17.08.17, 00:23
Wybaczcie - pewnie temat się przewijał milion razy, ale nie mam ani czasu ani zapału siedzieć na w sieci i eksplorować, godzinami szukając odpowiedzi na pytania.

A więc - rozwód.

A pytania mam takie:
1. Czy dam radę sama napisać pozew? Sama - w sensie: bez prawnika. Chcemy się rozwieść bez orzekania o winie.
2. Ile to wszystko może potrwać? (zakładam, że pójdziemy do sądu z gotową propozycją i będziemy co do niej zgodni). Jestem przekonana, że się dogadamy (w sprawach finansowych i innych) - oboje zgadzamy się, że rozstanie to jedyny, najlepszy, nieuchronny scenariusz.
3. I najważniejsze - jak uregulować opiekę nad synem? Słyszałam, że opieka naprzemienna nie jest dobrym rozwiązaniem. Syn na 4 lata.

Czekam na podpowiedzi i argumenty (ad 3.)
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: rozwód 17.08.17, 23:21
      1. Oczywiście, że dasz radę - od strony formalnej wzorów w necie jest mnóstwo. Pamiętaj tylko, zeby uzasadnienie napisać tak, żeby było oczywiste, że rozkład pożycia jest trwały i nieodwracalny

2. Długo. Dzięki PISowskim "reformom" masa sędziów odeszła na emerytury żeby uciec przed niekorzystnymi zmianami, a mianowanie nowych mocno się przeciąga - braki kadrowe są bardzo odczuwalne. Tempo zależy w dużej mierze od obłożenia twojego konkretnego sądu, różnice są duże. Przykładowo - pozew złożony w lutym - pierwsza sprawa wyznaczona po 4 miesiącach - ale to było zanim PIS namieszał. Teraz może być dłużej.

3. Małe dziecko potrzebuje stabilizacji, i ciągłe zmiany nie są dobre, ale sami musicie wypracować najlepszy model. Każde dziecko jest inne, każde ma inną więź z rodzicami, każde reaguje inaczej. Pogadajcie z psychologiem, ale moim zdaniem lepszy dla dziecka jest model mieszkania w jednym miejscu i częstych spotkań z drugim rodzicem.
    • tzn.aga Re: rozwód 18.08.17, 21:18
      Pozew dasz rade sama napisać i jeśli będziecie zgodni to możecie bez prawnika.
      4 letnie dziecko to rzeczywiście jeszcze małe jak na opieke naprzemienną.
      Ja zdecydowałam się na taką formę opieki bo moja miała 7 lat, pogadasz, wytłumaczysz i jest ok.
      Jesli sie zgadzacie w tej kwestii to niech zostanie z tobą a jak będziecie widziec i rozmawiać, że chciałby jednak dłużej u taty spać i od niego chodzić do przedszkola to można wtedy wprowadzić.
      • deska123456 Re: rozwód 30.08.17, 14:32
        jestem w trakcie składania papierów, w tej chwili zajmujemy się córką tydzień w tydzień (od prawie 1,5 roku) młoda ma 7,5 roku, czy nie było problemów z opieką naprzemienną? jesteśmy obydwoje bardzo za, specjalnie nawet kupiliśmy mieszkania na jednym osiedlu, żeby nie było problemów ze szkołą i komunikacją.
    • partner_quality Re: rozwód 30.08.17, 12:53
      Wybacz, ale w swojej wypowiedzi skupię się nad synem (pkt.3), ponieważ uzyskałaś już informacje na dwa wcześniejsze punkty.
      A może synek chciałby jeździć raz na jakiś czas na "wakacje" do ojca? Na początku może być to rodzaj wakacji, później stopniowo może wdrożyć opcje - co drugi weekend u taty, później co weekend u taty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka