAL POBIERAC WYCIAGI CHCIAL MNIE CALKOWICIE OD SIEBIE UZALEZNIC I UKRYC FAKTYCZNY STAN KONTA... CO MOGE ZROBIC W TEJ SYTUACJI BY PIENIADZE - GOTOWKA I OBLIGACJE ZOSTALY UCZCIWIE PODZIELONE??? JAK ROZWIAZAC SPRAWE SAMOCHODU I KREDYTU?? ORAZ PIENIEDZY WLOZONYCH W MIESZKNIE W KTORYM ON TERAZ BEDZIE MIESZKAL? SYN JEST ZE MNA. WIEM, ZE ZAKLADAJAC SPRAWE O ALIMENTY MOGE ROWNIEZ ZLOZYC WNIOSEK O ZABEZPIECZENIE POWODZTWA CZY COS PODOBNEGO MOZE MIEC TEZ MIEJSCE PRZY PODZIALE MAJATKU? CZY MOGE ZADAC USTALENIA STANU KONTA NA DZIEN MOJEGO WYPROWADZENIA SIE OD NIEGO.... ?? CZY MOGE TEZ WYSTAPIC O ALIMENTY NA SIEBIE JESLI MAZ NIE POZWALAL MI WROCIC DO PRACY PO MACIERZYNSKIM, ROBIAC MI WYRZUTY CO DO TEGO JAKA ZE MNIE MATKA... ,ZE DZIECKO CHCE ZSTAWIC, POZA TYM PO CO? PRZECIEZ GDZIE MIESZKAC I CO JESC MAM... TAKIE BYLO JEGO PODEJSCIE. BEDE WDZIECZNA ZA POMOC.
W JAKIEJ KOLEJNOSCI ZALOZYC SPRAWY? NAJPIERW ALIMENTY, ROZWOD?
CZY MOZNA JEDNOCZESNIE LUB 2=1?
I JAK TO SIE MA DO PODZIALU MAJATKU? I USTALENIA OPIEKI NAD DZIECKIEM?
Obserwuj wątek
    • krokodil123 Re: ZABEZPIECZENIE OSZCZEDNOSCI NA KONCIE MEZA... 22.06.14, 16:50
      Ja ci wierze, proszę nie pisz dużymi literami czyta się trudno.

Do cudzego konta nie mam pojęcia jak zrobić "zabezpieczenie", czy ty masz jakieś pełnomocnictwo do niego?
      Tak pomyślałam jeżeli jesteś już w sądzie i sąd cie spyta-w jaki sposób mąż pani nie pozwalał wrócić po macierzyńskim do pracy co odpowiesz?

Uważam że dobrze zrobiłaś kończąc tego.
    • koronka2012 Re: ZABEZPIECZENIE OSZCZEDNOSCI NA KONCIE MEZA... 22.06.14, 17:41
      Najpierw się rozwiedź, bo przy takim psycholu pewnie będzie orzekanie o winie, więc zanim dostaniesz rozwód, to samochód będzie pewnie spłacony. Aha - brak lojalności finansowej to jedna z przesłanek winy.

Najpierw alimenty, potem rozwód. Jeśli założysz sprawę o rozwód przed alimentami - połączą je - a to wydłuży postępowanie. Ustalenie opieki - to część postępowania rozwodowego. Podział majątku - dopiero po rozwodzie.

Zmartwię cię - podział majątku robi się wg stanu na dzień ustania wspólnoty majątkowej, czyli rozwodu najczęściej. Do tego czasu nie ma za bardzo możliwości odzyskania kasy, a to niestety baaaardzo długo trwa. Mąż może upłynnić to, co jest na koncie, ale jesli jest tego sporo - możesz walczyć, bo byłoby to celowe uszczuplenie majątku do podziału. W trakcie postępowania o podział majątku możesz wnosić o saldo konta na dzień X, żeby pokazać, ile było w momencie waszego rozstania.

Jeśli remontowalicie budynek rodziców - to niestety marnie widzę zwrot - musiałabyś mieć dowody na ponoszenie tych kosztów. I o jakim mieszkaniu piszesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka