Dodaj do ulubionych

Francja jak się rozwieść

06.11.17, 08:54
Witam serdecznie
Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem od czego zacząć.Chyba najważniejsze, że już doszłam do ściany i muszę się rozwieść.Jak to wygląda od strony formalnej, mieszkamy od trzech lat we Francji, mąż nie pracuje,zajmuje się domem i dzieckiem.Ja pracuję na swoim, finanse rewelacja.Mamy rozdzielczość majątkową, syn 8lat, mąż jest alkoholikiem, wracam z pracy jest podpity, wylewa żale przy synu, boi się uderzyć, bo wie, że nie mam oporu zadzwonić na żandarmów.Jazda jest od czwartku, wczoraj wyszedł wyrzucić śmieci,zabrał syna, niestety szedł przez piwnice.... Siedział potem w kuchni i wydawał dźwięki jak rodząca krowa, zadzwoniłam po żandarmów, ale nie przyjechali ,bo po chwili wyszedł do drugiego pokoju spać.Tylko synek słysząc jak rozmawiam przez telefon z policją,zapytał ,, czy naprawdę przyjadą i zabiorą w końcu tatę!!!!!!!!! Cóż, to dało mi kopa.Jak wygląda rozwód , jeśli jesteśmy tutaj, czy muszę przyjeżdżać na sprawę, jaki koszt, myślę o rozwodzie z jego winy, bo boję się że mnie poda o alimenty.W styczniu przeprowadzka do nowego domu, dom na mnie i kredyt też

Obserwuj wątek
    • vermieter mieszkacie we Francji 06.11.17, 13:07
      więc rozwód też przed sądem francuskim.
      Jeżeli obie strony chcą rozwodu, to można mieć wspólnego adwokata i wszystko uregulować. Jeżeli nie, to trwa trochę dłużej. W Twoim przypadku powodem do rozwodu jest zachowanie męża.
      Zwróć się do adwokata w miejscu zamieszkania.
      O kosztach nie powiem, bo żyę w Niemczech.j
      • vermieter tu znajdziesz więcej odpowiedzi 06.11.17, 13:15
        www.google.de/search?client=ubuntu&channel=fs&q=rozw%C3%B3d+we+francji&ie=utf-8&oe=utf-8&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=eVEAWsu0FuLVXtu7sqAN
    • mozambique Re: Francja jak się rozwieść 06.11.17, 14:12
      nie chce wierzyc ze osoba któa ma rewelacyjne finanse we Francji pytała POlaków na polksim forum jak ma we Franjci przeprowadzic rozwód

noi taki drobiazg - jakei obywtaelstwo maja wszystkie osoby dramatu ?
      • acth Re: Francja jak się rozwieść 06.11.17, 14:45
        To że mam rewelacyjne finanse, nie świadczy, że stać mnie na rozwód we Francji!Tu koszt oscyluje wokół 7000€,dodam, że tylko ja pracuję,a jeszcze jest syn na utrzymaniu, na alimenty że strony męża, nie mam co liczyć.To ja opłacam edukację jego starszego syna, mąż prowadzi dom , więc ok. ,, Bohaterowie dramatu''maja obywatelstwo polskie
        • vermieter niech mąż spróbuje terapię, 06.11.17, 14:54
          i niech łyka Selincro, to ogranicza ochotę na dalsze picie.
        • vermieter nowoczesny podział ról 06.11.17, 14:57
          Powiedz gosposi, że jak nie przestanie pić, to znajdziesz innego gosposia wink
          • acth Re: nowoczesny podział ról 06.11.17, 15:13
            Mąż miał wyrok za znęcanie i dozór kuratora, jeszcze w Polsce.Uspokoił się, ale tu poczuł się bezkarny, Wiesz, kiedy dziecko patrzy Ci w oczy i prosi żeby wezwać policję, to już jest za dużo....
        • mozambique Re: Francja jak się rozwieść 06.11.17, 15:31
          na rozwód nie ? ale na porade adwokata od rozwodów jak najbardziej powinno cie stac , przy rewelacyjnej sytaucji finansowej
          • acth Re: Francja jak się rozwieść 06.11.17, 15:40
            À dlaczego mam isc do francuskiego adwokata, jeśli chcę przeprowadzić rozwód w Polsce?Poza tym , chyba łatwiej mi będzie wytłumaczyć wszystko po polsku, aż tak biegle nie władam językiem francuskim po niecałych trzech latach pobytu tutaj.
            • vermieter są też adwokaci we Francji mówiący po polsku, 06.11.17, 19:40
              jak doliczysz przejazdy na liczne rozprawy, dni wolne, koszty sadowe, adwokata w Polsce, to wyjdzie więcej niż rozwód w cywilizowanej Francji, gdzie obowiązują stawki urzędowe.
              Ja brałem rozwód w Niemczech, wyszło taniej i szybciej niż ślub w Polsce smile
          • acth Re: Francja jak się rozwieść 06.11.17, 16:09
            mozambique napisała:

> na rozwód nie ? ale na porade adwokata od rozwodów jak najbardziej powinno cie
            > stac , przy rewelacyjnej sytaucji finansowej
            >
            Skoro dobrze zarabiam, to już nie mam prawa pytać tu na forum,ani do polskiego adwokata???????
            • koronka2012 Re: Francja jak się rozwieść 06.11.17, 20:47
              www.rozwodowy.pl/rozwod_polakow_za_granica,24,p.html

Tak czy inaczej trzeba się przejść do francuskiego adwokata i ustalić jakie są przepisy lokalne w tej dziedzinie.

Co do rozwodu w Polsce - opcja ma wady i zalety. Wadą jest z pewnością czas. Zaletą - niższe koszty.
              Nie musisz uczestniczyć w każdej rozprawie (choć lepiej trzymać rękę na pulsie), może to poprowadzić pełnomocnik. Gorzej ze świadkami - ich zeznania mogą dotyczyć tylko wcześniejszych historii, obecne nie będą potwierdzone. Tak czy inaczej - warto rozważyć różne scenariusze.

Nie wiem czy masz możliwość dotarcia do Polski tanimi liniami? trzeba się liczyć z tym, że parę razy będziesz musiała przyjechać. Orzekanie o winie w polskich sądach - może potrwać parę lat (+ ewentualna apelacja). Prawo do alimentów przy rozwodzie bez orzekania o winie - dotyczy 5 lat po rozwodzie i wiąże się z popadnięciem w niedostatek.
              Warto jakoś udowodnić jego alkoholizm - czy pojawił się dopiero teraz, czy w Polsce też miał z tym problem?
              Koszty - sam rozwód 600 zł, koszty adwokata przy orzekaniu - od 5 tys. wzwyż, zależy od stopnia skomplikowania sprawy.
              • koronka2012 Re: Francja jak się rozwieść 06.11.17, 20:55
                Sorki, nieuważnie przeczytałam - tu jest trochę jaśniej i wychodzi, że jednak w grę może wchodzić tylko rozwód we Francji:
                rozwod-z-klasa.pl/rozwod/rozwod-miedzynarodowy-zalezy-gdzie-mieszkasz.html
                karolinagorska.pl/mieszkam-granica-chce-sie-rozwiesc-polsce/
                • acth Re: Francja jak się rozwieść 06.11.17, 23:21
                  My mamy wspólne prawo ojczystego zamieszkania,wg artykuły.54
                  Art. 54 prawa międzynarodowego prywatnego mówi, że w razie braku wspólnego prawa ojczystego małżonków, właściwe jest prawo państwa, w którym oboje małżonkowie mają w chwili żądania rozwiązania małżeństwa miejsce zamieszkania, a jeżeli małżonkowie nie mają w chwili tego żądania wspólnego miejsca zamieszkania – prawo państwa, w którym oboje małżonkowie mieli ostatnio miejsce zwykłego pobytu, jeżeli jedno z nich ma w nim nadal miejsce zwykłego pobytu. W razie gdy brakuje wskazanych wyżej okoliczności stosuje się prawo polskie. Reguły te stosuje się także do separacji.
                  Prościej, oboje mamy obywatelstwo polskie , tym samym prawo do rozwodu w Polsce lub w kraju ,w którym aktualnie przebywamy
              • acth Re: Francja jak się rozwieść 06.11.17, 21:06
                Właśnie godzinę temu wyprowadziła go żandarmeria,wypity odebrał dziecko ze szkoły.Co do dowodów, to nie ma problemu.Liczne interwencje policji, ostatnia w Boże Narodzenie 2016/2017 jak przyjechaliśmy do Polski na święta np.Leczenie odwykowe 2 razy, sprawa za znęcanie z dozorem kuratora na 2 lata, wyrok za jazdę po spożyciu 2010r to tak z grubsza.
                Tu jutro będę się kontaktować z asystentką socjalną z żandarmerii, właśnie znalazłam kogoś kto będzie odbierał synka ze szkoły po południu, ten tydzień, i już mam namiary na nianie.Rpzmawialam z panią adwokat, będę musiała przyjechać raz, koszt ok.4 tyś.zl.We Francji są na pewno adwokaci mówiący po polsku,ale w dużych miastach, Paryż, Loyon itp. Nie na mojej wsi.Poza tym cena powala.Mam dobre auto i bez problemu dojadę.Raczej nie sądzę żeby mój mąż był zdolny zakładać apelację, myślę że w rok sprawa się zamknie.Swiadkow nie mam,ale mam dokumenty,
    • rybak Re: Francja jak się rozwieść 17.11.17, 08:29
      Dla pozornych oszczędności robisz dziecku piekło w domu? Tak, tak, nie przesłyszałaś się: opóźniając rozwót TY skazujesz dziecko na piekło a nie dom.
      A pozornych dlatego, że w Polsce za dobrego prawnika zapłacisz DWA RAZY TYLE co we Francji. Mnie rozwów w Polsce kosztował w sumie ponad 50 tys. zł, trwał prawie 10 lat.
      No właśnie: a polską przewlekłośc postępowań wliczasz w te noby niższe (mit!) koszty? A konieczność przyjazdów z Fr do Pl co moesiąc, jeśli z jednej sprawy zrobią się np. trzy (a bywa że i cztery).
      Zapamiętaj jedno: Rozwód to ZAWSZE wojna. Nawet pozornie pokojowy.
      • acth Re: Francja jak się rozwieść 17.11.17, 20:35
        Moja adwokat powiedziała, że muszę przyjechać tylko raz,termin będzie dogodny dla mnie. Mąż ma tak bogatą kartotekę,że raczej problemu nie będzie, właśnie w Polsce, bo tu raczej nic drastycznego się nie działo, poza tym długość trwania rozwodu jest mi w sumie obojętna, w zeszlą niedzielę mąż wrócił do Polski, jestem sama z synkiem, pomagają przyjaciele i moje dwie pacjentki w opiece nad młodym, w styczniu przep4owadzka do nowego domu, cisza , spokój, bezcenne...
        • vermieter a zagwarantuje to pani mecenas na piśmie? 18.11.17, 00:55
          Często są składane takie obietnice w celu zatrzymania klienta, a potem rozkłada się ręce i mówi, no cóż, sąd tak postanowił, nie miałam na to wpływu.
        • rybak Re: Francja jak się rozwieść 18.11.17, 03:53
          dorosła jesteś, wiesz co robisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka